The Rings of Power (spoilertråd)

Platon

Warrior
Joined
18 Mar 2016
Messages
368
Det är så orimligt att man finner det här bra så att Rymdhamsters pepp gör mig både avundsjuk och lite fnissig :)

Med det sagt tycker jag ändå nästan sauronspåret var det bästa i serien. Det kändes ändå välgjort på något sätt. Till skillnad mot nästan allt annat. Stackars Amazon. Jag undrar hur eftervärldens dom kommer att bli. Och kommer dom verkligen göra 5 säsonger av det här pekoralet?
 

Platon

Warrior
Joined
18 Mar 2016
Messages
368
Och HUR kunde den vara så dyr? Jag fattar inte.,
Det är nästan inga strider (som jag antar är dyra). Inga fantastiska monster och varelser (som jag antar är dyrt).
Det är inte ens sådär jättemånga olika landskap och scener. Visst, en del är det. Men det är massa i numenor avsnitt efter avsnitt, lite generisk skog, lite generisk gruva, lite cgi-hav.
Kostymmakandet är ju på lajv-i skogen nivå. Alla har dessutom samma kläder rakt igenom.

En den var snyggt. Men historiens överlägset dyraste produktion? Jag är genuint förvånad vart pengarna gick
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,926
Det intressanta är att jag råkade bli spoilad att Halbrand var Sauron innan jag såg avsnittet och tänkte ”Näää, det är ju jättedåligt!” Men när jag såg avsnittet köpte jag det och tyckte det passade utmärkt tematiskt!

Gillade överlag detta avsnitt väldigt mycket! Gillar hur det knöt ihop Galadriels story tematiskt! Gillar harfötternas story! Dialogen är bättre! Kanske-Gandalfs utläggning om att man måste vara fler än en för att det ska räknas som äventyr gav mig gåshud!

Jag ska återkomma med lite sammanfattande tankar om hela säsongen, såväl ris som ros!
 
Joined
15 Nov 2004
Messages
3,416
Location
Maastricht
Och HUR kunde den vara så dyr? Jag fattar inte.,
Det är nästan inga strider (som jag antar är dyra). Inga fantastiska monster och varelser (som jag antar är dyrt).
Det är inte ens sådär jättemånga olika landskap och scener. Visst, en del är det. Men det är massa i numenor avsnitt efter avsnitt, lite generisk skog, lite generisk gruva, lite cgi-hav.
Kostymmakandet är ju på lajv-i skogen nivå. Alla har dessutom samma kläder rakt igenom.

En den var snyggt. Men historiens överlägset dyraste produktion? Jag är genuint förvånad vart pengarna gick
Det här är spekulation, men tydligen var det väldigt mycket scenerier, tänker främst Numenor, och det kan nog dra iväg i pris. Men ja, i övrigt så har jag också tänkt, "vart fan tog alla pengar vägen?!".
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,920
Location
Ludvika
Förhoppnigsvis till _vettiga_ löner. Men det är Amazon så troligtvis inte. Dock filmades hela serien under en pågående pandemi samtidigt som hela skeppningsapokalypsen, så troligtvis gick det åt en hel del pengar till ren logistik.
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
6,050
Jag är genuint förvånad vart pengarna gick
Det är en hygglig mängd masscener, och då börjar allt möjligt annat kosta också, som kostym. Och någorlunda mycket praktiska effekter, som ”riktiga” orcher.
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,926
Så, tänkte dela med mig lite av mina tankar om serien som helhet.

För det första, om du är Tolkienpurist så finns det stora chanser att du inte kommer tycka om den, eller rent av tycka illa om den. Och det är helt okej. Jag personligen är ett stort Tolkienfan men har aldrig varit purist. Jag tycker det är kul när folk gör sina egna tolkningar av Midgård, exempelvis Nick Peramuv och hans inofficiella uppföljare, ICE’s rollspelsmoduler och Peter Jacksons filmer (alla, även The Hobbit). De största legenderna görs det ständigt omtolkningar av, till exempel grekisk mytologi, Arthurlegenden etc. och jag tycker att erkänna Tolkiens Midgård så stort och bra att det tål sådana omtolkningar är bland den finaste komplimang man kan ge.

Så, hur står sig denna omtolkning? Jag tycker mycket om den! Jag gillar karaktärerna, miljöerna, tematiken, storyn och det visuella!

Det finns en hel del tematiskt att rota i här så jag ska inte ta upp allt, men den tematik som rörde mig mest var den om vänskap och tillit. Det genomsyrar alla historier och blir kanske bäst i harfötternas story samt i den om Elrond och Durin.


Det finns även en del tematiskt kring ondskans cykler. Hur Galadriel blir besatt av att finns Sauron men dömer folk till undergång i och med att hon gör det är ett exempel. Jag gillar hur det temat sammansmälter med ringarna som ju är cykliska i sin utformning.

Skådespelarna är alla bra, men särskilt utmärker sig Robert Aramayo som Elrond. Jag var aktivt icke förtjust i Hugo Weavings tolkning av Elrond (men där kanske man främst får skylla på materialet han hade att jobba med) och nu fick jag äntligen den Elrond jag velat se! Samma med dvärgarna! Efter att i film efter film ha reducerats till dratta på ändan-humor fick dvärgarna äntligen upprättelse! Jag är så himla glad för det!

Sen finns det så mycket annat bra som jag redan nämnt och som jag inte ser någon mening med att åter dyka ner i. De övriga skådisarna, det visuella, miljöerna, musiken etc. det finns så mycket som gör att jag gillar denna serie! Och den är precis den slags fantasy jag längtat efter att se som tv-serie!

Sen innehåller serien en hel del saker jag tycker är mindre bra. Mycket av detta har jag redan nämnt så jag ska inte bli långrandig och upprepa mig. Vissa kostymer, dialogen på vissa ställen och hur de gestaltar alver på vissa ställen är saker som jag inte hade trodde jag behövt se. Det är synd och jag hoppas att åtminstone några av dessa saker åtgärdas till nästa säsong.

Nu när jag sett klart säsongen tycker jag även att sättet de klippt saker på gör att storyn känns onödigt rörig. Vissa av seriens historier känns som att de pågår i kanske två dagar och andra pågår i flera månader. Jag fattar ibland inte i vilken ordning saker och ting händer eller om en viss sak i en story redan ska inträffat när en annan sker. Jag tror det hade varit bättre om kreatörerna inte varit så ivriga att ha med alla storys i (nästan) alla avsnitt. Säg att istället ett helt avsnitt eller kanske ett och ett halvt, lagts åt harfötterna och att det hade inträffat på rätt plats i tidslinjen.

Detta hade ju också gjort att man kunnat dra ut på de andra tidslinjerna med. Jag fattar att man måste komprimera tiden från hur det är i böckerna, det har jag inga problem med. Men det känns lite som att alla viktiga historiska händelser råkar infalla på typ samma månad och det känns lite väl kort. Ett eller två tidshopp på tio år eller så tror jag hade gjort susen.

Sen finns det en del saker som jag inte vet är bra eller dåliga än. Frågor som inte besvarats. Vad gjorde Sauron på flotten? Var det en slump att han fångade upp Galadriel där eller visste han att hon var på väg? I så fall hur? Varför trodde ondingarna att Kanske-Gandalf var Sauron? Om Sauron ville stanna i Numenor, varför byggde alv-ondingen Mordor samtidigt? Gjorde han det på Saurons order eller på eget bevåg? Dessa frågor får vi kanske eller kanske inte svar på senare och vi får se om det är bra eller dåliga saker med serien. För tidigt att avgöra tycker jag.

Så, allt som allt är jag otroligt förtjust i detta! Att se ett avsnitt har varit lite av veckans höjdpunkt dessa två månader! Ser verkligen fram emot nästa säsong! Och all annan fantasy som är på väg.

Vill passa på att säga en grej som kanske egentligen inte hör hit. Jag får ibland höra här på forumet att jag skulle vara överdrivet positiv och typ ignorera de dåliga grejerna i en serie. Jag förstår inte detta, tycker jag alltid är extremt noga med att påpeka negativa saker, även i verk jag gillar. Tror inte jag varit odelat positiv till ett enda avsnitt. Att jag sedan gillar serien ändå är en annan sak. Så, nu var det sagt också.
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Det är okej, jag finner det orimligt att man inte kan tycka det här är bra ;)
Berättelsen är så full av ologiska skeenden. Varför inte försvara tornet utan försvara tavernan - och hur kunde tornet rasa så där enkelt? Varför anföll orcherna i två omgångar - vem gör det? Hur kan någon överleva att hamna i ett vulkanutbrott sådär? Vad var det explosiv vätska på båtarna i Numenor? Vad är det för "kung" som är kung över en utplånad by i Southlands och hur hittade Numenorerna dit? Osv?

Sedan har vi karaktärer som motsäger sig själva och därmed blir obegripliga. Varför tjatar harfootsen om att alla ska med och sedan lämnar de varandra bakom? Varför vill Galadriel spara Adar, för att några scener senare vilja döda honom? Osv.

Sedan har vi avsaknaden av respekt för tid och rum. Hur kunde stenar från mount doom ramla ner i (det som ska bli) mörkmården? När Elrond och Celimbrior går till Moria är det som att de beger sig ut på eftermiddagspromenad, ingen packning, inga hästar, inga följeslagare. Sedan har dvärgarna plötsligt accepterat att bygga en smedja som är jättestor och nästan klar. På samma tid som inget alls hinner hända i de andra trådarna. På samma tid som Numenorerna seglade från Numenor, landsteg, och hittade byn i Southlands passerade några få dagar i Southlands. När Numenorerna galloperade i all has mot byn gjorde de det med en soluppgång (i väster) i ryggen, samtidigt som det redan var natt i Southlands och orcherna var på väg in i byn. Osv.

Sedan har vi att det är långtråkigt och pinsamt att titta på. Efter ett tag önskar man att alla viktiga karaktärer bara ska dö. Det här bottnar såklart i dålig dialog, dåligt manus, och dåligt skådespeleri.

Sedan har vi alla pseudomysterier. Vem är Halbrand och var är Sauron - så uppenbart så länge - inte spännande, inte överraskande, bara pretensiöst och långtråkigt. Vem är den hemlöse mannen från rymden? Vem är de tre sektmedlemmarna? Svärdet som visade sig bara var en nyckel, som efter att ha varit historiens centerpunkt i flera avsnitt, bara stjäls och används i ett stort antiklimax och överspelat på 5 minuter (ungefär som det var enda sättet att riva dammen på). Osv.

Emellan åt ser det bra ut, men emellanåt ser det uselt ut (wargen). Rent cineastist är serien bara dåligt hantverk:
Att fejda ut Southlands och fejda in Mordor visar att ribban är extremt låg.

Utöver det tror jag att den totala avsaknaden av humor bidrar till en så låg tittarupplevelse.

Så som ren fantasyserie är det riktigt dåligt, och då har jag inte ens gått in på hur serien förhåller sig till Tolkiens verk och värld, och Peter Jacksons filmer.


RoP är full av små "plagiat" av scener och repliker från Peter Jacksons filmer, på ett sätt som blir billigt och löjligt efter ett tag.

Sedan har vi då det uppenbara att man visat originaltexterna väldigt lite respekt, det här med Mithril, Galadriels karaktär är kanske två av de största problemen, men långt ifrån de enda. Balrogen, Istaris ankomst, hur ringarna smiddes (det är ändå seriens huvudtema), osv.

Det här med att Isildur och Celeborn är döda... är bara dumt dumt dumt.


Det här är ren renomesnyltning på Peter Jackson och Tolkien - utan att visa Tolkien någon respekt.


Och slutligen har vi då att detta verk inte kan ses på något annat vis än ett (identitets-)politiskt och ideologist verk, syftande till att skapa en ny progressiv och woke version av Tolkiens verk, som bättre avspeglar vår politiska samtid. Och för att åstadkomma detta har man infört moderna anspelningar på ett sätt som Tolkien när han levde uttryckligen ogillade.

Skaparna har ljugit när de säger "tillbaka till källan, tillbaka till källan". Man har (som så vanligt i vår tid) avfärdat saklig kritik som rasism. Man har uttryckt att Tolkien attraherar fascistiska fans och att de är de som nu är kritiska. Man har kallat kritiken "patently evil". Det fuskas med tittarsiffror och recensioner raderas, tusentals och tusentals. Istället för att bara acceptera och ta ansvar för att man med oerhört mycket pengar har skapat ett monster till dålig underhållning.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,223
Sen finns det en del saker som jag inte vet är bra eller dåliga än. Frågor som inte besvarats. Vad gjorde Sauron på flotten? Var det en slump att han fångade upp Galadriel där eller visste han att hon var på väg? I så fall hur? Varför trodde ondingarna att Kanske-Gandalf var Sauron? Om Sauron ville stanna i Numenor, varför byggde alv-ondingen Mordor samtidigt? Gjorde han det på Saurons order eller på eget bevåg? Dessa frågor får vi kanske eller kanske inte svar på senare och vi får se om det är bra eller dåliga saker med serien. För tidigt att avgöra tycker jag.
Det är ett generöst sätt att resonera på - jag har respekt för det även om jag inte klarar av att anamma det själv i detta fallet. Men en fråga här, bara för att exemplifiera synsätt: Att lämna Saurons närvaro på flotten oförklarad hela säsongen, inverkar alltså inte på din upplevelse?

(Min infallsvinkel är ju att även om det finns en bra förklaring som kommer i säsong 3 så är dess dramaturgiska effekt i säsong 1 oförändrad. Serien framställer det som en slump och då måste jag ta ställning till om jag tycker den ansatsen funkar eller ej.)
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,926
Det är ett generöst sätt att resonera på - jag har respekt för det även om jag inte klarar av att anamma det själv i detta fallet. Men en fråga här, bara för att exemplifiera synsätt: Att lämna Saurons närvaro på flotten oförklarad hela säsongen, inverkar alltså inte på din upplevelse?

(Min infallsvinkel är ju att även om det finns en bra förklaring som kommer i säsong 3 så är dess dramaturgiska effekt i säsong 1 oförändrad. Serien framställer det som en slump och då måste jag ta ställning till om jag tycker den ansatsen funkar eller ej.)
Vad gäller grejer som det hintas om men det förklaras inte rakt ut så tycker jag att det är bäst att ta ställning när det är gjort. Med facit i hand kanske det finns en bra förklaring eller en dålig, även med en bra förklaring kanske det känns dumt att man väntade med att förklara det, eller så känns det helt rätt.

Det är klart att det inverkar på min upplevelse men tills vi kommit längre i serien kan jag inte säga att det är ett bra beslut eller ett dåligt. Det finns ju massa exempel på andra serier för det hintats om saker och ibland har sakerna känts spännande där och då och ibland har de känts malplacerade. Men sen har förklaringen ibland sabbat de grejer som kändes balla i stunden och vice versa. Kan ge exempel om du vill?
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,920
Location
Ludvika
Att lämna Saurons närvaro på flotten oförklarad hela säsongen, inverkar alltså inte på din upplevelse?
Själv tycker jag att en av de största problemen med filmer och serier i modern tid att _allt_ måste förklaras. Jag har över huvud taget inget behov av att få hans närvaro på flotten förklarad, utan tycker den backstory vi fått från Adar är alldeles lagom.
 

Mundo

Myrmidon
Joined
7 Jan 2010
Messages
3,674
Location
Eslöv
Det fuskas med tittarsiffror
Det har jag inte hört något om. Har du en länk till detta? För att förtydliga här, en länk till en sida som bedriver journalistik, inte en Youtube-kanal. För jag googlade och hittade Geeks + Gamers, men inget annat.
 

vije

Warrior
Joined
21 Jan 2017
Messages
245
Själv tycker jag att en av de största problemen med filmer och serier i modern tid att _allt_ måste förklaras. Jag har över huvud taget inget behov av att få hans närvaro på flotten förklarad, utan tycker den backstory vi fått från Adar är alldeles lagom.
Håller med som princip, men tycker att i just det här fallet så syr serien in så mycket annat i Halbrans story, att det inte går att se som bara ”skeppsbruten på flotte träffar protagonisten”.

Han är kung över Sydlanden (som framställs som en enda by), men ändå inte - det finns ingen kung alls.
Han är Sauron, men samtidigt en helt vanlig snubbe.
Han har haft en djävulsk och smart plan hela tiden, men samtidigt är allt också bara slump.
Osv. Allt detta sätter upp en massa frågor, i vilka flotten är en del. Och kanske framförallt - det sätter upp frågor som skaver, som man inte utan krystande kan tänka möjliga svar på. Dåligt formulerade helt enkelt.
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
6,050
Håller med som princip, men tycker att i just det här fallet så syr serien in så mycket annat i Halbrans story, att det inte går att se som bara ”skeppsbruten på flotte träffar protagonisten”.

Han är kung över Sydlanden (som framställs som en enda by), men ändå inte - det finns ingen kung alls.
Han är Sauron, men samtidigt en helt vanlig snubbe.
Han har haft en djävulsk och smart plan hela tiden, men samtidigt är allt också bara slump.
Osv. Allt detta sätter upp en massa frågor, i vilka flotten är en del. Och kanske framförallt - det sätter upp frågor som skaver, som man inte utan krystande kan tänka möjliga svar på. Dåligt formulerade helt enkelt.
Den sortens plott man får när man vet vad man vill ska hända först, och sedan tvingar rollerna att agera så att det uppstår. Jämför Idiot Plotting, att något händer bara för att alla inblandade tar korkade beslut för plottens skull.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,223
Vad gäller grejer som det hintas om men det förklaras inte rakt ut så tycker jag att det är bäst att ta ställning när det är gjort. Med facit i hand kanske det finns en bra förklaring eller en dålig, även med en bra förklaring kanske det känns dumt att man väntade med att förklara det, eller så känns det helt rätt.
Men finns det några hintar om varför Sauron är på flotten? De har jag missat. (Det finns visserligen hintar om varför Halbrand är på flotten, tänker du på dem?)

Själv tycker jag att en av de största problemen med filmer och serier i modern tid att _allt_ måste förklaras. Jag har över huvud taget inget behov av att få hans närvaro på flotten förklarad, utan tycker den backstory vi fått från Adar är alldeles lagom.
Nej, allt behöver inte förklaras, tvärtom kan mycket många gånger lämnas osagt. Det beror på vad det gör i berättelsen. I detta fallet är flotten en detalj. Problemet är så klart att jag upplever Sauron som helhet som otrovärdig och det blir givetvis en svaghet i berättelsen.
 

vije

Warrior
Joined
21 Jan 2017
Messages
245
@zo0ok och @Bifur har sagt mycket smart redan om serien, så jag skall nöja mig med att ge ett allmänomdöme om hela säsongen: Abysmalt magplask.

Somnade till lite i det avslutande avsnittet, men var det faktiskt så att Galadriel inte berättade åt någon att Halbrand är Sauron? Gavs det någon orsak till det?
 

Jarl

Hero
Joined
17 Sep 2003
Messages
1,782
Det var väl väldigt uppenbart från första avsnittet att detta inte är en filmatisering av Tolkiens verk, utan en Tolkien-inspirerad fantasy-tvserie?

Som sådan tyckte jag den var snygg, stämingsfull och underhållande, trots logiska luckor (inget nytt för varken fantasy eller tv-serier :) ).
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,223
Somnade till lite i det avslutande avsnittet, men var det faktiskt så att Galadriel inte berättade åt någon att Halbrand är Sauron? Gavs det någon orsak till det?
Nej det gjorde hon inte och det gavs ingen orsak så, annat än vad man kan gissa i form av personliga psykologiska skäl (skam?). Fast det visas inte heller att hon inte berättar, även om scenen med Elrond starkt antyder det.
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Det har jag inte hört något om. Har du en länk till detta? För att förtydliga här, en länk till en sida som bedriver journalistik, inte en Youtube-kanal. För jag googlade och hittade Geeks + Gamers, men inget annat.
Jag kan ha fått detta om bakfoten.

Det som sägs/skrivs är mest "access media" (positivt) och "youtube-kanaler" (negativt).
Inte så många journalister gräver i detta för det har ju inget egentligt nyhetsvärde.

Så det mesta av det jag skrev i min kommentar kan jag stå för själv eftersom jag sett serien.
Sista stycket bygger såklart på vad jag sett att det står/sägs i någon mediakanal som jag i normala fall inte skulle kunna betrakta som trovärdig.
 
Top