WRNU:s filmklubb 2025 v29

krank

Lättkränkt cancelkultur-kommunist
Joined
28 Dec 2002
Messages
37,003
Location
Rissne
Detta är WRNU's filmklubb för v29 2025 – #651 sedan starten.

Klubben är ganska prestigelös och du får gärna vara med.

Du behöver inte "anmäla dig" för att vara med. Det är bara att hoppa på precis när som helst.

Jag brukar iaktta följande "regler"; ni andra följer naturligtvis vilka regler ni vill*:

  1. Jag tänker se minst en film i veckan (även om jag inte lovar något just de här veckan).
  2. Det ska vara minst en film jag inte tidigare skrivit om i Filmklubben, varken innevarande eller tidigare år. UNDANTAG: Om jag har sett en film på bio eller streaming, och sedan köpt den, så kan filmen ses igen.När jag sett en film skriver jag något om den, mycket eller lite i mån av tid och relevans.
  3. Jag skriver bara om filmer jag sett innevarande vecka.
  4. Jag kommer att betygsätta enligt det här betygssystemet som jag knåpat ihop. Tanken med det är att få konkreta kriterier och därmed mer rättvis/jämn betygsättning.
Mina betyg tenderar att flockas kring 4–5, eftersom jag främst ser till att se film jag redan vet att jag gillar eller har god anledning att tro att jag kommer att tycka om.

Betyg jag satt tidigare: LÄNK TILL GOOGLE SPREADSHEET (sällan uppdaterat).

* VIKTIGT: Det finns en regel som inte är frivillig: INGA SPOILERS. Med spoilers menas inte "actionhjälten överlever till slutet" eller så utan mer att avslöja relationerna i familjen Skywalker, vad soylent green är gjort av eller Tyler Durdens bakgrund. Ni vet vad som menas; saker i filmer som är tänkta att vara hemliga och vars avslöjande liksom är en grej. Vissa av oss älskar oväntade vändningar i filmer och vill inte få vårt nöje förstört. Om du vill diskutera något som kräver att du spoilar, använd spoilertaggarna. De ser ut såhär:

1591730152931.png
 
Jag vill tipsa om den italienska filmen ”Allt du önskar kan du få”, som kan ses exempelvis på AppleTV eller SF Anytime mot en smärre avgift. Filmen utspelar sig vid ett enda bord, i en enda restaurang, dit människor kommer med sina önskningar till en man som kollar i sin stora anteckningsbok och säger vad de i så fall måste göra som motprestation. Någon vill bota sin sons cancer, någon ha tillbaka sin man, en nunna vill återfå kontakten med Gud, en bartender vill få en natt med sin drömkvinna etc.

Det är en säregen film som man lätt missar. Trots sitt begränsade format och avsaknad av action är den konstant spännande och mycket välspelad. Jag har sett den två gånger och var lika fascinerad denna andra gång, fast jag vet hur den slutar. Eller vet jag det?
 
Jag vill tipsa om den italienska filmen ”Allt du önskar kan du få”, som kan ses exempelvis på AppleTV eller SF Anytime mot en smärre avgift.
Den här går direkt upp på min lista att se. Filmen finns på Cineasterna - en tjänst där du kan låna filmer om du har ett bibliotekskort.

Ett annat tips är Vodeville, som listar alla tillgängliga streamingtjänster när man söker på en film.
 
Jag har sett Ziam

Ziam är en thailändsk zombieskräckis vilket kanske hade gått att gissa ifrån namnet ,ja asså inte att det är en skräckis men att filmen är thailändsk. Ziam -Siam -Thailand.

Hur som helst handlar filmen om en fd muay thai fighter som måste slåss mot en jäkla massa zombies för att rädda sin partner.


Betyg 2,5-3/5. Det är jäkla massa action serverad i 380kmh men det betyder inte att det som serveras smakar gott utan bara att man fått more then you can chew.

Vill man se zombiefilm och asiatisk sådan se train to busan ist och vill man se actionpackad thailändsk film så se ong bak eller tom yum goong med Tony Jaa ist.
 
Häromnyss såg jag Bringing out the dead.


En film från sena 90-talet som utspelar sig under ungefär en vecka i det tidiga 90-talet. Nic Cage är en ambulansförare på nattskiftet som börjat krevera av att ha misslyckats några gånger för mycket i rad. En ovanlig film från Scorcese.

Nic Cage ser så brutalt härjad och slut ut genom hela filmen. Fantastiskt. Allting ser skitigt, svettigt och trasigt ut genom hela filmen. Cage mest av allt.

En perfekt blandning mellan den makalöse skådisen och oscarvinnaren Nic Cage från nititotalet och den trekvarts vansinnige Nic Cage från idag.

4/5, rekommenderas.
 
Häromdagen såg jag HAGEN


Det här var klart intressant! En mycket välgjord film som i grunden är en omtolkning av Nibelungenlied sedd ur skurkens ögon. Hagen von Tronje är en ond jävel i princip rakt igenom hela Nibelungenlied, men här är han klart sympatisk.

Allt börjar när den gamle kungen av Burgundiet dör, och den relativt nervöse och osäkre Gunther tar tronen. Hagen är formellt ÖB över trupperna i denna fantasy-isländsk saga-medeltidsfilm, men är också en av kungens närmaste rådgivare. Allt ruckas på när de onda saxarna anfaller lierade med de ännu ondare danerna, och vips är det krig. Men så kommer Sigfried, hjälte och drakdräpare. Han hjälper till och börjar med sina vilda vanor rucka på status quo i hovet, tar plats på slagfältet, och mycket mer. Hagen är mycket skeptisk och representerar mer ordning och disciplin än ren ondska. I kontrast till Sigfrieds galna stridstaktik med bärsärkaslagsmål och personlig ära i främsta rummet är det en kul grej.

Skådisarna är överlag skitbra, även om det är lite fånigt att Sigfried ser ut som om han skulle kunna höra hemma i valfritt pojkband på nittiotalet.

Kostymerna och rustningarna är däremot i vilt varierande kvalitet. Trots att det är just fantasy / hittepå / inte alls medeltid-film är det liksom ofta bara fult och dumt. Varför har Hagen en rustning som bara täcker vänsterarmen, tex? Varför är alla gubbar klädda i skalan gråbrun-svart, när damerna har så mycket mer färgsprakande kläder? Etc. Däremot är jag mycket förtjust i hur de hanterar Brynhild och hennes isländska krigare - där är det verkligen 100% galen fantasy och det funkar hela vägen in i mål. Mycket av slåssandet är också på samma nivå - bara det att det syns att flera av teknikerna är inspirerade av riktiga fäktmästare och inte bara Erroll Flynn. I en duell använder de till och med halvsvärdstekniker! :heart:

Men foto? Så in i h-vete snyggt. Stora delar av det här är banne mig på samma nivå som valfri film med femtioelva gånger budgeten. Scenerna med Sigfried efter han badat i drakblod och går genom ett isande kallt snölandskap är fantastiska.

Storyn i allmänhet är en bra remix på Nibelungenlied, och man behöver inte ha minsta koll på historien innan. Det räcker bra att se filmen i sig. Även om jag förstås fick ut en hel hög med mer glädje som läst den rätt nyligen och nördat ner mig i allmänhet i mytcykeln.

TLDR
Det här var en enormt positiv överraskning. 4/5, men är du sugen på bra och lite mer ovanlig fantasyrulle är det här utan snack 5/5.
 
Jag såg En kvinnas doft (1992) efter tips från en av mina indiska kollegor.

Ett feelgood-drama med Al Pachino i huvudrollen, men ni kanske främst känner igen den från några samplingar i RMBs Passport to Heaven.

På det hela taget en rätt sympatisk film om en student som tar ett extrajobb som ledsagare till en blind man.

Gabrielle Anwar dyker upp i en biroll, alltså hon som spelade Anna av Österrike i De Tre Musketörerna (1993), filmen som drabbade oss med Bryan Adams låt All for love där någon gång i mitten på 90-talet. Men jag tappar tråden här känner jag ...

Den får fyra stjärnor. Ganska starka sådana också.

1752606914841.png
 
Harry Potter och Fenixorden

Bokmässigt är det här Harry Potter är som bäst. Jag hade inte sett filmen förr och tusan vad de måste klippa hårt i materialet för att få ner det på långfilmslängd. Filmen är bästa hittils, men så byggde den ju på en bra historia också. Jag ser fram emot TV-serieversionen.

Allra bäst är Imelda Staunton som Dolores Umbridge. Hon får alla andra skurkar att blekna. Hon är verkligen fruktansvärt obehaglig.

Och barnskådisarna har växt till sig nu så de gör helt habila insatser de med.

Fyra stjärnor.
 
Jag har sett Superman.
  • Det här är bra grejer. Klassisk stålman med kallingarna utanpå. Jag respekterar att man försökte göra något annorlunda med DCU men det här blev ju trevligare att se på.
  • Jag hade sett trailern innan där det ser ut som att det händer hundratusen saker i filmen, och det gör det, men det känns aldrig som att man har skarvat ihop tre filmer som i (t.ex.) Amazing Spiderman 2. Det är väldigt mycket film inknött på 2 timmar och 9 minuter.
  • Pang bom, vi kastas rakt in i handlingen. Allt vi behöver veta får vi i ett halvdussin rader förtext, Star Wars-style. Och Stålis och Luthor, ja de har banne mig Sentineleserna koll på, de behöver ingen introduktion.
  • Går det inte lite inflation i Lex Luthor? Jaja, Hoult gör ett gediget jobb som honom. Förstås.
  • James Gunn är samma regissör som gjorde Guardians of the Galaxy 3, det är han.
  • Nån sa att vi lever i en konstig tidslinje där Nathan Fillion spelar Guy Gardner och Ryan Reynolds spelar Hal Jordan. (Edit: Istället för tvärtom alltså.) Fillion säljer in rövhåls-Gardner otroligt bra, men visst kan jag köpa att det är lite roligt.
Jag borde ju låta filmen smälta lite, men jag sätter nog 5 på krankskalan.

Nu hoppas vi bara att den andra gladsuperhjältefilmen i juli är lika bra.
 
Last edited:
Harry Potter och Halvblodsprinsen

Näst sista boken, och de två filmer som återstår är baserade på sista boken.

Det är fint, skillnaderna i specialeffekter jämfört med första filmen är påtagliga. Men inga specialeffekter i världen kan krympa handlingen till en film. Jag ser fram emot sista boken där filmerna förhoppningsvis får lite mer manöverutrymme.

Tre starka stjärnor.
 
End Game (2005)

Cuba Gooding Jr spelar Secret Service-agent i den här väldigt förvirrande thrillern. Jag är fortfarande efter att ha sett slutet två gånger osäker på om filmen har ett riktigt slut, eller om jag bara är för dum för att fatta det.

Det är i övrigt inte en speciellt bra film. Hade det funnits färre konspirations-thrillers på marknaden hade den nog fått tre stjärnor, men nu när den har konkurrens så kan jag inte riktigt med att ge den mer än två stjärnor. Du kan ha en mycket roligare filmkväll än med End Game.
 
Rogue One (2016)

Fortsättningen på Andor dras med många likande fel och brister som tv-serien.

- Lama karaktärer och ofta svaga skådespelare
- Tunn story

På pluskonton så är star wars känslan hög. En del blinkningar till de gamla filmerna kunde ha skippats såsom de första scenerna med Darth Vader eller Cameon av R2D2 och CP30.

Men annars känns det verkligen som en star wars film utan att bli en re-boot av de gamla filmerna.

Därtill håller den ett bra tempo och är visuellt snygg.

3/5
 
Dagen avslutades med The Firm (1993)

Tom Cruise spelar en nyutexad advokat som börjar sitt första jobb, och saker visar sig inte vara riktigt som de först verkar.

Det är en bra film. Men det som gör den helt fantastisk är Jeanne Tripplehorn som spelar Cruises fru, vartenda ögonblick hon är i bild slukar hon hela scenen. Hon var bra i Basic Instinct också, där som Douglas exfru, men här tycker jag hon är strået vassare.

Jag velade fram och tillbaka om betyget, men det blir fem stjärnor.
 
The Adjustment Bureau (2010)

Ju mindre man vet innan man ser den här rullen, desto bätte. Så jag skall inte spoila något alls. Men det är en romantisk film med Matt Damon och Emily Blunt i huvudrollerna.

Den var bra. Inte fantastiskt fantastiskt bra, men bra.

Den får fyra stjärnor eftersom jag känner mig rätt generös nu. Snubblar du över den tycker jag gott du kan se den om du inte blev bortskrämd av att det är en romantisk film. Den är från 7 år, men jag gissar att själva handlingen nästan kräver att du är vuxen för att kunna uppskatta.
 
Det är 31 grader varmt utomhus och jag har sett Midsommar. Går på SVT Play helgen ut.

Vi kan konstatera att jag känner igen Will Poulter från Maze Runner, William Jackson Harper från The Good Place, och Florence Pugh från... lite allt möjligt nuförtiden. Resten får vara inom spoilertaggar.

  • Skämt om "precis så här är det" åsido, så känns det som att man har skarvat ihop alla läskiga grejer som påståtts om svenskar/vikingar/skandinaver/nordeuropéer nånsin. Det är liksom ättestupa, blodörn, runor, inavel, sexritualer, biodynamisk odling (jaja, Steiner var österrikare) och hela konkarongen, mot en fond av "midsommarfirande".
  • Med det sagt så hintas det rätt tydligt att det här inte är något de håller på med i hela Sverige, utan det är nån skum kult amerikanerna besöker.
  • Var det människokött i pajerna? Jag gillar att det inte riktigt avslöjas utan man får sitta och föreställa sig det värsta.
  • Likaså satt jag och funderade på om twisten skulle vara att britterna hade blivit skjutsade till tåget precis som kultisterna sa, och klarat sig, fast alla betedde sig onödigt skumt. Men nä, så var det ju inte.
  • Hade sett Florence Pughs enorma blomklänning och hade för mig redan innan jag såg filmen att hon skulle brinna upp i slutet av filmen ala Wicker Man, men det var andra som brann istället.

Bra grejer. Flera som skrivit i Filmklubben innan säger att det inte är en skräckfilm. Jag tycker det faller under skräckparaplyet, men det är ju mer krypande skräck och lite allmänt äckel. Femma på krankskalan.
 
Jag har sett The Mummy från 2017. Den med Tom Cruise!

Den är 100% en okej Marvel superhjälte film fast med halloween monster. Den har en massa kul saker som korsfarar zombier och att mumien styr glas för det är ju bara sand.

Folk i den här filmen som vill ligga med Tom Cruises karaktär Nick:

Hyde från Jekyll and Hyde.

Jekyll från Jekyll and Hyde.

En sexig men ond mumie.

Den snygga blonda arkeologen.

Hans kompis som blir exakt spöket från En amerikansk varulv i London. Som är spelad av han killen från New Girl.


Saker som är onödigt kåta med mumien:

Ansikts slickandet

Att de spänner fast henne på knä i en strappado med ett hundhalsband

Det konstiga kyssandet

Strypandet

När hon sexigt simmar iväg med den snygga arkeologen

Naken flashbacks


Sätt Nick (Tom Cruise) är en spelarkaraktär:

Vägrar lyssna på backstoryn

Respekterar ingen NPC:s monolog eller tematiska grej

Är mest intresserad av att sno saker

Vägrar ha självinsikt om att han gjort onda grejer

Skämtar hela tiden

”Du gav mig den sista fallskärmen! Du är en god man.” ”Jag trodde det fanns en till.”

Skjuter folk som blir besatta.


2 av 5 men liksom en kul 2a.

Jag såg den mest för att podcasten ”Are you afraid of the Dark Universe” där de låtsas att de skriver uppföljarna i det utlovade ”Dark Universe” universumet är så bra. Så lyssna på den!
 
Jag såg den superkontroversiella nya Superman. Den har skrikits på av amerikaner för att den tydligen är "woke" andra amerikaner har därmed istället bestämt att det är en "viktig film". De har båda fel. Detta är varken viktigt eller woke. Det är mest stålmannen som han varit sedan jag var liten. I princip alla karaktärer beter sig som jag förväntar mig av dem. Stålmannen får visa att han bryr sig om folk och att han kan ha vänner. Han är inte en macho ensamvarg eftersom han nästan aldrig varit det i serierna. Just nu är jag mycket nöjd men min analytiska hjärna brukar kicka in några dagar senare.

Edit: Just det 4/5 om man gillar ikoniska superhjältar med tonvikt på att de faktiskt är hjältar och inte bara gör action.
 
Chloe (2009)

Julianne Moore spelar en gynekolog med knakande äktenskap i denna erotiska thriller.

Hennes mottagning har FÖNSTER mellan väntrummet och rummet där hon tar emot sina patienter. Filmen kommenterar aldrig detta faktum, men det är katten konstigare än filmens handling i övrigt.

Jag vill så gärna ge filmen ett bra betyg, den försöker ju återuppliva en stendöd genre. Men nej, det går inte.

Den får tre stjärnor, men det är de svagaste tre jag någonsin satt på en film. Ur vissa vinklar ser de ut som två.
 
Back
Top