Kranks arbetsdagbok

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
30,196
Location
Nynäshamn
UPPDATERING 2021-02-22
 • Rotsystem: Alla kungens hästar… – Fyra sidor. Yay! En av dem har en karta på sig. Jag noterar att det trots allt blir någon form av bild på ganska många av de här sidorna. Nice. Sista sidan är just nu 143, och det här delävantyret är på 56 sidor.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
30,196
Location
Nynäshamn
UPPDATERING 2021-02-26
 • Rotsystem: Alla kungens hästar… – "Hit man kommer när man kommer hem" har nu en komplett grovlayout där alla bilder och tabeller ligger där de ska. Det betyder att det bara är ett äventyr kvar, sedan är alla tre redo för nästa vända – då jag letar onödiga avstavningar och sånt. Och fixar kolofonen på riktigt. Därefter väntar arbetet med sidhänvisningar och, såklart, registret och innehållsförteckningen. Äventyret landade på 62 layoutade sidor, och modulen är nu totalt 149 sidor lång.
 • Kutulu: Mardrömmar från Amerikat – Det har inte hänt så mycket den här veckan, och det är mestadels mitt fel tror jag. Jag behöver fixa fram en mall till kontrakt till vår omslagsillustratör. Jag är ju i vanliga fall ganska oproffsig här och kör på rena muntliga överenskommelser, men den här illustratören vill (fullt rimligt) ha kontrakt och då ska jag väl kunna fixa det. Jag tror jag dragit i rätt trådar och kommer förhoppningsvis ha ett kontrakt snart. Annars ska jag väl mest göra ett par handouts, framför allt en karta över en zeppelinare…
 • Mothership: Gradient Descent – Ett sätt jag brukar hantera stress på är att skapa nya projekt. Det verkar kanske lite kontraintuitivt att jag skaffar mig mer att göra för att hantera att jag har mycket att göra, men hear me out: Jag skapar nya projekt där ingen förväntar sig något av mig. Alltså, projekt jag kan försjunka i kravlöst och utan deadlines. Sedan riskerar ofta de projekten att svälla till något som ska ges ut och har en deadline likförbannat, men åtminstone i början går det ju bra. Och ett säkert sätt att se till så projekt inte kommer att kunna bli "riktiga" är ju att förbereda saker till spel som ägs av nån annan, där allt material jag hanterar är upphovsrättsskyddat. Jag kommer inte att kunna ge ut det. Så jag har börjat skapa lite egna play aids inför en hypotetisk Gradient Descent-kampanj.
 • Ödesväktarna: Fenix-äventyret – Slutversionen av illustrationen har levererats. Jag ska försöka styra upp betalning på söndag, då jag har möte med mina medförfattare. Jag ska också gå igenom korren under helgen; jag har fått in åtminstone några kommentarer. Jag antar att resten är OK =)
Puh, det tror jag var allt just för tillfället…
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
30,196
Location
Nynäshamn
UPPDATERING 2021-02-27
 • Volt – Jag tog äntligen tag i att skriva in regeln kring att avvakta i strid, och det tror jag betyder att texten är "klar". Jag inväntar bekräftelse, men sen finns det risk att jag börjar layouta. Kanske redan i veckan.
 • Ödesväktarna: Fenix-äventyret – Jag har gått igenom den lilla korr som kommit in, samt lagt till ett par meningar om att vävargillet inte gillar välgörenhet. Texten är i princip redo att skickas in; jag fixar det i morgon.
 • More than Human – Några grejer föll på plats i mitt huvud och jag började skriva på ett slags översikt-dokument med teman jag vill fokusera på i More than Human version två, och lite hur jag pusslar ihop metaplotten och kampanjhemligheterna. Det blir inte riktigt som i version ett.
Jag tror att det var allt för idag.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
30,196
Location
Nynäshamn
UPPDATERING 2021-02-28
 • Ödesväktarna: Fenix-äventyret – Jag lade allra sista handen vid texten och mailade iväg det hela till Fenixredaktionen. Vi hade också vårt vanliga söndagsmöte, där vi bestämde att vi denna gång skulle dela lika på kostnaden för illustrationen. Jag skickade summan till Ronja, så tar mina kumpaner och swishar mig sen. Nu är iaf fenix-äventyret färdigt och klart och över. Det är ganska skönt att bli klar med grejer också.
 • Ödesväktarna: Rymd – Förr eller senare kommer vi att behöva ett bättre namn på det här. Tyvärr målade vi ju in oss lite i ett hörn när vi döpte första spelet till Ödesväktarna – i det här andra spelet i samma värld (fast långt senare) så spelar man ju inte ödesväktare längre… Men idag tog vi i varje fall ett snack om metaplot och historia, och hur vi knyter samman de båda spelen på ett sätt som känns tillfredsställande för folk som spelat Ödesväktarna. Vad som hände med Vävargillet och med Urkrafterna och demonerna och drakarna, som vi faktiskt borde skriva något om och sluta hålla så himla hemliga. Jag får se till så mitt nästa äventyr har med en drake, helt enkelt.
 • Mothership – Jag upptäckte att det fanns en vapentabell, och att det i den fanns en massa info jag inte hade med på mina vapenkort. Och tyvärr håller de på och krånglar med distansmått i meter… Jag som var glad över att Mothership förenklat saker och ting och bara körde med abstrakta short/medium/long. Så nä, de kör med olika distanser för olika vapen… Blergh. Jag är rätt sugen på att husregla det här, men tills jag gör det har jag iaf skrivit av vapentabellen in i Google Sheets. Jag är också i princip klar med min regelsammanfattning, så nu ska jag bara layouta alltsammans.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
30,196
Location
Nynäshamn
UPPDATERING 2021-03-03
 • Volt – Jag har gjort layout av de två kapitel vi har. Det som är kvar där är lite sidhänvisningar, ett register, och ett appendix med tabeller och regelsammanfattningar. Totalt klockar vi just nu in på 34 sidor, jag blir inte förvånad om vi landar i 40 innan vi är klara. Det är egentligen ett ganska litet system, men med luftig layout och en del bilder blir det ändå sidor av det, så att säga.
 • Kutulu: Mardrömmar från Amerikat – Alla porträtt är levererade och 50% av stämningsbilderna. Jag är just nu mitt uppe i att försöka lösa vad vi kan kalla "de tråkiga bitarna", alltså ekonomin och sådant. Vi är ganska nära ett fungerande kontrakt med Regin Wellander, som gör omslaget.
När jag räknar ihop alla utgifter för projektet landar jag på 49 250:-. Det blir, inser jag nu, nog det absolut dyraste projekt jag givit mig in på. More than Human kostade, exkl tryckkostnad, på c:a 21 000:- och Rotsystem låg på c:a 19 000:-. Mycket av skillnaden handlar om att jag dels skrev de böckerna själv, och dels att jag denna gång har en omslagsillustratör som tar skäligt betalt.

Totalt är sveriges rollspelsförlag skyldiga mig lite över 37 000:-, men det är svårt att dela upp fakturorna så att jag utnyttjar hela den summan; med lite pusslande tror jag att jag kommer att kunna betala totalt 35 500:- den vägen. Resten, alltså 13.7k, kommer jag som det ser ut just nu att få ta ur egen ficka, om jag inte hittar något annat sätt att lösa det.

Jag vill vara tydlig med att det här alltså inte är jag som beklagar mig, utan bara jag som är transparent. Det är såhär mitt rollspelsmakande ser ut; ekonomiskt har det alltid varit en katastrof om målet varit att "gå runt".
 
Last edited:

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
30,196
Location
Nynäshamn
UPPDATERING 2021-03-04
 • Rotsystem: Alla kungens hästar… – Jag har börjat layouta bokens sista äventyr, "Ambassadören som försvann". Äventyrets brödtext är inplacerad, så nu går jag igenom och försöker justera texten så den får plats snyggt samt stoppar in illustrationer, placeholders och SLP-profiler. Jag har också börjat göra en lista med illustrationer jag behöver göra – kartor, loggor och sånt. Slutligen har jag börjat skissa på loggorna till de olika organisationerna, och loggan till Theseusorden har fått mig att börja lära mig hur man gör retopologisering i Blender – jag sitter just nu och gör om en fin högupplöst 3D-modell till en betydligt mer low poly dylik, just för att den ska vara med som en del av en logga. Mer jobb än det är värt? Visst, men det är ganska trevligt.
 • Volt – Skapat dokument för appendix. Vapen- och rustningslistorna ska fyllas på av mina medskapare, och innan det är gjort så ligger nog det här arbetet en smula på is.
 • Kutulu: Mardrömmar från Amerikat – Kontraktet med Regin är typ klart, ska bara skriva under och fixa. Det ekonomiska… Well. Det löser sig nog. Jag känner mig lite mindre nervös än jag gjorde igår.
Jag funderar på att eventuellt börja layouta engelska Ödesväktarna i morgon. Där är ju också ett projekt som egentligen är typ klart; jag har ju allt jag behöver egentligen. Och det vore najs att få undan ett projekt.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
30,196
Location
Nynäshamn
UPPDATERING 2021-03-05
 • Kutulu: Mardrömmar från Amerikat – Kontraktet skickat till Regin. Jag borde sätta mig och göra en zeppelinarkarta i morgon, nu när jag börjar bli mer varm i kläderna i Affinity Designer. Men just idag hände det inte så mycket mer med det här projektet.
 • Rotsystem: Alla kungens hästar, alla kungens män – Jag har gjort en illustration! Eller kanske två. Also: layout.
Det tredje äventyret i "Alla kungens hästar…", Ambassadören som försvann, har hittills krympt med 524 ord genom att jag krånglat, fipplat och formulerat om för att få texten att passa in i min layoutmall. Mina korrläsare kanske blir lite förvånade sen när de läser slutprodukten, men sånt är livet. Om jag lagt in några nya fel är de felen i så fall 100% mina.

Just nu är äventyret 60 layoutade sidor långt och hela InDesign-boken 209 sidor. Det blir nog mer, skulle jag tro – åtminstone en 3–4 sidor till i det här äventyret (kartor…) och sen blir det ju efterspel och appendix. Jag är just nu på sida… typ 52 eller så i den här layoutvändan. Alla SLP:er är nu inlagda, och alla större bilder fram till just s 52. Nästa steg sedan blir att stoppa in alla SLP-porträtt.

Jag kom också på att jag… glömt två stora bilder som jag hade, så jag fick bråka lite både i föregående äventyr och det här för att få in dem. Men nu är det löst…

Jag gjorde också min egen första illustration på ett tag – den tidigare nämnda logotypen till Theseusorden. Nedan: En gråskale-version för användning på skärmar och i stor skala, och en monokrom för mindre skala. Jag blev ganska nöjd ändå, även om det tog ett par timmar att få till den fina low poly-looken. Och nu vet jag hur man retopologiserar i Blender =).

Theseusorden logotyp grå.jpgTheseusorden logotyp svart.jpg
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
30,196
Location
Nynäshamn
UPPDATERING 2021-03-06
 • Kutulu: Mardrömmar från Amerikat – Jag har reproducerat en ritning över en zeppelinare, som vi ska ha med i äventyret Terror på 200 meter.
 • Rotsystem: Alla kungens hästar, alla kungens män – Jag har skapat en ny logga; den här betydligt tråkigare än Theseusloggan. Men en del loggor är ju helt enkelt lite tråkiga. Jag har också börjat skissa på en av de två återstående logotyperna som behövs till boken. Sen blir det ju dags för kartor…
Så, det här är zeppelinaren just nu:
Zeppelinare.jpg

Eventuellt justerar jag vissa linjers tjocklek och sånt framöver, vi får se.

Och det här är loggan:

Nakatomi logotyp.jpg
Likheter med andra fiktiva företag med samma namn och liknande logga är fullt medvetna.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
30,196
Location
Nynäshamn
UPPDATERING 2021-03-07
 • Rotsystem: Alla kungens hästar, alla kungens män – Ännu en logga klar. Bara en kvar!
 • Ödesväktarna RYMD – 100% arbetsnamn, men vi hade möte idag och styrde upp en hel del. Vi vet hur hur metagrejerna från Ödesväktarna med Ödesväven och Urkrafterna hänger ihop med Rymd-settingen, vi vet vilka rollpersonerna generellt är och vi vet vad vi behöver styra upp för att kunna speltesta lite. Sedan tidigare har vi också en grundstruktur för uppdrag. Det rör på sig, märkligt nog.
 • Sentinels of the Weave – 40 sidor layoutade. En hel del omformulering och kapning fick göras i texten för att den skulle få plats, och vi har ändå en del sidor där texten tar slut innan sidan gör det – eftersom jag annars skulle behöva ha typ en rubrik och två rader text längst ner på en sida. Lite retsamt! Kapitlet om Elemin blev två sidor längre än i den svenska boken, men det i sig är ju inget problem.
Här är loggan jag gjorde idag:

Cortical Systematics logotyp.jpg

Jag är nog helt OK med den; den är inte den logga jag gjort som jag är mest nöjd med men den är heller inte skitdålig. Men jag kan ju återkomma till den om jag kommer på något smart sätt att göra den bättre.
 
Top