Nekromanti Friform

Joined
25 May 2001
Messages
1,039
Location
Åbo, Finland
Eftersom jag nu deltagit i en debatt som åtminstone till en del cirklat kring ett ämne som jag inte vet så mycket om, tänkte jag ta tillfället i akt att fråga lite om Friform.

Jag har förstått så mycket att det inte begränsas av regler på samma sätt som "vanligt" rollspel, men vad jag inte har klurat ut är i vilken omfattning detta gäller. Vad är det som bestämmer ifall man t.ex (koboldex.) lyckas träffa någon i en strid. Är det tärningar, eller hittar man helt enkelt på utgången?

/Black Dwarf, undrande.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Jag har förstått så mycket att det inte begränsas av regler på samma sätt som "vanligt" rollspel, men vad jag inte har klurat ut är i vilken omfattning detta gäller. Vad är det som bestämmer ifall man t.ex (koboldex.) lyckas träffa någon i en strid. Är det tärningar, eller hittar man helt enkelt på utgången?"

Friform innebär helt enkelt att formen är fri. Poängen är att man ska befria sig från regler och presentera en spelupplevelse. En del väljer att göra detta genom att spelleda helt utan regler, andra väljer att ha reglerna som värdemätare och ingenting annat (en person med STY 12 beskrivs som starkare än en person med STY 8). En del väljer att hitta på resultatet efter eget huvud (och eventuellt med spelvärden som riktlinje), andra använder en tärning (och eventuella spelvärden) som riktlinje för hur bra det går. I sin mest extrema form består rollpersonerna i princip av löptext på ett papper, om ens det.

Så friformare hittar ofta på utgången i en strid. Ibland kan de ta hjälp av tärning och spelvärden enligt principen "högt är bra". Men de bryr sig sällan om handlingar, stridsrundor, kroppspoäng etc.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Frifrom blev ett modeord så fort att en massa människor trodde sig veta vad det betydde och använde det lite som de själva ville. Jag kom i kontakt med uttrycket "friform" för ungefär sex år sedan och då förklarades det för mig "det är spel utan regler, spelvärden och tärningar". Sedan mötte jag en annan spelledare som tyckte friform skulle vara "spel utan några regler, rollformulär eller riktig spelvärld överhuvudtaget" och en tredje som tyckte "det är ju när man inte har något från början. Inga regler, inget äventyr, ingenting alls. Man bara börjar köra, lixom". Förvirringen var total. Någonstans blandades "friform" ihop med "systemlöst" och folk började använda termen "friform" när de gjorde sina egna tolkningar av befintliga spelvärldar. "Jaa, alltså, jag använder Kultreglerna, men det här äventyret är lite friiiform, om ni förstår..."

Det var komplett vansinne. Sedan började några fanzin skriva om friform och de var också förbryllade över att de hade utlovats friformsscenarior på konvent och hamnat hos en spelledare som slog en massa tärningar genom hela äventyret.

---

Efter att ha kollat vad Sverox och andra auktoriteter tycker på ämnet så går jag efter den definitionen jag kom i kontakt med först: Friform är spel utan spelvärden, tärningar och definierade regler. Man kan spela i vilken värld som helst och man kan ha färdiga äventyr precis som vanligt. Inga konstigheter. Spelarna kan ha rollformulär, men på rollformuläret står det bara hur rollpersonerna är och vad de klarar av i vanlig text. Man har inga grundegenskapsvärden med siffror eller så. När spelarna vill göra något så bestämmer SL (utan slumpgeneratorer och regler) hur det går.

I min lilla värld är det dock vanligast med "friform med tärning". Det är som friform, fast med en tärning, och frågan är om man inte skall klumpa ihop dem i en enda stor grupp, egentligen. Eftersom det inte finns några definierade regler i friform så spelar det ju egentligen ingen roll om SL rullar en tärning för sig själv och hittar på vad tärningsresultaten skall betyda. Om SL slumpar fram resultat i sitt eget huvud, nynnar "ole, dole doff..." eller rullar en plastbit och hittar på vartefter vad tärningsresultaten ska betyda, det bryr sig ju inte spelarna om. Däremot blir det ofta roligare för SL att man slänger in ett moment av osäkerhet i äventyret som han kan använda efter behag när han är osäker på hur berättelsen skall fortsätta. Jag använder tärning framförallt i situationer där rollpersonerna bråkar inom gruppen. Sådant vill jag inte bestämma resultaten av utan vidare, så där hittar jag på några regler som jag tycker låter rimliga och sedan slår jag ett tärningsslag.

Poängen med friform är iaf att när spelarna gör något, då hittar SL på (med slumpgenerator eller ej) vad som händer. Han har aldrig några riktiga regler eller spelvärden att gå efter.

Så fort man stoppar in spelvärlden och defenitioner på dessa så blir det dock något annat. Spelarna ser ju när deras kroppspoäng är slut och när deras rollpersoner är döda. När spelledaren slår tärningar och har bestämda regler för vad rollpersonerna klarar och inte klarar av så blir också läget något annorlunda. Här finns det dock en lång gråskala med en massa olika former av "halv-friform" såsom storytelling, dolda slag, fuskande SL, dold svårighetsgrad osv fram till någon form av rent brädspel där precis allting sker öppet och utan att SL's makt får inskränka på regelverket. Jag vet dock inga som spelar på det viset.

"Systemlöst", det är när man spelar ett äventyr utan att använda någon riktig regelbok. Ofta för att SL har skrivit ett äventyr som utspelar sig i en värld där inga befintliga rollspel passar. Han kan ha skrivit fram några egna små regler eller hitta på medan man kör, men ofta så blir det friform när man spelar systemlöst. "Road to Hell" är ett typiskt systemlöst friformsäventyr, till exempel. Oavsett om det kallar sig "kult" eller inte.

/Riz
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,495
Location
Helsingborg
"en sak är säker DET SUGER"
Nu kanske jag är dum nog att triggas utav det där, då [color:blue]Black Dwarf</font color=blue> inte bad om en jättediskussion om det är bra eller dåligt utan om vad friform betydde, men jag vill bara fråga...

Av vilken anledning säger du att det suger? Vilka negativa erfarenheter har du fått utav det och vad ser du som rejäla nackdelar att friforma?

Själv har jag friformat med tärning och spelat hårt efter regler (jag tänker inte använda de negativa termerna såsom tabellrunka osv.) och båda har funkat bra.. Det hela har bara berott på hur säker jag varit i min uppgift som spelledare och hur jag har sett på rollspel..

~Friforma och regelspela är fortfarande två saker [color:448800]Han</font color=448800> brukar variera sig mellan när [color:448800]Han</font color=448800> spelleder
 

Erufailon

Swordsman
Joined
20 Jul 2001
Messages
497
Location
Göteborg
vaddå? det kan ju vara kul, i vår spelgrupp har vi mött på två former av friform, den när alla är för trötta så kallat flumrollspel... sedan har vi skräckrollspel som jag tycker man ska använda friform till.

jag känner alla knytnävslag hamra på skärmen av ilska mot den ende här som tycker det är berättigat ibland med friform.
men jag står för det!
 

Kitzune

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2000
Messages
1,808
Location
Karlstad.
Den stora frågan...

Tack för det! O nu Risings förklaring, tack :gremwink:[NT]

Behövs inte för det är just precis vad friform är. Sedan kan
man givetvis gå djupare in på ämnet och istället koncentrera
sig på frågan:

Varför finns friform?
Jag har friformat en hel del och finner lösningen tämligen bra
i somliga situationer (Frifjutta/Regelgnat är en vanlig
kombination med mig som spelledare då jag väljer att vara en
balanserad spelledare, delvis för att jag tycker det är roligt
och delvis för att mina spelare verkar uppskatta det (fåniga
leenden efter varje spelmöte gör sitt<img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>)), i synnerhet när
det kommer till strider som behöver göras snabba för att kvickt
få in vissa känslor i spelarna. Men, det är för den sakens skull
inte, för mig, sämre att hålla en nervpirrig tärningsrullarseans
kring viktiga saker; "Okej, Leif, nu måste du slå över 45 på
det här slaget annars är det nog kört"
.

Egentligen är jag inte rätt man att svara på frågan utan jag är
här för att ställa den, så nu langar jag över facklan till den
som vill ha den.

/Alexnader Gyhlesten
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Den stora frågan...

"Varför finns friform?"

För mig handlar det om djärvhet. Brädspel är brädspel och dataspel är dataspel, men friform är ROLLSPEL, ett hundra procents ROLLSPEL och det är en sorts aktivitet som ingen annan berättarkonst kan förmedla. För mig som SPELARE är det intressant och spännande att se om plastbitar hamnar på ett eller annat sätt, men som ROLLSPELARE är det viktigare att se hur jag kan berätta en fascinerande historia med min rollperson. Då tilltalas jag av friformens djärvhet. Har jag ett intressant livsöde att gestalta, då spelar det ingen roll om jag "klarar" några äventyr eller inte. Ingen slump behövs om man vet varthän man ska styra sina steg.

Friform är rollspelens mest fulländande form. Kan man friforma, då kan man spela med tärningar också, men kan man det inte, då klarar man inte av att gestalta en roll och njuta av det -vilket förstås är den sortens njutning som enbart rollspelen och inga andra kan erbjuda.

Friform är outspädd ROLLSPEL, så intensivt att alla inte ens pallar med det.

/Rising
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Den stora frågan...

"Friform är outspädd ROLLSPEL, så intensivt att alla inte ens pallar med det."

Behöver jag ens säga att jag inte håller med en centimeter om något av dina påståenden?

Och behöver jag motivera, eller kan du nöja dig med tidigare argumentation i tidigare debatter?

Och slutligen, är du ute efter att provocera fram en fläsketråd?

 

Foggmock

Myrmidon
Joined
26 Aug 2000
Messages
4,596
Location
Malmö
Re: Den stora frågan...

Friform är rollspelens mest fulländande form.

nej, Nej, NEJ! Ska man säga nått sånt där måste man gömma sig bakom IMHO-skyddet, annars idiotförklaras man. Tråkigt, men sant.

Jag förstår inte vad som gör dig mer värd än mig för att din SL bestämmer om din roll lyckas eller inte, medans tärningarn bestämmer huruvida min roll lyckas eller inte. Friform verkar vara ett forum för sadistiska spelledare att få bossa och bestämma så mycket som möjligt själva. Tycker du att friform är så roligt just för att det är en historia man får fram, kan du lika gärna leka leken när man säger tre ord eller en liten snutt var och sen skickar ordet vidare till nästa, typ

Person 1:Det var en gång
Person 2: en bonde som hade
Person 3: ett magiskt
1: hönshus
2: I hönshuset
3: bodde det en
1: magisk höna
2: som kunde
3: trolla fram

etc etc etc. Den enda spänningen ligger vad i nästa person kommer säga - samma som när man väntar på vad SL ska säga efter man har sagt 'jag skjuter honom'.

Om du syftar på att du är en bättre ROLLspelare än mig kan du ta de åsikterna och stoppa upp nånstans /images/icons/blush.gif...
Om du tror att alla som inte är friformare slår alla slag för 'Förföra', 'Övertala' eller 'Bluffa' så har jag nått å säga dig: Icke-sa-Nicke. Om du slutar generalisera oss "rullspelare" ska jag sluta generalisera er "rollspelare"

Med Vänliga Hälsningar - En upprörd, men inte förbannad (än!) Foggmock.
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Nja, nja, njaaaa...

Jag förstår inte vad som gör dig mer värd än mig för att din SL bestämmer om din roll lyckas eller inte, medans tärningarn bestämmer huruvida min roll lyckas eller inte.

Det krävs ju faktiskt mer ansträgningar att spela "renodlat friform", sett ur inspirationsvinkel. Tärningar och regler är ju inspiration, och om man kan uppnå ett extatiskt rollspelsmöte med friform utan att använda dom så har man ju fått kompensera på annat håll.

För att kunna klargöra min syn på det hela så får jag köra en bit av mina grundläggande filosofiska utgångspunkter..

Hela vårt liv innebär begränsningar. Begränsningar såsom brist på ork, brist på empati, brist på tålamod, brist på kunskap.. Det är dessa som man kan leda "onda/dåliga" handlingar till i min världsbild. Vare sig man tycker som jag eller inte så har människan begränsningar. Alla beter sig irrationellt då och då. Ingen vet allt. Bara en sådan sak som att vi har en fysisk kropp begränsar oss.

Vår fantasi och förståelse för andra har också begränsningar, naturligtvis. Men om vi hade perfekt fantasi och förståelse, då hade vi ju vetat precis hur en berättelsen ska berättas för att alla skulle njuta av den så mycket som möjligt, eftersom PERFEKT fantasi och förståelse då innebär att vi är ett med alla universums sagor, så att säga.. <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15> Eller åtminstone övermänskligt insatta i detta. Då hade tärningar och regler bara hindrat oss, eftersom vårt sinne redan omfattar allt det där..

Nu är ju friformare inte perfekta, så dom lyckas nödvändigtvis inte skapa bättre spelomgångar än "vanliga rollspelare". Men om det skulle gå att vidga sitt medvetande tills man balanserar på gränsen mellan att fortfarande vara mänsklig nog att spela rollspel, och att uppnå nirvana (Vilket ju är att vara ett med ALLT) så skulle vi spela friform. Men detta kanske inte tillför så mycket till en diskussion, som handlar om "vanliga människor" som rollspelar.. Rising motiverar ju ur ett helt annat perspektiv än jag, han ser det ju ur.. ja.. Ett mer "mänskligt" perspektiv.. <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15> Men å andra sidan är varierande perspektiv bra.

Som jag ser det iallafall. Någon som är böjd att säga emot/hålla med? Mycket tjafs för en liten definition, men.. nåja.
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Re: Den stora frågan...

Kan man friforma, då kan man spela med tärningar också,

(garv) In your dreams!

Jag har sett alltför många exempel på raka motsatsen när jag har spellett på konvent. Har man ett helt vanligt äventyrsscenario som kräver helt vanlig problemlösning, helt vanlig situationsanalys, helt vanlig action, så klarar tärningsrollspelarna av det som en dans.

Friformsnissarna ägnar tiden åt att hoppa omkring och gapar åt varann med konstiga röster, men de lägger inte två strån i kors för att göra nånting som för handlingen framåt. Uppstår det ett problem, en gåta, nånting, så måste man ha en SLP som håller dem i handen och löser alltihop åt dem, annars stannar allting av och de fortsätter hoppa och prata med konstiga röster tills spelpasset är slut.

Jag har sett det inträffa själv, inte bara en utan flera gånger. Friformarna klarar alltså inte av vad som är basic rookie training för tärningsspelare, så fulländning my ass.

--
Åke
 

Foggmock

Myrmidon
Joined
26 Aug 2000
Messages
4,596
Location
Malmö
Re: Nja, nja, njaaaa...

Jag måste säga att jag är imponerad av den ofantliga mängd ludd du lyckades trycka in i inlägget, jag tror inte jag förstår ett ord av vad du säger. Eftersom ludd är svårt att tolka, kommer jag tolka dig fel, men what-the-heck, det får du skylla dig själv för.

Du syftar fortfarande på att den perfekta och mest ultimata rollspelsupplevelsen uppnås genom friform och en överentusiastisk spelledare? Det där flummet och Nirvana får du gärna ta igen - på ren svenska.

Du har en framtid som byråkrat eller politiker, pojk!

Hursom, exakt VAD baserar du ditt utlåtande på? det var precis vad jag frågade om först..

nu ska jag berätta om hur vi spelar Neotech. Ett spel där man i ganska stor utsträckning använder regler och tärningar för att se vad som händer.
Spelgruppen min har en förmåga att kasta sig hals över huvud in i strid i just Neotech. De är något försiktigare i andra spel - vilket är lustigt för jag tror inte jag har dödförklarat eller satt in dem på 'dårhus' och skickat dem i fängelse som i Neotech. Hursomhelst, grovhugget finns det tre sätt att klara av striden. Vi har 100% Regelslaveri i den Blåa ringhörnan, vi har Mitt Sätt i den Röda ringhörnan, och vi har Äckel-friformsfascisterna(ja, du tycker ni är finare och bättre rollspelare än mig så jag kallar er vad jag vill) i den gröna ringhörnan.

Vi börjar med regelslavarna (ärligt talat något jag skulle föredra över friform då jag hellre spelar ett bra brädspel än berättar en "saga" tillsammans). De börjar med att sätta folk i Turordning, för att se vem som skjuter först. Sen slår SL alla slag som har med SLP:na att göra, träffa, undvika, träfftabell, skador etc. Spelarna får slå sina egna slag. allt sker i det öppna, spelarna vet vad skurkarna måste slå under för att lyckas. strid genomförs.

sen har vi Mitt sätt. Den eller de som väljer att starta striden får första rundan, sen är det baserat på vem som säger vad först. om de övriga slöar, fortsätter jag med SLP:n i valfri ordning som de borde handlat om det var verklighet. när de frågar när det är deras tur, säger jag kort och koncist 'när du slutar stå där och glo'.
Ponera att en skurk skjuter en rollsperson. I början av striden låter jag oftast tärningarna bestämma allt. Om jag ser att striden går åt ett väldigt olämpligt håll efter vad jag tänkt mig innan, kan jag tänka mig att justera vissa tärningslag, eller helt enkelt temporärt höja vissa färdigheter, så att de träffar lättare. Hur som helst - när skurken träffar, så ber jag SPELAREN slå på träfftabellen. Där har vi ett riktigt stämningsmoment, det säger jag dig. Dallrande knäskålar och svettiga armhålor. Skadan slår jag, och den följer jag alltid slaviskt, då det inte finns mycket uttrymme för improvisation. Spelaren får slå eventuella extraskador - ytterligare lite spänning och en chans att plåga sina spelare.
Vill spelarna göra några knasiga manövrar slår de själva mot lämpligt värde, typ RÖR eller Undvika eller Hoppa eller nått, med min angivna svårighetsgrad.

Sen har vi till sist Äckel-friformsfascisterna.
Start strid:
Steg 1: Spelledaren bestämmer vad som händer
Slut strid.

om du kallar det för att ni har bättre inspiration än mig - gå och lägg dig. Visst, jag ändrar tärningsresultat för att de ska passa min uttänkta story - men det är inget jag hittar på för stunden. en liten mini-encounter med två japanska yakuzamedlemmar får inte bli antiklimax om två skott skulle gå in i huvudet på var sin RP, det är inte en bra historia enligt mig. däremot får de gärna bli skottskadade, det fyller ut speltiden på ett intressant sätt.

Det finns ett gammal talesätt:
Verkligheten överträffar ofta dikten.

Dikten får väl anses vara friformen, eftersom det är en människa som hittar på från sin hjärna, alltså är tärningarna verkligheten, det man inte kan förutse. Om man ska friforma med mentala tärningar, dvs SL hittar på vad varje tärning visar, blir det inte lika kul som om man slår tärningarna. och en friforms-SL har väl knappast bestämt innan, när han skrev äventyret, exakt vad som ska hända vart? nej, precis. och om han har gjort det är alla mina fördomar om friformare sanna - de är äckliga fascister.

Detta leder oss till att en friforms-SL slår mentala tärningar, medvetet eller omedvetet när han bestämmer vad som ska hända. som vi konstaterade ovan är det roligare att slå riktiga tärningar, alltså är en friforms-SL tråkig. Sådeså!

Sedär. jag har med hjälp av eran argumentationsteknik "bevisat" motsatsen till vad ni just "bevisat": Vanligt Rullspelande är den högsta formen av rollspel och friformare är slavar under en SL. Det var ganska bra jobbat, va?

PS. NEJ, jag tänker inte gömma mig bakom en IMHO-sköld, för det gjorde inte ni, och jag är ingen fegis. DS.
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Hihi..

Jag måste säga att jag är imponerad av den ofantliga mängd ludd du lyckades trycka in i inlägget, jag tror inte jag förstår ett ord av vad du säger. Eftersom ludd är svårt att tolka, kommer jag tolka dig fel, men what-the-heck, det får du skylla dig själv för.

Du syftar fortfarande på att den perfekta och mest ultimata rollspelsupplevelsen uppnås genom friform och en överentusiastisk spelledare? Det där flummet och Nirvana får du gärna ta igen - på ren svenska.

Du har en framtid som byråkrat eller politiker, pojk!


Hihi.. Politiker, ja kanske. Byråkrat: Nej tack.

Grejen är ju den att jag resonerar ur ett perspektiv som kanske inte ens finns -Om det nu går att vidga sitt medvetande över mänskliga gränser, är det fortfarande kul att spela rollspel då? <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15>

Jag resonerade alltså ur ett väldigt abstrakt perspektiv, inte utifrån verkligheten. Jag försöker inte bevisa att friform är bättre än vanligt rollspel för oss mänskliga rollspelare. Kanske ska passa på att förtydliga att jag nästan aldrig spelar friform.

Så här då:
Tärningar förändrar handlingens utgång. Ibland till det bättre, ibland till det sämre, jämfört med hur "originalhandlingen" såg ut. Detta ger upphov till en mängd olika möjliga handlingar. Naturligtvis är det omöjligt att avgöra vilken av dessa som skulle vara "bäst" i förväg. Men nu diskuterar vi ju rollspelsnirvana! <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15> Vi förutsätter då att spelledaren vet ALLT om rollspel och handlingar. Spelledaren känner alla handlingar och berättelser som någonsin har eller kommer att berättas, utan och innan. Spelledaren vet hur det perfekta äventyret är, och spelleder detta. Han/Hon/Den/Det/Alltinghet använder inga tärningar eller regler, eftersom detta skulle förändra det perfekta äventyret nuvarande utformning, och det som är perfekt kan bara bli sämre -Äventyret innehåller redan alla perfekta svägningarna av handlingen. Och för att markera den abstrakta situationen så menar jag verkligen PERFEKTA. Dom bästa i universum.

<p align=center><img src=/images/blackline.gif width=650 height=2></p>

En del komplikationer inträffar förstås i resonemanget när man tänker efter lite: Är det fortfarande rollspel när SL vet precis hur alla spelare kommer att reagera? Eller är det bara historieberättande då? Och när slutar det vara historieberättande då? Hur perfekt kan en historia vara, och fortfarande vara en historia? Är inte evigheten det enda som kan vara perfekt, just för att den omfattar allt? En historia måste ju begränsas på något sätt, såvida den inte handlar om hela universum.. Det är förstås en möjlighet.. <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15> Men man måste fortfarande dra en gräns och säga: Här slutar det vara en berättelse, och så här bra är hur det kan bli.

Man måste alltså bestämma vad man menar med perfekt. Ju mer man begränsar det, desto mer blir det rollspel, men desto mindre blir det "perfekt" också. Och om man begränsat det tillräckligt mycket så kanske det perfekta rollspelandet är ett scenario med en massa tärningsslag som tillför till spänningen, fast där alla tärningar utfaller på ett visst sätt..

Ja. Klarare nu?
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,495
Location
Helsingborg
Re: Den stora frågan...

"Och slutligen, är du ute efter att provocera fram en fläsketråd?"
Det verkar som några saknar ett riktigt gräl nu när det varit lugnt ett tag.. Jag blir faktiskt lite förvånad över att se normalt lugna forumnister förvandlas till rabiata fanatiker för sin tro..

Oroligheternas storm svepte in över området och mörklade marken under sig. Männen och kvinnorna slängde av sig sina äkta masker och förvreds till galna vilddjur, beredda att hugga ned minsta motstånd, med blod i munnen vansinnigt kämpa för sin sak trots deras gemensamma ursprung.
Allt detta, bara för att Frågan Som Aldrig Kan Besvaras ställdes.


~När ingen såg på så tog [color:448800]Han</font color=448800> och lånade [color:008080]Arvidos</font color=008080> Historieberättar-titel ett tag

PS. Schysst Troll-o-meter, förresten DS.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,495
Location
Helsingborg
Re: Den stora frågan...

"Jag har sett alltför många exempel på raka motsatsen när jag har spellett på konvent.[exempel, vilket leder fram till...] Friformarna klarar alltså inte av vad som är basic rookie training för tärningsspelare,"
Det hela beror ju på vad man vill uppnå med rollspel.. En friformare kanske vill att dennes rollperson ska sitta ångestladdad i ett hörn med en snuttefilt och suga på tummen medan en tärningsspelare kanske är mer ([color:blue]Rising</font color=blue>uttryck) prestationsinriktad och siktar på målet som äventyrsskaparen har satt upp..

Fast jag börjar undra lite nu om vi tappat begreppen lite? Just nu i denna diskussion så känns det som om alla "flumrollspelare" kallas för friformare och alla "prestationsrollspelare" kallas för tärningsrollspelare.. Är det verkligen likhetstecken mellan uttrycken?

~Som vanligt så ställer [color:448800]Han</font color=448800> sig neutral till debatten om friformare vs. regelrollspelare
 

Morgoth

Swashbuckler
Joined
2 Apr 2001
Messages
2,450
Location
Uddevalla, Västra Götaland
Re: Den stora frågan...

Friform är outspädd ROLLSPEL, så intensivt att alla inte ens pallar med det

Utan att orka läsa igenom varenda råkobolds eller friformsfacists svar på detta inlägg vill jag bara dementera ditt uttalande å det starkaste, och påpeka det som borde ha varit så klart från början:

[color:red]Lek</font color=red>
[color:ff6666]Berätta historier för kompisar</font color=ff6666>
Rollspel
[color:4682b4]Diablo; Drakborgen</font color=4682b4>
[color:blue]Regler</font color=blue>

Och, nu, till någonting man kan förstå (förhoppningsvis): rollspel är en sammansmältning av klassiskt spelande och klassisk teater - och det är ju inte undra på att de som njuter mest av teaterrollspel även tycker att detta är rollspelens mest fulländade form (det är inte heller undra på att de som mest tycker om koboldspel även tycker att koboldspel är rollspelens mest fulländade form).

Acceptera andras spelformer och provocera inte genom att kalla dem sämre, ditt gamla troll. Jag vet att du förmodligen bara uttryckte din åsikt, men det händer alltför lätt att någon stackars lättlurad menar: "Tja, det är ju Rising som talar, då måste vi lyssna". Vilket är oändligt fel.

/Morgoth@rules.it [hemsida] - gillar att hålla sig i mitten av Krilles och Johans prestigegräl, använda bådas synvinklar och lyssna på diverse nya talare också
 

Foggmock

Myrmidon
Joined
26 Aug 2000
Messages
4,596
Location
Malmö
Re: Hihi..

Ja. Klarare nu?

Nej.

Vad jag tror att du försöker säga är att spelledaren vet bäst. det tycker vi också. du försöker också säga att spelledaren vet bäst vad som är roligast för alla spelarna i gruppen. det tycker INTE vi.

Kalle kanske tycker det är roligast om de hade vunnit striden mot yakuzorna, medans Olle tror att det hade blivit intressant ur rollspelsynpunkt att se vad som hade hänt om de inte vunnit striden. om striden avgjordes på mitt sätt. om man avgjorde samma strid på ditt sätt (och förutsatte att Kalle och Olle är friformare) skulle SPELLEDAREN bestämma handlingen och vad som skulle hända, eftersom han tror att han vet vad spelarna skulle tycka var roligt.

Varför tar inte spelledaren sitt äventyr, skriver en bok utav det, delar ut under speltillfället och så får alla läsa den? 'nej, för då kan man inte påverka handlingen' säger ni fascister då.. MEN OM SPELLEDAREN REDAN HAR BESTÄMT VAD SOM SKA HÄNDA, KAN MAN INTE DET HELLER!!

Och du, pojkvasker - hur vågar du låta bli att svara på alla mina provokationer? /images/icons/wink.gif
 
Top