DoD Drakar och Demoner i öknen?

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,145
Location
Stockholm
Seriealbumet Corto Maltese i Etiopien, Percevan - El Jeradas timglas, och Alverfolket vol. 2-6 utspelar sig i öken/nära öken miljö.
 

Badmojo

Old’s cool
Joined
21 Sep 2011
Messages
1,911
Location
Marjura
Det "nya" Johan & Pellevin-albumet "Öknens Ros" också. Även Richard Corbens "Den"-svit och" New Tales from the Arabian Nights" ("Sinbads åttonde resa" när den gick i Tung Metall) tar plats i fantasyöknar med allsköns oknytt.

Sedan är https://en.wikipedia.org/wiki/Throne_of_the_Crescent_Moon en höjdare om man gillar 1001 Natt & Sword & Sorcery-fantasy. Tyvärr kom aldrig de utlovade uppföljarna.
 

Gaspard

Veteran
Joined
13 Nov 2021
Messages
105
För episk inspiration skulle jag rekommendera Ahaggarmassivet i djupaste Sahara. Ligger bredvid staden Tamanrasset, vilket också råkade bli namnet på en sadistisk vättemagiker i Monster & Män i Ereb Altor.
 

SamWise

Veteran
Joined
17 Mar 2024
Messages
1
Jag gjorde en fältslagskampanj mot Khuniterna via Morelvedyns öken. Inför detta läste jag på om Lawrence i Arabien, gjorde sökningar på korstågen, kameler vs hästar i öknen, och fakta diverse beduinfolk som tex tuaregerna. Sen la jag till saker från mina egna resor och erfarenheter i Tunisien, Qatar och Oman (samt delar av Afrika). Av denna mishmash av uppgifter skapade jag 6 st. bedunistammer utöver Khuniterna som låg mellan Hamnstaden Tapira och Khark-Khun som var slutmålet.
 

Dretski

Veteran
Joined
18 Oct 2023
Messages
3
Saqasha (sten-/sandöken) och Carcamusa (saltöken) som båda ligger på kontinenten Samkarna kommer att beskrivas vidare på www.erebaltor.se också för vidare inspiration framöver. Nu är inte gamla och nya Ereb Altor helt identiska, men mycket av materialet ska gå bra att använda oavsett. Äventyr bland ankor, pilgiftsgrodor och slavhandlare samt öknar med saltgruvor, beduiner, ökentroll och kanske en och annan mumie utlovas i sinom tid. För att inte nämna det enorma Mosgilak i södra Samkarna, där elddemonernas orm-hantlangare Zyrasz härskar i sina religiöst perversa samhällen med tillhörande insektoidfarmer och blodsoffer. Den Jorpagniske lärde man som först kallade Ereb för äventyrens kontinent visste helt enkelt inte om Samkarna när han myntade uttrycket..
 

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,145
Location
Stockholm
Koncept: Anubisia – majoritetsbefolkningen är vargfolk (guldvarg baserade), faraoniska Egypten (alla eror) o beduiner är visuell huvudinspiration.
Känd för: sina tempel där man lämnar offer till alla dödsriket gudar och de guider dit; mästerliga omhändertagare av de döda; specialister på att få odöda att gå vidare/stanna i graven; jagare av de som stör eller reanimerar de döda utan deras tillåtelse (de ser inge problem med det om man har deras tillåtelse o har nekromantiker som sysslar med att kontakta förfädersandar för vägledning eller ha begravda lik besvärjande så de kan skydda sig från gravplundrare).

Tankar:
* Den egyptiska dvärg-guden Bes (känd från bl.a. Fantomen) var en husgud, barnafödandets beskyddare och skrämde bort onda andar från hem och härd. Han var även nöjet, musiken och dansens gud. Som nickning till detta kan man ha en dvärggrupp (rike? utsprid minoritet? gille?) som [ sysslar med | är känd för sina ] barnmorskevärvet, utdrivning av onda andar, och musiker o dansare. Eller så är de kanske harmonister som använder musiken för att hjälpa till med födsel och ande utdrivning?

* En tvist på det klassiska konceptet med ökenfolk på dromedarer så skulle man ju kunna ta en titt på Nordamerikas öken/halvöken folk och använda dem som (iallafall visuell) inspiration men ha detta folk användande dromedarer istället för hästar/avsaknad av riddjur.
 
Last edited:

mini72

Veteran
Joined
15 Oct 2018
Messages
119
Södern i Exalted kan också vara bra inspiration.
Vampire the Masquerade har en tillbehörsbok för afrikanska blodslinjer/klaner, klanböcker för Assmitée, o "by Night" böcker för Kairo o möjligt andra öken nära städer.
Werewolf the Apocalypse har stamböckerna för de anubisska Silent Striders, Ukthena stammen ska till viss del vara i från/röra sig runt Nord Amerikas öken/halvöken områden, i varkattboken är två/tre av stammarna ökennära.
MAGE the Sorcerers Crusade har två arabiska magiskolor o två afrikanska (men tror inte någon av de senare var så ökennära)
Call of Cthulhu har en "Secrets of" bok för Marocko, o möjligen andra ökennära städer.
Här finns mycket material till Vampire som handlar om just mellanöstern. Där borde det väl finnas nått
Storytellers Vault -
 

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
9,779
Location
Stockholm
Om man ska göra ett äventyr eller en setting till Drakar och Demoner, hur tycker ni man gör det på bäst sätt? Vad ska vara med? Vad ska inte vara med? Vad ska göra det unikt?
Jag tycker att bästa sättet att göra det är att skapa en spännande plats, spännande kulturer, spännande ideer som om det inte var i en öken och sen lägga det i en öken. Då kan en komma undan trista stereotyper och inte begränsas av dem i bygget. Nästan alla schmantasy-japan-varianter ever kan få agera skräckexempel på hur tvåsimensionellt och rakt av rasistiskt det kan bli om en börjar med att titta på kulturer en inte har stenkoll på och fantasyifiera dem!
 

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
9,779
Location
Stockholm
...och egentligen inte för att det är problematiskt att skriva settings ur stereotyper (även om det är sant), utan för att Tusen och en natt redan är skriven, helt redundant att skriva den settingen igen!
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
6,224
Steg ett är att se till att miljön är ogästvänlig, och i DoD gör man det genom att mecka på tabellerna för utomhusaktivitet. Som tur är tillstånden precis vad man vill ha här - att börja behöva bocka av olika saker när man är törstig och utmattad (och sedan inte få tillbaka dem förrän man faktiskt kan göra något åt saken) känns helt rätt.

Sedan får man bestämma sig om man vill köra på alla klyschorna eller hitta på något helt unikt.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
17,078
Location
Ereb Altor
Som man ser på vår karta finns det gott om öken, från rena sanddyner till stenöken. Och en del fantasyelement såklart.

 
Top