Nekromanti Alviska folken

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
"Mer alviska stridskonster."

Ehm. Är det bara jag som tycker att alverna är ganska brutalt överrepresenterade när det gäller stridskonster? Ok. Några enstaka av dem är väl mest till för underhållning och dessutom är väl några av dem specifika för något av de olika släktena. Men, jag tycker ändå att de framstår som betydligt mer krigiska än vad de borde vara som det är när man jämför antalet alviska stridskonster med antalet för andra raser och folkslag.
 

Tsigalah

Veteran
Joined
9 Sep 2002
Messages
94
Location
Uppsala
Roligt roligt... (långt, men luftigt) [spoiler]

Vad bra!
I min åsikt har alver varit en av de mest intressanta folken men tyvärr en av de områden med mest frågetecken kring.
Jag skulle vilja se mer om följande:

Sunariskogen: flora och fauna, transport, vägar eller transportleder, försvar och gränsvakthållning. Olika zoner inom skogen med avseende på politik, stam/ras, florazoner. Jordbruk och boskapshållning, var? Flodernas inverkan, färjeläger och vadställen. Hur åtkomlig är skogen för t.ex en asarisk nomad eller en soldisk örtsamlare? Kanske ett helt kapitel som en modul-inom-en-modul om sunari på samma form som Consaber eller Asharien&Soldarn. Mer kartor kring de stora älvstäderna och hest en 4-färgskarta över sunari och alarinn.

Alvisk vapenkonst: Det berömda alviska bakvända greppet. Regeltekniken för det har konstruerats av Krille på hans hemsida, jag tycker att den är bra. (Alla som tror att den inte går att fäktas med ett bakvänt grepp bör genast se filmen cubic/equilibrium där en mer än godkänd demonstration ges...)

Alviskt vardagsliv bland de olika stammarna: Mat, social struktur, dans och sång, lekar, uppfostran och barnhållning.

Sanari: Vilka är det som styr igentligen? Alla medlemmar av linjans råd, det tolv linjerna och det nuvarnade politiska läget skulle behöva definieras. Vad gör alla alliansalver utanför Sunari? Det finna en massa alver i Thalamur, Pereine och lite i Consaber. Vilka mål och lojaliteter har dom?

Den alviska sinnet: Hur fungerar alver som troende, alvers sinnen i alla tre stadier inkl. alla övergångsstadier. Utvecklas kanske?.. Mer om det alviska ögat, hur kan man motverka det vid t.ex. bakhåll, prickskytte eller lönnmord. Vad förmedlar det?

Mer om alla stammar vore bra.

Vad har alverna för koppling till drakar? (Kanske bör utvecklas i Drakmodulen...)

Alvisk hantverk, mer om Learams vapensmide och deras oheliga allians med dvärgiska smeder. Mer om alvisk smide i allmänhet, jag tycker mycket om det krille har skivit ang. ämnet på hans hemsida. Mer om siluna och alvglasframställning.

En tabell för gamla alver (+100 år) vid rollpersonsgenerering med avseende på attributdegeneration, mer slag på huvudtabellen och mer yrkesfärdigheter.

Alvisk Magiteori, Sanariskolan och Learans druider.

Mer hemligheter. På vilken nivå låg igentligen alverna på när de först anlände till Mundana? (Teknologiskt/socialt/biologiskt) Finns det spår av den tiden kvar i dag? Jag tänker att Haléa Teren kanske skapades med sådan teknik/arkitektur och att dagens alver har genomgått en otrolig kunskapsförbistring i många områden. Vissa ting existerar och dom flesta kan repareras men inga nya kan konstrueras t.ex. Hur mycket av denna kunskap finns bevarad av liljans råd? Hur mycket finns det idag att hämta i vraket av eterseglaren? Hur många fler seglare finns det? Var har dom för teknik/magi idag och vad har dom för mål? Kommer dom att återvända efter nästa peripeti?

Jag tycker att den hittils bästa folkmodulen har varit Tiraker, när man läste tiraker fick man verkligen en bild hur Tiraker funkar. Ta Tiraker som förebild fast lägg till mer info med avseende på de aspekter som tiraker inte har, politik, historia och hemligheter för att nämna de största aspekterna...

Det kommer nog att komma mer när jag får chans att tänka på det här lite till. Jättebra initiativ! Snälla gör modulen lite större och lite dyrare, en 112 sid. 199kr. modul skulle göra mig överlycklig. :gremsmile:

Allt det bästa
/Marcus
 

Tsigalah

Veteran
Joined
9 Sep 2002
Messages
94
Location
Uppsala
Älvor? Nej tack...

Jag vill säga att jag tycker att ha älva som feminint genus på alver är dåligt. Alv är ett rasnamn och bör vara helt och fullt utbytbart med människa (eller vanar). Man och kvinna, alv som människa. Sen vidare tycker jag att älva drar till sig massor av inbyggda sago-kopplingar (jag tänker på Krilles Västmark direkt när jag hör ordet). Om älvor finns i mundana tycker jag att dom endast skall existera som skrock och kunna ses bland dimmorna på ängar tidiga mornar...

Jag är emot

Vänligen
/Marcus
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,215
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Älvor? Jo tack...

Alv är ett rasnamn och bör vara helt och fullt utbytbart med människa (eller vanar).
Ursäkta, men vad försöker du säga? 'Alv' och 'Älva' låter betydligt mer lika varandra och betydligt mer logiska i förhållande till varandra än 'Man' och 'Kvinna', faktiskt. Alver är inte människor, och mänsklighet är det främsta ordet 'man' anspelar på. Just därför kan det gott avlägsnas.

Sen vidare tycker jag att älva drar till sig massor av inbyggda sago-kopplingar (jag tänker på Krilles Västmark direkt när jag hör ordet).Om älvor finns i mundana tycker jag att dom endast skall existera som skrock och kunna ses bland dimmorna på ängar tidiga mornar...
Eon är också en sagovärld på många sätt. De små flickor med vingar som dansar på ängarna i 1800-talets halvt konstruerade folklore bär namnet 'älvor' just för att de är kvinnliga alver i en mer sentida tappning, och inget annat. Men varför agiterar jag än mer för det här? Jag har redan serverat en hög med mina gamla argument. Take it or leave it, men märk väl att Åke Ohlmarks flera gånger kallat kvinnliga alver för 'älvor' i Tolkiens värld.

- Ymir, älvornas vän
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,902
Location
Barcelona
Re: Älvor? Jo tack...

Alver är inte människor, och mänsklighet är det främsta ordet 'man' anspelar på.

På engelska, kanske, där man säger till och med säger "mankind" för "mänsklighet" medan ordet "human" är desto ovanligare, men på svenska betyder "man" just "man, as opposed to kvinna".
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Älvor? Jo tack...

"men på svenska betyder "man" just "man, as opposed to kvinna"."

Såvida man inte menar "man" som i "könsobestämd person", som till exempel i början på den här meningen.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Re: Älvor? Nein...

Jag tycker också att det är tämligen onödigt att döpa om det till älva...å andra sidan spelar det knappast någon roll. Främst beror det på att jag liksom flera andra gör en viss felassociation med ordet "älva" som jag inte tycker passar in Eon. Som du säger, älvor är små flickor med vingar som dansar på ängarna, och det enda egentliga släktskapet de har med tidigare alver (det vill säga de fornnordiska alferna, exempelvis) är etymologiskt (under 1800-talet fanns det ingen bild av alver som liknar den moderna Tolkienistiska). Med "älva" associerar jag till flickor med vingar, till "alf" associerar jag de synnerligen elaka fornnordiska "alferna" och till "alv" associerar jag den moderna fantasytolkningen av alver.

Att Åke Ohlmarks översatt "elf" med älva i vissa sammanhang innebär för mig bara att även Åke vidarebefodrar falska associationer. Givetvis kan man ändra sina associationer, men om vi nu har fungerande termer (alv/älva/alf/etc) för sina respektive fack så behöver man ju inte ändra på det.

/RipperDoc - tirakman, tirakkvinna, alvman, alvkvinna, människoman (eller kortare "man"), människokvinna (eller kortare "kvinna)
 

Carl Johan Ström

Swordsman
Joined
19 May 2000
Messages
441
Location
Göteborg
Re: Tack

Bra det mesta, speciellt om Sunariskogen. Färgkarta vore perfekt.

Övrigt också bra, möjligen med undantag om det där med drakar.

Modulen blir minst 112 sidor.

Tack för feedbacken.

MVH
Carl Johan
 

Musashi

Veteran
Joined
7 May 2003
Messages
59
Location
Göteborg
Jag skulle gärna sett att den kommande modulen kunde förändra alverna lite mot Tolkiens alver som jag gillar mycket mer än mundanas. Detta skulle antagligen rubba balansen på redan skapade moduler men jag skulle ändå gärna sett en förändring

ps. gillar inte förbanelsen
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,215
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Älvor? (Evighetsdebatten fortsätter).

Jag tycker också att det är tämligen onödigt att döpa om det till älva...å andra sidan spelar det knappast någon roll.
Med ett så klumpigt genus som 'alvkvinna' ter det sig knappast onödigt. Alv-Alvkvinna..antingen är man alltså en alv, eller en kvinnlig alv. Kan tänka mig att genusvetare hade haft en del att invända mot det...

Som du säger, älvor är små flickor med vingar som dansar på ängarna, och det enda egentliga släktskapet de har med tidigare alver (det vill säga de fornnordiska alferna, exempelvis) är etymologiskt
Mjae, de är med all sannolikhet en kvarleva från förkristna myter i senare tiders folklore som framhävdes som motiv i konst och kultur av romantikens målare och folklivsforskare. Alverna i vikingatidens mytologi tillskrivs så få egenskaper att det är svårt att dra några starka paraleller, men att 'alv' är maskulinum för älva står klart, också vad gäller de små bevingade varelserna på ängarna.

till "alf" associerar jag de synnerligen elaka fornnordiska "alferna"
Ange gärna källa. De beskrivs nämnligen inte som elaka varken i någon variant av Eddan eller någon isländska saga jag kan minnas. I Eddan är alverna och diserna (kvinnliga gudomliga väsen, däribland älvor) snarare tjänare och följeslagare åt gudarna. (Sol, Måne, Natt, Dag, Idun och Delling är tex ljusalver/diser). 'Alf' är för övrigt mest en gammalsvensk stavning, och uttalas precis likadant som 'alv', och bör följaktligen skrivas så i modern svenska. Att påstå att 'alf' och 'alv' skulle vara olika ord och därmed olika väsen ter sig snart sagt desperat i mina ögon.

Att Åke Ohlmarks översatt "elf" med älva i vissa sammanhang innebär för mig bara att även Åke vidarebefodrar falska associationer.
Ohlmarks slog snarare ett slag för gott språkbruk.

Givetvis kan man ändra sina associationer, men om vi nu har fungerande termer (alv/älva/alf/etc) för sina respektive fack så behöver man ju inte ändra på det.
Men det är inte fungerande associationer. 'Alv', 'älva' och 'alf' är snart sagt samma ord, och används som benämning på exakt samma varelser - dvs ljusalver, svartalver och diser i fornnordens mytvärld. Och varför inte i Mundana? Alvfolkens kvinnor i tex Ars Magica och World of Darkness brukar då mig veterligen alltid kallas 'älvor' på svenska forum.

Små flickor med vingar heter pixies eller faeries på engelska, som bara har ett ord för alv - elf. Känn på det...ett klockrent mellanting mellan alv, älva och alf. Ursprunget är lätt att gissa. Engelskan har inte hälften av svenskans bredd vad sådana här begrepp beträffar. 'Féer' duger utmärkt som ord för pixies på svenska, men någon i Neogames (Krille såklart) var ju också klok nog att döpa de små bevingade skugglandsvarelserna till 'dansare'. Ordet 'älva' är således helt ledigt i Mundana, och jag ser ingen anledning att inte applicera ett så bra och vackert ord där det hör hemma i det svenska språket - på alvkvinnorna. Ge det en chans, och jag tror att det snart kommer att kännas lika naturligt som det gör för mig och min spelgrupp.

- Ymir, Folkfront för Älva som alviskt femininum
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,215
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Man och människa.

En man, flera män. (Vilket i sig skvallar om hur 'alv' blev 'älv(a)'. A och ä-omkastningen ägde rum någon gång under järnåldern och kan klart skönjas i ortnamn från vendeltiden och tidigare, mig veterligen). En människa, flera människor. Mänsklighet.
Bibeln förtjänar ju också ett omnämnande här:

Och Herren Gud byggde en kvinna av revbenet som han hade tagit av mannen, och förde henne fram till mannen. Då sade mannen:"Ja, denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon skall heta maninna, ty av man är hon tagen." Genesis 2:18-25).
Räcker det?

- Ymir, bekräftar sitt påstående.
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,902
Location
Barcelona
Re: Man och människa.

En man, flera män. (Vilket i sig skvallar om hur 'alv' blev 'älv(a)'. A och ä-omkastningen ägde rum någon gång under järnåldern och kan klart skönjas i ortnamn från vendeltiden och tidigare, mig veterligen). En människa, flera människor. Mänsklighet.

Det är inte den historia jag har hört om ordet "människas" etymologiska ursprung, men jag kommer faktiskt inte ihåg hur versionen jag hörde gick :gremblush:, så jag kan tyvärr inte säga emot dig.

Ja, denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon skall heta maninna, ty av man är hon tagen." Genesis 2:18-25).

Hur ofta säger du "maninna"? Egentligen? Sen förstår jag inte riktigt hur det stöder *din* sak, det visar ju bara tydligare att "man" på svenska är könsspecifikt.

Äh, we're getting dangerously OT. Faktum är att jag stödjer din åsikt, även om Tsigalahs argument är bättre underbyggt än ditt. Jag tycker att "älva" låter gulligt, och sedan är det ju faktiskt inte något fel med att använda den engelska modellen för alverna (där ordet för manskönet är detsamma som ordet för rasen). De tillhör ju en annan kultur, trots allt.
 

Lord Renisis

Warrior
Joined
26 Jul 2003
Messages
376
Location
Linköping
Yes my man but.....

  • Kartor. Över sunari, och de större alviska städerna.
  • Mer om Molnryttarna
  • Mer om Liljans råd
  • Mer om Liljans Garde
  • Info om VIP bland alverna
  • Info om thisms Autokrat
  • Thisms militärmakt,taktik,försvar av städer liknande
  • Alvisk matkultur
  • Alvisk dryckkultur
  • Alvisk folktro
  • Mer om alviskt hantverk
  • Mer alviska vapen
  • Mer äventyrsuplag
  • Interessanta platser
  • Eterseglarna
 

Pendragon

Swashbuckler
Joined
5 Aug 2000
Messages
3,030
Location
Malmö, SKÅNE
Re: Yrken

yrken specialiserade för alver. som ex. alvisk spejare
Usch nej. Varför skulle Alviska spejare skilja sig märkbart från mänskliga eller tirakiska spejare med samma uppgifter?

Nej det slutar bara med att vi får en Alver-bok i stil med den som kom ut till DoD4, där allt alviskt är bättre, inklusive alviska pennor och alviskt papper (ja, man får bonusar på färdighetsslagen om man använder dem :gremtongue:).

De enda yrken som möjligtvis skulle beskrivas separat är Liljegardist och Molnryttare, så deras träning skulle vara ganska unik. Möjligtvis även magiker, beroende på exakt hur annorlunda alvisk magitradition är.

/Joel - torkar sig med alviskt papper
 

Pendragon

Swashbuckler
Joined
5 Aug 2000
Messages
3,030
Location
Malmö, SKÅNE
Tja... är det inte lättare att du helt enkelt spelar det nya LotR-rollspelet än Eon? Liksom, Mundana-alver i Eon, Tolkien-alver i Sagan om Ringen. Var sak på sin plats.

/Joel - gillar att Eon's alver är igenkännbara som klassiska alver och ändå någotsånär nyskapande.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,215
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Alv och människa

Det är inte den historia jag har hört om ordet "människas" etymologiska ursprung, men jag kommer faktiskt inte ihåg hur versionen jag hörde gick , så jag kan tyvärr inte säga emot dig.
Jag försökte förvisso inte belysa ordet 'människas' entymologiska ursprung, utan snarare ordet alv/älvas. Jag ville dock bekräfta hur ordet 'man' är intimt förknippat med ordet 'människa', och tycker nog att jag lyckades.

och sedan är det ju faktiskt inte något fel med att använda den engelska modellen för alverna (där ordet för manskönet är detsamma som ordet för rasen
Tja...ordet 'alv' är ju redan synonymt med rasen. Kom inte och säg att ni använder ordet 'alvman' i lika stor utsträckning som 'alvkvinna'?. Nej, säger någon 'alv' tar man för givet att det är en man som åsyftas, och bara det i sig säger något om behovet av ett smidigt alviskt femininum. Allt jag gör är att erbjuda ett kulturhistorikt korrekt dylikt.

även om Tsigalahs argument är bättre underbyggt än ditt.
Tja...han kommer med personliga åsikter, jag kommer med snart sagt vetenskapliga förklaringar på hur det egentligen förhåller sig. Jag förklarar varför alv och älva de facto är genus för ett och samma folk och rimligtvis borde vara det i Eon med, han säger varför han inte tycker att man ska låta det vara det, utan att presentera några egentliga argument mot min tes. Hur det kan göra hans argument bättre underbyggda än mina får du gärna förklara, faktiskt.

- Ymir, stingslig?
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,902
Location
Barcelona
Re: Alv och människa

Hur det kan göra hans argument bättre underbyggda än mina får du gärna förklara, faktiskt.

Inte utan att hänfalla till en onödig metadebatt, och det känns inte så motiverat, faktiskt. :gremtongue:
 

Ceram

Hero
Joined
2 Aug 2003
Messages
883
Location
Göteborg
Viktig detalj

Jag kom på en viktig grej till. Stadskartorna bör vara som i Asharien & Soldarn (bra). Och absolut inte som i Consaber (mycket sämre!).
 

Tsigalah

Veteran
Joined
9 Sep 2002
Messages
94
Location
Uppsala
Re: Älvor? (Evighetsdebatten fortsätter).

Oj, oj, oj vad snabbt det här blev aggressivt...

Vad är det för fel med att kalla det man och kvinna vare sig det rör sig om vanarer, tauper, bazirk, adasier eller vad du vill (och då givetvis inkluderat alver av alla stammar)?

Vad gör oss igentligen så säkra på att felya gör någon igentlig skillnad, det skulle lika väl vara ett genuslöst språk. Genus är för det första ett tillval i språk, men min huvudpoäng är fortfarande att det inte finns något integrerat samhälle med olika namn för män respektive kvinnor på en nivå över det. Det finn en hel kasse språk som har genusspecifika pronomen (bl.a. våran svenska) men inget i min vetskap som separerar på män och kvinnor med så mycket.

Jag tycker det blir snabbt konstigt om man tar bort den överhängande klassifikationen som alla raser har.
En adsasisk kvinna, en adasisk man.
En alv, en älva? Nej hellre:
En alvisk man, en alvisk kvinna.

Jag tycker om alver men dom är inte så speciella att dom ska ensamma få ett egen ras/genus-terminologi. Jag kan hålla med om att det låter ganska sött men det är att gå steget för långt enligt min bok.

/Marcus, som för närvarande pluggar det genuslösa språket ungerska

PS
Sedan tycker jag personligen att det är lita ett skjuta sig i foten att dra in Ohlmarks på sin sida i en sådan här debatt, mannen har ju översatt passagen "And they roamed the woods" med "Och så råmade dom i skogen". Det är inte okej, bra att det görs en nyöversättning...
 
Top