Varulv [Tjuv och polis] Runda 1

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,618
Location
Göteborg
Spelet är igång! Deltagare:

Tjuvagillet är i trubbel! Gillesmästare Genesis är arresterad och väntar på sin dom. Polismästaren är otroligt nöjd över sin insats och ser sin karriär säkrad. Gillet är i sorg och alla är dessutom rädda för vad som kommer att hända om GG golar. Finns det någon heder bland tjuvar?
Att befria gillesmästaren är inte tal om; att ta sig in är nog görbart, men han är inbuntad i så mycket stålkedjor att han knappt syns. Det finns dock en lösning. Borgmästaren är notoriskt korrupt och i utbyte mot en enorm summa pengar har han gått med på att benåda GG. Men pengarna måste införskaffas inom fem dagar, annars kommer gillesmästaren att avrättas (eller kanske sälja ut er alla). För att hjälpa er har borgmästaren vänligt givit er en lista med lämpliga mål under veckan som kommer.
Men akta er! Genesis hade aldrig kunnat fångas om det inte vore för att det finns minst en mullvad i gillet. Någon här är en grismullvad i fårakläder. Faktum är att en källa hos bylingen säger att det finns inte bara en, utan två! Planering måste ske i största hemlighet. Berätta inte om era planer för dem ni inte litar på!

Regler
Spelet kommer att fortgå i ett antal drag, som består av en dag- och en nattfas. Under dagfasen är det fritt fram att skriva i den allmänna tråden, som jag kommer att starta (detta är den första sådana tråden). Det är också fullt tillåtet att samtala privat med andra deltagare via PM. Detta får göras helt fritt utan översyn, men vill ni inkludera mig i era konversationer så att jag kan hänga med i spelet så uppskattas det.

Skrivande i den allmänna tråden och privata PM måste upphöra när dagfasen upphör. Den första dagfasen kommer att vara två dagar lång och avslutas på söndag klockan 21:00. Resterande kommer att vara en dag långa. Jag tillkännager slutet på dagfasen med ett inlägg i huvudtråden (»STOPP«). Det är alltså INTE tillåtet att fortsätta med privata PM efter att dagfasen är över.

Under dagfasen får deltagare skicka in PM till mig med information om vad de kommer att företa sig under nattfasen. Endast PM skickade innan dagfasens slut kommer att vara giltiga. Deltagare kan antingen delta i en stöt, attackera någon eller ligga lågt. Om inget PM med drag inkommer till mig kommer jag att anta att deltagaren ligger lågt. Man får ändra sig hur många gånger man vill, fram till rundans slut.

Delta i en stöt
Det finns ett antal möjliga stötar att delta i. Listan ligger i slutet av det här inlägget. Varje stöt har ett antal personer som behövs för att lyckas, samt en belöning. Om antalet personer som deltar i stöten (genom att skicka PM till mig och meddela detta) är tillräckligt för att stöten ska lyckas, så ökar tjuvarnas konto med belöningens värde. Om inte tillräckligt många dyker upp så händer ingenting. Så om en stöt kräver tre personer, men bara två åker dit, så blir det ingen belöning.

Stötarna kan endast utföras en gång. Efter att en stöt är utförd så stryks den från listan och kan inte försökas igen. Om inte tillräckligt många åkte dit så stryks den dock inte.

Mordförsöka någon
En deltagare kan också åka till en plats och attackera någon. Detta sker alltså på samma plats som en stöt, och vart man åker (vilken stöt) samt vem man attackerar ska uppges i PM:et till mig. Om personen man vill attackera befinner sig på platsen så gäller följande:
Anfallarna måste vara fler. Så minst två personer behöver attackera för att vinna. Om du anfaller ensam så kommer ditt offer att klara sig och meddelas om vad som hänt.
Om flera giltiga attacker sker under samma runda så kommer de att ske i tidsordning efter vem som skickat in sin attack först (första PM som tillkännager attack är det som räknas, oavsett när anfallare två skickar in sitt). En person som blivit eliminerad kan inte utföra sin attack.
Observera att personer som attackerar någon inte deltar i stöten och räknas därmed inte mot att göra den framgångsrik.

Ligga lågt
En deltagare som ligger lågt deltar inte i någon stöt, men kan heller inte bli attackerad eller arresterad (se nedan).

Bylingen
Mullvaden kan delta i spelet som en vanlig deltagare. Hen kan delta i stötar och samla in pengar till tjuvarnas konto. Förutom detta kan mullvaden även skicka in ett tips till bylingen. Detta tips innehåller en plats där mullvaden tror att en stöt kommer att äga rum. Om tillräckligt många dyker upp på platsen för att utföra stöten så kommer de alla att bli arresterade och är ute ur spelet. Om det inte är tillräckligt många på plats för att utföra stöten så kommer den inte att påbörjas och ingen blir arresterad. Mullvaden själv kan såklart delta så att stöten blir av, men kommer inte att bli arresterad. Mullvaden kan också välja att åka till en plats, men inte delta i stöten.
Om mullvaden elimineras kommer polistipset fortfarande att gälla, eftersom det redan lämnats in till bylingen.

Tillkännagivanden
I början av varje dagfas efter denna så kommer jag att tillkännage följande information:
  • Huruvida någon stöt lyckades (och vilken/vilka)
  • Tjuvarnas aktuella saldo på kontot
  • Huruvida någon blev arresterad (och vem/vilka)

Dessutom kommer jag att i PM till individuella deltagare att tillkännage vilka som var på platsen ifråga, oavsett om stöten lyckades eller ej. Om något åkt till platsen men inte deltagit i stöten så kommer jag också att säga detta. Jag tillkännager dock inte vilka som legat lågt, även om du också gjort det.

Vinst
Tjuvarna vinner om de lyckas få ihop 10 000 daler på sitt saldo. Mullvadarna vinner om alla tjuvar arresteras, eller om spelet når runda 6 utan att tjuvarna fått ihop pengarna. Stötar som utförs på nattfasen runda 5 räknas alltså in. Bylingen vinner även om det är omöjligt för tjuvarna att vinna, för att de stötas som är möjliga för dem att utföra med tanke på deras antal inte räcker till vinst. Tjuvarna vinner såklart också om de lyckats eliminera båda mullvadarna.

Möjliga stötar
Följande stötas är möjliga att göra. Notera att de endast kan utföras en gång, och att de ger samma inkomst oavsett hur många som deltar, förutsatt att antalet är tillräckligt.

StötMin. antalByte
Ficktjuveri1 pers500
Väpnat rån1 pers750
Sälja mirakelmedicin1 pers500
Stjäla godis från småbarn1 pers300
Juvelerare Glittrigh2 pers2500
Grevinnan von Tratts juvelsamling2 pers3000
Byrådirektör K.P. Thalette2 pers2500
Omoderna museet3 pers5000
Roy Ahls Casino3 pers5000
Myntverket4 pers8000
Skatteverket5 pers50000
GillesmästarenSpecialSpecial


Den sista kuppen är lite speciell: Ni kan besöka gillesmästare Genesis på kåken. GG har nämligen en speciell förmåga: Han kan osvikligt nosa fram en mullvad. Alla som går till gillesmästaren får därför reda på huruvida de närvarande är mullvadar eller (o)hederliga tjuvar. Så om A och B går dit, får bägge reda på varandras tillhörighet. Går A, B och C dit så sår alla tre reda på varandras tillhörighet. Detta meddelas privat i PM till de närvarande. Betänk dock att mullvadarna mycket väl kan tipsa polisen om även denna stöt, och då blir alla som går till gillesmästaren arresterade (förutom eventuella mullvadar, såklart). Denna stöt stryks inte när den blivit utförd.

Frågor
Men röstningen då?
Nej, ingen röstning i detta spel. Enda sättet att bli av med mullvadarna är genom att attackera dem. Men mullvadarna behöver inte elimineras för att vinna spelet.

Nattmord?
Bara arresteringarna och attackerna. Inga andra nattmord finns.

Finns det några dolda mekaniker?
Nej. Alla regler, så väl jag lyckats få ur mig dem, står här. Jag kan ha glömt/missat saker, men jag har inte avsiktligt hemlighållit något.

Vad är det jag behöver skriva i mitt PM till SL egentligen?
  • Om du vill ligga lågt kan du skriva det, eller bara inte skicka in något PM.
  • Om du vill delta i en stöt säger du vilken stöt du vill delta i.
  • Om du vill attackera någon säger du vilken stöt du åker till och vem du vill attackera. Du kan inte attackera någon som ligger lågt. Kom ihåg att du måste få med dig någon annan för att din attack ska lyckas, och dessutom lura med dig offret till platsen.
  • Dessutom måste någon av mullvadarna skicka tala om vart de vill skicka bylingen.

Får mullvadarna eliminera tjuvar genom mordförsök istället för arresteringar?
Japp, det kan de göra. Det är betydligt mindre effektivt, men det kan de, om de kan lura med sig sitt offer. Och de kan både attackera och lämna in tips till bylingen samma runda.

Får man samtala privat utanför wrnu, på Discord, WhatsApp och liknande?
Tja, om ni tycker att det är smidigare så tänker jag inte förbjuda det. Det är dock strikt förbjudet att samtala om spelet med personer som inte deltar.

Får man citera roll-PM?
Visst. Tjuvar får ett PM där det står »tjuv« och mullvadar ett där det står »mullvad«, samt namnet på kumpanen. Citera så mycket du vill.

Får man citera saker folk sagt i PM i den allmänna tråden, eller i andra PM?
Du får citera vem du vill när du vill, okej? Citera Marx om du tror att det hjälper.

Jag har en annan fråga!
Ställ den i tråden och @-tagga mig, alternativt skicka ett privat PM till mig. Du kan också skicka ett PM till mig och inkludera andra i detta PM, så får ni alla svar i denna PM-tråd.

---------------------------------------------------

DENNA RUNDA SLUTAR SÖNDAG 21:00
Övriga rundor kommer att vara en dag långa​
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,618
Location
Göteborg
Bylingen
Mullvaden kan delta i spelet som en vanlig deltagare. Hen kan delta i stötar och samla in pengar till tjuvarnas konto. Förutom detta kan mullvaden även skicka in ett tips till bylingen. Detta tips innehåller en plats där mullvaden tror att en stöt kommer att äga rum. Om tillräckligt många dyker upp på platsen för att utföra stöten så kommer de alla att bli arresterade och är ute ur spelet. Om det inte är tillräckligt många på plats för att utföra stöten så kommer den inte att påbörjas och ingen blir arresterad. Mullvaden själv kan såklart delta så att stöten blir av, men kommer inte att bli arresterad. Mullvaden kan också välja att åka till en plats, men inte delta i stöten.
Om mullvaden elimineras kommer polistipset fortfarande att gälla, eftersom det redan lämnats in till bylingen.
Ser att detta blev otydligt. Först hade jag bara en mullvad. Mullvadarna lämnar in ETT tips till bylingen, gemensamt. Alltså inte ett var.
 

Vimes

Lenny Kravitz
Joined
15 Jun 2000
Messages
11,329
Historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp

I natt drömde jag att vi hade tre varulvsspel igång samtidigt, det var det här och två andra som min drömmande hjärna hade fabulerat ihop. Alla var superfräscha och spännande och det var omöjligt att tacka nej till att vara med i något.

Det här spelet är ju lite som flera spel i ett. Det ser verkligen ut att vara ett superfint upplägg!
 

Basenanji

Postd20modernist
Joined
4 Nov 2002
Messages
8,460
Jättekul att spela igen! Bär på lite revanschlusta (och känner allmän varulcsspelstorka!).

Verkligen spännande upplägg - jag är inte det minsta förvånad, Genesis är ju en spelmakare av rang.

Eftersom jag är ganska dålig på att förstå mig på spel upplägg hoppas jag att vi i den här tråden kan göra varandra klokare.

Frågor @Genesis

1) Får vi pengar om vi besöker dig i häktet?
2) Räknar du "fem dagar" i verkligheten eller är det fluff?

Nu skramlar vi ihop de här dalerna d knäcker mullvaden! Go go go!
 

Martin3

”Ulv”
Joined
7 Sep 2020
Messages
970
wow, vilket upplägg! Superintressant, och verkar vara enkelt och sjukt svårt samtidigt.
Jag har inga snabba tankar just nu utan fokar barnkalas.
 

Impetigo

Ärkebiskop
Joined
1 Aug 2013
Messages
1,823
Faran för livet består för individen i att förlora sig själv. Ofriheten är därför den egentliga, dödliga faran för människan.

Vilket spännande upplägg! 🥳

@Genesis Om bylingarna Kalle och Lisa går till Diskoteket, kan Kalle då mörda Conny och Lisa sen mörda Jimmy? Eller kan de bara mörda en person tillsammans? Alltså att både Kalle och Lisa skickar in ”attack” på samma person.

Här av er till mig om ni har nån spännande stöt! Det kliar i intjacksfingrarna och ni vet ju att jag aldrig skulle gola. Omertà!😎
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,618
Location
Göteborg
@Genesis Om bylingarna Kalle och Lisa går till Diskoteket, kan Kalle då mörda Conny och Lisa sen mörda Jimmy? Eller kan de bara mörda en person tillsammans? Alltså att både Kalle och Lisa skickar in ”attack” på samma person.
För att ett mord ska lyckas måste två personer anfalla samma offer.
 

Basenanji

Postd20modernist
Joined
4 Nov 2002
Messages
8,460
Det vore ju legendariskt att lyckas samla fem tjuvar, göra En Stöt på Skatteverket, dra in 50k och vinna spelet.

Men ganska svårt va?

Så, ni som är smarta: är det bättre att vi siktar in oss på mindre stöttar eller större?
 

Basenanji

Postd20modernist
Joined
4 Nov 2002
Messages
8,460
Jag skulle vilja resonera lite kring vilken logik vi borde eftersträva i det här spelet. Hur tänker mullvadarna? Vad är deras modus operandi? Är det bra att outa info eller dåligt? I vilken ordning borde vi tänka kring stötar, mordförsök och siande? Hur kan vi ta vara på vad SL berättar efter varje runda?

Just nu är jag ganska osäker och även om jag har några PM-samtal igång vill jag ha mer info om hur andra ser på spelet,innan jag fattar beslut om vad jag tänker göra.

Genom att vara så här öppen och resonerande försöker jag visa er min sanna tjyvaidentitet. Det måste ju vara en ganska viktig komponent i det här spelet, eller?
 

Impetigo

Ärkebiskop
Joined
1 Aug 2013
Messages
1,823
Det är spännande med diskussion i den här tråden men jag tänker på att allt som skrivs här nåfram till bylingen.

För tjuvarna är spelet ganska enkelt: Get rich or die trying. Inga individuella vinster, inget behov av att gröna sig i den allmäna konversationen. Bara kör! Vi tjänar ingenting på att information delas bland alla (åtminstone inte i r2, som goda tjuvar gör vi säkert vårt bästa på våra respektive håll för att hitta golarna, får man ett sånt spår ska man förstås delge det).

Bylingen å andra sidan är helt beroende av information. Deras enda andra verktyg är att använda sig av slumpen vilket blir trubbigt. Så ge dem ingenting i onödan!

Alla fattar att det kommer bli flera stötar i r1, bylingen är nog desperat just nu när de insett att de kan ha förlorat redan på måndag morgon så de kommer försöka med alla medel att få en liten ledtråd här och där om vart de ska rikta sin räd. Och ja, det är ju en (1) räd det är frågan om. Och de kan inte använda nattmord utom i just precis fallet att de är 2 mot 1 på en plats (är de 2 mot 2 kommer de ju lämna ett vittne). Alla eller nästan alla stötar kommer därmed lyckas i r1.
 

Vimes

Lenny Kravitz
Joined
15 Jun 2000
Messages
11,329
Några tankar:

1. Vi kan dilla fritt här i tråden. Det enda som är viktigt är att inte skriva i tråden vart vi kommer gå under natten.
2. I slutändan är det här ett spel om tillit som alla varulvsspel. Vi kommer säkert få in en del slumpstötar, men för att dra in 10 000 bagare lär vi behöva göra några av de större stötarna. Och det kommer kräva koordination och alltså tillit. Men... Det kommer nog växa fram organiskt.
 

Basenanji

Postd20modernist
Joined
4 Nov 2002
Messages
8,460
Du är klok som en bok Impetigo och tack för att du gör spelet klarare för mig och andra med kognitiva utmaningar.

Vi ska såklart inte ge bylingen info. Ja, jag fattar också att de därna polisgrisarna (tvi tvi tvi) behöver få info.

Men jag vill nog ändå att vi tjötar lite här i det allmänna spejset så vi hela tiden genererar info för framtiden.
 

Empiricus

Hero
Joined
10 Jul 2014
Messages
1,099
Brott lönar sig, och veckans brott blir väl nån näsfraktur på eventuell byling som kommer i vägen för vinst :)

Spännande upplägg! Spontant känner jag att det kan bli en rejäl dröse PM-konversationer igång samtidigt om man engagerar ner sig i detta ordentligt. Kul!
 

BiobunkerVII

Kaoskardinal
Joined
19 Sep 2013
Messages
1,530
Hej alla tjyvar och banditer (mullvadarna kan sluta läsa). Det här tycker jag var ett fräscht upplägg.
Tänker mig (och ni som varit med förut vet att jag skriver först och tänker sen) att tråden här bör hanteras som i ett vaniljspel med gräv och frågor som tvingar folk att prata - för hur ska jag annars veta vem jag ska skicka PM till om att råna X?
 

BiobunkerVII

Kaoskardinal
Joined
19 Sep 2013
Messages
1,530
Jag tycker för övrigt det osar fälla om den von Trattska juvelsamlingen, varför ger den mer deg än andra tvåmannajobb, tycker vi ska hålla oss undan från grevinnan.
 

Xyas

Swashbuckler
Joined
22 Aug 2009
Messages
3,198
Location
Malmö
Jag tycker för övrigt det osar fälla om den von Trattska juvelsamlingen, varför ger den mer deg än andra tvåmannajobb, tycker vi ska hålla oss undan från grevinnan.
Ja de olika stötarna känns ju extremt upplagda för förgiftat vin-resonemang.

Med det sagt, varför inte gå med i mitt heist-crew och vinn gillesmästarens eviga tacksamhet när vi befriar honom (och samtidigt snuvar den girige borgmästaren på konfekten 😉)!
 

Sidd

”Bybo”
Joined
13 Dec 2016
Messages
3,502
Location
Oktoberlandet
Riktigt kul upplägg @Genesis

Jag brukar ju vanligtsvis argumentera hårt (å få mothugg) för outning av så mkt som möjligt för att jag tycker ulvarna sitter på info-försprång från början.
Det verkar ju vara bättre med annan startegi denna gång.

Om vi ska sammarbeta om en stöt måste vi ju hitta nåt sätt att kunna lita på en annan kompanjon.
Hur ska det gå till? Nej det verkar omöjligt!

Men:
Kanske vore bra om vi på nåt sätt kan ”styra” händelseförloppet så gott det går mot 10.000:-

Nån med bättre matematiskt förmåga kanske kan klura ut nån bra mekanik för att knäcka mullvadarnas planer.
7 hederliga tjuvar.
2 falska Mullvadar.

Vad händer om vi lottar 2-persons par och gör de tre stötarna:
Juvelerare Glittrigh2 pers2500
Grevinnan von Tratts juvelsamling2 pers3000
Byrådirektör K.P. Thalette2 pers2500
Och övriga 3 tar varsin enpoängare.

Då skulle Mulvadarna skicka Bylingen till Grevinnan (=1-3 tjuvar fångade) och vi skulle komma upp i 5000:- + ca 1000 småstötar -> 6000:- första rundan.
Vi skulle alltså riskera förlora 3 vänner och ha 4 kvar mot 2 mulvadar.
Med tur i valet av grupperingar så skulle nån till snäll inte åka fast va?
Det blir svårt för mulvadarna att döda en snäll (hos grevinnan) utan att vi fattar.
Tänker jag rätt?

Om ni argumenterar för och emot så finns det mer att gräva i vid kommande rundor.

Kan de 4 sista lyckas skrapa ihop de sista ca 4000:- stålarna som behövs utan att åka fast?

Jag vet att jag kan svajja iväg i tankegångar som kanske inte håller så skjut ner den här iden om den inte håller, bygg vidare eller klura ut nån annan👍
 

Sidd

”Bybo”
Joined
13 Dec 2016
Messages
3,502
Location
Oktoberlandet
Ja de olika stötarna känns ju extremt upplagda för förgiftat vin-resonemang.

Med det sagt, varför inte gå med i mitt heist-crew och vinn gillesmästarens eviga tacksamhet när vi befriar honom (och samtidigt snuvar den girige borgmästaren på konfekten 😉)!
Red ut formuleringen ”förgiftat vin-resonemang” för mig.

Hur ska vi kunna lita på att du inte bara skramlar ihop så många kompanjoner som möjligt för en stöt som du tippsar Bylingen om?
 
Top