Struktur på rollspelsläsandet

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
3,395
Location
Kullavik
Utifrån att jag uppdaterade den HÄR tråden så insåg jag ännu en gång att jag behöver göra något drastiskt kring min rollspelskonsumtion. Jag köper mycket mer än jag hinner läsa, och jag har väldigt mycket mer sammanlagt än jag någonsin kommer hinna igenom (än mindre att spela såklart).

Har varit inne på det här tidigare för att hitta ett bra upplägg för hur jag skall utvinna det "viktiga" ur arkivet. Jag gör en motsvarande metod för film där jag kronologiskt går igenom alla filmer från innan 1980 som fått över 8.0 i IMDB-betyg. Alla filmer från innan 2000 som fått 7.5 i IMDB-betyg och alla filmer senare som fått 7.0 i IMDB-betyg.

Några tankar kring för hur jag skall angripa rollspelsarkivet:
Material som jag är spontant nyfiken på ges förtur
Av dessa ges material med många positiva recensioner förtur
Av dessa ges material med intressant synopsis förtur
Av dessa funderar jag på att skumma igenom äventyret mer än att läsa allt material ingående. Detaljerna är ändå inget man har nytta av förrän man ska förbereda spel.
Hur man skall skumma igenom materialet vet jag inte riktigt än. Troligtvis kan man hoppa över äventyrens detaljbeskrivningar om platser (rum) och personer och motsvarande regelkapitel med beskrivningar av varje enskild färdighet, egenskap, talang, etc etc.

Tankar, Idéer, Fördömanden?
 

Nässe

Swashbuckler
Joined
3 Jan 2006
Messages
3,459
Location
Malmö
Med all respekt, så låter det inte så lust-driver? Vad sägs om att läsa det du känner för att läsa? Eller det kanske finns ett större syfte?
 

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
3,395
Location
Kullavik
Med all respekt, så låter det inte så lust-driver? Vad sägs om att läsa det du känner för att läsa? Eller det kanske finns ett större syfte?
Jag skulle säga att det är en blandning av en lust (för annars hade jag ju inte läst alls) och en mani att kontrollera arkivet.

Det större syftet är väl egentligen att inte missa något riktigt bra och viktigt i slutet av alla (främst digitala) hyllmeter. :)
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
1,570
Ok, efter att ha tänkt på din fråga i 30 sekunder... gör någon slags projekt för dig själv och publicera det (löpande på en blogg eller nåt).

Skriv korta personliga recensioner. Jämför mekanismer. Rangordna hur du tycker layout och bilder står sig. Försök identifiera 4-5 rader som beskriver något som är originellt eller unikt med varje produkt. (det här vara bara idéer från höften på 2 minuter)

Skriv för alla rollspelsintresserade. Så att jag kan läsa det du skriver och förstå vidden av mångfald av rollspel och äventyr, och kanske bli sugen på något som jag aldrig annars hade kommit på.

Jag ska inte säga att det är så speciellt likt... men jag gjorde något ... i den vägen... med mitt whisky-intresse. Nästan ingen bryr sig, men jag lär mig saker hela tiden och intresset och nyfikenhet för att prova ny whisky håller i sig (och jag säger inte att det finns något syfte för dig att ranordna alla rollspelsböcker du har från bäst till sämst - just för whisky fanns det en mening med det - och jag visste inte ens om det skulle gå när jag började)

(oklart varför länken heter One Moment Please)
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
1,570
... och jag funderade flera år på hur jag skulle lägga upp mitt whiskyprovande, och hittade ett... originellt... sätt som jag inte tror någon annan gör (alla andra bedömer whisky på en skala 1-100, där bara 70-100 används, och det tycker jag är mest godtyckligt)... så du behöver inte bestämma dig imorgon för exakt vad du ska göra... men i efterhand önskar jag att jag kommit igång tidigare.

"Du är vad du ger (delar med dig av)" i en modern ekonomi där vi inte behöver identifiera oss med vad vi köper till oss själva eller vilken titel vi har på jobbet.
 

luddwig

På fel plats vid fel tidpunkt
Joined
30 Jan 2013
Messages
4,168
Jag läser bara sånt som jag tänker spelleda och sånt som inspirerar mitt eget spel-/äventyrsskapande. Det som inte kvalificerar sig där försöker jag undvika att köpa, sälja om jag redan äger det och radera från min hårddisk om det är i digital form. Kan inte säga att jag lyckas följa den policyn till 100 % men det går hyfsat i alla fall. Min spelsamling har krympt och andra får glädjas åt produkter som mest gav mig dåligt samvete.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
3,778
Kanske läsa med ett tema? Skräck, Cthulhu, system, förlag? Du kommer inte läsa mer men kanske mer fokuserat. Sedan skriva om det här för att få någon slags output.
 

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
3,395
Location
Kullavik
Ja tema kör jag ibland utifrån saker jag blir sugen på att läsa, men jag tror främst jag är ute efter att hitta sätt att komprimera lösningen så jag ”spolar förbi” stycken som inte tillför lösningen något väsentligt.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
32,330
Location
Nynäshamn
Tankar, Idéer, Fördömanden?
Allt som funkar för att stoppa ord in i huvudet utan att det känns alltför betungande är bra, tänker jag.

Just nu växer min hög med olästa rollspel ganska okontrollerat, men jag bearbetar ju mina andra liknande samlingar / backlogs. För mig har det funkat bra att ha något slags recensioner att skriva, kanske kring ett tema eller med något slags tidsbegränsning. Filmklubben började ju som ett sätt att bearbeta min film-backlog, och Speltimmen som ett sätt att bearbeta min speldito. Jag är väldigt glad över att det nu finns bokklubb, tv-serieklubb och serietidningsklubb att delta i, för de ger mig lite extra spark i rumpan att se ikapp tv-serier och bearbeta mitt Comixology-bibliotek.

När det gäller rollspel så håller jag ju på och recenserar/analyserar Delta Green-scenarier (även om det är lite pausat just för ögonblicket) och efter det har jag en plan om att göra något liknande med Eclipse Phase. Jag gillar ju överlag det här med att "bli klar" med grejer, så teman funker bra för mig på det sättet. Jag kommer ju att kunna bli "klar med Delta Green", och sedan "klar med Eclipse Phase".

När det gäller skummande har jag med åren blivit mer tillåtande mot mig själv. Numera tillåter jag mig att känna mig klar med en rollspelsbok även om jag bara skummat de tråkiga delarna (reglerna alltså).
 

entomophobiac

Mysteriemarodör
Joined
6 Sep 2000
Messages
6,969
Location
Uppsala
Allt jag läser är för att informera eget spelande, egna projekt, eller utbilda mig/vidga mina vyer.

Därför blir det ganska snurrigt VAD jag läser.
 

Sömniga Isaac

Tjurig spelledare
Joined
9 Feb 2008
Messages
834
Location
Örebro
Jag läste struktur på rollspelsrälsandet och satte nästan kaffet i felstrupen.... Sen läste jag om och rätt varpå pulsen gick ner igen.

Det jag skulle göra är att läsa utifrån tema som redan nämnts. Välja ett tema för veckan och sedan fokusera på böcker som berör det temat den veckan. Kanske koppla det mot att föra en journal eller läsdagbok där du på förhand skrivit ned några saker som du vill kika extra på när du läser böckerna för att verkligen reflektera över vad du läst.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
14,869
Tankar, Idéer, Fördömanden?
Sluta köpa spel om du inte vet att du kommer spela/läsa dem inom två veckor? Köp bara när du känner för att läsa spelet, inte för att det är "bra att ha". Jag reagerade också över att du fick in fler spel än vad du läste.

Jag hade ... jag vet inte hur många rollspel på datorn. Jag tog bort dem. Poff. Mindre mental belastning över att jag måste läsa saker. Har jag haft de i två år kommer jag inte sakna dem och ärligt talat har jag inte heller saknat dem. Jag har också sålt av spel av samma anledning.
 
Last edited:

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
2,963
Location
Enköping
Just när det gäller rollspel har jag inte detta problem, jag köper bara sådant jag är intresserad av och läser det så fort jag får tid men jag förstår ändå problemet då mitt förhållande till tv-spel fungerar på det sättet op beskriver.

Det blir lite tvångsmässigt och jag får lite skuldkänslor om jag spelar om eller mer i ett spel jag gillar och har klarat än att ta mig vidare i något oklarat. Och jag vet inte om det är en bra idé men jag brukar hantera det genom att sätta upp principer för mig själv, och det har fungerat bra för mig för tv-spelandet och tenn/plastfigursamlandet. Jag kollar på det jag har, som är typ 117 oklarade tv-spel och kanske 150 omålade tennfigurer och sätter en artificiellgräns som att jag inte får köpa fler tv-spel förrän jag fått ner tv-spelsbackloggen till 100 spel och därefter bara köpa ett spel om jag klarat ett spel. För tennfigurerna körde jag med att inte köpa något nytt förrän allt var målat. Jag har gjort enstaka brott mot principerna men aldrig så jag gått back.

Det blir inte initialt så lustfyllt att spela nåt halvdant eller bra spel eller sätta igång och måla figurer men har jag väl börjat så känns det bra och leder ofta till en period då jag fokuserar på det intresset.

Med allt detta sagt så när det gäller rollspel och att jag läser genom det direkt så sträckläser jag exempelvis inte genom en bok med magiformler om jag köpt en sådan utan nöjer mig med att bläddra och kolla in det som verkar intressant, men äventyr, rollspel, sourcebooks och sånt brukar jag plöja. Jag misstänker att det hjälper att jag inte köper mycket digitalt så jag lockas inte att köpa bundles där jag inte är intresserad av hela innehållet.
 

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
3,395
Location
Kullavik
När det gäller skummande har jag med åren blivit mer tillåtande mot mig själv. Numera tillåter jag mig att känna mig klar med en rollspelsbok även om jag bara skummat de tråkiga delarna (reglerna alltså).
Det där är en utmaning som jag faktiskt jobbar på just nu. Att jag inte tvångsmässigt behöver läsa varenda ord i en bok utan att tillåta mig själv att läsa de stycken som ändå ger mig en helhet av boken. Det är nog också där jag behöver vägledningen. Vilka stycken som kan ge ett helhetsintryck som räcker för att göra en rättvis bedömning av bokens innehåll.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
32,330
Location
Nynäshamn
Det där är en utmaning som jag faktiskt jobbar på just nu. Att jag inte tvångsmässigt behöver läsa varenda ord i en bok utan att tillåta mig själv att läsa de stycken som ändå ger mig en helhet av boken. Det är nog också där jag behöver vägledningen. Vilka stycken som kan ge ett helhetsintryck som räcker för att göra en rättvis bedömning av bokens innehåll.
Jag tänker att det beror på vad man vill göra en rättvis bedömning av. Jag vet ju med mig att jag är helt fel person att göra bedömningar av regelsystem bortom "det är alldeles för krångligt för mig" (vilket gäller 99% av alla system jag läst) så när ett regelkapitel är en massa sidor så vet jag ju med mig att jag gott kan skumma typ början av rollpersonsskapandet (se ifall man slumpar eller lägger poäng, finns det nån lifepathgrej), sammanfattningen av hur man rullar tärning och avgör hur det går, och kanske möjligen se om jag kan hitta någon sammanfattning av stridssystemet. Men alla listor går per default bort – specialregler, färdigheter, vapen, utrustning, förmågor… Eller OK, förmågor kan jag läsa under förutsättning att de inte bara är mekanik. Men resten skippar jag, bläddrar förbi efter att bara kollat typ på bilder och layout. Jag är ännu inte riktigt redo att helt och hållet hoppa över kapitlen, jag vill gärna åtminstone ha sett varje sida…
 
Top