Nekromanti När jag var ung...

Blasphemy

Swashbuckler
Joined
4 Jul 2000
Messages
2,369
Location
Göteborg
När jag var ung så kunde man bara gå in i en leksaksbutik och där finna rollspel typ Drakar & Demoner, Chock och Mutant. Ja till och med Kult när det kom.
Varför går det inte att finna rollspel i leksaksbutikerna längre? Ja undrar endast lite smått eftersom detta borde vara superbar för försälkningen och tillgängligheten..
Någon som vet varför det är så?

Vi sjunger våra sånger som en hyllning till dom odödliga själarna
 

Milrik

Veteran
Joined
6 Aug 2000
Messages
184
Location
Västerås, Sverige
Vet inte riktigt om jag håller med dig. Ok, Barnens Hus och sånt har inte rollspel.
Men de flesta leksaksbutiker jag varit har, iaf de svenska och några engelska.

Men när Target kom (och de var duktiga på att marknadsföra sina prylar) så hade man inte samma konkurens av kortspel - och framför allt - Warhammer.
Enligt en bekant till mig med rollspelsbutik så stod Warhammer för en betydlig del av försäljningen. Vilket gjorde att rollspelen fick spela andra fiolen...

Milrik av Remos

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtan
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Lite rollspel om spel (långt)

"Varför går det inte att finna rollspel i leksaksbutikerna längre?"

Vi ska nu rollspela spelet BR Faetter. Du har just fått rollpersonen Butikschefen. Du är femtiotre år gammal, lätt överviktig och med begynnande flint. När du var ung så var acceptabla hobbies att bygga flygplansmodeller och järnvägar, och spel kom från Alga i avlånga platta boxar som skramlade tillfredsställande när man skakade på dem. Det var tider det. Hade du kunnat så hade du gärna upplåtit butiksyta till Märklin, Airfix, Revell och Monogram. Ja, faktum är att om du hade fått råda så hade du kastat Action Man, Pokémon, Cindy, My Little Pony och allt vad det nu heter åt fanders och fyllt hela butiken med järnväg och modeller.

Dessvärre har du två anställda, Lisa och Karin. Lisa är 43 och tvåbarnsmor, Karin är 28 och strular mest runt med en massa pojkvänner, men hon är trevlig att titta på och vänlig mot kunderna. Lisa och Karin ska få sina löner varje månad. Dessutom måste du betala franchise-avgifter till BR Faetter, butikshyra, marknadsföring, el, revisorslöner et cetera.

Detta gör att du faktiskt är tvungen att slimma sortimentet. Vad du än vill så har du faktiskt inte råd att ha en hel butik med Märklin. Tja, faktum är att Märklin säljer så dåligt att du enbart tar hem saker på beställning, och modeller har fått två hyllor med några gamla klassiker från Revell: Gripen, Spitfire, Messerschmidt Bf-109, Regalskeppet Wasa och clippern Cutty Sark trängs med ett par Viggen Ja-37 med två färgburkar, en pensel och en limtub i en genomskinlig plastbox.

Spelen, är det inte heller något vidare med. Stratego och Risk har du med i sortimentet (numera från Parker) för att de tär de enda klassikerna som säljer. Brio har ett schackset som du har med för att schackset av någon jevla anledning säljer. Också TP förstås. TP säljer alltid.

Annars är det spel som Vem blir prinsessa? och Expedition Robinson som man hittar i dina spelhyllor. Antingen är de hårt nischade mot kundgrupper som faktiskt köper spel (dvs nioåringar) eller så rider de på någon TV-framgång och kan sälja på grund av det.

Åsså datorspel, förstås. Och Playstation, även om du faktiskt inte är riktigt säker på vad skillnaden är. Det du kan se är att Playstation har små plastboxar med en liten skum logga i ena hörnet, och datorspel är stora pappboxar. Annars är det ju samma sak - ett fodral med en skiva som man stoppar in i en mackapär och så sprutar det ut färgglatt jox på TV-skärmen.

Nu har du fått lite huvudbry. Det har kommit en kund, en grabb i övre tonåren, rätt blek och som skulle må bättre av att börja spela fotboll på fritiden, och frågat efter mysko engelska titlar som Warhammer och Neogames och Dungeonsanddragons. Eftersom grabben var vänlig och hövlig så kollade du runt lite, och hittade något som kallades för "spel". Fast de kommer ju inte i någon låda, utan som en stor bok, och tärningar får man köpa löst, och några pjäser har du då aldrig hittat. Det här kan ju då rakt inte vara något spel! Det där Warhammer såg iofs någorlunda spelaktigt ut, men det verkar vara någon pervers variant av de där tennfigurerna som grannfruns Kalle sysslade med. Snuskigt dyra är de också, och inte ser de ut som några karoliner, inte.

Det är klart, för att vara schysst mot grabben kan du väl ta hem ett ex, men det blir så mycket pappersarbete då, eftersom de inte går att beställa via dina vanliga distributörer. Näe, det är nog bäst att låta det vara och säga att du inte kan få tag på det. Är han så intresserad kan han säkert beställa det via Internet eller vad det nu heter. Grabben hemma var visst en hejare på att surfa runt, så han kanske kan få tag på lite adresser om du frågar honom.

Vad gör du? /images/icons/wink.gif

- Krille
<A HREF="http://www.foxtail.nu" target="_new">http://www.foxtail.nu</A>
 

Nightfang

Warrior
Joined
22 Jan 2001
Messages
230
Location
Home is where ever I sit down...
Re: Lite rollspel om spel (långt)

Lite coolt rollspel... jag diggar det hela!

Det är ju ett sätt att tolka allt ihopp på, men det verkar stämma djävligt bra!

Nightfang som är förvånad över hur han kom på det hela...

I am finding myself walking into insanity, and I have crossed the point of no return...
 

Dandelion

Veteran
Joined
21 Mar 2001
Messages
42
Location
Karlskoga
Jag kommer ihåg när jag köpte mitt första rollspel. Året var 1986 och jag stod i leksaksbutiken och tittade på kartongen till Drakar och Demoner och undrade vad tusan det var för någonting.

Hursomhelst så tokköpte jag spelet och det dröjde inte länge förrän jag kom i kontakt med fler rollspelare. (Nightowl och Willie Garvin)

Jag tycker dock att det borde finnas utrymme för leksaksbutikerna att ha rollspel på lager. Men det kanske dyker upp nu när det är en liten rollspels boom igen!

Tärningar har jag dock sett i de flesta leksaksbutiker, undrar om tjejen i kassan vet vad de skall användas till. Kanske tror att en T20 är till för att spela turbo monopol.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,692
Location
Värnhem, Malmö
Re: Lite rollspel om spel (långt)

Det där ÄR inte något spel!
Riktiga rollspel kommer i en låda med tärningar!

Livet som hummer är inte så lätt alla gånger...

- Bobby
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
<I>Varför går det inte att finna rollspel i leksaksbutikerna längre?</I>

Kult och Didi&Björn brukar vara två vanligt angivna orsaker.
Det var visst rätt vanligt för några år sedan att Hem&Skola-tanter drog stan runt och inspekterade leksaksbutikerna för att se om det fanns såna där hemska nazistdjävulsdyrkarvåldsspel som de hört om av de där två pedagogerna som kom och höll föredrag. Och sen blev det förstås petitioner och ställa handlarn mot väggen och så.

--
Åke
 

Ackerfors

Alas, your rapids!
Joined
21 Jan 2001
Messages
7,416
Nu när jag är ung...

Det finns ett ställe i Norrköping, som jag känner till, som man kan köpa rollspelsgrejer hos. Annars får man beställa från Tradition.

En orsak kan vara att rollspelen har blivit åsidosatta av andra hobbyer som pokémon-kort och wh40k. Eftersom leksaksbutiker säljer saker de mindre barn är inte rollspel riktigt lönsamt att köpa in. Det är de som redan har spel eller redan vet bättre ställen som är den riktiga målgruppen för rollspelsböcker. Sorgligt men sant.

--
Martin
--
"Bättre nörd än överkörd"
- Martin Ohlsson
 

Bela

Warrior
Joined
18 Oct 2000
Messages
307
Location
Stockholm
"Varför går det inte att finna rollspel i leksaksbutikerna längre? Ja undrar endast lite smått eftersom detta borde vara superbar för försälkningen och tillgängligheten.."

Jag tror inte att de sålde så bra. Äldre spelare ofta söker sig till specialiserade spelbutiker. Och då får leksaksbutikerna oftast bara unga nybörjare som, om de fastnar för hobbyn, snart söker säg till de specialiserade butikerna.

Bela
 

Eleas

Hero
Joined
31 May 2000
Messages
855
Location
Malmö
Re: Drar mitt vapen och skjuter alla dumma!

"Om Butikschefen börjar skjuta ungar som kommer in och frågar efter rollspel så förstår jag att butikerna slutade ta in dem. (-:"

...och därmed vart det julafton för Piff&Puff... /images/icons/smile.gif

--
Björn


"Giang Hu är en värld full av tigrar och drakar."
--Crouching Tiger, Hidden Dragon
 

Eleas

Hero
Joined
31 May 2000
Messages
855
Location
Malmö
"När jag var ung så kunde man bara gå in i en leksaksbutik och där finna rollspel typ Drakar & Demoner, Chock och Mutant. Ja till och med Kult när det kom.
Varför går det inte att finna rollspel i leksaksbutikerna längre? Ja undrar endast lite smått eftersom detta borde vara superbar för försälkningen och tillgängligheten..
Någon som vet varför det är så?"


Kanske kan det ha att göra med specialisering. Butiker som Tradition tar generellt sett hand om den nischen nu, och gör det så bra att butiker med mindre utbud effektivt konkurreras ut.

--
Björn


"He's coming in. I feel safer already..."
--Hudson, Aliens
 

Von Ork

Veteran
Joined
18 May 2000
Messages
31
Location
Västerås
Så här skulle jag spela!

Jag sitter där, letandes bland kataloger och spelföretag. Studerar fundersamt detta så kallade spel. Vissa av dem kommer åtminstone i en låda med tärningar men det mesta verkar bara vara böcker. Ibland ser det ut som man ska använda en spelplan med några figurer men det är mest ett hjälpmedel, inget krav. Inte påminner det mycket av de spel Alga producerade och vad med regler... men så börjar jag minas, minas när jag var barn:

'Julafton, det var den bästa dagen på året. Den enda dagen förutom min födelsedag som jag fick presenter på. Nej, vi hade det inte så rikt men nu var det julafton. Två presenter fick jag. Den ena presenten var ett spel från Alga - Monopol. Jag mins hur jag satt och läste dessa få rader med regler om och om igen för att verkligen förstå dem. Hur jag sedan utvecklade dem, gjorde dem bättre, önskade att det skulle komma något mer till Monopol. Men det kom det aldrig. Den andra presenten var ett Merklin tåg, inte ett helt sett utan endast ett tåg. De hade inte råd med mer, utan sade att jag skulle få vänta till nästa födelsedag och jul för att få räls och generator. Men jag gjorde det bästa, byggde upp ett panorama med tåget, ritade och klippte ut små gubbar i papper, byggde mig en hel station av kvistar från skogen. Tänk vad många timmar jag stod och tittade in i fönstret på Järnaffären och beundrade den lila järnvägen de hade byggt upp där. Hur jag önskade att de hade byggt upp flera olika och större inne i affären som man kunde bygga med, och samlas runt...'

Jag vaknar upp ur mina tankar. Reser mig upp och ringer det första samtalet.

"3 veckor senare"

Ur Lokaltidningen

-----------------
'Lek och hobby'
En ny avdelning hos BR Faetter för dig som är intresserad i Sveriges mest utbreda hobbys. Modellbyggande, strategi, figurslagspel, rollspel och hederliga gamla och nya klasiska bordspel.

Öppnar idag.

Här finns rum för er som vill samlas och spela rollspel. Färdigbyggda landskap för er som vill spela olika strategi och figurslagspel. Möjligheten att vara med och lära sig att måla figurer, hur man bygger sitt egna landskap med mera.

-----------------

Senare...

Och här sitter jag nu, är med och bygger Merklinjärnväg. Ser på Barnen och ungdomarna när de spelar sina spel. Har även prövat på en del av deras strategi och kortspel med blandat resultat. Nu känns det äntligen som om jag har lyckats åstadkomma något samtidigt som jag kan syssla med det jag verkligen vill - att få bygga Merklinjärnvägar och lära andra
hur mycket roligt man kan ha inom denna hobby.

Och vem kunde ha trott att det fans så mycket pengar att tjäna på Magic kort och Warhammer figurer :)
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,971
Location
Linköping
Kunskap om tärningar

Tärningar har jag dock sett i de flesta leksaksbutiker, undrar om tjejen i kassan vet vad de skall användas till. Kanske tror att en T20 är till för att spela turbo monopol.

Blir alltid lika förvånad när någon inte vet vad en t-tjuga är för någonting. "Det är ju en tärning med 20 sidor" förklarar jag och de stirrar på mig med häpnad. "En tärning har väl 6 sidor" riktigt ser jag hur dom tänker. Lika kul varje gång, men nu har det inte hänt på länge. Pratar inte så mycket rollspel med "okunniga"...


//[color:red]Feuflux
Erfarenhet står i direkt proportion till antalet rustningar man förstört...</font color=red>
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,470
Location
Helsingborg
Själv tycker jag...

...att det är skönt att slippa gå in till leksaksbutiker. För mig är det lite pinsamt. Bättre med rollspelsbutiker á la Tradition som man kan välja bland massor av saker.

/[color:green]Han</font color=green> som vet att det ofta finns figurspel i leksaksbutiker
 

Sir__Jake

Veteran
Joined
21 Mar 2001
Messages
55
Location
Habo, Sverige
Jag förstår dig på sätt och vis bor rrelativt när Jönköping men stället som sålde Rollspel, magic, Pokémon, Warhammer fantasy och warhammer 40k la ner så nu är enda sättet att beställa eller vänta tills någon ska och nån stans och skicka med killen inköps lista eller nåt i den stilen och det är mycket trist (det finns visserligen ett ställe som kallas Hikmet men dom har nästan inget och det lilla dom har är svin dyrt).

Det finns inga goda Vampyrer,
Bara Onda och mindre Onda,
Och Jag är en av de ONDA!!!
 

Sir__Jake

Veteran
Joined
21 Mar 2001
Messages
55
Location
Habo, Sverige
Re: Lite rollspel om spel (långt)

Coolt rollspel var fick du tag på det och vad kostar det


driver med dig ;-)

Det finns inga goda Vampyrer,
Bara Onda och mindre Onda,
Och Jag är en av de ONDA!!!
 
Top