Matdags igen

Caligo

Swashbuckler
Joined
3 Aug 2010
Messages
2,010
Location
Göteborg
g tycker "laxportion" och "torskportion" är prisvärda och goda. Goda, hög procent fisk och färdigkryddade. Är man riktigt lat kan man mikra dem.

Sedan är ju frysta skalade räkor relativt prisvärt. Funkar ju att blanda i det mesta och man behöver inte så mycket.

Fiskpinnar ett hyfsat alternativ för de som inte riktigt älskar fisk. Finns i massa varianter - fiskpinnar, crispy fish, fish nuggets etc. Vissa är gjorda på fiskfärs och vissa på fiskfileer. Min dotter äter ketchup till...
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Ram

Froste

Veteran
Joined
17 Oct 2019
Messages
153
Vad kan vi ha hemma för dem som är hungriga men som absolut inte vill laga mat?
Asså, det finns ju en superenkel lösning på detta; köp en bunke en-portions plastburkar som har bra försegling, och sen när du lagar något gör det i stora batcher, portionera dom i förpackningarna, sen frys. Rätter som passar detta superbra är typ stews, curry, chili, men du kan ju frysa vadsom egentligen.

Ett tips jag kan ge angående kassler som jag lärde mig, om jag tärnar ner det och har det i carbonara så funkar det jävligt najs, och detta från en som inte klarar av att käka kassler i någon annan form.
 

Vitulv

Årets spelledare 2011 och 2013
Joined
23 Dec 2000
Messages
6,962
Någon nämnde det tidigare i tråden, men jag vill också slå ett slag för fläskkarré. Det är en gravt underskattad styckdetalj som gör sig utmärkt både på grillen och i långkok eller som långsamt ugnsbakad. Ofta fettsprängd villet gör den ljuvligt smakrik och saftig. Jämfört med de flesta styckdetaljer av nöt är fläskkarrén väldigt billig (om man kan kalla livsmedel billiga nu för tiden).

Korv ska man inte glömma heller. Det finns mycket gott man kan göra med korv. En personlig favorit är en god gryta med korv och bönor och med sydstatssmaker i. ”Louisiana red beans and rice” är en trevlig receptbas att stå på, jag brukar dock köra kidneybönor på burk för att slippa blötläggningen. Chorizo eller liknande duger alldeles utmärkt om man inte hittar korven i receptet.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
17,321
Location
Ereb Altor
Flankstek är strålande, det skall jag kolla efter!
Skulle säga att det inte är den enklaste detalj att grilla. Helst vill man marinera i något med massa enzymer som kan möra upp ordentligt, över natten (kiwi, apelsin). Har man gjort det förarbetet är det enkelt att grilla. Men helst ska man skära upp mot fibrerna. Blir väldigt gott. Gott alternativ till den ofta rätt menlösa tacofärsen.
 
  • Like
Reactions: Ram

Caligo

Swashbuckler
Joined
3 Aug 2010
Messages
2,010
Location
Göteborg
Någon nämnde det tidigare i tråden, men jag vill också slå ett slag för fläskkarré. Det är en gravt underskattad styckdetalj som gör sig utmärkt både på grillen och i långkok eller som långsamt ugnsbakad. Ofta fettsprängd villet gör den ljuvligt smakrik och saftig. Jämfört med de flesta styckdetaljer av nöt är fläskkarrén väldigt billig (om man kan kalla livsmedel billiga nu för tiden).

Korv ska man inte glömma heller. Det finns mycket gott man kan göra med korv. En personlig favorit är en god gryta med korv och bönor och med sydstatssmaker i. ”Louisiana red beans and rice” är en trevlig receptbas att stå på, jag brukar dock köra kidneybönor på burk för att slippa blötläggningen. Chorizo eller liknande duger alldeles utmärkt om man inte hittar korven i receptet.
Om man tar bort bönorna så är det ju i stort sett gumbo-gryta (finns massa varianter). Funkar väldigt bra vegetarisk också!
 

soda

Warrior
Joined
13 Feb 2014
Messages
327
Bönor och linser är mitt förslag.

Mycket "köttfärssåsigt" kan ersättas med linssåser. "Belugabolognese" har ju varit väldigt populärt för några år sedan. Men också enklare linssåser och t.ex. lasagne. Tänk på att det finns olika sorters linser. De billigaste/vanligaste linserna är ofta delade vilket (oftast) inte alls blir lika bra utan mest en otäck gröt. (Det här är nog anledningen till att just beluga-linserna blev så populära, killgissar jag, eftersom de aldrig är behandlade på detta bedrövliga vis vad jag sett. Men det finns fantastiska båda gröna, röda och gula linser också)

Bönor kan man också göra mycket med. T.ex. äta dem! Nice! En "chili" behöver ju inte ha något, eller så mycket, kött i sig. Man kan också mixa bönorna för att göra bönröror (gott i ett bröd, eller att dippa något i) eller kanske en bönsoppa?

Kikärtor har redan nämnts. Som hummus eller ugnsrostade?

Man kan äta andra djur också, jag gillar lamm. Sedan många år har jag en sommarfavorit i "lammlarb" (här är ett recept som verkar godare än det jag brukar göra: Laab på lammfärs | Köket.se (koket.se) )

Jag tycker också att korv är ett bra förslag. Det finns ju god och rolig korv. Isterband är ju helt fantastiskt. :) Eller någon "råkorv" till en potatissallad? Korv stroganoff är ju också en klassiker som man inte måste välja den tråkigaste falukorven man kan hitta till.
 
Top