Nekromanti Mörker alver

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Charmen med Eon är just det att Mundana är så mycket mer lik våran värd genom att ont och gott inte är lika närvarande som på vissa spelvärdar.

Fördelen med det är att en spelare kan låta Tiraker vara hjältar och Alver vara skurkar i kampanjen sen senare under sama spel visa att det finns skurkaktiga tiraker och hjältemodiga alver osv..

SVART och VITT blir ofta tråktigt grått kan göras väldigt färgrannt om man är lite kreativ...

<A HREF="http://www.geocities.com/hatten_jc/Hatten.htm" target="_new">http://www.geocities.com/hatten_jc/Hatten.htm</A>
 

Drakvrede

Swordsman
Joined
17 May 2000
Messages
732
Location
Stockholm, Sverige
Fast man får ju inte underskatta charmen med en riktigt svart/vit värld, där skurkarna är extremt onda, medan godingarna är löjligt goda! :)

Tror för övrigt att en sådan spelvärld har sina fördelar då det gäller nybörjarspelare. Det är alltid lättare att spela om man vet exakt vilka som är fienden, vilka man alltid kan lita på för att dom är goda, osv. Men visst, vill man ha nyanser, är det ju intressantare med en "grå" värld, så att säga.

Drakvrede


"Mother nature is a bitch!" - Murphys lagar
 

Targon

Hero
Joined
29 Jun 2000
Messages
1,667
Location
Lund
Sorry om jag måste krossa dina illusioner, men vi lever i en värld där ondskan är ständigt närvarande. Vi ser den dagligen på TV men ibland kommer den oss obehagligt nära inpå livet och förvrider hela vår tillvaro.

Det är sant att Mundana inte är lika dualistisk som andra rollspelsvärldar. Men detta rör endast vad som står att läsa i modulerna. Däremot finns det alla möjligheter för de enskilda spelledarna att placera den ultimata ondskan var som helst i Mundana. Det är en fråga om tycke och smak. Jag tycker alltså att det är lite missriktat att betrakta Mundana som väsentligen neutral. Det som skiljer Eon från andra rpg:s är inte frånvaron av ondska utan att man givit spelledarna (och spelarna) frihet att "skapa sin egen ondska".

Mörka alver är en god idé som jag genast ska sno och bearbeta. Frågan är vilka alver det blir. Det är inte alls säker att det bli vare sig sanari eller henéa utan en specialkonstruerad alvstam. Frågan är också var jag ska placera dem. Djupt innen i sunariskogen?


- Targon, skrivare
 

dream

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
1,030
Location
Portsmouth, England
Re: Mörker alver (OT)

Ser du ondska omkring dig i världen varje dag? Ibland blir jag helt paff av hur olika mönniskor uppfattar världen. Det är koolt minsann! Jag själv har nämligen aldrig sett någon ondska i världen överhuvudtaget.
Det här kan iofs vara en definitionsfråga.

[color:green] //Dream </font color=green>
-------
<A HREF="http://www.offplanet.net/dreaming" target="_new">http://www.offplanet.net/dreaming</A>
 

Targon

Hero
Joined
29 Jun 2000
Messages
1,667
Location
Lund
Re: Mörker alver (OT)

Det finns en stad i Bosnien som heter Srebrenica, det finns en gubbe i Chile som heter Augusto Pinochet, det finns en kille i Nordkorea som heter Kim Jong-Il, etc etc etc.

- Targon, skrivare
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Svartvitt

"Det finns en stad i Bosnien som heter Srebrenica, det finns en gubbe i Chile som heter Augusto Pinochet, det finns en kille i Nordkorea som heter Kim Jong-Il, etc etc etc."

...och om du tittar på alla dessa så upptäcker du att det finns en andra sida också. Hade Allende fått fortsätta att utöva sin politik så är risken stor att Chile idag hade haft lika stor misär som Kuba, till exempel. Eller för den delen Nordkorea.

Inte för att jag tror att Allende, Kim Jong-Il eller Fidel Castro är/var onda de heller. De tror att de gör världen till ett bättre ställe genom sin politik, och har således ett gott syfte.

Vad som däremot är helt uppenbart är att deras politik står i opposition till en annan icke-socialistisk politik. Det gör dem till antagonister för minst en sida i åsiktskonflikten. Skulle sedan denna sida råka vara dominerande i ett hörn av världen så är det självklart som faen att oppositionen anses vara onda, i alla fall just där.

Världen är inte så svartvit som du tycks tro.

- Krille
"Never position a rock near a hard place"
<A HREF="http://www.foxtail.nu" target="_new">http://www.foxtail.nu</A>
 

Targon

Hero
Joined
29 Jun 2000
Messages
1,667
Location
Lund
Re: Svartvitt

"Världen är inte så svartvit som du tycks tro."

Att begå de mest horribla övergrepp mot andra människor och förneka varje enskild individs naturliga autonomi som tänkande och biologisk varelse kommer jag alltid att betrakta som uttryck för ondska i dess renaste form. Däremot är jag som god Foucaultlärjunge medveten om att sanningen är ytterst komplex.

- Targon, skrivare
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Svartvitt [OT]

"Att begå de mest horribla övergrepp mot andra människor och förneka varje enskild individs naturliga autonomi som tänkande och biologisk varelse kommer jag alltid att betrakta som uttryck för ondska i dess renaste form."

Människan är ett flockdjur. Det ligger i hennes natur att samla ihop sig till samhällen. Att leva i ett komplext samhälle med flera individer innebär att man medvetet eller omedvetet blir tvungen att ge upp delar av sin autonomi, till vissa del helt utan vårt medgivande, för att samhäller ska kunna fortgå. Det är av den anledningen som vi till exempel har körkort, vapenlicens och för den delen konceptet "lag".

Finns det situationer då ett övergrepp är försvarbart? Att skjuta någon är bland de hemskaste övergrepp jag kan tänka mig - likförbannat vet jag med mig att om rätt (eller snarare fel) situation uppstår så skulle jag skjuta, eftersom jag vet att konsekvenserna att inte begå detta övergrepp är värre än övergreppet.

Ett lagstyrt samhälle är ett ordnat och lugnt samhälle, och uppfattas ofta som en förebild för ett idealsamhälle. För att lagen ska fungera måste medborgaren ge upp en del av sin autonomitet. Dess extrem, polisstaten eller fasciststaten, betraktas som en förebild för ett ondskefullt samhälle. Där är det goda samhällets egenskaper dragna in absurdum, och samhället är inte längre gott.

Motsatsen gäller också: ett fritt samhälle tillåter ett antal friheter till medborgarna. Man får träffas, utbyta vilka åsikter man vill, uttrycka vissa åsikter man vill och resa vart man vill. I dess extrem, då det inte finns några lagar längre, och alla gör som de själva vill, påstås människans egoism styra samhället som en osynlig hand. I praktiken talar vi dock om social utslagning med extrema sociala klyftor, alternativt våldsam anarki. Ingendera betraktas normalt som ett gott samhälle.

Ta bara en sådan sak som personuppgiftslagen. Den förbjuder mig att använda en personuppgift som kan identifiera någon person, såvida det inte är i journalistiskt eller konstnärligt syfte. I det här fallet är det inte det: vi talar snarare om ett moraliskt/etiskt åsiktsbildande. Syftet med lagen är att förhindra övergrepp i form av intrång i den personliga integriteten, men i sig är lagen ett övergrepp på friheten att uttrycka sin åsikt. Är personuppgiftslagen ond? Är personerna som stiftade lagen onda?

- Krille
"Never position a rock near a hard place"
<A HREF="http://www.foxtail.nu" target="_new">http://www.foxtail.nu</A>
 

Targon

Hero
Joined
29 Jun 2000
Messages
1,667
Location
Lund
Re: Svartvitt [garanterat OT]

Nu finns det ju lite nyansskillnader mellan övergrepp i ett kz-läger och byråkratin i en vanlig västerländsk demokrati. Men på ett filosofiskt plan vill jag ändå hävda att det inte finns några naturligt givna pliktprinciper som binder en människa till en annan. I den bemärkelsen skulle man kunna hävda att de begränsningar av individens autonomi som föreligger i en modern rättsstad är något ont. Men när det kommer till det praktiska livet kan jag sträcka mig till att förekomsten av en Sveriges Rikes Lag är något nödvändigt ont, något man helt enkelt får acceptera. I analogi med Foucaults maktmodell skulle man därmed kunna säga att vi alla är delaktiga i den globala ondskan. Skulle kunna utveckla det där ännu mer, men inlägget är redan jädrans mycket OT.

- Targon, skrivare
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,197
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Mörker alver (OT)

Vad i hela världen ger dig rätt att döma? Vad i hela friden ger DIG rätt att helt sonika bestämma att Kim Jong Il är ondskan personifierad? Det finns andra åsikter än din, vet du, och det är nog det som Neogames också har tänkt när de skapade Mundana och befriade det från onyanserad osubjektiv fjantondska (tack och lov).

Ditt påstående att Mundana skulle ge spelledarna möjlighet att själv definiera sin ultimta ondska var i mina ögon för övrigt fullständigt uppåt väggarna. Nog saknar Mundana onyanserad fjantondska alltid, och det är det som gör Mundana till en av de bästa bland fantasyvärldar imho. Folk och fraktioner må ha olika livsfilosofier, olika mål och vara villiga att gå olika långtt för att uppnå dem, men när det börjar dyka upp "Ultimat ondska" och personer som är onda "bara för att" kan man lika gärna övergå till alignment-skit som D&D.

"I de mörka, ondskefulla bergen ligger mörkeralvernas boningar" - citat DoD Alver

*suck*...folk lär sig aldrig... :)

- Ymir, som tycker USA gjort oerhört mycket fler illgärningar än Nordkorea
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,881
Location
Barcelona
Re: Svartvitt

Varje människa har drifter, såsom överlevnadsdriften och sexualdriften (enligt mitt sätt att se på saken är dessa två drifter även de enda två drifter som existerar, vet inte hur andra ser på det). drifterna tar sig uttryck i viljor, såsom viljan att äta, viljan att knulla, viljan att bo i ett stort palats, skyddat av beväpnad militär och merd obegränsad tillgång på mat och sex, o.s.v. En person som hamnar en position som härskare över ett litet land med kontroll över en armé, skulle antagligen vara oerhört frestad att ge efter för sina drifter och inrätta sig själv i palatset ifråga, samt tillgodose sig själv med det obegränsade flöde av mat och sex som tidigare nämndes. För att sedan se till så att inga töntar från landsbygden, som av någon oförklarlig anledning har viljor (styrda av deras drifter) som går stick i stäv med ens egna viljor, kan personen bli tvungen att omedelbart eliminera alla som visar prov på upprorsanda. Voíla, vi har en totalitär maktstat, och inte i ett enda steg i proceduren har någon ondska varit involverad, bara den överlevnadsdrift och den sexualdrift som styr alla andra människor, jag, du själv, din granne, frihetskämpen som blev avrättad av exekutionsplutonen och USA:s president som med höjd näve fördömer den totalitära staten.

Det är i alla fall hur *jag* ser på saken.

/Dnalor, din finne på hornhinnan
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,881
Location
Barcelona
Re: Mörker alver (OT)

<I>- Ymir, som tycker USA gjort oerhört mycket fler illgärningar än Nordkorea</I>

Kanske det, men du måste räkna <I>per capita</I>, förstår du väl. USA har för närvarande omkring 252 miljoner innevånare, medan Nordkorea har ungefär 22,5 miljoner. Det ger USA betydligt fler *möjligheter* att begå illdåd. Dessutom har USA som stat existerat längre än Nordkorea.

/Dnalor, din finne på hornhinnan
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,197
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: USA (Totalt extremt OT)

Tja...Nordkorea har enbart begått illdåd mot sitt eget folk. USA däremot, begår hänsynslöst och beräknande illdåd mot hela världen.

- Ymir, hatar USA över allat annat och tycker vi skall avsluta politik-diskussionen här
 
Top