Japanresan del 1: Visum. Hjälp!

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,529
Location
Rissne
Den hyfsat korta versionen: Efter att mitt rollspel Kutulu helt plötsligt översatts till japanska och sålt i typ 3000 ex där, och flera Kutuluäventyr livestreamats till tiotusentals glada japaner, så har FrogGames, de som gjort översättningen, frågat mig om jag har tid att åka till japan. Till en början var jag skeptisk men när det visade sig att de tänkt bjussa på både resa och boende så blev det faktiskt helt omöjligt att tacka nej. Så nu ska jag till japan i vår, preliminärt siktar vi på sportlovet (feb 27 – mar 5). Eftersom crowdfundern för det fysiska trycket av japanska Kutulu nådde 300% av sitt mål så är tanken att det bland annat ska bli ett speciellt Kutulu-event med "special guests" (mig). Som ni förstår är det här helt jävla overkligt. Big in japan och allt det där.

Först lite bakgrund, för den som vill veta varför jag behöver hjälp:

Jo, för det här är den andra halvan av situationen: Jag lider av bitvis ganska svår (social) ångest, framför allt inför nya situationer. Det har jag alltid gjort; det har bara varit en del av bakgrundsbruset. Jag har haft turen att snubbla in i ett liv där det funkar ganska bra ändå – få överraskningar, det mesta är schemalagt etc. De senaste åren har jag jobbat på att må bättre, och med rätt förberedelser kan jag nu ta mig an de flesta nya situationer jag ställs inför. Men det är inte så att jag liksom aktivt söker upp och hoppar på nya upplevelser bara för att "nytt är kul". Jag mår verkligen sjukt dåligt av att göra bort mig, verka dum/okunnig, framför allt att göra fel utan att vara medveten om det. (Att vara medveten om vad som är rätt och ändå inte göra det är en helt annan sak. Då har man ju själv kontroll). Och nya situationer är perfekta för att göra bort sig – inte veta var man ska ta av sig skorna, hur man betalar, var man ska stå i kö, vem man frågar och vad som är socialt acceptabelt att fråga och så vidare. Ni fattar nivån här.

Och… Jag har, bland annat på grund av ovan nämnda ångest vid nya situationer, aldrig varit utomlands. Min familj var arbetarklass, vi åkte inte utomlands på somrarna – vi åkte till sommarstugan som morfar byggt själv, eller till Stockholm. Jag har ett vagt minne av en klassresa till Vasa i Finland nån gång i högstadiet, men det är också allt.

Så. Jag har aldrig varit utomlands. Aldrig flugit, aldrig bott på hotell, aldrig behövt äga ett pass, aldrig sökt visum, aldrig gått genom tullen, aldrig befunnit mig i en situation där jag inte behärskar språket eller ens en där mitt modersmål inte varit de flesta omkring migs modersmål. Jag är 40 år gammal och det finns med andra ord en hel del livserfarenhet jag inte har.

Och nu ska jag gå från "har adrig ens åkt på weekendresa till London med polarna" till "ska åka till freaking JAPAN helt själv utan skyddsnät".

Det här gör att jag kommer att behöva hjälp kring den här resan. Min ångest vill hela tiden lägga krokben för mig och täker jag för mycket på allt som kan gå fel finns riske att jag blir helt förlamad. Så istället har jag tänkt bryta ner allt som oroar mig i mindre bitar, lagom små för att kunna be om konkret hjälp med.

Är den här tråden för lång? Hoppa ner till listan med frågor längst ner =)

Det här är den första tråden där jag ber er om hjälp – sannolikt kommer fler. Jag ber om er förståelse och om praktisk, konkret information och tips i första hand kring det jag frågar om i respektive tråd. Undantaget är om det finns något tidskritiskt som jag verkligen borde göra PRECIS JUST NU och som inte kan vänta tills jag får för mig att starta en tråd om det.

Så den första grejen: VISUM.

Japan är ju stängt just nu, eller den visumfrihet jag förstått gäller i vanliga fall när man åker dit en snabbvända gäller inte just nu, pga Covid. Så den här grejen är väldigt dåligt timad, men… Tja, järnet är varmt och så vidare.

Jag behöver alltså få ihop de praktiska stegen för att få till ett visum. Det behöver inte göras i morgon, för även om väntetiden är längre än de vanliga 5 dagarna så kan jag ändå inte ansöka förrän tidigast 3 månader innan avfärd. Detta är information jag fått från den här sidan.

Japanska ambassaden har en FAQ. Jag tror att den bör vara hyfsat up-to-date? Jag vet att ytterligare några saker öppnas upp och släpps på typ… idag? Men jag vet inte om det påverkar min situation så mycket.

De här är min förståelse: För att kunna ta mig in i landet behöver jag som allra minst:
 • Ett pass
 • …med ett visum
 • …som är utfärdat som mest 3 månader från datumet då jag anländer till Japan
 • Ett vaccinationsbevis (via app, numera, vad jag förstår)
Och en ansökan om visum skickas till japanska ambassaden via rekommenderad post och innehåller:
 • Ifyllt "Visa application form" (några fallgropar? Märkligheter?)
 • Giltigt pass
 • Foto, 35×40mm
 • Certifikat som visar att jag registrerats i ERFS-systemet.
 • (Det står fler saker i FAQn under "documents showing purpose of stay", som t.ex. att de vill ha kontoutdrag som visar att jag har nog med cash för att klara rsan, men det står också att i normala fall så ska man inte behöva några andra dokument så länge ERFS-certifikatet finns)
Detta under förutsättning att jag räknas som "a Swedish citizen planning to visit Japan for a business purpose for a short-term stay (less than three months)". Annars verkar delvis andra grejer gälla.

Så okej, komponenterna:

PASS
Jag… har inget. Jag har som sagt aldrig behövt ett.

Det här är jättedåligt. Men jag har en inbokad passtid den 30:e september. Men jag har förstått att det är jättelång väntetid på att få själva passet sen? Enligt den här sidan är väntetiden för de som ansökte v27 c:a 9 veckor (klart v36), medan väntetiden för de som ansökte v35 (förra veckan) c:a 13 veckor (klart v48). Så optimistiskt, om jag ansöker 30:e som är fredag v39 så har jag mitt pass i mellandagarna. Eller januari.

Det finns ju provisoriska pass att få 72 timmar innan resan, men de är ju rätt värdelösa för mig som behöver skicka mitt pass till japanska ambassaden och få visum också. Så jag misstänker att jag får söka visum i början av januari. Det borde funka, för det blir fortfarande c: 2 månader innan avfärd.

ERFS-SYSTEMET
Det här behöver jag någon som förklarar för mig.
Det är alltså någon form av digitalt system helt på japanska, som vad jag förstår säkerställer att det faktiskt finns någon i andra änden som bjudit in mig.

Vem fyller i det här? Jag? FrogGames? Vad behöver jag veta? Om det är jag – vad behöver jag be om från min kontakt Ken på FrogGames? Om det är FrogGames – vad behöver de från mig? Allt här är ganska obegripligt för mig just nu.

---

Så… det tror jag var allt. Sorry, lång post! Jag ramblar när jag är nervös, och få saker har någonsin gjort mig så nervös som det här. Se fram emot kommande trådar om spännande ämnen som "hur funkar egentligen flygplatser" och "vad bör man packa för att överleva Japan" och liknande.

Men just nu, om man ska koka ner det så är det här nog mina frågor:
 • Har jag tolkat saker rätt? Är min lista med saker som formellt måste göras för att jag ska kunna komma in i landet komplett? Är listan med grejer jag behöver göra för visumet komplett?
 • ERFS-systemet. How does it work?
 • Missar jag något annat? Framför allt något tidskritiskt då, som jag måste göra precis nu.
 • Har du åkt till Japan på sistone? Har du fixat visum och tampats med ERFS och fått allt att funka? Då vill jag gärna bli din vän och veta allt du vet. =)
 

zonk

muterad
Joined
10 Jan 2016
Messages
3,114
Skitkul att du ska iväg, Krank!

När du sökt visum, ring ambassaden ganska snabbt efter och fråga hur det går. Så det inte bara ligger nånstans.

Be din japanska kontakt hjälpa dig med ERFS-systemet!
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,529
Location
Rissne
När du sökt visum, ring ambassaden ganska snabbt efter och fråga hur det går. Så det inte bara ligger nånstans.
…okej, det är jättebra att du säger det här nu och jag inte kommer att kunna söka visum förrän i januari typ.

För det här med telefonsamtal och mig, va… Det har ibland tagit mig veckor att klara av att lyfta luren. Ännu en sån där sak som verkligen triggar igång min ångest. (Min dumhjärna är verkligen dum när det gäller vissa grejer. Och opraktisk).

Men ja, med såhär lång framförhållning så bör jag klara det. Eller så får jag hitta någon annan som kan ringa åt mig…

//Krank, proffneurotiker
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
16,973
Location
Ereb Altor
Flyger du direkt till Japan? Annars kan man behöva dokument även för där man mellanlandar.
 

zonk

muterad
Joined
10 Jan 2016
Messages
3,114
…okej, det är jättebra att du säger det här nu och jag inte kommer att kunna söka visum förrän i januari typ.

För det här med telefonsamtal och mig, va… Det har ibland tagit mig veckor att klara av att lyfta luren. Ännu en sån där sak som verkligen triggar igång min ångest. (Min dumhjärna är verkligen dum när det gäller vissa grejer. Och opraktisk).

Men ja, med såhär lång framförhållning så bör jag klara det. Eller så får jag hitta någon annan som kan ringa åt mig…

//Krank, proffneurotiker
Sorry! Jag misstänkte att det kunde vara såhär. På plus-sidan så är det nog bättre ordning med Japanska ambassaden än en del andra, bland annat då den där jag ringde och inget verkade hända, men de var nog överarbetade. Jag misstänker att det inte är lika febril aktivitet på Japans ambassad i januari nästa år.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,529
Location
Rissne
Flyger du direkt till Japan? Annars kan man behöva dokument även för där man mellanlandar.
Bra påpekat! Ska hållas i åtanke. Just nu vet jag inte vilken rutt det blir; senast jag hörde från Ken var att han skulle kolla upp närmaste/bästa rutten.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
16,973
Location
Ereb Altor
Sedan vill jag säga att du är ute i god tid. Jag har rest hyfsat mycket och det är typ bara Kina som är lite knepigt (och såklart övriga diktaturer). Att resa från Sverige till Japan bör vara hyfsat smidigt.

Däremot har jag hört att det kan vara lite klurigt att resa i Japan (har aldrig varit där så vet inte). Så kan du få någon som möter dig på flygplatsen undviker du nog en del problem.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,529
Location
Rissne
Däremot har jag hört att det kan vara lite klurigt att resa i Japan (har aldrig varit där så vet inte). Så kan du få någon som möter dig på flygplatsen undviker du nog en del problem.
Min förhoppning just nu är att kunna resa runt så lite som möjligt på egen hand. Ken har sagt att han vill "visa mig runt" och det låter ju lovande, men jag tror att jag tänker ha ganska modesta förhoppningar om min egen förmåga att typ åka runt och turista den här vändan. Om hela den här resan är typ att jag åker dit, får hjälp att ta mig till hotellrummet, sitter där och ugglar, hjälps till stället där "kutulu-eventet" är, hjälps tillbaks till hotellet, ugglar där och sedan åker hem så är det fine. Jag behöver inte besöka det gigantiska nörd-shoppingdistriktet liksom.

(Jag känner mig själv tillräckligt väl för att veta att är jag väl gjort det här en gång, så är ju det här inte längre en ny situation. Då är det definitivt inte omöjligt med fler resor – rentav sannolikt. Så länge det här inte går katastrofdåligt, vilket jag tror är osannolikt. Även om min dumhjärna så klart katastrofierar för fullt)

Jag har hört att det ska vara väldigt välordnat med kollektivtrafik och så i Tokyo, som jag tror att det är jag ska till. Och det verkar ju lovande. Men ja, jag ska försöka få någon att möta mig och hjälpa mig med alla transportsteg. Om inte annat för att jag som sagt aldrig varit på en flygplats förut och inte alls vågar lita på min förmåga att ens hitta ut från en =)
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,187
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Behöver du verkligen ett visum? Jag betvivlar det. När jag var ung åkte jag på skolresa till Japan utan visum.

Så här säger japanska ambassadens hemsida:

Svenska medborgare som önskar resa till Japan som längst 90 dagar behöver inte ansöka om inresevisum i förväg om syftet med resan är följande icke-avlönade aktiviteter:


turism, rekreation, utövande av amatörsport, besöka släktingar, deltaga i icke-betalda föredrag, konferenser eller möten, studier, affärsmöten, eller andra liknande aktiviteter. Journalister som reser till Japan för vistelse kortare än 90 dagar behöver inte heller ansöka om inrese-visum i förväg.


Uppfylls ovanstående beviljas man vid immigrationskontrollen inresa till Japan och får ett s.k. Landing Permission för en vistelse på 90 dagar i sitt pass. Vid inresa ska resenären vid förfrågan, kunna uppvisa att han/hon har en bokad och datumbestämd biljett för retur- eller vidareresa, dokument som stödjer resans syfte (såsom konferensdetaljer, kontaktinformation till inbjudande värd, hotellbokning etc). Det är även möjligt att resenären ombeds uppvisa att han/hon har tillräckliga ekonomiska tillgångar för att täcka sin vistelse i landet.


Observera:


 • Det är inte tillåtet att stanna i Japan som "Temporary Visitor" i mer än 180 dagar under en 12-månadersperiod.
 • Svenska medborgare med Provisoriskt Pass i form av ett rosa pass kan resa till Japan som om de hade ett vanligt pass under förutsättning att det provisoriska passet är giltigt under hela vistelsetiden i Japan.
 • Svenska medborgare gäller endast de personer som har svenskt medborgarskap och svenskt pass. Personer med Svenskt Uppehållstillstånd, Svenskt Resedokument eller Svenskt Främlingspass räknas inte som svenska medborgare.

Det är nödvändigt att ansöka om visum ifall man har tänkt deltaga i någon form av inkomstbringande aktivitet, eller om den tänkta vistelsetiden i Japan överskrider de enligt visumfrihetsavtalet givna 90 dagarna.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,187
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Följande kommer säkert inte vara ett problem för dig, eftersom jag utgår från att du kommer köpa en tur- och retur-biljhett, men kan vara värt att känna till ändå inför framtida resor:

- som svensk kan man, för tillfälliga vistelser, åka visumfritt till förvånansvärt många länder.
- många länder har dock krav på att man kan uppvisa en bokningsbekräftelse för hemresan.
-- även i fall med länder som inte har detta, kan flygbolaget spontant kräva att få se en sådan bekräftelse, vilket kan sätta en i djup skit om man inte är förberedd. Tex promenerade jag en gång utan problem in i Vietnam utan att ha returbiljett, men en annan gång ville jag flyga till Vietnam utan returbiljett, och då stoppades jag av flygbolaget, och tvingades spontanaköpa en returbiljett för dyra pengar. Så inkonsekvent kan det vara.
--- det finns nuförtiden pålitliga webbsidor som skapar extremt effektiva fejk-returbiljetter för resenärer som mig, som ibland vill spontanresa utan returbiljett.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,529
Location
Rissne
Behöver du verkligen ett visum? Jag betvivlar det. När jag var ung åkte jag på skolresa till Japan utan visum.

Så här säger japanska ambassadens hemsida:
Såhär säger också ambassadens hemsida:

Please be advised that from 8 April 0:00(JST), Sweden is no longer subject to denial of permission to enter Japan, but suspension of visa exemption measures continues, and all foreign nationals who wish to newly enter Japan need to apply for a visa except for those with re-entry permit.
Vad jag vet har detta inte ändrats. Dvs i normala fall är det visumfritt, men inte just nu medan man fortfarande har problem med Corona.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,187
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Förutsättningarna för din resa verkar de bästa möjliga för en premiärresa! Visst har du all rätt att vara orolig ändå, men jag tror du har mycket goda förutsättningar att få en trevlig upplevelse.

Visst är Japan långt bort, men det är också väldigt välordnat, modernt och...svenskt. Väldigt kaotiskt jämfört med lilla Sverige, sure, men om något annat folk än vi fattar social ångest, så är det japanerna.

Att du ska dit för att göra något specifikt och kommer ha folk som ordnar saker för dig och guidar dig är toppen. Det avlastar en massa möda och gör att du kan fokusera på att ha trevligt, och de kommer göra sitt yttersta för att ta väl hand om dig ska du se. Folk älskar att ha gäster från fjärran länder och guida dem.

Att ta sig ifrån flygplatser på egen hand är normalt sett inget problem. I regel går antingen tåg eller tunnelbana direkt från flygplatsen till stadskärnan, och utanför flygplatsen finns alltid en legion av taxibilar som kan ta en dit man ska. Fixa adressen till ditt hotell på japanska på en liten lapp i förväg, det kommer kännas extra tryggt då, för då kan du alltid visa den lappen för en taxichaufför och veta att han kommer köra dig dit du ska. Japan är inte direkt ett land där man behöver vara orolig för att bli scammad av taxichaufförerna, heller.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,529
Location
Rissne
Följande kommer säkert inte vara ett problem för dig, eftersom jag utgår från att du kommer köpa en tur- och retur-biljhett, men kan vara värt att känna till ändå inför framtida resor:
Då det är det japanska förlaget som fixar flygbiljetter och hotell så tror jag mycket riktigt inte att just det blir ett problem just här.


Plus att jag är alldeles, alldeles för neurotisk för att någonsin ens tänka tanken på att resa någonstans utan att ha en hembiljett bokad. Enda undantaget är typ platser i sverige där jag är 100% säker på att jag har nån att bo hos och som jag kan stanna hos en längre tid vid behov.

Ordet "spontanresa" får det att knyta sig i magen på mig =)
 
Last edited:

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,874
Location
Barcelona
Det här behöver jag någon som förklarar för mig. Det är alltså någon form av digitalt system helt på japanska, som vad jag förstår säkerställer att det faktiskt finns någon i andra änden som bjudit in mig.

Vem fyller i det här? Jag? FrogGames? Vad behöver jag veta? Om det är jag – vad behöver jag be om från min kontakt Ken på FrogGames? Om det är FrogGames – vad behöver de från mig? Allt här är ganska obegripligt för mig just nu.
Eftersom det är på japanska skulle jag helt sonika be din affärskompanjon Ken att läsa instruktionerna och förklara vad du ska göra.

Edit: Fasiken tvåa på bollen igen.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,529
Location
Rissne
Förutsättningarna för din resa verkar de bästa möjliga för en premiärresa!
Mjo. Förutom hela visum-covid-grejen då, men annars absolut. Annars hade jag ju tänkt ta något lite närmare och där jag faktiskt kan språket som min premiärresa, men om jag nu ska till ett land där jag inte kan språket så känns det här rätt OK.

(Jag har pluggat lite småslött med Duolingo, och har väl ett litet småttigt ordförråd och åtminstone grundläggande katakana och hiragana, men jag kommer inte att hårdplugga och behöver inga tips)

Visst har du all rätt att vara orolig ändå, men jag tror du har mycket goda förutsättningar att få en trevlig upplevelse.
Ja, min ångest är ju såklart inte det minsta rationell. Och intellektuellt vet jag att det här nog blir bra, bara de praktiska grejerna ordnas.

Visst är Japan långt bort, men det är också väldigt välordnat, modernt och...svenskt. Väldigt kaotiskt jämfört med lilla Sverige, sure, men om något annat folk än vi fattar social ångest, så är det japanerna.

Att du ska dit för att göra något specifikt och kommer ha folk som ordnar saker för dig och guidar dig är toppen. Det avlastar en massa möda och gör att du kan fokusera på att ha trevligt, och de kommer göra sitt yttersta för att ta väl hand om dig ska du se. Folk älskar att ha gäster från fjärran länder och guida dem.
Kamrater med erfarehet av landet har beskrivit den japanska kulturen som… fyrkantig, lite neurotisk, artig, mån om att andra ska ha det bra och inte tappa ansiktet. Och så har de tillagt "typ som ett land fyllt av dig, alltså". Jag tror att det finns sämre länder för just mig att besöka.

En annan vän beskrev det som att "japan är väl det enda andra land där du skulle funka…"

Att ta sig ifrån flygplatser på egen hand är normalt sett inget problem. I regel går antingen tåg eller tunnelbana direkt från flygplatsen till stadskärnan, och utanför flygplatsen finns alltid en legion av taxibilar som kan ta en dit man ska. Fixa adressen till ditt hotell på japanska på en liten lapp i förväg, det kommer kännas extra tryggt då, för då kan du alltid visa den lappen för en taxichaufför och veta att han kommer köra dig dit du ska. Japan är inte direkt ett land där man behöver vara orolig för att bli scammad av taxichaufförerna, heller.
Bra tips, tack!
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,874
Location
Barcelona
Du kan för övrigt vilja kolla upp förutsättningarna för mobiltelefoni och mobilt bredband i Japan. Minns inte detaljerna, men det var något jox. Man kan ju inte bara förlita sig på roaming som när man reser inom EU. Och det är ju alltid skönt att kunna ta till Google när det är nåt man inte begriper.
 

Stareater

Får vissa att fatta vad rollspel kan vara.
Joined
6 Apr 2017
Messages
816
Location
Umeå
Jag har inte själv varit i Japan, men hade många kollegor som behövde resa runt i Japan på affärsresor. Det som tog dem lite på sängen första gången de var dit var att det har flera olika elsystem. Det finns både 100 V och 200 V, samt 50 Hz och 60 Hz och olika stickproppar till väggkontakterna lite beroende på var i Japan man ska åka. Numera är väl elektronik inte lika känslig på spänning och frekvens (det finns t.ex. inte längre knappar på baksidan av datorer för att ställa om mellan 100 V och 200 V) men det kan ändå vara bra att kolla upp vilket elnät de har just dit du ska och eventuellt skaffa lämplig adapter för din medhavda elektronik.
 

Tant Ragnar

Gamle usling
Joined
23 Jun 2016
Messages
2,108
Har jag tolkat saker rätt? Är min lista med saker som formellt måste göras för att jag ska kunna komma in i landet komplett? Är listan med grejer jag behöver göra för visumet komplett?
När jag läser VISA FAQ:en som du länkade till så tolkar jag det som att det behövs två saker (förutom själva visumansökan):
 • (enligt note 2): Information inskickat till ERFS-systemet, vilket borde ge dig ett "certificate of completion of registration"
  • Som du och andra är inne på: länka den sidan till din kontakt i Japan som bjuder in dig och be honom/henne att hjälpa dig.
 • (enligt note 1): Ett "certificate of eglibility". Det är lite luddigt, för texten i "note 2" antyder att det kanske räcker med att skicka in saker till ERFS? Men, hade det varit jag så hade jag bett min japanska kontakt om ett "certificate of eglibility" också, för säkerhets skull.
  • Länkarna från "visa_faq_2022.pdf" tar dig vidare till information om exakt hur det går till, bland annat genom detta fina flödesschema.
 
Top