Kapitlet formulerar organisationen och ger dig som SL ett antal SLPs du kan använda dig av. Det är ju väldigt uppenbart att dessa är stand-ins för Blofeld et al, och det känns lite småfånigt att inte få använda sig av material som fans känner till. Men kanske avyttrades SPECTRE av något skäl? Känner inte till Bondhistoria tillräckligt väl för att riktigt förstå det.
Åh! Välkommen till SPECTRE, Blofeld och rättighetsröran
För att förstå varför SPECTRE och Blofeld varit så frånvarande, återkommande, och ibland plötsligt eliminerade i Bondfilmerna, måste man typ gå tillbaka till slutet av 1950-talet.
1958–59: Ian Fleming (James Bonds skapare) ville göra en original Bondfilm, och började samarbeta med producenten Kevin McClory och manusförfattaren Jack Whittingham. De jobbade tillsammans på ett filmmanus, där man bland annat introducerade en ny skurkorganisation: SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion), ledd av Ernst Stavro Blofeld. Det var inte baserat på någon tidigare Bondbok. (I böckerna figurerar till en början den sovjetiska organisationen/operationen Smersh som huvudantagonist, innan det bedöms vara känsligt på 60-talet att använda en verklig förlaga i undershållningssyften.)
1961: Filmprojektet rann ut i sanden, men Fleming (som redan hade skrivit flera Bondromaner) snodde stora delar av manuset och skrev om det till en bok:
Thunderball (svensk titel:
Åskbollen), som publicerades samma år. Han nämnde inte McClory eller Whittingham.
1963: Kevin McClory stämde Fleming för upphovsrättsintrång. Efter en utdragen rättsprocess nådde man en förlikning. Fleming fick fortsätta ge ut boken, men McClory fick de filmrättsliga delarna: han erkändes som medskapare av SPECTRE, Blofeld och grundhandlingen till
Thunderball. Det här kom att påverka hela Bondfilmserien.
1965: EON Productions, som redan gjort
Dr. No (1962),
From Russia With Love (1963) och
Goldfinger (1964), (där de två första använder det mer fantastiska SPECTRE snarare än Smersh, och det var urspungligen tänkt att även Goldfinger skulle tillhöra SPECTRE i filmen, men detta fick ändras i sista stund till att han agerar självständigt) ville nu göra
Thunderball som film. För att kunna använda SPECTRE och Blofeld var de tvungna att samarbeta med McClory. Han producerade
Thunderball (1965) tillsammans med EON, och gav dem en
tioårig licens att använda hans material. EON nyttjade detta i tre efterföljande filmer (
You Only Live Twice, On Her Majesty's Secret Service, och
Diamonds are Forever). EON sägs ha hatat att jobba ihop med McClory under varje film, och iom att Roger Moore tog över 1973 (
Live and Let Die) nämns inte SPECTRE eller Blodfeld igen (se nedan).
1975: Licensen gick ut. McClory försökte därefter lansera egna Bondprojekt med utgångspunkt i Thunderball-manuset. Det blev först stoppat, men han gav sig inte.
1977: Som en reaktion på det utdragna McClory-bråket, valde EON att i början av
For Your Eyes Only (1981) (som sprungligen skulle ha premiär 1979, men tack vare Star Wars succé blev Bond-filmen som fick premiär 1979 bli rymdiga
Moonraker i stället, och FYEO kom först 1981) visa en anonym skurk med vit katt (en tydlig vink att det är Blofeld), som kastas ner i en skorsten. Detta sågs av många som ett tydligt "fuck you" till McClory, för att markera att EON var klara med SPECTRE.
1983: McClory lyckades till slut producera en egen Bondfilm:
Never Say Never Again, som var en nyversion av
Thunderball, med Sean Connery tillbaka i rollen som Bond. Den räknas inte som en officiell Bondfilm, eftersom den gjordes utanför EON:s kontroll (och har ett fruktansvärt uselt soundtrack för övrigt - originalmusiken till filmen sägs har varit enormt mycket bättre!).
1984–1990-talet: McClory fortsatte att hävda sina rättigheter och försökte få igång fler SPECTRE-projekt, men det blev aldrig något mer.
1996: Ian Fleming Publications (som förvaltar rättigheterna till böckerna) köpte tillbaka vissa delar av McClorys andel. Men EON hade fortfarande inte friheten att använda SPECTRE eller Blofeld på film.
2013: EON och MGM nådde äntligen en uppgörelse med McClorys dödsbo. De köpte tillbaka de fulla filmrättigheterna till SPECTRE och Blofeld.
2015: Först nu kunde man använda SPECTRE igen i filmerna. Därför dök organisationen upp som stor antagonist i
Spectre (2015), med Christoph Waltz som en sorgligt underutnyttjad Blofeld, med en horribelt usel plot-twist.
Typ så. Och då rollspelet utgavs under 80-talet så ingick inte SPECTRE, Blofeld, etc i licensen, så VG fick hitta på TAROT istället.
(Och klart alla kännare vet vem Marc Ange Draco är! Han är ju Teresa Dracos (i filmen OHMSS: grevinna Teresa di Vincenzo) far! Och som alla vet är hon den enda kvinnan som James Bond gifter sig med.)