Eon Hur serveras egentligen mat på värdshus?

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
4,259
Ordet folk letar efter är gästgiveri, om det handlar om resande och övernattningar. Läs mer här: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Gästgiveri

Poängen är att det i stormaktstidens Sverige fanns ett utbrett system med gästgiverier med en och en halv mille avstånd längs alla landsvägar. Bra grejer, och väl organiserat. I och med Jargiens utbredda byråkrati kan jag mycket väl tänka mig att det passar där. Även i Consaber, Soldarn och Damarien skulle det kunna gå an.

Men själva maten är inte så seriös, kan jag tänka mig. Antagligen en stor gryta, lite bröd och inte så mycket mer. Kanske lite korv som kan stekas upp när folk skriker på mat.
Det här är dock en lantlig skjutsstation, mer att likna med en sylta eller en vägkrog i dag, snarare än något annat. I storstäder finns säkerligen stora och dyra lyxkrogar, som specialiserat sig på importerade viner, exotiska matkulturer, eller det senaste som passar adeln. I Jargien finns säkert olika typer av catering som servar de gigantiska fester som glutharianer och andra dekadenta ädlingar pysslar med.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,912
Location
Ludvika
Hmm youtubaren Townsedns hade en Q/A nyligen där han pratade om att värdshus och tavernor ofta var en bisyssla, och kunde vara säsongsbaserade historier där de helt enkelt var stängda under lågsäsonger. Kan också vara något att ha i bakhuvudet. Han nämner också att det var något en del helt enkelt hade i sitt hem (Så som pratats om tidigare med gärstfrihet och sånt), och i så fall om det kommer en resenär så får väl de helt enkelt vad resten av familjen skulle äta den kvällen.

Påminner mig lite om pensionat man ser i en del västernfilmer, där man i princip bara hyr ett rum i ett stort hus men förhållandet är mer som att man är en gäst hos den som äger huset, snarare än de ska serva dig. Så middag serveras på utsatta tider, och du äter vad du får.
 

Korpen

Hero
Joined
4 Jun 2002
Messages
1,207
Location
Stockholm
Hmm youtubaren Townsedns hade en Q/A nyligen där han pratade om att värdshus och tavernor ofta var en bisyssla, och kunde vara säsongsbaserade historier där de helt enkelt var stängda under lågsäsonger. Kan också vara något att ha i bakhuvudet. Han nämner också att det var något en del helt enkelt hade i sitt hem (Så som pratats om tidigare med gärstfrihet och sånt), och i så fall om det kommer en resenär så får väl de helt enkelt vad resten av familjen skulle äta den kvällen.

Påminner mig lite om pensionat man ser i en del västernfilmer, där man i princip bara hyr ett rum i ett stort hus men förhållandet är mer som att man är en gäst hos den som äger huset, snarare än de ska serva dig. Så middag serveras på utsatta tider, och du äter vad du får.
Det behöver inte ens vara ett stort hus. Precis norr om Spånga kyrka (I Sthlm) finns ett ryttartorp där det i långa perioder bedrevs krog och hyrdes ut sängplats. Det huset är jättelitet. Bussenhustorpet
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,661
Location
Värnhem, Malmö
Vanligen är det antagligen någon sorts gröt, soppa eller gryta, det vill säga något som kan lagas i stora mängder och enkelt serveras. Grunden utgörs av de kolhydrater som för tillfället finns tillgängliga, så olika former av gryn och rotsaker. Grönsaker, fisk och kött läggs till i mån av tillgång. Gatukök kan också sleva upp denna form av enklare kost, men vissa (kanske lite dyrare) erbjuder diverse grillade läckerheter, beroende på var du är (bläckfisk i Lemira, ostron i Xanto, fårtestiklar i Absalon, grisfötter i Sor...). I städer kan det finnas större variation, med mer specialiserade krogar som ofta har avtal med råvaruleverantörer och rykte om att tillaga vissa rätter särskilt väl. Jag vet dock inte om det finns något land i Mundana som borde ha en riktig restaurangkultur. Att äta ute är något man gör för att man är på resande fot eller inte har ett ordentligt kök hemma, så det är antagligen mer status i att arrangera fester i hemmet.
 

afUttermark

Swashbuckler
Joined
17 Oct 2011
Messages
2,004
Grytan serveras självklart på ett flatbröd av rågsikt.
Kokt mat är för vanligt folk.
Öl för alla, barnen med.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,661
Location
Värnhem, Malmö
Vad brödet är gjort av kan nog variera. Vi får tänka på att de av Mundanas länder som beskrivs mest ligger på Medelhavsaktiga breddgrader eller än längre söderut -- Calnia och Daval ligger på samma nivå som Lissabon, Talon i höjd med norra Indien och Egypten. Att låta sig inspireras av äldre svensk mathållning är antagligen ett misstag, då de flesta länder är avsevärt varmare.
 

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
4,259
Vad brödet är gjort av kan nog variera. Vi får tänka på att de av Mundanas länder som beskrivs mest ligger på Medelhavsaktiga breddgrader eller än längre söderut -- Calnia och Daval ligger på samma nivå som Lissabon, Talon i höjd med norra Indien och Egypten. Att låta sig inspireras av äldre svensk mathållning är antagligen ett misstag, då de flesta länder är avsevärt varmare.
Helt sant. Med stor sannolikhet är vete vanligare än råg/korn och det är nog inte omöjligt att ris eller couscous är en stapelvara på ett sätt det aldrig varit i medeltida Europa. Säger jag utan att dubbelkolla i böckerna.
 

afUttermark

Swashbuckler
Joined
17 Oct 2011
Messages
2,004
Tydligen drack pyramidbyggarna. i Egypten öl. Så jag säger bara låt de Mudanska barnen dricka öl på tavernorna.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,661
Location
Värnhem, Malmö
Tydligen drack pyramidbyggarna. i Egypten öl. Så jag säger bara låt de Mudanska barnen dricka öl på tavernorna.
Ja, öl kan man ju göra på väldigt mycket, så det borde förekomma på många ställen. Däremot är öltyperna som beskrivs i Dvärgar beklagligt nog väldigt moderna, och jag hade nog helst ersatt dem med mer historiska varianter -- avsevärt fler spontanjästa, rökiga, syrliga, kryddade och ohumlade öltyper.
 

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
4,259
Ja, öl kan man ju göra på väldigt mycket, så det borde förekomma på många ställen. Däremot är öltyperna som beskrivs i Dvärgar beklagligt nog väldigt moderna, och jag hade nog helst ersatt dem med mer historiska varianter -- avsevärt fler spontanjästa, rökiga, syrliga, kryddade och ohumlade öltyper.
Eon är ett spel för brödnördar, inte ölnördar. ;)
 

Anarchclown

Swashbuckler
Joined
24 Apr 2010
Messages
2,341
Location
Stockholm
Jag tror att värdshus är en ganska naturligt uppkommande företeelse. Jag tycker att de bygemenskap-liknande situationer som man kan se idag i avlägsna delar av jorden verkar indikera att stora mål lagas för fler än bara den närmaste familjen. Matlagning sker också mestadels utomhus då man gärna undviker brandrisk och rök om man inte måste ha det. Arbetsfördelningen att några samlar ihop maten och några lagar den är i grund effektivare än att varje person/smågrupp ska ansvara för sin egen kost, i alla fall efter att man blivit bofasta.

En dansbana, folkets hus, mötesplats eller liknande borde inte vara ovanlig i något sånär stor by. När man sedan satt tak över en stor yta blir det lätt att folk sitter där och äter. När främlingar kommer dit så får de betala för att äta på plats. De kan också få sova på golv och bänkar i den gemensamma lokalen eftersom det finns djur, regn och annat skit att undvika under bar himmel. När tillräckligt många besökare utifrån kommer så börjar vissa försörja sig på att driva denna verksamhet, rum för övernattning tillkommer allt eftersom det byggs ut, eftersom man har en stor spis kan man värma mycket vatten till bad med mera och allt eftersom blir ett värdshus mer och mer till ett modernt hotell. Olika värdshus borde dock ligga på olika nivå där några knappt är värdshus alls medan andra som ligger väldigt centralt kan vara dyra saker med flashig inredning med mera.
 

Anarchclown

Swashbuckler
Joined
24 Apr 2010
Messages
2,341
Location
Stockholm
Åt man med egna bestick?
Bestick? Alltså gaffeln började väl användas ordentligt på 1700-talet typ. Gissning är att folk på resande fot hade med sig kniv, slev och skål att äta med men att vissa värdshus hade egna grejer.
 
Top