Hur serveras egentligen mat på värdshus?

Evokee

Hero
Joined
15 Aug 2000
Messages
1,145
I Mundana och egentligen i många andra rollspelsvärldar verkar matserveringen på värdshusen ofta se ut som på våra dagars restauranger. Det är en meny med ett par olika smarriga rätter samt som erbjuds med olika former av alkohol.

Men hur realistiskt är detta? Hur många värdshus har denna typ av servering? Hur många olika sorters mat borde egentligen serveras? Hur vanligt borde det vara att det bara finns en stående rätt varm mat? Hur ofta serveras kött? Hur lång tid tar det att få in sin mat? Serveras den individuellt eller i en portion som hela grupper får dela på? Äter man med egna bestick?
 

Mekanurg

Blå eminens
Joined
17 May 2000
Messages
6,537
Location
Port Kad, The Rim
I Lucky Luke-albumet Diligensen blir det där ett stående skämt: alla skjutshåll serverar samma käk.

Restauranger (med meny) i vår bemärkelse kom till i samband med franska revolutionen. Alla adelsmän av klass hade haft egna kockar i hushållet. Plötsligt blev dessa specialister arbetslösa. Då flyttade de till Paris och öppnade matställen där välbeställda men trångbodda borgare kunde få äta fint och gott.

Romarna hade gatukök ("hål i väggen") med snabbmat, men det verkar som varje utskänkningsställe hade sina fasta och fåtaliga rätter. Romarnas trånga lägenheter lämnade inte mycket utrymme för matlagning.
 

Måns

Duck Champion
Joined
12 Nov 2001
Messages
11,226
Location
Athos
Men hur realistiskt är detta?
Inte alls :) Däremot närmar du dit en rimligare variant i dina följande frågor. Ett tips är ju att kolla gamla recept. Den var den typen av mat man lagade för att det var den typen av mat som gick att laga. :) Lokalt, enkelt och ur samma gryta.

Vill man kika på en nutida variant så ligger food trucks betydligt närmre de enklare haken i större städer.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
2,692
Egentligen har jag ingen aning...

Rent rollspelsmässigt brukat jag nuförtiden antingen glida över frågan (ni äter, slanta upp något koppar) eller hitta på en rätt som alla får (soppa/gryta etc.) alt. be spelarna göra det. (Undantaget om de någon gång äter med överklassen.)
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
8,968
Location
Ludvika
Jag gillar ju tanken på menyer, hur orealistiskt de än må vara. Så jag burkar föreställa mig att de flesta i en by käkar på värdshuset, och betalar i natura (typ nån kommer in med ett dussin ägg och får en skål soppa och lite bröd, nån har en påse mjöl och får en grillad strömming. Nån har tre harrar, och får en av dem tillagad i utbyte mot de två andra).

Som en följd har värdshuset tillgång till rätt stor variation, men kanske bara några få portioner i vissa fall. I en del fall kanske man måste köpa flera portioner (typ, vi har en 2 kilos gädda som vi kan laga till, men det är hela gäddan eller inte alls som gäller i så fall). Och ofta kanske man bara lämpar in ett las med råvaror i början av veckan i utbyte mot att man går dit och äter resten av veckan.

Det kanske inte är historiskt korrekt att det funkade så, men för mig känns det rätt rimligt. Det får också dit folk för mer än att bara sitta och dricka öl. En naturlig knytpunkt för hela byn. Och också en trevlig form av möjlig social säkerhet. Den gamle änklingen vars alla barn dött kanske inte längre kan producera något särskilt att byta in, men får två mål mat om dagen ändå för byn tar hand om de egna.
 

Vimes

Champion
Joined
15 Jun 2000
Messages
7,891
Visst var även Bellmans Stockholm sådant? Gemene man har inte nödvändigtvis kök hemma utan man äter på billiga krogar
Ja, absolut. I städer tror jag det i varje fall är lite halvrimligt med någon form av servering. Värdshus i byar och på landsbygden tror jag är ett rent påhitt, men jag kanske har fel.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
3,520
Ja, absolut. I städer tror jag det i varje fall är lite halvrimligt med någon form av servering. Värdshus i byar och på landsbygden tror jag är ett rent påhitt, men jag kanske har fel.
Blir gärna rättad, men har samma känsla. Städer, och handelsleder (alltså typ karavanserajer och coaching inns)
 

Måns

Duck Champion
Joined
12 Nov 2001
Messages
11,226
Location
Athos
Ja, absolut. I städer tror jag det i varje fall är lite halvrimligt med någon form av servering. Värdshus i byar och på landsbygden tror jag är ett rent påhitt, men jag kanske har fel.
Nej, inte alls. De låg på vägen och erbjöd mat och tak över huvudet.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
8,968
Location
Ludvika
Det här värdshuset skinnar verkligen sina kunder. :gremmad:
Förlåt, det var verkligen inte genomtänkta priser från min sida XD

Jag brukar köra med att äventyrare betalar pengar, bybor förutsätts helt enkelt få valuta för vad de än lämnar i.
 

Mekanurg

Blå eminens
Joined
17 May 2000
Messages
6,537
Location
Port Kad, The Rim
Jo. Byar ligger väl iofs där folk passerar vanligtvis.
Jepp, läs gärna det här klippet från danska Wikipedia:

En kro er et værtshus eller en lille restaurant på landet, hvor der serveres traditionelle egnsretter (sv lokala rätter). [...] Kroen ligger ofte midt i landsbyen (sv. mitt i bondbyn) eller ud til vandet oftest i forbindelse med en landevej eller en færge. Mange kroer har stadig betegnelsen "Færgekro", skønt (sv. även om) færgedriften i de fleste tilfælde er indstillet. [...] Kroer er kendt siden 1400-tallet. Kongeligt privilegerede kroer havde særlige rettigheder. De måtte udskænke spirituøse drikke og indlogere gæster.

Min gissning är att landsvägskrogar hör samman med kungamaktens stärkande och penningekonomins införande. Resenärer kan inte betala in natura utan måste använda reda pengar. Därtill krävs ett visst mått av inre ordning så att landsvägskrogen inte blir måltavla för rövare.
 

Vimes

Champion
Joined
15 Jun 2000
Messages
7,891
Nej, inte alls. De låg på vägen och erbjöd mat och tak över huvudet.
Säker? Jag tycker att det, utanför större handelsvägar, låter som en väldigt dålig bizniz. Jag tänker att de som framför allt rör på sig tillhör de övre skikten i samhället och att de rimligtvis bor hemma hos lokalbor längs färsvägen. Värdshus kräver ju dessutom rimligtvis en välutvecklad penningekonomi vilket återigen inte riktigt är min bild av medeltiden (utanför städer och störra handelsvägar). Jag försökte googla på det lite snabbt men hittade inget vettigt.
 

Mekanurg

Blå eminens
Joined
17 May 2000
Messages
6,537
Location
Port Kad, The Rim
Jag tänker att de som framför allt rör på sig tillhör de övre skikten i samhället och att de rimligtvis bor hemma hos lokalbor längs färsvägen.
Den där seden blev mäkta impopulär under medeltiden, eftersom bönderna inte ville ta emot kungens resande ämbetsmän i sina hem. Wikipedia har följande att berätta:

Gästning var den skyldighet som allmogen i Sverige förr hade att härbärgera och förpläga kungliga personer, och de av kungen utskickade. Denna skyldighet ändrades under medeltiden till stående skatt, så kallad gengärd. Missbruket av gästning kallades våldgästning.

Gengärd är en medeltida naturaskatt. Under den tidigare medeltiden var det blivande Sverige ett resande kungadöme. Kungen och hans, ibland stora sällskap, färdades mellan borgar och kungsgårdar för att få maktapparaten försörjd. När det var långt mellan de fasta platserna hade härskaren rätt att begära mat och husrum av bönderna (gästning). Under Birger jarls tid ersattes gästningsplikten av en stående gengärd. Det är grundskattens födelse i Sverige.

Våldgästning kallades under medeltiden i Sverige riddarföljenas missbruk av gästningen. Det tärde hårt på böndernas förråd av mat och djurfoder, och kunde om det ville sig illa ställa ”värdfamiljen” utan försörjningsmöjligheter. De bondgårdar som låg längs resvägarna drabbades värst, i synnerhet under krigstider. Våldgästningen förbjöds genom Alsnö stadga 1280. Kungen, Magnus Birgersson, fick enligt traditionen sitt tillnamn ”Ladulås” av den anledningen.

Artikel 1 om våldgästning i Alsnö stadgar från 1280
Gästningsartikeln inleds med en problembeskrivning. Den kungör att det under en längre tid förekommit en ”osed”, nämligen att resande stormän med sina följen våldgästar bönder utan att göra rätt för sig. Enligt stadgan tömmer de böndernas lador men aldrigh æru þer swa rikir et þer willia eigh gistæ fatøkræ mannæ hus oc allæn sin cost hawæ vtæn pæningæ, oc nøtæ þet vp enæ littlæ stunð ær hin fatøke hawir længi arwuðþæt fore (ungefär: "aldrig är de så rika att de drar sig för att gästa en fattig mans hus och ta sig mat utan att betala och äter på en liten stund upp det som den fattige länge fått arbeta för"). Stadgan inskärper därför de bestämmelser som gäller för vägfarandes skyldigheter gentemot bönderna.

Artikeln stadgar att det i varje härad ska finnas en rättare som anvisar de vägfarande ett övernattningsställe hos någon bonde som ska erhålla ekonomisk kompensation för gästningen. Bötesbelopp fastställs för den som tredskar mot rättarens beslut. Om en bonde vägrar att ta emot en gäst ska han böta tre mark penningar, av vilka kungen och den resande får vardera en mark, häradet 16 örtug och rättaren 8 örtug penningar. Om rättaren inte kan anvisa en lämplig övernattningsplats döms han att betala sex mark, två till den resande, två till kungen och två till häradet. Om en vägfarande våldgästar en bonde och inte betalar för sig räknas det som rån. Den skyldige har då en månad på sig att erlägga 40 mark i böter, annars döms han fredlös ("uthlægær") i hela riket. Allmänt klargörs att gästning innebär en skyldighet från vilken endast undantas kungen och biskoparnas egna gårdar samt de gårdar som ägs av riddare och väpnare som är i kungens tjänst.
 
Last edited:

Vimes

Champion
Joined
15 Jun 2000
Messages
7,891
Jo, absolut. Nu behöver väl inte "bo hos lokalbor" nödvändigtvis betyda våldsgästning iofs.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
8,968
Location
Ludvika
Jag har inte superkoll på mundana just, men enligt den här videon om romarriket så (Ca 9:40 in) så säger han att när man byggde en väg så inrättades statliga "way stations" med jämna mellanrum för statsanställda. Och att värdshus för vanligt folk tenderade att poppa upp kring dessa.

Kan funka som inspiration. Och förklara värdshus där det kanske annars inte känns motiverat (om man vill ha dem där!).
 

God45

Lika viktig som Symbaroum
Joined
23 Oct 2012
Messages
12,749
St. Peter Stiftskulinarium är den äldsta restaurangen i Europa som fortfarande är aktiv. Den är från år 803. Men jag kan inte hitta mycket om hur de serverade saker förr i tiden.
 
Top