Har du spelat Khelataar?

Joined
15 Nov 2004
Messages
2,450
Location
K-town
Jag tror att ett av problemen med Khelataar som Culture Gaming är att det är för mycket av bara en och samma kultur. Ett av nöjena i CG är när man är så inne i kulturen man spelar att andra känns märkliga när man stöter på dem.
Jag hade nog valt att splittra upp den stora ön till flertalet mindre öar för att få till just en sådan känsla. Samt att avsaknaden av interaktionen med andra kulturer (vad jag minns är detta obefintligtigt) också är något jag skulle ta i beaktning att addera till settingen.
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
3,806
Location
Stockholm
Jag hade nog valt att splittra upp den stora ön till flertalet mindre öar för att få till just en sådan känsla. Samt att avsaknaden av interaktionen med andra kulturer (vad jag minns är detta obefintligtigt) också är något jag skulle ta i beaktning att addera till settingen.
Handelsförbindelser med en annan kontinent nämns i en bisats i världsboken. Sen finns ursprungsbefolkningen.

Och möjligen en mytisk kontinent varifrån khelataarerna flytt en gång i tiden.
 

Sopbil

Veteran
Joined
9 Dec 2011
Messages
147
Location
Södertälje
Köpte det beggat på Tradition i Stockholm tidigt 90-tal. Vi skapade karaktärer och började på introäventyret "Det stulna vinreceptet"? Tror jag att det hette.

En av rollpersonerna dog i den första striden mot ett vildsvin i en skog. Sedan ville alla spela Drakar och Demoner igen...

Av någon anledning så kommer jag fortfarande ihåg två av rollpersonernas namn: Windaag Ghelonsiim och Amilcaar Tyylwonir. Dessa namn har etsat sig fast och vägrar glömmas bort.

Köpte för något år sedan på mig en komplett samling igen för att ge det en ny chans, men det har inte blivit av.
 

runequester

Warrior
Joined
29 Apr 2018
Messages
323
I got a copy recently since I had read about it and seeing the mega-80s rock album artwork, I knew I had to have a copy. I ....am not sure it'll ever see play. I don't mind crunch or heavy games, we've played a lot of GURPS and Rolemaster, but the crunch in Khelataar is pretty brutal in a way that doesn't seem to add that much. Experience points is a whole mini-game in itself which my players would 100% reject.

It was kind of interesting how mundane the interior artwork is compared to the power ballad cover art.
 

Stormspike

Hästpirat
Joined
9 Mar 2011
Messages
27
Försökte dra igång något som SL, men blev nog mest ett par spelmöten.

Minns att jag gillade den ökade detaljnivån jmf med DoD i strid, manöverpoäng, regler för blödning mm.

Men helt klart mycket bokföring, och mitt spelgäng var så inne i DoD att det var svårt med andra spel. Krävdes att två i gruppen snöade in stenhårt på WoD (först WtM och sen WtA) för att bryta DoD dominansen.
 

Boldtaar

Warrior
Joined
12 Jul 2004
Messages
258
Location
Göteborg
Ett av de spel jag spelade mest i min ungdom var Khelaatar. Väldig kul spel, men det har ett avancerat stridssystem som inte passa alla (hjälper inte att det är lite otydligt beskriva hur man räknar ut vissa saker). Är dockt roligt när även spelarna är insatt i hur det fungerar och man får tänka väldigt taktiskt i sitt val av manövrar.
Striderna kräver en hel del av SL att hålla koll. Men finns några saker man kan göra för att underlätta. Dokumentera på rollformuläret vapen skada och manöverpoäng-kostnad för de olika attack typerna snabb/normal/kraftfull och extra skada i förväg. Använda glasklimpar (glas stenar i olika färger som man har i blomkrukor) för hålla koll på manöverpoäng) istället för papper och penna.

Som tidigare skrivet så finns det tre olika naturfolk och tanganerna som är kulturellt väldigt skilda frå Khelaatarena. Sedan så finns det även stor kulturella skillnaderna mellan de olika klanerna och ätterna vilket är stor del av hela spelet.


Magisystem i Khelaatar har alltid känns som något som var inslängt i sist minuten och som jag alltid har velat byta ut.
Har länge funderar på titta på att moda in ett magisystem (eller varför inte hela stridssystemet) från ett nyare spel.
Läste idag nyaste versionen av RuneQuest QuickStart pdf och funderar då på om inte det kan vara ett bra alternativ för Khelaatar.

.
 
Last edited:
Top