Nekromanti Hantverk

Jarre

Swordsman
Joined
1 Mar 2002
Messages
619
Location
Linköping
Jag ville dock ha med dem i samma lista eftersom de har precis som hantverkarna (gjutare tex) specifika kunskaper för att klara sitt yrke som bara några andra besitter.
Kanske skulle man döpa om listan till yrkesfärdigheter eller likande istället...
Med det resonemanget ändras utgångspunkten för tråden något, och jag kan inte annat än hålla med om att ett namnbyte vore lämpligt. Varför inte "yrkesmän i den medeltida (fantasy)staden" eller dylikt logiskt som inte leder till (fel)tolkningar?

Något annat som skulle kunna vara intressant att göra med listan (vet inte riktigt vad ditt mål är) är kanske att ge yrkena "koder" som sammanfaller med olika samhällens storlek, eller vid ungefär vilken samhällsstorlek man kan finna en yrkesman av detta slag i nejden. Fast då lokala variationer kommer att gynna vissa yrken och missgynna andra, är antagaligen det förra smartare.
 

Jarre

Swordsman
Joined
1 Mar 2002
Messages
619
Location
Linköping
Re: Hantverk (besserwisservarning)

En som jobbar i grevens källare med att plåga folk, för nöjes skulle eller för nytta, vad skulle man kalla en sådan person?
Frånsett två situationer jag kommer på där det verkligen skulle vara användbart med en heltidsanställd som kräver en egen titel för att sitta i källarn och spänner fast glödande stenar i knäväcken på folk (dessa två lägen är om greven är i ett fullskaligt men utdraget krig eller om det finns väldigt många fiender till greven (möjligt är att denne är sällsynt paranoid och vill klänga sig kvar vid makten till vilket pris som helst)), så skulle denna "tortyrmästare" få ganska lite att göra. Och är inte greven den lagstyrande makten i området, innebär det nog ännu fler timmar av redskapsputsande.

Poängen jag vill framföra är att det kanske inte ens skulle finnas ett helt yrke som bara torterar andra varelser (bortsett från de helt solklara yrkesgrupperna sadisterna och matematiklärarna som Han tidigare påpekat), det jobbet kan lika gärna utföras av bödeln/mästermannen.

Jag kan även citera ett litet stycke om senast nämnda yrkesman, som jag hittade i en bok om Gustav Vasa: "Bödeln skulle kunna hantera sitt rättarsvärd så att han inte högg fel, något som ändå inte sällan hände. Om den dömde överlevde snedhugget kunde han bli benådad. Bödeln och hans drängar skulle kunna hänga människor i kedjor och rep, hudstryka vid kåken, skampålen, förvara fångar i fångkistan, stegla och rådbråka, sätta upp på hjul och vara allmänt förfarna i hemskheter. /.../ I stället för den med döden 'avgångne' bödeln, inträdde en efterträdare, som dömts till döden, men benådats till bödel." (Göranson, 1984) Så bödeln verkar ha kunnat vara lite vem-som-helst, bara han kunde sina knep; det är nog svårt att göra "fel" i den "branschen", bara mer eller mindre "framgångsrikt".
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Hantverk made easy

"Något annat som skulle kunna vara intressant att göra med listan (vet inte riktigt vad ditt mål är) är kanske att ge yrkena "koder" som sammanfaller med olika samhällens storlek, eller vid ungefär vilken samhällsstorlek man kan finna en yrkesman av detta slag i nejden. Fast då lokala variationer kommer att gynna vissa yrken och missgynna andra, är antagaligen det förra smartare."

En tanke skulle kunna vara att göra som på Medieval Demographics made easy: ange en siffra på hur många personer som krävs för att upprätthålla en yrkesman. Exempelvis så anger han att det krävs 1900 personer för att ge jobb nog år en repslagare för att han ska kunna klara sig på sitt yrke.

Sen delar du invånarantalet i staden/byn med den siffran. Har staden 5200 invånare så innebär det 5200/1900=2,74 repslagare i staden. Slutligen tolkar du den här siffran som att det garanterat finns 2 repslagare i staden och 74% chans att det finns en tredje. Slå 1T100: 01-74 så fanns det en tredje, 75-100 så fanns det bara två.

Och vips så har man inte bara löst förhållandet antalet hantverkare till samhällets storlek, utan dessutom fått med lokala variationer. Dessutom har man gjort det utan koder, utan med konkreta och användbara siffror istället.
 

Jarfi

Veteran
Joined
1 Jul 2005
Messages
155
Location
Linköping
Re: Hantverk (besserwisservarning)

Bödel för mig är en som utför avrättningar/stympar folk osv.. Inte en som torterar folk eller?
Vari ligger skillnaden? Stympa/Tortera....

Först under modern historisk tid har ett intresse för att torterade människor inte ska se torterade ut börja uppstå.
Tortyr var/är inte en förhörsmetod utan ett politiskt (ibland religionspolitiskt) redskap, som används för att kuva en population eller subpopulation.

Den eventuella information som tortyr kan frambringa är erkänt opålitlig. Betänk själv vad du skulle kunna säga rätt så övertygande istället för att få ditt ollon kluvet i fyra bitar med en ståltråd.....

Och eftersom det var bödeln (aka skarprättaren) som utförd dylika order, så skulle nog åtminstone jag titulera personen bödel (eller kanske Herr Bödel för gemytlighetens skull)
 

Jarfi

Veteran
Joined
1 Jul 2005
Messages
155
Location
Linköping
OT

/Han som leker med tanken att göra en dungeon som är skapad av en matemagiker och som spelarna endast kan komma igenom genom att sitta och beräkna en massa tal å.... äh, det var en dum idé
Cube någon?
 

Jarre

Swordsman
Joined
1 Mar 2002
Messages
619
Location
Linköping
Re: Hantverk made easy

Absobalut, det var något åt det hållet jag också klurat det vidare till.

Man skulle kanske kunna bygga ut detta med någon liten regel för gillen, säg att ett gille uppstår om det finns 2 eller fler yrkesutövare i staden (har ingen koll på hur pass små gillen kunde vara).

Vi kan sedan lägga till ett tips jag läste i Roleplaying Tips Weekly för ett tag sedan, där vi ger varje relation mellan två grupper/parter ett värde mellan 1 och 100, som antingen slås fram med 1T100 eller bestäms rakt av. Värdet talar om hur god relationen är, med 1 som katastrofal, fylld med hat; 50 som ganska likgiltigt; 100 som bästa möjliga läge. Förhoppningsvis kan det nu bli lättare att sköta vad olika grupperingar kan ha för intressen av varandra, särskilt om man vill sköta dynastispel eller bara behöver hålla koll på hur ens kampanjområde ser ut och förändras. Att låta bagargillet ligga i luven på slaktarna, vilka allierat sig med garvarna, går lätt att läsa ut av den matris man kan bygga upp av relationsvärdena - och använda som plott i ett äventyr...
 

Demiurg

Warrior
Joined
22 May 2000
Messages
206
Location
Malmö
Namnen är väl inte helt lysande på en del ställen men generellt tror jag att det blir lite lättare att kalla färdigheten för att kunna gjuta (tex grytor) för just gjutare, då vet man liksom mer vad som ingår på nått sätt. Att det är det yrkets färdighet man har skaffat sig så att säga.
Jo det är jag med på, och håller med. Det var snarare de hantverk du tagit med som jag inte anser vara hantverk. En arkeolog framställer inte varor, inte heller en gycklare eller akrobat. De tillhandahåller tjänster, och det är inte samma sak som en hantverkare. Dvs de är beskrivningar av yrken snarare än hantverk.

Min tanke var att denne man var ingengören, inte hantverkaren som gjorde jobbet utan övervakade att det blev gjort på rätt sätt, gör ritningar osv.
Exakt, och då är det inte ett hantverk, utan en ingenjör. Det är inte samma sak. Så vill du ha en lista över hantverk bör inte ingenjörer vara med. I så fall kan ju vem som helst vara med. Kung, soldat och prostituerad är lika mycket hantverkare som en ingenjör. Om du fattar vad jag menar...
 

Silke

Warrior
Joined
23 Jan 2001
Messages
248
Location
Vällingby, Stockholm alltså...
Re: Hantverk made easy

Lysande det var ett par riktigt bra förslag!

Nu är det iofs svårt att gissa sig till hur många invånare det krävs för att försörja ett visst yrke. Får klura lite och leta lite på nätet...
 

Silke

Warrior
Joined
23 Jan 2001
Messages
248
Location
Vällingby, Stockholm alltså...
Re: Hantverk (besserwisservarning)

Helt klart är att världen/situationen styr om man kan ha en sådan specialist på heltid eller inte men det var ett intressant stycke text du hittade. Historiskt sett så jag köper om det i normala fall var en bödel utförde dessa illdåd.

Slutsats Torterare = Bödel

Det finns en del spel där tortyr dock är ganska vanligt tex i Vampire DA där tortyr är ett hantverk (craft) och som är vanligt speciellt hos Tzimicse.
 

Demiurg

Warrior
Joined
22 May 2000
Messages
206
Location
Malmö
Re: Hantverk made easy

Kanske man kan tycka. Därför var Krille så snäll att han postade en länk till en sida som redan gjort det åt dig här.
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Hantverk (besserwisservarning)

"Men å andra sidan är det knappast ett hantverk (i min syn i alla fall - och det finns väl de som tycker det är en konstart).."

Jag tror jag använde just "tortyrkonstnär" i en Elric-kampanj där rollpersonerna var Melnibonéer.
 
Top