Nekromanti Feedback på drakarboken!

Joined
7 Dec 2001
Messages
1,052
Location
Stockholm
Några draksvar

kanske ett yrke till hade varit tufft, "drakpräst" eller liknande.
vars största mål i livet är att få reda på så mycket som möjligt om dessa underbara varelser...
Ett sådant möjligt yrke finns redan i Alver och Religioner nämligen Druid . En druid av tokons gamla tro skulle nämligen utan tvekan kunna ha ett mycket stort intresse för drakarna som väsen och på så viss förmodligen uppfylla dina kriterier. Att ha med detta yrke även i drakarboken kändes dock inte särskilt aktuellt dels då det redan fanns i två andra böcker och dels då det kändes väldigt smalt och nichat i egenskap av drakforskare.

vad tycker egentligen drakar om mänskliga magiker,
Som bekant dömer drakarna varje person individuellt varför deras åsikter nog kan variera rätt starkt. Dock finns det anledning att tro att det faktiskt är drakarna som är iallafall delvis ansvariga för flera magiskolors framväxt. Varför då detta kan man ju fråga sig? Jo, för att drakarna (eller tja nu snackar vi främst lumian faktiskt) inser att alternativet är att människor, utan kunskap om vad det egentligen handlar om, brukar magin vilket lätt blir ganska farligt. Hellre då att se till att människorna lär sig de universella lagarna och hur de ska göra för att inte bryta mot dessa.
Som bekant har ju drakarna en utpräglad väktarinstinkt för världens magiska balans varvid de säkert tycker om de magiker som inte bryter denna balans och inte är särskilt förtjusta i de som bryter mot denna.

vad tycker drakar om Vandöda och Nekromanti?
Drakarna tycker inte sämre om vandöda än de gör om en stol, ett bord eller ett glas. Det handlar om döda ting som dock, vad gäller de vandöda, animerats med hjälp av magi. Däremot så är handlingarna, det vill säga på vilket sätt de skapades, och motivet bakom det hela av desto större vikt. En nekromantiker som skapar en jättearmé för att ta över ett land skulle lätt kunna åtdra sig drakarnas vrede OM det stör deras planer dvs.
Vandöda med fängslade själar ser de dock mycket allvarligt på (liksom alla saker skapade med själar/andar som fängslats mot sin vilja) varvid de brukar förstöra dessa så fort de stöter på dem. Poängen är att de anser att en själ som hindras från att återvända till "källan" innebär en rubbning av balansen.

hade inte Liljans garde några drakar i sin tjänst??
isåfall varför fanns inte dom beskrivna i boken?
Jo, Liljans garde har fyra stycken heavé i sin tjänst som samtränas med Molnryttarna. Anledningen till att de inte nämndes är då de dels är en sådan liten skara och dels då de inte skiljer sig från Molnryttarna särskilt mycket förutom at de nyttjas av och för Liljans gardes räkning.

får drakar extraskador som vanligt??
Javisst, trodde att den saken var självklar, jag menar de är ju inte vandöda eller nått sådant. Se dock stycket om Tålighet för en lite närmre genomgång av det hela.

Hoppas du känner att du fick dina frågor besvarade!


Ljusetsriddare - som tycker det är kul med en massa frågor då han faktiskt märker sig vidga sin uppfattning om vad fasiken drakarna egentligen är för någonting och varför genom de frågor han "tvingas" besvara :gremlaugh:
 
Joined
7 Dec 2001
Messages
1,052
Location
Stockholm
Drakblod

Har alla drakar blod som är lika giftigt som kvicksilver?
Eller är det bara Höga drakar som har det?
Står det inte uttryckligen att pseudodrakarna har det (som exempelvis i hydrans fall) så har de INTE det. Notera att stycket om drakblod står i kapitlet om de högre drakarna och således gäller dem. Vad gäller stycket om vad du kan använda en drakes kropp till (i Draklegender kapitlet) så gäller det uteslutande för kroppsdelar från de högre drakarna.


Ljusetsriddare - som tycker att uttrycket "Höga drakar" inte är helt missvidande med tanke på att deras sätt att uppfatta verkligheten nog skulle kunna liknas vid en ordentlig syratripp för en som är oförstående om vad det egentligen handlar om... :gremgrin:
 
Joined
7 Dec 2001
Messages
1,052
Location
Stockholm
Föremål av drakskelett

En liten fråga kring Drakskeletts delar.

Föremål ger sin bärare -1T6 i alstra osv.. sid 54

hur stort föremål krävs för att få bonusen och får man mer bonus om man har flera föremål?
Det där en sådan däringa typisk "spelledaren bestämmer vad som låter vettigt" fråga.
Förslagsvis krävs det minst en kvarts pund (dvs. lite mer än ett hekto) för att föremålet ska ha någon verkan (skelettdelarna ansens i så fall utsöndra magisk strålning som måste vara samlat tillräckligt mycket av för att det ska vara starkt nog att ha någon effekt).
Alternativt kan man köra med att det krävs en hel och fullständig bit av drakens skelett, om den så mår vara stor som ett helt kranium eller liten som en draktand, för att det hela skall fungera. Detta i enlighet med att den magiska resonansen som ryms i de specifika skelett delarna precis som med kongelat förstörs/läcker ut om de delas på.
Välj helt enkelt den modell som passar dig bäst! :gremwink:

Vad gäller "bonusen" (det är ju inte bara till fördel som bekant) så antingen har du den genom att ha ett eller flera föremål av en drake eller också har du den inte genom att sakna dessa. Du kan alltså inte få högre bonus genom att ha flera föremål.
Bonusen kommer sig av att den inneboende magin som drakskelettet utstrålar helt enkelt skapar ett slags temporärt högmagiskt/lågmagiskt område kring magikern.


Ljusetsriddare - som alltid förundrats över rollpersonerns benägenhet att gärna klä sig i likdelar från diverse monster så länge de har någon regelmässig fördel i att göra så... :gremsmirk:
 

Big Marco

Läskig
Joined
20 May 2000
Messages
6,929
Location
Sandukar
Enligt M&M (tror det finns i MiM också) har jag för mig att drakar skulle ha 20 skadekolumner, tycker nästan det är lite mesigt med 10... (kobolden tar över )


M&V. Tanken är sådan att om ett attack faktiskt har träffat (och bara det är ju enb bedrift om vi snackar en högre drake!) och har penetrerat rustningen så har man faktiskt skadat varelsen. Levande varelser har ett system som kan gå sönder. 10 skadekolumner är fortfarande mycket, jmf med de 5-6 som en normal människa har.

Det som motsvarar tålighet skulle jag sätta hög rustning, högt chockvärde och en smärtsvårighetsökningsresistens (ett fint kort ord ,-).
 
Joined
7 Dec 2001
Messages
1,052
Location
Stockholm
Maxtak på skadekolumnerna = nej tack!

M&V. Tanken är sådan att om ett attack faktiskt har träffat (och bara det är ju enb bedrift om vi snackar en högre drake!) och har penetrerat rustningen så har man faktiskt skadat varelsen. Levande varelser har ett system som kan gå sönder. 10 skadekolumner är fortfarande mycket, jmf med de 5-6 som en normal människa har.
Men varför denna trångsynta gräns vid just 10 kolumner? För de högre drakarna så innebär det ju att de har endast en kolumn mer än en heavédrake - som ju vanligtvis är iallafall bara hälften så lång... :gremconfused:

Om vi exempelvis hypotetiskt hävdar att det finns en JÄTTESTOR jätte, a la sagoversionen på 40m+, som ligger och slumrar någonstans i Mundana. Något direkt pansar lär han ju inte ha mer än sin hud (som iofs i förhållande till oss nog skulle skydda lite granna men likväl inte särskilt mycket). Förmodligen har han ett skyhögt chockvärde. Men likväl om jag svingar min lilla dolk (som för honom framstår mer eller mindre som en nål) mot honom och får in en ordentlig fullträff så skulle jag med lite tur i tärningsrullandet kunna ge han såpass mycket skada (det räcker med smärta på 11 eller mer) att han får såpass ont att han kommer få det svårare att träffa mig. I jämförelse med honom är jag som en liten pyssling - tycker du att det är realistiskt att jag utan större svårighet (speciellt med ett större vapen) skulle kunna orsaka honom såpass mycket smärta att han efter ETT slag knappt kommer att kunna träffa mig? Ett extremt exempel jag vet, men så var det ju också extrema tillämpningar vi snackade om...

Det som motsvarar tålighet skulle jag sätta hög rustning, högt chockvärde och en smärtsvårighetsökningsresistens (ett fint kort ord ,-).
Fast vad gäller smärtsvårighetsökningsresistens så finns det ju inget system (=färdigt regelverk) för hur detta fungerar och det är inte heller alla stora varelser som har någon sådan vilket ju i så fall är lite underligt...


Ljusetsriddare - som varken kör med att skadekolumnerna eller utmattningskolumnerna har någon övre gräns...
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,208
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Rollspel, 20 poäng

Ljusetsriddare - som fattade intresse för skolan först när han insåg att han kunde ha nytta av sina kunskaper i rollspelshobbyn
Hihi...och en annan skriver 'Västlanden' och läste 5 poäng arabisk-islamsk medeltidsmedelhavshistoria (sug på det ordet).

...och kinesiska, förstås.

Fast det beror väl mer på att mina intressen i allmänhet råkar sammanfalla med mina rollspelspreferenser...och det är väl inte konstigt, ändå?

- Ymir, nörd
 
Joined
7 Dec 2001
Messages
1,052
Location
Stockholm
Drakarna kallar dem inte för "Folket" utan orsak..

Annars verkar ju ödlemänniskorna vara ganska mycket åt det hållet, de styrs av drakarna, dyrkar dem som gudar, rider på pseudodrakar och är kanske släkt med dem också (?)
Längtar till Bestialiska folk!
Dessutom så skulle ju ödlefolket först stå med i boken om Drakar! :gremwink:


Ljusetsriddare - som redan skrivit 10 sidor om ödlefolket som nog dessvärre behöver bantas ordentligt till Bestialiska folk :gremfrown:
 

Tesfforp

Warrior
Joined
3 Dec 2003
Messages
226
Location
Stockholm
Re: Molnryttare

I boken om alver finns en yrkesbeskrivning
Jag har tyvärr inte alver, men tack för upplysningen.

Tesfforp, förstod att det var bättre att köpa drakar efter skolan (och gjorde det förstås)!
 

LutherHex

Veteran
Joined
30 Mar 2004
Messages
169
Location
Uppsala.
Re: Drakmän, drakspecifka yrken och Molnryttare

Låt mig se om jag förstått rätt.
Du har inte beskrivit drakväktarna, hur man blir drakväktare, du har inte med några drakyrken och du har avstått från att beskriva drakhummanoider?

Varför ska man då köpa boken? Du har struntat i allt det de allra flesta jag känner ville ha med i den. Är den bara en monsterbok specialiserad mot drakar?

Jag har längtat efter "Drakar" i månader. Har ännu inte köpt boken. Känner mig redan besviken.

Stormästaren på rollspel,
han som nådigt uppfyller universum.
 
Joined
7 Dec 2001
Messages
1,052
Location
Stockholm
Liljans gardes drakryttare

Varför har Liljans Garde så få Heavédrakar?
Dels beror det på att det är tämligen svårt att skaffa sig nya djur (då heavédrakarna inte förökar sig i fångenskap så man måste bestiga Kelenibergen och hoppas på att hitta ett heavébo med ägg, gärna utan att bli uppkäkad av mamma drake, så att ungen kan präglas på en ryttare) och dels beror det på att de faktiskt inte behöver fler djur och ryttare än så. Deras drakdjur nyttjas främst för en del snabb kurirtjänst mellan sanarifästena och för enskilda eskortuppdrag. Skulle behov uppstå för fler så kan man ju lika gärna kommendera in molnryttarna istället.
 

Kenzui

Warrior
Joined
12 Jan 2004
Messages
389
Location
Stockholm, värmdö
Re: Liljans gardes drakryttare

hmm kanske finns det ett sätt att föröka dom vid fångenskap vilka det var kommer jag inte ihåg jo dräparna har väll kommit på ett sätt kanske!
 

Ezping Orm

Hero
Joined
17 May 2000
Messages
1,183
Location
Lunden, Göteborg
Re: Föremål av drakskelett

Ljusetsriddare - som alltid förundrats över rollpersonerns benägenhet att gärna klä sig i likdelar från diverse monster så länge de har någon regelmässig fördel i att göra så...
Det är inte särskilt ovanligt i vår värld heller och här får man knappast några regelmässiga fördelar. Syftar på t.ex. hajtänder i halsband, ormskinnsbälten, krokodilskinnskängor, läderskor mm.

//Ezping Orm
 
Joined
7 Dec 2001
Messages
1,052
Location
Stockholm
Drakväktare, drakyrken och drakhumanoider

Du har inte beskrivit drakväktarna, hur man blir drakväktare, du har inte med några drakyrken och du har avstått från att beskriva drakhummanoider?
Nja, inte riktigt rätt faktiskt. Vad gäller drakväktarna så finns det rätt utförlig information om dessa. Deras och dräparnas spännande historia beskrivs i sin helhet, de beskrivs också som sällskap i sin nuvarande tappning, deras krafter beskrivs, deras särskilda magiska gåvor (staven och hornet) från drakarna beskrivs och slutligen så beskrivs de också vid namn samt vad som egentligen händer dem efter böckerna om drakväktare. Dessutom beskrivs ett par av de drakar som haft samröre med dem.
Däremot finns det ingen yrkesbeskrivning (a la ruta med angivelse för hur många enheter du skalla lägga på vilka färdigheter) för dem i boken då det som bekant för det första bara finns ett fåtal av dem och de för det andra skapades för över 5000 år sedan.
Man skulle alltså kunna tro att de skulle vara rätt omöjligt för någon rollperson att joina deras skara, dock så har jag för den spelledaren som så vill använda sig av rollpersoner som drakväktare lämnat lite trådar öppna vilket faktiskt gör det möjligt för nya drakväktare att skapas...

Vad gäller drakyrken så finns det en unik beskrivning av både dräparnas, molnryttarnas och flygdragonernas organisation. Några yrkesbeskrivningar fick dock inte plats i boken (molnryttarna hittar du ju för övrigt redan i Alvboken), den händige spelledaren snickrar dock lätt egna utifrån beskrivningarna av sällskapen. Dock så kommer det förmodligen bli så att jag lägger upp yrkesbeskrivningarna på neogames hemsida. På så vis har man en bok fullproppad med annan väsentlig information och kan finna de regeltekniska yrkesbeskrivningarna gratis på nätet istället.

Vad gäller "drakmän" så finns det inga sådana i standardfantasytappning i Mundana. Det har inte antytts någonstans innan i några av eons böcker att de skulle finnas och att därför, likt typ de flesta andra spel med rakar i, hitta på en ras av drakhumanoider, kändes överflödigt och som att gå i gamla fotspår.
Dock så var det faktiskt tänkt att ödlefolket först skulle stå beskrivet i drakboken då dessa har, eller åtminstone har haft, ett rätt intimt umgänge med drakarna. Då jag inte fick lov att nyttja fler än 64 sidor till boken så hade alternativet varit att ta sidor från kapitlen med de högre drakarna, draklegender, kända drakar, hemligheter och lägga på ödlefolket. Om du läser dessa kapitel så kommer du nog förstå varför det är motiverat att inte dra ner på dem något. Därför beslutade vi oss för att placera ödlefolket i den kommande boken Bestialiska folk - där de ju egentligen platsar bättre IMHO.
För den som önskar sig ett "drakfolk" så är ödlefolket mitt hetaste tips. Exempelvis kan jag nämna att de i sin religion tror sig kunna bli återfödda som någon av de högre drakarna...

Varför ska man då köpa boken? Du har struntat i allt det de allra flesta jag känner ville ha med i den. Är den bara en monsterbok specialiserad mot drakar?
För min del så behöver du inte alls köpa boken om du inte vill, trots att jag är författare till den så får jag inga royalties per såld bok så något vinstmässigt intresse har jag alltså inte av att du köper den. Däremot så tror jag att du gör ett misstag om du dömer ut den utan att iallafall ha tagit dig en titt på den. Någon simpel monsterbok specialiserat mot drakar är det inte, se det snarare som en bok som likt Alver, Dvärgar och Tiraker beskriver ett av Mundanas väsen på ett mer detaljerat sätt.
Om du är nyfiken på vad boken mer exakt innehåller så rekommenderar jag denna tråden . Där ges en smygtitt på bokens innehåll som presenteras kapitelvis och där finns dessutom lite stämningsfulla textteasers samt lite ytterligare svar på drakspörsmål.


Ljusetsriddare - som faktiskt har rekommenderat sina spelare att INTE köpa boken, främst då det skulle vara alldeles för spelförstörande för de kampanjer han just nu spelleder...
 
Joined
7 Dec 2001
Messages
1,052
Location
Stockholm
Heavédrakars förmodade förökning vid fångenskap

hmm kanske finns det ett sätt att föröka dom vid fångenskap vilka det var kommer jag inte ihåg jo dräparna har väll kommit på ett sätt kanske!
Visst kanske det finns ett sätt att få dem att föröka sig i fångenskap men poängen är att det inte ännu finns någon sådan känd OFFICIELL metod. Molnryttarna, Liljans garde och Flygdragonerna är således tvugna att söka kläckningsmogna heavéägg som de alltid har gjort...


Ljusetsriddare - som tvingades hitta på en förklaring till varför ett sällskap som dräparna plötsligt hade en sådan inflation av heavédrakar i drakväktartriologiböckerna
 

Ezping Orm

Hero
Joined
17 May 2000
Messages
1,183
Location
Lunden, Göteborg
Re: Maxtak på skadekolumnerna = nej tack!

Något direkt pansar lär han ju inte ha mer än sin hud (som iofs i förhållande till oss nog skulle skydda lite granna men likväl inte särskilt mycket). Förmodligen har han ett skyhögt chockvärde. Men likväl om jag svingar min lilla dolk (som för honom framstår mer eller mindre som en nål) mot honom och får in en ordentlig fullträff så skulle jag med lite tur i tärningsrullandet kunna ge han såpass mycket skada (det räcker med smärta på 11 eller mer) att han får såpass ont att han kommer få det svårare att träffa mig.
En jätte på över 40 m har förmodligen så tjock och hård hud att det är omöjligt att lyckas tränga igenom den med en dolk (knappt ens med ett svärd!). Dessutom borde jätten ha den förmåga som Marco nämde (smärtsvårighetsökningsresistens!?) vilket resulterar i att man måste ge den t.ex. 20 eller 30 kryss smärta för att jätten ska få riktigt ont och svårighetsökningar.

//Ezping Orm
 

rax

Swordsman
Joined
7 May 2003
Messages
450
Location
Lund
Re: Maxtak på skadekolumnerna = nej tack!

Dessutom borde jätten ha den förmåga som Marco nämde (smärtsvårighetsökningsresistens!?) vilket resulterar i att man måste ge den t.ex. 20 eller 30 kryss smärta för att jätten ska få riktigt ont och svårighetsökningar.
Men då har du i princip ökat antalet Smärtkolumner, inte sant? Då känns det faktiskt mycket smidigare att göra som Ljusetsriddare och pumpa upp stora monsters Skadekolumner generellt. Det ger ju samma effekt i slutändan - en varelse som är mycket svår att tillfoga någon allvarlig skada - och man slipper ta fram en massa nya regler/värden.


/Rax
 

Boridus

Veteran
Joined
13 Mar 2004
Messages
106
Re: Maxtak på skadekolumnerna = nej tack!

Glöm inte bort att ni är själva härskare i eran egen spelvärld. Jag kommer nog se till så att de får mer än 10 i vår spelgrupp. Runt 15 kanske...
 
Top