Eon IV Akt I - Häxmästarens Damarien

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XI)

24 sekanda 1529 efter Daak
Under morgonen stormar grevens trupper in på Bondstorp gods och nedgör motståndet. Hans nåd Doriel van Tallberg och Sir Begal van Tallberg kallar till sig van Tallbergs trupper och vasaller. Fienden har dragit sig tillbaka till borgens hall och Doriel tänker storma den. Hans trupper och RP slår sig in i hallen och möter där hårt motstånd från Sir Lot Ikonslagaren Bondes förband Ikonslagarna och Dibukts barn. Under striden slår sig Grim vindkappan van Tallberg och Bivor klan Ghor den starke sakta fram till Lot. Grim blir dock utslagen av Lots spjut men Bivor lyckas hålla stånd tills Sir Vicras van Tallberg och Sir Lansal Swerd kommer till undsättning. Bivor hugger huvudet av Lot i en storslagen slutstrid. I stridens kölvatten vårdar Bivor den fallne Grim tillbaka till ett stabilt tillstånd.

Någonstans på Bondstorp gods gömmer sig en man och dennes två försvarare. Mannen bär en symbol på sina kläder; på svart bakgrund en röd ros med grön stjälk och blad och till höger om denna den högra hälften av en röd örn med gyllene beväring. Ätten van Culnars emblem. Det är en äldre man, lång och smal med olivfärgad hudfärg och gröna ögon. Utanför rummet hörs ljud av strid och död som kommer allt närmare. Tillslut bryter inkräktare in och rummet fylls av knektar och riddare. Mannens två försvarare nedgör flera inkräktare innan de faller till fiendens numerära överläge. 'Ni begår högförräderi, om min far får reda på vad ni gör kommer han ...' mer hinner inte mannen säga innan knektarna stoppar en tygbit i hans mun och drar en säck över hans huvud. 'För honom ut härifrån tillbaka till lägret, och se till att ingen ser eller identifierar honom!' beordrar ett befäl på platsen.

När striden ebbat ut säkerställer Vicras att Doriel och Begal är vid liv. I fiendens intagna hall ekar ropet; 'van Tallberg! Alltid vaksam!'.

Vicras tar Lots rustning och svärd medans Lansal tar riddarens personliga korrespondens.

De segrande tar för sig av förlorarnas egendom och kroppar. Plundring, mord och våldtäkter av civila och av och de stridande som lagt ner sina vapen sker över hela den intagna borgen. Vicras hör dödsskriket av vad som måste varit en ung pojke. Hans tankar går till krigsmötet där Doriel förklarat greven, Hans Högvälborenhet Divil Gemoro van Dacmat plan; 'Under stormningen av borgen kommer dessvärre alla av ätten Bonde förorsakas. Ingen kommer finnas kvar att utkräva hämnd eller göra anspråk på Bondes marker.' Vicras kan inte hjälpa att tänka på sin egen fru, Darella, och eventuella barn som de skulle kunna få i framtiden.

Ute på borggården vitnar Lansal flera kvinnor som uppenbart utstått sexuella övergrepp föras bort av segrande knektar och riddare. Han sliter åt sig en filt för att täcka någon av dem och för en stund möter han hennes blick; fylld av hat och avsky.

Senare på dagen har hallen städats från kroppar och de värsta resterna av striden. Tronmarks godsherrar är samlade framför högsätet där ett bord är uppställt. På bordet ligger över två dussin huvuden. Divil har låtit inspekterat huvudena och identifierat dem med hjälp att tillfångatagna knektar, riddare och tjänstefolk. 'Gott, alla verkar vara här' säger greven och stryker det sista namnet från en lista hans skrivare håller åt honom. Divil låter hämta tunnor med mjöd och vin från borgens förråd. Med Bondes muggar och koppar fyllda med Bondes vin och mjöd utropar greven; 'för dem som varit men som inte längre är!' och häller ett par droppar på marken. De församlade upprepar orden och gesten. Med det inleds segerfesten.

RP vet inte om det myckna drickande är på grund av glädje över segern eller lyckan över att vara vid liv eller må hända för att bedöva samvetet. Vad som är tydligt är att alkoholen flödar. Lansal deltar inte i drickandet eller festandet. Huvudena ligger kvar och stirrar dött ut över hallen och festen. Vissa huvuden så unga som två år!

Lansal talar med Vicras om det som hände under Slaget vid Bondstorp kunde vara rätt och riktigt. Alla de oskyldiga, vad med dem?! Vicras verkar inte sympatisera med fienden på samma sätt som Lansal.

Divil tackar Doriel för hans insats under stormningen av borgen; 'Vi skulle inte klarat detta utan ert agerande, vi kommer minnas detta'.

Lansal lämnar hallen och tar sig ut på borggården. Han vandrar runt i mörkret och får höra hur två män våldför sig på några tillfångatagna kvinnor i ett stall. Händelserna och upplevelserna snurrar i hans huvud och han rusar in i stallet och avbryter våldtäkten. En av männen kommer undan men den andra mördas av Lansal. Efter händelsen klär han de tre kvinnorna och leder dem osedda ut ur borgen. De springer barfota genom den kalla natten.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XII)

25 sekanda 1529 efter Daak
Bivor klan Ghor den starke vårdar den infekterade och febriga Grim vindkappan van Tallberg tillbaka till hälsa.

Hans Högvälborenhet Divil Gemoro van Dacmat informerar de andra jordanes att han tar kontroll över ätten Bondes gods och marker till dess att de kan samlas igen för att dela upp krigsbytet mellan sig. När de träffas igen skall de även tala om hur de skall agera framöver vad gäller Hans Majestät Fanmaris häxmästaren II van Culnar och Kristallorden.

RP ger sig av till Nordanlund gods genom ett snöoväder.

26 sekanda 1529 efter Daak
Sir Lansal Swerd håller sig för sig själv nersjunken i studier av sin fars böcker.

Grim tränar Nordanlund gods garnison och uppdagar att Kamand, ett befäl, stulit från godsets förråd. Grim smyger sig på Kamand och tar honom på bar gärning med att stjäla från godset. Kamand försöker muta Grim vilket inte fungerar och de två hamnar i slagsmål som Grim vinner. Grim beordrar Kamand att erkänna för Danu den unge och betala tillbaka vad har är skyldig till godset. Vilket Kamand också gör.

Sir Vicras van Tallberg håller sig förs sig själv och plågas av minnena och upplevelserna från Slaget vid Bondstorp.

27 sekanda 1529 efter Daak
Vicras samlar sitt råd och talar om behovet att agera mot Kristallordens agenter i närheten av Kadarkulle. Det beslutas att Lansal skall söka information om gruppen.

I studier av sin fars böcker finner Lansal följande;
  • hans far var mycket religiös
  • hans far träffades med kontakter och informatörer på regelbunden basis
  • hans far var sänd för att identifiera och förgöra lamior i Damarien
  • hans far använde kodnamnet Roland IX
  • Morella Skymningsbärerskan var urmodern till ätten van Culnar och bar titeln Rubinkalkens ärkepräst som sedan gått i arv inom ätten bland dem som fortfarande tillber lamiorna
  • den som bär titeln Rubinkalkens ärkepräst idag är Fanmaris II van Culnar.
  • hans far hade kontakter inom ätten Dag och Natt som bekräftat att hela Fanmaris II van Culnars hov är under kontroll av lamiorna och Commersium lamia, kontakterna bekräftade också att det finns adliga ätter, till och med godsherrar, som också kontrolleras av lamiorna och deras tillbedjare
  • en medlem av Commersium lamia vid storfursten hov är Elysia den sköna Carpus
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XIII) - Blodsmässa vid midnatt

28 sekanda 1529 efter Daak

Danu den unge rapporterar till Sir Vicras van Tallberg att en familj på man och hustru med två barn 6 och 12 år spårlöst försvunnit från deras bostad norr om Kadarkulle. Familjen var flyktingar tillhörande daaktron. Vicras informerar Grim vindkappan van Tallberg och Sir Lansal Swerd och det beslutas att Lansal skall undersöka Kristallordens aktivitet norr om Kadarkulle medan Vicras och Grim skall ta några mannar och undersöka den försvunna familjens bostad.

RP ger sig av till Kadarkulle. Vicras och Grim tar hjälp av en byäldste för att finna den försvunna familjens bostad. De får reda på att byäldstens undersökning tyder på att familjen varit försvunnen i minst två dygn. De undersöker bostaden och finner spår efter handgemäng men även inbrända symboler på trä. Symbolerna föreställer en blek kvinna i en svart mantel med blodiga händer. De ger sig av föra att tala med Kadarier Adella.

Hos Adella välkomnas de och Vicras blir speciellt behandlad med vördnad. Adella berättar att symbolen representerar Syrakaia, blodets gudinna, även kallad Grand lamia, Hon som kallar skymningen, Rosornas drottning och Vampyrmodern. 'Du vet väl vad det här betyder, Ehlas Styggelsen är tillbaka' säger prästinnan och erbjuder medlemmar av hennes kult som hjälp med att driva Ehlas bort från markerna. 'Se detta som ett bevis på vår lojalitet gentemot dig' säger Adella. Vicras ber henne hålla mannarna i beredskap och säger att de kommer kalla på dem när det behövs. 'Vänta inte för länge, varje dags om går riskeras de daaktroendes liv' avslutar Adella innan Vicras och Grim lämnar henne.

Lansal tar på sig sina vildmarkskläder och ger sig ut på spaning efter agenterna från Kristallorden. Han kommer osedd fram till deras stugor norr om Kadarkulle och iakttar dem. Ett dussin män och kvinnor som håller på med allehanda sysslor. 'Ikväll skall vi få smaka på kraften' hör han en av personerna säga i en konversation. När mörkret faller drar sig personerna ut i procession i skogen klädda i kåpor. Lansal följer dem till en glänta där följande utspelar sig;
Fullmånen hänger övermogen på en klar natthimmel. Dess sjukliga ljus kastar långa skuggor mellan tallarna i en stilla skog. En ugglas dystra sång skär genom nattens mörker och skogens tystnad. I en dunkel glänta står en åldrig rödvedstall vars grenar, likt fingrarna på en döende mans hand, desperat sträcker sig mot natthimlen. Framför tallen står en prästinna insvept i en kappa av skugga. I fullmånens ljus blänker korpfjädrar på kappans och skapar ett mystiskt skimmer kring prästinnan. “Thanata. Nattens drottning. Heliga moder. Alltets ursprung. Den första och sista. Thanata. Eviga visdom. Välsignade mörker. Blodets källa. Du som bringar skymningen. Se åt oss. Vi som har makten att förtär den livgivande kraften i blodet av andra!” Prästinnans ord ekar genom gläntan och över hennes lilla flock, alla klädda i mörka kåpor. En ung man, bunden till händer och fötter, förs fram till prästinnan som med ena handen tar ett stadigt tag om mannens blonda hår och med andra för fram en dolk till dennes hals. “Cognatus, ta emot den livgivande kraften!” Flocken hastar fram till offret med skålar i sina händer. Prästinnan skär ceremoniellt halsen av mannen som till synes inte gör något försök att undslippa sitt öde. Skålar fylls och skålar töms.

Äcklad tänker sig Lansal att han sett vad han kommit för att se och förbereder sin avfärd. Men just som han tänker lämna skådar han ett ohyggligt monster, en styggelse, i skogen strax bakom honom. Som tur är har varelsen inte lagt märke till honom. Det är allt Lansal kan göra att kväva ett skrik av rädsla. Han ligger stilla under ett träd, biter sig i tungan och skakar av rädsla tills styggelsen vandrat bort. Sedan tar han sig hem till Nordanlund gods i nattens mörker.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XIV) - Slutstriden med Ehlas styggelsen

1 tretoria 1529 efter Daak
Sir Vicras van Tallberg
håller rådsmöte på Nordanlund gods där RP planerar hur de skall hantera Kristallorden som ryktas ha agenter på markerna.

RP försöker övertyga Vicras om att kulten tillägnad Kadar och deras ledare Kadarier Adella inte utgör något hot mot honom och godset. De har föga framgång.

RP försöker ta reda på information om styggelser och de kommer fram till följande;
  • styggelser är varelser av mordisk raseri och våld
  • styggelser går att tämja om man närmar sig dem med lugn
  • styggelser har mycket starkt naturligt skydd
Sir Lansal Swerd talar med Vicras om sin far och den information han kommit över angående fadern.

RP marscherar iväg med 10 mannar från godsets garnison och Grim vindkappan van Tallberg ser till att Kamand är närvarande.

Under marschen talar Damaga med Bivor klan Ghor den starke om dvärgens senaste möte med styggelserna och om han nu är redo att besegra dessa varelser. Bivor svarar jakande.

Lansal får en flashback till han barndom och familj. Hans fader försöker lära honom någonting om hur världen är uppbyggd men minnena är suddiga.

Väl vid Kadarkulle talar Lansal med Kadarier Adella om vad han såg under ceremonin där den unga pojken blev offrad. Bivor frågar henne även om styggelser och hon bekräftar vad de tidigare tagit reda på.

Soldaterna blir nervösa när de får höra allt vad som Lansal och Bivor talar om men Grim väcker deras mod med ett inspirerande tal.

RP anländer till de små husen som Kristallordens agenter sägs uppehålla sig vid, samma hus Lansal undersökt tidigare. De finner inga närvarande och vid närmare undersökning finner dem de skålar som användes vid ceremonin natten innan under ett par plankor i golvet. Det finner även spår efter personer som till synes hållits fångar i fäbodarna. Spår leder mot platsen för ceremonin och RP följer dem.

Framme vid offerplatsen finner de två dussin kroppar förvridna och sönderslitna. 'Fjäderkvinnan' finner de inte men de finner fotsteg som tar sig bort från striden och som sedan upphör ute i skogen.

Efter närmare undersökning står det klart att en styggelse anfallit dem och dödat alla. Dennes spår leder österut och RP följer efter, solen har nu gått ner.

RP kommer till ett skogsparti på gränsen mellan Nordanlund gods och Selenbo gods. Där hittar de en stuga. Lansal tar sig närmare i mörkret och upptäcker en vakande styggelse. Hans skräck får honom att rusa till attack! Riddare håller monstret borta tills dess att Bivor och resterande RP kommer till undsättning. Striden som följer är brutal och skoningslös. Damaga får utstå en hård attack och blir utslagen.

Från stugan kommer Ehlas Styggelsen och en kvinna med armborst och ger sig in i striden. Ehlas förvandlar sig snart till en styggelse och kvinnan skjuter vilt omkring sig.

Under striden med Ehlas kollapsar Bivor av utmattning och Vicras lyckas slå ut kvinnan. Snart lyckas RP slå ut Ehlas medan deras soldater ger den första styggelsen nådastöten.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XV) - Sir Vicras skipar sin rättvisa

2 tretoria 1529 eftre Daak

Morgonen har kommit innan RP lyckas besegra Ehlas som framför deras ögon förvandlas tillbaka till en människa från sin styggelseform. De arresterar Ehlas och kvinnan som visar sig vara Dara Knogen .

Bivor klan Ghor den starke undersöker stugan och finner ett litet flickebarn, Odill, han befriar och klär henne.

Efter de undersökt området noggrannare finnar RP att fyra personer bott i stugan och att dem oftast rest till Kadarkulle och mot Selenbo gods. Sir Vicras van Tallberg sänder ett par av sina mannar till Selenbo gods för att informera Sir Igor van Selenbo samt placerar ett par med uppgiften att spana på stugan. Sedan ger RP sig av mot Kadarkulle.

RP samtalar med Kadarier Adella och informerar henne om allt som hänt. De samtalar om Commersium lamia och Kristallorden samt vad som egentligen hände under natten.

Vicras ber Adella om ursäkt för hans beteende och attityd gentemot hedningarna på hans marker. Adella tar emot ursäkten och säger att hon endast önskar Vicras väl på hans resa genom denna värld och att kadar-kulten kan visa sin lojalitet emot Nordanlund gods. Vicras säger också att han är skyldig Adella en tjänst.

Sir Lansal Swerd samtalar med Adella om Odill och vad som kommer hända med den lilla flickan. Adella erbjuder sig att ordna så att hon hamnar med en bra hednisk familj som kan ta hand om henne. Men säger också att flickan kan lämnas till en daaktroende familj om de hellre vill det. Lansal tycker att det låter som en bra idé att Adella ordnar en hednisk familj till barnet och Odill lämnas över i Adellas vård.

Lansal besöker Caros Stallaren och samtalar med honom. Han tackar mannen för all hjälp men denne vill inte ta emot Lansals silver, Lansal insisterar och Caros säger att han kommer ge silvret till kadar-kultens arbete med de krigsdrabbade.

Bivor besöker smedjan i Kadarkulle men finner inget intressant, smeden blir dock mycket glad över dvärgens besök.

Tillbaka på Nordanlund gods förhör RP Ehlas Styggelsen och Dara Knogen. De berättar att dem är medlemmar i Kristallorden och att de har arbetat för att utplåna Commersium lamia på godsets marker. Lamiadyrkarna har enligt Ehlas rövat bort människor för att offra dem till deras mörka gudinna, något som ordern inte kan acceptera. Odill är ett sådant offer som Ehlas hunnit rädda från att bli ett offer. Det kommer också fram att Ehlas och hans grupp har offrat människor till de gamla gudarna för att få krafter att motarbeta lamiadyrkarna. De berättar att alla i Commersium lamia dödades förutom deras ledare som tituleras monacha.

Vicras dömer de två till döden genom pålning. Bivor utför pålningen av Ehlas Styggelsen och Dara Knogen på godsets gård. De två dör omedelbart.

Valian Bors anländer till Nordanlund gods för att ceremoniellt bränna och begrava den döda styggelsen som RP tagit med sig.

Efter pålningen av Ehlas Styggelsen och Dara Knogen blåser vindarna starkt över Nordanlund gods, det känns som om Broder Eber van Tallberg och Glokta Skogsvakten blivit hämnade. Mycket att Vicras vrede stillas.

Bivor vårdar Damaga och märker att han är en hon! De samtalar om vad som hände i striden med Ehlas Styggelsen och hon frågar dvärgen om riddare verkligen är en väg för henne. Hon verkar mera intresserad av mystikens krafter. Bivor uppmuntrar henne att följa mystikens väg. I samband med detta överlämnar han ett halsband gjort av styggelsetänder till Damaga.
 
Last edited:

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XVI) - Homekeeping

Första veckan i tretoria 1529 efter Daak
Sir Lansal Swerd
har drömmar om sin familj och speciellt sin fader Lonal. Drömmarna handlar om hur fadern försöker lära Lansal om Daak och magi. Fadern lär honom Balansens lag.

Sir Igor van Selenbo anländer till Nordanlund gods och meddelar att han har arresterat och pålat Ehlas Styggelsens två medarbetare.

Sir Vicras van Tallberg, Bivor klan Ghor den starke och Lansal ger sig av till Targus .

Bivor besöker Gloktas barnhem och samtalar med de anställda och barnen där. Nellia Städerskan berättar att det finns ett stort behov att ta hand om alla föräldralösa barn från de religiösa förföljelserna av de daaktroende. Kon klan Ghor menar att det kommer kosta extra att utöka barnhemmets kapacitet och hoppas att Bivor och hans kontakter kan stå för notan. Vicras är beredd att donera pengar till barnhemmet i utbyte mot att de samlar in information och skvaller som de hör på Targus gator.

Bivor samtalar med Lansal om familj och att det är dags för riddaren att skaffa familj och adoptera barn från barnhemmet. Lansal är inte helt emot idén och donerar 100 silver till verksamheten.

Lansal besöker en hantverkare och beställer ett hjälm till Grim vindkappan van Tallberg.

Vicras talar med Darella Dag och Natt om att skaffa barn vilket de båda är överens om är en bra idé. Hon har även förslag på att bygga ut hallen. Vicras lyssnar på förslagen och ger Danu den unge uppgiften att påbörja bygget. Darella önskar också en kammarjungfru, Henruda Kammarjungfrun, från hennes faders gods, vilket Vicras tycker är en bra idé och Darella skriver till hennes far om det. Dem beslutar även att besöka familjen Dag och Natt för att hämta upp kammarjungfrun.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XVII) - Sir Lansal Swerd är "gäst" hos S:t Sebaels orden

Andra veckan i tretoria 1529 efter Daak

Två brev anländer till Sir Lansal Swerd. Ett från Stormästaren Cornel Regilac av S:t Sebaels orden som önskar tala med honom om Lonal, Lansals far, som denne påstår sig arbetat med. Det andra brevet kommer från Jorgus som också påstår sig arbetat med Lonal och önskar mötas med Lansal på Oxkvarnen i Targus.

Grim vindkappan van Tallberg tränar Nordanlund gods garnison och skryter om sitt deltagande i Slaget vid Bondstorp.

Lansal, Sir Vicras van Tallberg och Darella Dag och Natt ger sig av till Targus.

Lansal hämtar upp den beställda hjälmen till Grim och blir informerad om att priset tyvärr ökats av rustningssmedernas skrå. Lansal betalar motvilligt.

Vicras söker upp Dvärgagillet och beställer en rustning till sig själv. Han tar sedan in på Oxkvarnen.

Lansal besöker S:t Sebaels basilika och söker Cornel. Utanför kyrkan möter han en folksamling som lyssnar på flera olika predikanter som talar emot Hans Majestät Fanmaris II van Culnar och dennes förföljelser. Tempelriddarna som vaktar kyrkan släpper in Lansal när han nämner sin riddarstatus och namn. Kyrkan är tom och riddarna berättar att de håller den stängd för alla förutom S:t Henrudas nunneorden allt sedan primod av Targus försvunnit. De berättar också att orden inte öppet motarbetar storfursten. Lansal träffar Cornel som låter avväpna honom. Sedan börjar denne fråga Lansla om hans familj i allmänhet och hans fader i synnerhet. Det visar sig snabbt att detta är ett förhör. Flera tempelriddare kommer in i rummet och en regelrätt tortyr börjar när Lansal inte vill berätta om hans faders samröre med magi. Lansal misshandlas och får sina naglar utdragna men avslöjar inget. De kastar efter detta ut Lansal.

Lansal vandrar fysiskt och mentalt sårad genom Targus gator och stannar i Skymningslunden. Där gråter han och förbannar Daak. Kan dessa tempelriddare av S:t Sebaels orden verkligen representera Daaks vilja?! Han kastar sin faders amulett. Efter ett tag samlar han sig och hämtar tillbaka amuletten och fortsätter mot Oxkvarnen. När han stapplar fram längst Targus gator håller sig befolkningen på ett tryggt avstånd. Några kommer fram till honom och spottar på marken med orden 'Jargier!' och 'Fanatiker!'. Snart faller Lansal ihop i rännstenen. Han drömmar om sitt varma och trygga hem, en gång i barndomen. Han far Lonal hade kommit hem från vad han sagt varit en jaktresa. Hans ben bar en djupt sår och Lansal fasade över tanken att Lonal skulle dö. När övriga i familjen lämnar rummet var det bara Lansal och Lonal kvar. Lansal grät i faderns famn och denne strök mjuk sin son. 'Det är ingen fara min pojke. Jag kommer alltid att finnas för dig. Våra fysiska kroppar existerar i denna värld men våra själar, våra andar, existerar på Andeplanet. Själen och kroppen är sammanlänkade med något som kallas Silvertråden. När våra fysiska kroppar dör av ålder, skada eller sjukdom lever anden kvar. Även om jag skulle dö, vilket jag inte kommer göra idag, så kommer min ande leva kvar och vaka över dig och familjen. Till den dag Daak låter mig återfödas i en ny kropp. Det är ingen fara min pojke... det är ingen fara min pojke.' Drömmer försvinner bort och i hans faders ställe finner sig Lansal i famnen på en fedak som visar sig heta Levon. Levon hjälper honom upp. Lansal får vatten att dricka och hjälp till Oxkvarnen. Levon ger Lansal några torkade äppelbitar och ger sig av med orden 'Må Ljusbringaren skydda och S:t Argora vägleda dig på din färd.'. Väl på värdshuset berättar Lansal för Vicras vad som hänt honom.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XVIII) - Sir Lansal Swerd möter Jorgus

Andra veckan i tretoria 1529 efter Daak

Under deras vistelse i Targus bevittnar RP flera spår av Hans Majestät Fanmaris häxmästaren II van Culnars förföljelser av de daaktroende.

Bivor klan Ghor den starke och Grim vindkappan van Tallberg har anlänt till Oxkvarnen och RP samtalar. De försöker få ur Sir Lansal Swerd vad som hänt honom, han bär tydliga spår av misshandel. När Bivor vårdat skadorna känner han igenom dem som S:t Sebaels ordens tortyrskador. Men Lansal vägrar berätta.

Lansal ger en hjälm till Grim.

RP beslutar att vänta på Jorgus och under väntan ger sig Sir Vicras van Tallberg, Darella van Tallberg, Bivor och Damaga sig ut på Targus gator sökandes efter en klänning åt Darella. Som tur är vet Bivor det perfekta stället. Han tar dem till Mäster Florinels exklusiva dräkter där de snabbt blir uppassade av mästarens tjänare. Medan Vicras desperat försöker hålla priset på klänningen nere tar sig Bivor in i den mörka verkstaden och finner Florinel arbetandes i skenet av en ensam liten lykta. Florinel verkar inte glad över att bli störd i sitt arbete men Bivor frågar om skräddaren kan ta emot två barn från Gloktas barnhem, barnen kan arbeta i skrädderiet. Florinels rör sig onaturligt snabbt fram till Bivor och går snabbt med på det. Vicras beställer en klänning som inte skulle överglänsa deras kommande värdar, han betalar extra för att gå före i kön och för att få klänningen gjord på några dagar.

Grim spenderar dagarna i Targus sökandes efter information om Solens soldater. Han får veta att hertigen av Porfyrien, Hans Högvälborenhet Sekyl da Marcui, har kontrakt med kompaniet och planerar att marschera mot staden Mirron så snart vintern är över. Inbördeskrig ligger på horisonten.

Bivor talar med Dvärgagillet om de kan ta två barn från Gloktas barnhem. De går med på detta.

Bivor talar med Kon klan Ghor om vad han vet angående Jorgus. Bivor får veta att Jorgus håller till i Mercuriegränd och är en mystiker samt att han har ett postfack på Oxkvarnen om RP vill kontakta honom. RP beslutar att vänta men Jorgus dyker inte upp.

Lansal besöker en natt Mercuriegränd och värdshuset Tulvs tre tunnor där han söker efter Jorgus. Han får veta att Jorgus har ett postfack på värdshuset och att han brukar bo där lite titt som tätt. När Lansal kommit hem och ligger i sängen på Oxkvarnen flammar plötsligt elden i härden upp och en man uppenbarar sig för Lansal. Mannen visar sig vara Jorgus. De två talar om Lonal och vem han egentligen var. Att han arbetade för den jargiska inkvisitionen och tillhörde ett dolt sällskap inom organisationen kallat Sjöhästarna. Lonals officiella uppdrag var att vaka över och rapportera om den damariska Daakkyrkan renlärighet. Men uppdraget från Sjöhästarna var att identifiera och förgöra medlemmar av Commersium lamia och lamior. Jorgus ber Lansal kontakta honom om han någonsin skulle behöva hjälp och lämnar en inbjudan att gå med i sällskapet om Lansal kan tänka sig viga sitt liv åt Daak och utrotandet av dennes fiender.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XIV) - Besök hos Dag och Natt

Tredje veckan i tretoria 1529 efter Daak
RP anländer till Halvdager borg, ätten Dag och Natts sätesgods. De tas emot ceremoniellt av hela ätten och deras hushåll.

RP samtalar med Hans nåd Vasil Dag och Natt om vad som kommer hända framöver. Vasil försöker övertyga RP att en palatskupp är det enda sättet att stoppa Hans Majestät Fanmaris II van Culnar och Commersium lamia. RP går med på att stötta en palatskupp. Vidare försöker Vasil övertyga dem att genomföra palatskuppen även om de andra godsherrarna i Tronmark inte skulle vilja göra det. RP går efter mycket diskussioner med på detta och Fader Kamand, ätten Dag och Natts prelat, utför ett ceremoni med syfte att RP skall hålla sina löften.

Kylan och den lilla snön har snart helt försvunnit från Tronmark, värmen har dock inte återvänt till grevskapet.

RP visas runt på Dag och Natts marker. Alla byar på markerna är befästa och det finns kapell och altare tillägnade Daaks profeter och helgon spridda över markerna. När Vasil rider förbi de livegna på markerna lyckönskar de godsherren och önskar ätten Daaks och de fyra profeternas välsignelse. Flera av de livegna slänger sig på alla fyra i respekt. Sir Vicras van Tallberg och Vasil samtalar om rollen aristokratin spelar. Vasil menar att den krigande klassen måste ta sin uppgift på allvar och verkligen försvarar de livegna från fara. Om adeln misslyckas med sitt grundläggande uppdrag, varför skall de då finnas? På väg tillbaka tillbaka till borgen finner de en jordbrukare med sin oxe och vagn som fastnat. Vasil sitter genast av och hjälper mannen. Godsherrens riddare och knektar skyndar att följa deras herres exempel.

Vasil bjuder RP på fest med bord ordentlig dukade och tunnor av dricka så att det räcker och blir över. Damaga ber att få tala med Bivor klan Ghor den starke enskilt och de två tar en promenad på muren. Hon berättar för Bivor om sin oro över planerna att genomföra en palatskupp mot Häxmästaren. Hon berättar att Avanion vhic Nangalie påstått att storfursten är hennes och Aagel far. Storfursten har aldrig uppfört sig som en ordentlig fader men det stör henne dock att det planeras att kanske ta honom av dager. Hon erkänner att tiden med Bivor och van Tallberg har visat att storfursten inte är den bästa och att Damarien kanske hade fungerat bättre med någon annan på tronen. Hon är osäker på vad hon exakt känner men är helt säker på en sak; hon vill inte att skada skall komma till Aagel eller Avanion. Bivor försäkrar henne om att inget skall hände dem. Damaga ber också dvärgen att inte berätta något om deras samtal för övriga RP, Bivor går med på det.
Under festen söker Sir Lansal Swerd upp Vasil Dag och Natt för att tala om Roland IX . Samtalet för sig in på allt vad Lansal lärt sig om sin fader den senaste tiden och det kommer fram att Vasil själv är medlem av Sjöhästarna . Vasil berättar att han bär kodnamnet Marius XI och talar lite om sällskapets filosofi. Han uppmuntrar Lansal med orden; 'Det är det högsta en människa kan göra med sitt liv att viga det åt att sprida Daaks ljus över Mundana och Hans renande eld till Daaks fiender'. De beslutar att tala mer om detta i framtiden och speciellt undersöka breven som Lansal tagit från Sir Lot Bondes kropp efter Slaget vid Bondstorp gods.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XV) - En oväntad uppdagelse

Tredje veckan i tretoria 1529 efter Daak

Under vistelsen hos ätten Dag och Natt blir det tydligt för Sir Vicras van Tallberg att Sir Vug Dag och Natt inte gillar honom. Det verkar som om Vug ogillar att hans syster Darella 'gifte ner sig' av politiska skäl. Vug ogillar också att systern gifte sig med vindtroende. Vicras gör dock sitt bästa att vinna över Vug med sin Charm, vilket möts med framgång.

En förmiddag kommer en springpojke till Grim vindkappan van Tallberg och ger honom ett paket som han säger lämnats vid porten åt honom. Paketet innehåller en barkbit som bär Solens soldaters sigill. Grim besöker porten och söker efter mannen men finner inget, han förhör vakterna men de påstår att de inte kommer ihåg något speciellt om mannen som lämnade paketet.

RP och Hans nåd Vasil Dag och Natt undersöker Sir Lot Bondes brev. Det är krypterade men Bivor klan Ghor den starke knäcker koden utan problem.
Till Sir Lot "ikonslagaren" Bonde: Det gläder mig och moder Cira Crusatora Zelosia att våra tålmodiga planer nu snart kommer bära frukt. Informationen som era kontakter och våra fränder inom ätten van Culnar delgivit oss har äntligen resulterat i identifikationen av de medlemmar av den fördömda Commersium lamia som vi måste förgöra. Vårt stundande möte i på Bondstorp gods kommer vara det sista med det invigda innan vi kan låta Dibukt skörda nattens styggelser från vårt älskade furstendöme. Siarna har sett flera tecken, min broder, de gamla gudarna kommer äntligen rena Tronmark, Targus och Targatia. Må Modern vaka över oss och må Dibukt leda våra vapen. - Undertecknat: Sir Forsek Crusator Zelosius
Brevets innehåll är chockerande och skapar många långa diskussioner. Följande diskuteras;
  • Det var Hans nås Vasil Dag och Natt som via en anonym kontakt på Bondstorp gods kom över informationen att ätten Bonde och speciellt Sir Lot ikonslagaren Bonde var medlemmar och kontrollerade av Commersium lamia. Det var denna information som förmedlades till Lonal, Sir Lansal Swerds far. Var den anonyma kontakten en bedragare?
  • Kanske var det så att Kristallorden och ätten Bonde egentligen arbetade mot Hans Majestät Fanmaris II häxmästaren van Culnar, om så är fallet hjälpte greven, Hans Högvälborenhet Divil Gemoro van Dacmat, och godsherrarna storfursten genom att krossa ätten Bonde. Kanske var det så att Bonde och Kristallorden satt och planerade en palatskupp när greven och godsherrarna anföll?
  • Finns det delar av ätten van Culnar som inte står på storfurstens och Commersium lamias sidan?
  • Om flera ätter är under kontroll av Commersium lamia och Bonde inte var en av dessa utan snarare arbetade mot lamiorna och storfursten; vilka godsherrar kan man lita på? Har greven och de andra godsherrarna blivit förledda och använda av Commersium lamia?
  • Gemoro van Dacmat, van Ulmak och Dag och Natt har planerat en palatskupp sedan ett tag tillbaka. Kan man lita på dessa?
Innan RP lämnar ätten Dag och Natt utmanar Vug sin svåger Vicras på duell. De två kämpar hårt men Vug drar det korta strået. Vicras hjälper den slagne riddaren upp och blir mottagen med respekt. 'Jag är glad att du nu tillhör vår familj, ni är alltid välkomna till våra marker' säger Vug innan RP avreser mot Nordanlund gods.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XVI) - Grim får ett erbjudande och Sir Lansal börjar sin träning

Fjärde veckan i tretoria
Grim vindkappan van Tallberg besöker Hans nåd Doriel van Tallberg i dennes arbetsrum. De två talar om vad som hände hos ätten Dag och Natt och vad RP fick lära sig där. De talar om den politiska situationen och att det är farliga tider, vem kan man lita på? Frågan om en stundande palatskupp kommer upp och Doriel stöttar idén men lovar inte att officiellt göra detsamma på mötet med de andra godsherrarna. Grim säger att hans lojalitet först och främst ligger hos Doriel och är glad att denne godkänt planerna. Doriel lovar att ställa upp med resurser för palatskuppen om det skulle behövas. Sedan berättar Doriel om sina planer inför mötet med greven och godsherrarna. Han planerar att söka godkännande för etableringen av ett nytt gods på de marker som ätten van Korshusa har brutit i anslutning till ätten van Tallbergs marker. Doriel tänker även söka återställa Korshusa gods åt ätten van Korshusa men nu som vasaller till honom själv. Det skulle betyda att godset som van Korshusa idag arbetar på skulle stå tomt. Doriel frågar om Grim skulle kunna tänka sig ta upp godset som vasall till Doriel. Självklart måste Grim ta emot riddarslaget och skaffa sig en familj. Grim svarar jakande och de två bröderna avslutar med att dricka och äta tillsammans.

Bivor klan Ghor den starke möter med Doriel på dennes arbetsrum tillsammans med Sir Vicras van Tallberg och Sir Lansal Swerd. Bivor talar med Doriel om hans tjänst för ätten och menar att sin skuld till Sir Anton van Tallberg nu är betald. Men Bivor säger också att han inte tänker lämna ätten vind för våg. De oroliga tiderna som närmar sig kommer han kämpa för huset men när lugnet och freden återvänder till Targatia planerar Bivor att ge sig av. Doriel tackar Bivor för allt denne har gjort för ätten och för hjälpen framöver. Doriel lovar även att se till att dvärgen har allt som denne behöver så länge han stannar på ättens marker.

Vicras besöker Valian Bors på Grims kloster. Han samtalar om händelserna som ligger framför dem och de osäkerheter han känner kring vindarnas gunst. Bors försäkrar att ett offer är på sin plats för att återbalansera Vicras och området mot Nordanvinden. Bors föreslår att Vicras finner några hedningar vars blod kan offras till Nordan men i avsaknaden av hedningar går Vicras med på att gå i vapentjänst för klostret under en vecka.

Lansal reser till Targus tillsammans med Bivor och Damaga. Utanför Stora västporten har ett flyktingläger vuxit upp av framförallt kvinnor och barn tillhörande daaktron. Drygt 200 personer har provisoriska hem utanför porten. Lansal ger dem den mat han har på sig och en givmild mängd silver till de värst behövande.

Lansal lämnar ett meddelande till Jorgus på Tulvs tre tunnor och inväntar dennes svar.

Bivor lämnar Damaga med Elektra Medikus på Collegium Medicorum. Elektra tränar Damaga i konventionell läkekonst men även i "livets mysterium". Elektra erbjuder även Bivor undervisningen och träning.

Lansal blir kontaktad av Jorgus och han börjar sin träning för att gå med Sjöhästarna. Lansal blir tagen till en fiskeby söder om Targus. På en gård tränas han i disciplin, religion, vapenteknik och magi. Jorgus menar att medlemskap i sällskapet inte skall tas lättvindigt. Deras uppdrag är större än den enskilde och hela livet måste sättas på spel för Daak.

Bivor spenderar tid tillsammans med flyktingarna utanför Stora västporten för att ge dem vård med Läkekonst. Rykten om Bivor som "filantropen" sprider sig och de daaktroende är mycket tacksamma.
 
Last edited:

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XVII) - Religiösa förföljelser och radikalisering

Fjärde veckan i tretoria 1529 efter Daak
Grim vindkappan van Tallberg
håller en ceremoni i Svartån utanför Kadarkulle. Han låter Fader Domer tvångsdöpa hedningarna på Nordanlund gods . Det är uppenbart att de flesta som låter döpa sig inte önskar det, även fast en liten grupp är genuina konvertiter till daaktron. Grim har såenderat mycket tid med att "övertala" hedningarna att utvärtes acceptera daaktron. Några daaktroende och vindtroende bland åskådarna beter sig hånfullt mot hedningarna men Grim ger snabbt order till Danu den unge att avlägsna de störande elementen. Kadarier Adella, de andra av kadarierna och den inre cirkeln i Kadar-kulten har gett sig av från markerna för att undvika dopet.

Under Sir Vicras van Tallbergs tid i garnisonen för Grims kloster lägger han märke till att Valian Bors och de andra munkarna predikar och agiterar kraftigt emot hedningarna och för att harmonisera området tillbaka mot Nordanvinden. Detta skall ske genom hämnd för Broder Eber van Tallberg och Glokta Skogsvakten. Det blir uppenbart att en radikalisering av de vindtroende är pågående. Klostrets garnison har den sista tiden vuxit till 50 man. Under vistelsen med garnisonen märker Vicras också att behandlingen av hedningarna blir sämre och sämre. Han försöker Argumentera för att alla hedningar inte är onda och att det finns dem som är goda. Han använder Adella som positivt exempel. De andra i garnisonen verkar helt oförstående inför hans argument och Vicras får spendera flera dagar med att gräva nya pissgropar och latriner som straff för hans ursäktande attityd mot hedningar.

Bivor klan Ghor den starke spenderar all fritid i Targus tillsammans med Elektra Medikus och Damaga i träning och studier av mystikerns värv. Under arbetet med de daaktroende flyktingarna får han höra flera rykten;
  • Hans Majestät Fanmaris II häxmästaren van Culnar fortsätter rusta sig för en stundande konflikt, rekrytering har även påbörjats och Targus stadsvakt expanderar
  • Primoden av Targus ryktas hållas fången i Slottet Pelgrinmarac för tortyr och Fanmaris använder primodens förmögenhet för att finansiera upprustningen
  • Primoden av Targus har gått under jorden för att organisera en revolt bland de daaktroende och kommer snart skrida till verket
  • ett stundande inbördeskrig kommer inledas i hertigdömet Porfyrien
  • en ung aristokrattjej av den alviska delegationen från Kininaé Vired’lin saknas
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XVIII) - Första veckan i kuadra 1529 efter Daak

Firande av Vårdagsjämning
Vårdagjämning har kommit till markerna och de vindtroende vallfärdas till Grims kloster. Ätten van Tallberg närvarar. Sir Vicras van Tallberg lägger märke till att radikaliseringen av vindtroende fortskrider. Broder Eber van Tallberg och Glokta Skogsvaktens död används som exempel på martyrskap och på oförrätter mot de vindtroende från hedningarna. Valian Bors talar om hur en harmonisering behövs via en återbalansering mot Nordanvinden, något som i sin tur kräver hämnd. Det görs referenser till pålningen av Ehlas Styggelsen och Dara Knogen samt Grim vindkappan van Tallbergs tvångsdöpande av hedningarna på Nordanlund gods. Referenserna är menade som positiva och hålls upp som exempel på hur hedningarna skall hanteras. Vicras oroas över utvecklingen.

Träning i livets mysterium
Bivor klan Ghor den starke och Damaga vhic Nangalie spenderar veckan i träning med Collegium Medicorum. Deras kunskaper växer och Damaga visar sig vara en naturbegåvning i färdigheterna.

Lansal Swerds omstöpning
Sir Lansal Swerd
tränas under Jorgus XV Den brinnande i kroppsarbete, teologi och Sjöhästarnas filosofi. De tränar också vapenteknik, Jorgus anser inte att Lansal är på den nivån han behöver vara för att lära sig Sjöhästarnas stridskonst.

Under ett kvällssamtal med Jorgus får Lansal dricka dekokter som gör att han svimmar. Han vaknar instängd i en kista begraven levandes. Hans sinne är fortfarande i en dimma av dekokterna och han är naken med märken smetade över hela kroppen. Han kämpar mot paniken och anstränger sig till bristningsgränsen för att finna en väg ut. Sakta men säker klöser, sliter och forcerar han sig sig sakta ut genom träkistan och genom jorden upp till frisk luft. Lansal ligger i morgonrodnaden och andas frisk luft när han märker att ett nytt sinne har vaknat inom honom. Han kan känna av
den kraft eller energi som Jorgus och andra mystiker talar om som magi.

I en enkel ceremoni, där och då svärs Lansal in i sällskapet Sjöhästarna.

Lansal frågar Jorgus om lamior och vilka vapen samt strategier som kan hjälpa RP i striden mot dessa. Han berättar även om deras planer att genomföra en palatskupp för att stoppa Commersium lamias inflytande över storfurstendömet. Jorgus berättar att Sjöhästarna kommer hjälpa dem och ger Lansal kodnamnet Damas IV som kan kontaktas på Tulvs tre tunnor i Targus.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XIX) - Första veckan i kuadra 1529 efter Daak

Grim vindkappan van Tallberg och teodicé
Grim vindkappan van Tallberg besöker Fader Domer i Tallbergs kyrka. Han lägger upp benen på kyrkbänkarna och i samtal med Domer ifrågasätter han varför Daak tillåter ondska. Domer förklara att Daak inte kontrollerar alla människor och att demoner och skuggvarelser får människor att synda. Grim gör det mycket tydligt att han vägrar att accepterar detta. Grim menar också att har man gjort så mycket ont som han har så borde Daak göra något. Domer erbjuder att bikta Grim men denne avböjer och menar att vetskapen att han är förlorad och kommer bli straffad för synderna är tillräcklig för honom. Sedan lämnar Grim kyrkan.

Min fiendes fiende är min vän
Sir Vicras van Tallberg
och Grim försöker i Targus söka information om vad Kristallorden vet om Commersium lamia. Efter en vecka av undersökningar får de mötas med Sir Forsek Zelosius och Moder Cira Zelosia. Under samtalet får de veta;
  • Cira och Forsek var närvarande undner Slaget vid Bondstorp men lyckades ta sig ut med livet i behåll
  • Forsek avskyr Grim och Vicras samt önskar hämnd på dem
  • Kristallorden, Dibuks barn, ätten Bonde och medlemmar av ätten van Culnar, Vazul van Culnar och Steliana van Culnar, planerade att genomföra en palatskupp mot Hans Majestät Fanmaris II häxmästaren van Culnar och Commersium lamia som kontrollerar hovet
  • Commersium lamia har två systerorganisationer, Incantamenti lamia och Necatorum lamia
  • Lamior är känsliga för solljus
  • Kristallorden vill inte samarbeta med godsherrarna av Tronmark och varnar RP från att kommer i deras väg igen
  • ätten van Ulmak är kontrollerade av Commersium lamia
  • Ribbing, van Tallberg och van Calter är under misstanke för att vara influerade av Commersium lamia
  • ätten Gemoro van Dacmat är misstänkta för att vara under inflytande av Commersium lamia
  • Kristallorden samarbetade med primoden av Targus för att med hjälp av helgat vatten genomföra palatskuppen men sedan primodens försvinnande har planerna hamnat på is
  • Elysia den sköna Carpus är en lamia
  • Fanmaris II tjänar lamiorna i utbyte mot evigt liv

Sir Lansal Swerds återhämtning
Sir Lansal Swerd
plågas av efterdyningarna av sin omstöpning. Han vårdas och är på bättringsvägar.

Bivor träffar Aagel vhic Nangalie
Bivor klan Ghor den starke
studerar under Elektra Medikus på Collegium Medicorum tillsammans med Damaga vhic Nangalie. Damaga kommer en dag med sin tvillingbror Aagel vhic Nangalie för att denne också skall kunna studera mystikerns värv. Aagel är chockerad över att Damaga spenderat all denna tid med Bivor, deras mor har varit mycket orolig. Damaga lugnar sin bror och säger att tiden med Bivor och van Tallberg har varit mycket givande. Hon kallar även Bivor för sin "hedervärda fiender" vilket får Bivor att fundera.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XX) - Andra veckan i kuadra 1529 efter Daak

Förhandling vid grevens hov
Hans Högvälborenhet Divil Gemoro van Dacmat kallar alla Tronmarks jordanes till sitt hov på Damilliacs slott för förhandlingar kring krigsbytet från Slaget vid Bondstorp. RP reser som del i Hans nåd Doriel van Tallbergs sällskap. Sir Begal van Tallberg stannar på Tallberg gods för att sköta ättens affärer. Darella Dag och Natt stannar på Nordanlund gods.

Under välkomstfesten går Sir Vicras van Tallberg runt och talar om van Tallbergs insatser under Slaget vid Bondstorp. Flera rykten når RPs öron under festen;
  • Primoden av Targus hålls fången och torteras av Hans Majestät Fanmaris II Häxmästaren van Culnar i tortyrkammaren under Slottet Pelgrinmarac
  • Primoden av Targus har gått under jorden och förbereder de daaktroende för en revolt
  • Fanmaris II är en häxmästare och har med svartkonster förlängt sitt liv
  • Fanmaris II står i förbund med lamior och andra mörka krafter, han har inte sett utomhus i solsken på flera år. Ett klart tecken på beblandning med skuggvarelser
RP lägger märke till att Hans nåd Morgel van Ulmak söker upp och talar med betydelsefulla personer. Sir Lansal Swerd försöker ta reda på vad Morgel har i görningen och får följande information;
  • Moregel påstår sig ha en överlevande arvinge till ätten Bonde, Farana Bonde, som han har låtit gifta sig med en av hans riddare, Sir Remuno Ram, och därmed förväntar han sig att Remuno kommer ärva ätten Bondes gods.
Under festen talar Hans nåd Feldan van Calter öppet och högt om sitt ogillande för Fanmaris II. Grim van Tallberg försöker ta reda på hur uppriktig Feldan är och det verkar som om godsherren är genuin i sin avsky för storfursten.

En sen eftermiddag börjar förhandlingarna med att alla parter lägger fram sina bud.
Hans nåd Marok Ribbing
  • anser att Bondes vasaller inte skall bli av med sina gods utan istället svära eder av trohet till någon annan jordanes
  • anser att Ribbing skall få minst ett gods eller en ny vasall för deras lojalitet och insatser under konflikten
  • poängterar att deras ätt tog stora förluster under Slaget vid Bondstorp
Han nåd Vasil Dag och Natt
  • anser att huvuddelen av krigsbytet borde tillfalla Divil Gemoro van Dacmat som ledare över styrkorna och greven av Tronmark
  • anser att det är på sin plats att belöna Doriel van Tallberg för dennes ovärderliga insatser under slaget
  • anser att Morgel van Ulmak borde kompenseras eftersom dennes ätt är gammal och har stor status och inflytande i grevskapet
  • anser att den egna ättens kompensation gärna får komma i form av silver och natura, de har redan mark och gods att försvara så att det räcker
Hans nåd Morgel van Ulmak
  • stämmer in i Vasils Dag och Natts bedömning och menar att ätten van Ulmak borde kompenseras i relation till deras höga status, som forna innehavare av titeln Magna Princep är detta inte mer än rätt
  • stämmer också in i att ätten Dag och Natt redan har mark så att det räcker
  • menar att Farana Bonde, en avlägsen medlem av ätten Bonde , sökt skydd hos hans ätten van Ulmak efter Slaget vid Bondstorp och att han inte hade hjärta att sända iväg henne. Hon har nu tagit del av hans bröd och salt och han måste därmed beskydda henne. Under hennes tid hos ätten har hon förälskat sig i en av Morgels riddare, Sir Remuno Ram, och de två har sagt äktenskapslöften i Daaks och de fyra profeternas namn. Därmed är tekniskt sätt Remuno den rättmätiga arvinge till ätten Bonde och borde ärva så mycket som möjligt, kanske till och med titeln som jordanes. Morgel presenterar dokument som skall bevisa Faranas släktskap med Bonde och äktenskap med Remuno
  • menar att ätten tagit stora ekonomiska förluster under slaget och önskar därmed så mycket kompensation som möjligt
Hans nåd Feldan van Calter
  • menar att Morgel van Ulmak inte skall få någon stor del av krigsbytet på grund av de oärliga sättet han försöker manipulera förhandlingarna genom Farana "Bonde"
  • menar att Vestru Bonde, en avlägsen släkting till Bonde sökt skydd på en av hans vasallers gods efter Slaget vid Bondstorp. Eftersom vasallen inte visste vem pojken var fick han bröd och salt och nu när hans identitet är känd är det Feldans plikt att skydda pojkens intressen. Menar att Vestru är den rättmätige arvingen till Bondes egendomar och titlar och borde ärva. Presenterar dokumentation som visar Vestrus släktskap med ätten Bonde
Hans nåd Doriel van Tallberg
  • anser att Bondes vasaller måste respekteras och få behålla sina gods, en vasall skall inte straffas för dennes herres illgärningar
  • anser att Sir Sebael van Korshusa skall få tillbaka Korshusa gods
  • anser att godsets Sebael har byggt och levt i exil på skall erkännas som ett riktigt gods under ätten van Tallberg
  • anser att Sebael skall sväras in som vasall till Doriel och presenterar dokumentation som visat att en ed redan svurits och att Sebael instämmer med Doriel
Hans Högvälborenhet Divil Gemoro van Dacmat
  • anser att Bondes vasaller skall behålla sina gods och svära trohet till andra jordanes
  • anser att hans egen ätt skall få Bondes storgods som kompensation för deras insatser
Förhandlingarna svänger fram och tillbaka och blir stundvis mycket konfrontativa, speciellt mellan Feldan och Morgel som anklagar varandra för att ljuga och försöka manipulera förhandlingarna. En tjänare kommer plötsligt in och talar med Divil som ursäktar sig. Han kommer snart tillbaka och meddelar att ytterligare en person har anlänt och gör anspråk på en plats vid förhandlingarna. Divil meddelar att han har givit personen bröd och salt. In kommer Sir Yegor Bonde som ställer följande krav;
  • som den närmaste manliga släktingen till ätten Bonde skall han ärva allt i utbyte mot att gå med på att inte starta blodsfejd mot de andra jordanes
I flera dagar förhandlas det öppet och bakom stängda dörrar. Vicras gör ett försök att få de andra jordanes att helt bortse från Yegors krav och istället helt dela upp Bondes egendomar mellan varandra. Ett försök som misslyckas.

Divil har funnit en kompromiss som han gillar vilken innefattar Yegor. Grim argumenterar under förhandlingarna för att van Tallberg skall få allt de vill ha plus ett gods. Vicras bistår i argumentationen. Grim visar bland annat upp en medaljong som Hans Majestät Uthos IV gav till sina fyra löjtnanter och menar på att en ätten med sådan historia borde kompenseras därefter.

Resultatet av förhandlingarna blir som följer;
Sir Yegor Bonde
  • får ärva ett av ätten Bondes gods, som cavalles och inte som jordanes
  • svär trohet till Divil Gemoro van Dacmat och blir dennes vasall
  • går med på att skriftligen förlåta de jordanes som deltagit i Slaget vid Bondstorp och därmed avstå från blodsfejd
Han Högvälborenhet Divil Gemoro van Dacmat
  • tar besittning över Bondes storgods
  • får Sir Yegor Bonde, cavalles, som ny vasall
Hans nåd Marok Ribbing
  • 5 000 silver
  • 10 000 natura
Hans nåd Vasil Dag och Natt
  • 20 000 natura
Hans nåd Morgel van Ulmak
  • Farana Bonde legitimeras och erkänns som en äkta Bonde
  • två nya vasaller, cavalles, från Bondes gamla
Hans nåd Feldan van Calter
  • Vestru Bonde legitimeras och erkänns som en äkta Bonde
  • en ny vasall, cavalles, från Bondes gamla
  • 5 000 silver
Hans nåd Doriel van Tallberg
  • Sir Sebael van Korshusa skall få tillbaka Korshusa gods och blir vasall till Doriel
  • godset Sebael och hans folk byggt under deras exil skall erkännas som ett äkta gods och ges extra mark från Divil, godset tillfaller Doriel
  • ett gods från Bondes gamla
  • 20 000 natura
Efter förhandlingarna har Doriel klart gått som en av segrarna tillsammans med Divil Gemoro van Dacmat och Vasil Dag och Natt. Alla andra jordanes har i stort sett gått ut som förlorare. Morgel van Ulmak och Feldan van Calter är speciellt upprörda.

Efter krigsbytet delats upp och alla satt sina sigill och namnteckningar till dokumentet börja diskussionerna om hur de skall hantera Fanmaris II som inte har upphört med förföljelser av de daaktroende. Stämningen är dålig efter de tidigare förhandlingarna och det är endast Divil som försöker förena godsherrarna om en gemensam inställning och plan. De andra jordanes kommenterar knappt och snart rinner samtalen ut i sanden.
 
Last edited:

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XXI) - Andra veckan i kuadra 1529 efter Daak

Firande av Vontar-lozad
När den dvärgiska högtiden Vontar-lozad drar sig nära får Bivor klan Ghor den starke en tunna kvasr levererad till sig på Damilliacs slott. Tunnan har skickats av Kon klan Ghor den snabba. Bivor delar med sig av ölen till alla som vill ha och hans redan goda rykte förbättras på slottet.

En guide till slottet Pelgrinmarac
Bivor samtalar med Damaga vhic Nangalie och får denna att gå med på att leda palatskuppens deltagare in i slottet Pelgrinmarac. Damagas enda krav är att hennes mor, Avanion vhic Nangalie, och tvillingbroder, Aagel vhic Nangalie, skall räddas och inte komma till skada. Bivor lovar detta.

Konspiratörerna samlas
När de andra jordanes rest hem möter RP med Hans Högvälborenhet Divil Gemoro van Dacmat, Hans nåd Vasil Dag och Natt och Hans nåd Morgel van Ulmak för att planera den stundande palatskuppen. Det var osäker om Morgel skulle delta eftersom denne blivit missnöjd med förhandlingarna om krigsbytet men denne menar att hans ätt är ödmjukt och faller inte tillbaka när de givit sitt ord. Vasil menar att målet med palatskuppen är att döda Elysia den sköna Carpus och Hans Majestät Fanmaris II Häxmästaren van Culnar. Men föreslår också att de skall undersöka om primoden av Targus går att finna i slottet och i så fall rädda honom. Vasil är redo att dö, bara de lyckas befria Targatia från Commersium lamia. Det beslutas att Vasil skall försöka rädda primoden. Divil menar att deras roll borde vara att ta ut Fanmaris II. Vilket också beslutas. Morgel erbjuder sina tjänster genom att distrahera Culnargardet. Vilket också beslutas. Hans nåd Doriel van Tallberg erbjuder sig ta ut Elysia. Vilket också beslutas. Bivor berättar att han vet ett sätt att ta sig in i slottet och att Avanion vhic Nangalie med hennes barn inte får skadas under kuppen. Morgel tycker det är orimlig och menar att det varit en skam för Targatia att Fanmaris II låtit alver leva i slottet i flera år. Divil godkänner dock planen.

Vart ligger Morgel van Ulmaks lojaliteter?
Sir Lansal Swerd
och Sir Vicras van Tallberg försöker under några dagar ta reda på om Morgel verkligen är på konspiratörernas sida. Lansal tar sig in i hans rum och undersöker Morgels privata saker, detsamma görs för flera av dennes tjänare. Vicras försöker Genomskåda Morgel. De drar efter några dagar slutsatsen att Morgel faktiskt är på deras sida.

Samtal med Morgel om Commersium lamia
RP
har ett möte med Morgel och berättar för denna om informationen de fått från Moder Cira Zelosia och Sir Forsek Zelosius; att ätten van Ulmak skulle vara under inflytande av Commersium lamia. Morgel blir bestört och menar att han inte kan tänka sig något sådant. Men han säger att han skall låta Fader Pelgrim undersöka saken.

Lansal berättar om Sjöhästarna
Lansal
har ett möte med RP och berättar för dem om Sjöhästarna och om hans far, Lonals samröre med organisationen. Han avslöjar även att han har gått med Sjöhästarna och blivit omstöp och nu kan kanalisera magi.
 
Last edited:

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XXII) - Tredje veckan i kuadra 1529 efter Daak

Firande av S:t Sebaels jakt

Tillbaka på Nordanlund gods har det blivit dags att fira S:t Sebaels jakt. Hans nåd Doriel van Tallberg bjuder sina vasaller, Sir Igor van Selenbo och Sir Vicras van Tallberg att delta i jakten. Vicras gör inget vidare ifrån sig men tack vare Doriels skicklighet får de några ståtliga byten som de sedan donerar till Tallbergs kyrka. RP deltar även på högtidsmässan i Tallbergs kyrka. Fader Domer predikar om hur S:t Sebaels fördrivning av mörkerhundar är ett exempel som daaktroende idag måste efterleva. Det finns skuggvarelser idag som måste fördrivas så som det fanns då, hedningarna och Häxmästaren. Domers predikan väcker gillande. Sedan presenterar Domer för församlingen S:t Lioras reliker och skatterna från S:t Lioras kyrka. Han menar att ett mirakel har låtit dessa skatter uppenbara sig för dem. Relikerna får församlingen att ge uttryck för allehanda religiösa upplevelser. Domer utropar grundandet av S:t Lioras order med han själv som stormästare.

Bivor möts med Avanion
Bivor klan Ghor den starke
besöker Avanion vhic Nangalie på slottet Pelgrinmarac. Han presenterar henne med ett av Damagas vhic Nangalies hårspännen och får därmed alvens uppmärksamhet. Han försöker få henne att gå med på RPs planer som skall skydda henne under palatskuppen men han talar inte helt sanning och hon genomskådar honom omedelbart. Bivor berättar då att han har tagit hand om Damaga den senaste tiden och att han inte kan berätta varför men att Avanion och Aagel måste möta honom utanför slottet på dagen för palatskuppen för att inte fara illa. Han berättar inte om palatskuppen men antyder att något kommer hända som kan göra det farligt att vara i slottet. Avanion går med på Bivors plan.

Lansal söker råd från Sjöhästarna
Sir Lansal Swerd lämnar ett meddelande på Tulvs tre tunnor i Targus. Meddelandet är till Damas IV. Efter några dagar söker Damas IV upp Lansal och de två samtalar. Damas IV förklarar att han blivit rådd av Jorgus XV att hjälpa Lansal, annars skulle han aldrig gjort det för någon av Lansals låga rang. Lansal vill veta hur man besegrar lamior och Damas IV svarar gärna.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XXIII) - Fjärde veckan i kuadra 1529 efter Daak

Silver skadar de övernaturliga

RP reser till Targus och beställer där silverbeslagna vapen inför striden med lamiornas tjänare, famarierna. Sir Vicras van Tallberg betalar för arbetet och de inväntar att beställningarna skall bli klara.

Din heder är din familjs
Bivor klan Ghor den starke
och Vicras samtalar i Bivors våning i Targus. De funderar över hur de skall hantera Avanion vhic Nangalie. Bivor vill inte gå tillbaka på sitt ord och känner sig mån om att skydda familjen han givit sitt ord. De beslutar att mötas med Avanion strax innan palatskuppen utanför palatset och på så sätt hindra att skada kommer till henne och hennes barn.

Läget i Targus
Under deras vistelse i Targus hör RP en rad rykten;
  • Hans Majestät Fanmaris II Häxmästaren van Culnars förföljelser fortsätter
  • Hennes Högvälborenhet Elia van Culnar av Dimmestrand marscherar med ättens hela styrka från norr mot hertigdömet Porfyrien
  • Hans Högvälborenhet Sekyl da Marcui av Porfyrien har kallat alla daaktroende och äkta damarier att ta upp vapen mot Häxmästaren
RP lägger märke till att stadsvakten i Targus arbetar övertid med att slå ner dissidenter, äkta som upplevda.
 

Shabo

Veteran
Joined
21 Feb 2014
Messages
59
Lugnet före stormen (Del XXIV) - Första veckan i pentanda 1529 efter Daak

RP hämtar sin utrustning
RP
hämtar sina vapen från hantverkarna. De får betala högre pris än vanligt på grund av skenande priser i Targus.

Daaks hämnare
Sir Lansal Swerd
möts med Damas IV på Tulvs tre tunnor. De tar sig genom Targus gator till Gammelporten som är stängd för natten. Damas talar med befälet som släpper in dem och låter de passera. Det är uppenbart att befälet är daaktroende och han önskar Daaks och de fyra profeternas välsignelse över deras uppdrag innan de skiljs åt. De tar sig fram till Milargok Förkunnarens domkyrka och väntar på att bli insläppta. Några stadsvakter får syn på dem men Damas gestikulerar till dem och vakterna låter dem vara. Väl inne i domkyrkan träffar de ett antal munkar. Lansal uppmärksammar att domkyrkans alla fönster är försedda med tunga gardiner för mörkläggning. De inleder en rad ceremonier där de välsignar Lansals svärd och Sir Vicras van Tallbergs glav som de har med sig. Sedan välsignar de Lansal. Ceremonierna har tagit lång tid och de blir klara strax innan middag följande dag. Lansal avslutar ceremonierna i Milargok Förkunnarens domkyrka med en bön till de fyra profeterna. "Jag är Daaks sköld, svärd och hämnare".

Palatskuppen drar nära
Den damariska våren är i full blom. På fälten runt om i Tronmark har sådden börjat gro och sticker sina vårsköna fingrar upp ur myllan. Boskapen är ute på bete. Skogarna sprakar med färger och liv. Fåglar sjunger i träden och småvilt leker i skogens skugga. Men allt är inte som det skall. Barnen är inte ute och leker som de bör. Targus gator är sparsamt befolkade och det ligger en tung spänning i vårluften. Som om en tung, blöt filt låg över tillvaron.

RP befinner sig på Bivors våning i väntan på palatskuppens början. De skickar efter Avanion vhic Nangalie via en springare från Oxkvarnen.

Bivor klan Ghor den starke lämnar över några personliga ägodelar till Harara klan Ghor, främst bland sakerna är Sir Anton van Tallbergs yxa. Harara har en ceremoni i våningen där han åkallar Vontar och dennes välsignelse över Bivor, hans vapen och rustning. Harara ställer också Bivor i Vontars gunst genom ceremonin. "Man är sina fäder. Åkalla dem som gått före dig på den långa vandringen Bivor. De som väntar i Vontars hallar kan också höra sina släktingars rop." Innan de två dvärgarna skiljs åt säger Harara; "Din heder är din familjs" och "Om fienden finns framför dig, titta åt sidorna". Bivor svarar med; "Jag står här". De omfamnar varandra och skiljs sedan åt.
 
Top