Kommissarie Beck och det utomjordiska biblioteket

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
789
Inspirerad av tråden om världsbygge tänkte jag prova att kasta ut ett världsbygge här. Jag har hållit på med det rätt länge -- i ett par år till och från -- och jag vill se om jag kan lösa upp visa knutar i mitt eget tänkande om jag till slut tvingas formulera mig inför andra. Kanske har folk dessutom idéer, eller förslag på vidare läsning, eller konstruktiv kritik. Jag vet ärligt talat inte om slutresultatet i huvudsak kommer att bli ett rollspel eller en serie romaner -- jag lutar nog åt det senare; jag ska faktiskt ha ett möte med en litterär agent nästa vecka och diskutera ett par romanutkast som hon har läst, som utspelar sig i världen.

*

Okej. Jag älskar bibliotek som äventyrsplatser, i synnerhet när biblioteken görs mytologiska eller magiska. Jag älskar Borges novell ”Biblioteket i Babel”, som består av oräkneliga rum, där alla böcker som går att skriva finns samlade, huller om buller. Jag älskar också ”onda böcker” i deckare och mysterier, som hos Lovecraft, och som i filmen Ninth Gate.

Just nu skriver jag på ett världsbygge där sådan tematik förekommer i en science-fiction setting, men jag har kört fast i kosmologin. Såhär ser det ur just nu:

1. På grund av ett datavirus är tänkande maskiner tabu. Den mänskliga civilisationen har på sätt och vis återgått till en sorts femtiotalsnivå på teknologin, med hålkortsmaskiner, mekaniska räkneverk, och så vidare, även om det fortfarande finns rymdfärd, kolonier på månarna kring gasjättarna, och till och med möjlighet att färdas snabbare än ljuset — att ”falla” mellan stjärnorna med alcubierredrift. Väldiga arkiv och bibliotek är återigen viktiga platser, och mikrofilm och holografiska kristaller, och böcker och pärmar och papperstidningar och så vidare åter används återigen i stor utsträckning.

2. Mänskligheten har hittat ett enda spår efter en främmande civilisation: på Aramintea, en avlägsen, vindpinad planet, tornar en handfull monolitiska ruiner upp sig. De är tillverkade i nästan oförstörbar sten, helt släta, och vagt hotfulla i sin geometri. Mänskligheten har utforskat dem så gått de har kunnat, men de har gett upp hoppet om att begripa sig på dem, eller om att lära sig något om den främmande art som en gång, för eoner sedan måste ha byggt dem.


3. Här blir det lite ”den namnlösa fasan”-aktigt. Världen — det är egentligen en fortsättning på mitt ockulta deckarspel som jag körde för många år sedan och ibland har skrivit om här — världen behöver en sorts lovecraftsk, krypande, obegriplig skräck. Alltså:

4. Ruinerna på Aramintea är i själva verket de tredimensionella ”skuggorna” av en struktur som är byggd i många fler dimensioner än så. Om mänskliga medvetanden hade förmått se och tänka och röra sig i nio eller elva eller tretton dimensioner, så hade de upplevt ruinerna som en vindlande, väldiga labyrint.

5. Vad finns i labyrintens mitt? Det är inte helt klart ens för mig själv, antar jag. Jag vet att det är en giftig eller skadlig restprodukt som en främmande, hypermäktig civilisations teknologi har lämnat efter sig, och att denna civilisation har byggt labyrinten för att skydda universum. Tänk det som att The Old Ones slutförvarar sitt kärnavfall där.

6. Det rör sig om en telepatiskt baserad teknologi som förvränger själva verkligheten. Vi är definitivt på nivån ”sufficently advanced technology is indistinguishable from magic”.

7. Okej. Så långt om Aramintea. På en annan värld, gömd under isen, hittar en grupp kolonisatörer en artefakt, som är tillverkad av en ANNAN främmande civilisation, som en gång spann över stora delar av galaxen. Deras teknologi sög sig kraft ur ruinerna på Aramintea utan att förstå vad de gjorde; jag tänker mig att de, i relation till ruinerna, var som grottmänniskor som hittade en kärnavfallsdepå, och började använda det radioaktiva materialet för att koka vatten. När de väl förstod att det var på grund av ”de magiska stenarna” som de blev sterila, och började få bölder och brännskador och dö i mängder, var det för sent.

8. Den teknologi som denna andra civilisation, som vi kan kalla för De Förgiftade, framställde var alltså bara ett svagt eko av vad varelserna på Aramintea, ”The Old Ones”, kunde göra, men med mänskliga mått var den ändå mycket mäktig: den lät dem kröka rumtiden, vandra genom skuggor, korrumpera sitt eget kött, besöka folks drömmar, framställa en sorts psykiska parasiter vars liv egentligen bestod av andra varelsers ”livskraft”, och annat. Igen: ”indistinguishable from magic”.

9. En central tanke handlar om artefakten efter De Förgiftade. En galen mördare skriker på en rättspsykiatrisk klinik att den är ”en bokstav som odlar de ögon som kan läsa den”. Det är hans sätt att säga att det handlar om en sorts fraktal teknologi, där hela civilisationen finns i varje del, som om hela världslitteraturen skulle finnas inrullad i en punkt, och som att den som lär sig läsa denna enda punkt på sätt och vis också lär sig hela alfabetet, och sakta, mystiskt, kan komma åt allt det som skrivits med alfabetet: Don Quixote och Bibeln och böcker i avancerad fysik, och så vidare. Rent konkret handlar det, tror jag, om att man har hittat ett mångdimensionellt föremål som förvrider och förvandlar medvetandet hos alla som undersöker det. På något sätt tänker jag mig det som pusselkuben i Hellraiser. Det är ett enkelt ting, en polyheder av något slag, som man kan vrida på och undersöka oändligt länge, och som alltid tycks ha nya vinklar och facetter — den rör sig helt enkelt genom elva eller tretton dimensioner när man snurrar den i händerna. Och den som sitter och håller på med tinget, och försöker förstå det, får psykiska krafter, och kanske växer också en sorts främmande kött helt konkret växer i deras hjärnor.

10. För att använda de krafter som artefakten har potential att ge en måste man utföra en sorts ”ritualer” för att koda om sitt medvetande till rätt tillstånd, för att skapa en förbindelse med kraftkällan — ruinerna på Aramintea. Delar av dessa ritualer påminner om svart magi och har att göra med paradoxer: man eldar med kemiska substanser som skapar ”svart eld”, man ”matar” den svarta elden vissa särskilda sorters människor: ”en förlamad människa som kan gå; en son som har dödat sin fader”. Varför paradoxer? Jag vet inte. För att det är stämningsfullt, antar jag.

11. En annan del av ritualerna innebär att man skriver eller ristar en viss form, en invecklad, labyrintisk, slingrande spiralform, som är De Förgiftades alfabet, och som dessutom är en kopia av labyrintens form på Aramintea; det är mönstret eller sigillet som labyrinten sätter på den okända, kraftiga energi som läcker ur labyrinten, och som De Förgiftade lärde sig använda.


12. Kanske har jag redan gjort alltihop allt för invecklat, och behöver skala bort saker och försöka hitta till en enklare kärna, men så här långt tror jag ändå att jag har ett intressant, skrämmande mysterium som olika utredare kan nysta i rätt länge: de tror att de jagar en galen seriemördare, men i själva verket är det en man som försöker använda en utomjordisk arts teknologi för att — ja, vad? Något. Ta över världen, etc.

13. Jag tror att en sorts tidsresor är nödvändiga, eller i alla fall tidsloopar; labyrinten på Aramintea är en struktur som sträcker sig genom tid och rum på andra sätt än vad vi är vana vid.

14. Och så till frågan om böcker och bibliotek. Hur får jag in dem i allt det här? Jag tror att artefakten som man har hittat kanske är en sorts bok, eller ett arkiv, och att den därför ”översätter” sig själv till människor som just en bok: den som använder artefakten börjar drömma om en bok i vilken de kan läsa om sina egna liv, eller där de kan läsa om hur de ska utföra ritualerna, eller så drömmer de om att de vandrar i en ändlöst bibliotek. Jag tror att jag gillar den idén? Att artefakten så att säga säger: ”I min värld är jag något som du skulle kalla för en bok, även om jag inte är av papper, och inte har sidor som man kan bläddra i.”

15. MEN. Jag tror att jag också gillar idén att det finns ett helt konkret fickuniversum, en parallell dimension, som ÄR en bok skapad av den utomjordiska civilisationen. En sorts skuggvärld, befolkad av otäcka väsen, som helt enkelt är den utomjordiska civilisationens bokstäver och ord och berättelser — de som skapade artefakten var så oändligt mycket mer avancerade än mänskligheten att deras sätt att lagra information på, och att ”skriva” till varandra på, upplevs som en rad fickuniversum befolkade av livsformer av samma dignitet som oss, och av obegripliga krafter som vi kanske kan försöka tämja och använda, men som vi nog aldrig kommer att förstå. Vad är i så fall artefakten? Nyckeln till biblioteket? Bokens omslag? Den första bokstaven?

16. Utifrån detta: jag tror att det något kan finnas i tanken att en civilisation, i synnerhet om den är mycket avancerad, är identisk med sina verktyg, sin litteratur, sina berättelser: att den som använder ett folks ting, kommer att BLI till dem. Att det kanske är en sorts kolonisering som pågår. ”Bokstaven odlar de ögon som kan läsa den”.

17. Borde man kanske få in böcker mer direkt i själva ritualerna? Okej, man skriver det snirkliga, utomjordiska alfabetet på de döda kropparna, eller på väggarna i rummet där man utför ritualen — men går det att göra mer än så med skrivande, litteratur, böcker, bibliotek? Kan böcker, eller utrivna boksidor, vara en mycket mer central del av alla ritualer? Varför? Varför inte? Kanske är frågan svår att svara på utan mer kontext än den jag har gett, och på något sätt tror jag också att jag har ett snårigt problem med ”metaforens” nivåer här; å ena sidan vill jag att man måste utföra vissa handlingar, skapa vissa ”scener”, för att dessa scener, dessa händelser i världen, i sig själva är en sorts ”skrift” som öppnar ens sinne och ger en tillgång till psykiska krafter, eller som öppnar en portal till den här skuggdimension ifrån vilken man kan dra energi; men å andra sidan ingår det också helt konkret en sorts ”skrift” i ritualen; om det dessutom ska ingå böcker eller boksidor, tappar man inte bara bort sig då? Hjälp.

18. Man kunde förenkla, och ta bort den snirkliga skriften; Gud vet att tropen med en ”symbol” eller ”okänd skrift” på en brottsplats är rätt tummad; det jag gillar är egentligen tanken på ”en ond form” som människor blir besatta av, och skriver ner överallt, och ristar i sina armar, och som man efter långt utredande också kan hitta i molnformationer på Aramintea, och i tumörer i vissa galna mördares hjärnor, och så vidare.

19. Viken bieffekt har användandet av denna förgiftade teknologi på levande varelser? Utöver att de blir en sorts ockulta mördare? Hur försvann De Förgiftade? Om analogin är grottmänniskor som kokar vatten med en stav uran, och får cancer och blir sterila — hur riskerar spridandet av den här teknologin att utplåna mänskligheten? Är det själva verklighetens textur som faller sönder? Jag lutar åt det? Tid och rum bryts sakta ner, allt mer vansinniga, fruktansvärda saker sker.


20. Metaforiskt är väl frågan: om mänskligheten skulle ”gå under av litteratur”, eller ”gå under av skrivspråkets uppkomst”, eller ”gå under av konst” — hur skulle det då se ut? Jag tror att jag måste återvända till Ranicère, och vissa saker han har skrivit om estetik, och om övergången mellan hantverk och konst, mellan bruksföremål och konstföremål, och en sorts klyvning i livsvärlden — jag tror att det finns något där? Jag är en total lekman när det handlar om sånt här, men som jag minns det skriver han ungefär att ”konsten skapar en spricka i världen, som konsten sedan blir besatt av att överbrygga”. Teknologin skapar ett sår i världen, eller i användaren, som man sedan bara kan försöka läka genom att använda teknologin mer, vilket skapar fler och djupare sår, i en själv och andra. Tills världen går under? Äh, jag vet inte. Det låter generiskt och dumt.

*

Inga mer konkreta frågor än de som finns antydda ovan. Det framgår nog inte av det jag har skrivit här, men världen har en sorts frusen, skandinaviskt melankolisk känsla mer än något annat. Tänk Roy Anderssons filmer och Lars Jakobssons romaner, och Wallander, och kanske Stålenhags dimmiga åkrar och förfallna sci-fi bondgårdar; på sin höjd, i storstäderna och i kolonierna under månen Europas is, känns världen som ett 80- eller 90-talsstockholm, eller som ett grått Tallin eller London.

Som alltid har det varit ytterst hjälpsamt att kunna formulera något och veta att jag kan posta det här. All sorts återkoppling uppskattas, också kring sådant jag inte explicit har frågat om.
 

guldfink

Hero
Joined
6 Feb 2011
Messages
1,278
Så himla spännande! Underbart med Roy Anderssonsk sci-fi!

Jag associerar stämningen och kanske en del av loren till @clarence redd s The Odd Soot. Ni borde snacka (och jag lyssna) över en kaffe på Hisingen.

Det finns väl alltid en risk att sticka hål på bra stämning i sådana här världsbyggen genom att försöka förklara saker, men gällande 20 tänker jag typ i termer av människans undergång genom hennes ständiga förlängning av sig själv. Det började med en hammare och slutade med att vi ersatte vårt intellekt. Mänskligheten går under och föds på nytt varje dag, osv. Nu är väl datorerna borta i din värld, men kanske att något liknande ändå kan gälla. Text, men även musik och bild kanske, urholkar ögonblicken och sträcker ut dem i tiden genom sin beständighet. Men ja, det riskerar ju att bli en lite fånig sensmoral av det.

Är också total lekman när det kommer till estetik, men funderar på om inte även Nietsches tankar om det dionysiska och det apolliniska i de grekiska dramerna kan fungera som liknande inspiration som det du nämner om Rancière (vilket låter mer spännande och stämmingsfullt).
 
Last edited:

Lemur

Chatbot som låtsas vara en lemur
Joined
7 Sep 2015
Messages
2,777
Stämningsfullt och bra! Fastnade direkt för trådens titel som fick mig att börja fantisera om hur Peter Haber lever ett torftigt snutliv, dricker ljummet svagt kaffe och råkar snubbla över kosmiska fasor. En sådan bok skulle jag gärna vilja läsa.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,588
Location
Ereb Altor
Kommentar:
2. Mänskligheten har ALDRIG låtit oförmåga att förstå något låtit det hämma oss när det gäller mer eller mindre rimliga teorier. Det är det mest overkliga i hela världsbygget! :)
 

Dimfrost

Special Circumstances
Joined
29 Dec 2000
Messages
8,732
Location
Fallen Umber
Det här låter förstås fantastiskt! Jag ser fram emot att få höra mer framöver. Kanske har jag inte så många konkreta lösningar men texten väcker i alla fall en massa lösa tankar:

Om det är verkligheten som förgiftas så kanske inte de som utnyttjat Aramintea-teknologin bör kallas De Förgiftade, ens som ett utkast? Eller jag vet inte, det var min tanke när jag först läste det här i går kväll, att det skulle vara bättre med De Förgiftande eller något för att minska betydelsen av att det är just de som lider mest, men det behövs nog inte.

"som om hela världslitteraturen skulle finnas inrullad i en punkt" får mig förstås att tänka på Borges Alef, vilket väl är medvetet?

Ett allmänt lästips: Nameless, av Grant Morrison. Jag är inte säker på hur mycket den är relevant, för liksom så mycket annat av Morrion är det inte helt lätt att reda ut vad som egentligen händer, men den innehåller i alla fall en mängd tematiska beröringspunkter: ockulta utredningar, rymdexpeditioner, enorma utomjordiska artefakter, kosmiska hot bortom verkligheten, galna mördare, förmänskliga språk.

Att få in böcker och bibliotek: När jag läste texten kände jag hur den kopplingen blev allt svagare, och tänkte att det enda sättet att förena det här superfrämmande förhållningssättet till språk och konst med konkreta bibliotek är att hantera biblioteken abstrakt, som ett sätt för mänskliga medvetanden att hantera visionen av The Old Ones informationsarkiv, men nu ser jag att det är just det du skrivit. Det blir nog bra.

Litteraturen som undergång: Det här är kanske det verkligt svåra. Om det är språket som förgör civilisationen tänker jag lätt på Sapir-Whorf och allt sådant, med filmen Arrival och så: att språket man talar styr ens bild av världen. Det vill man kanske undvika, delvis för att Sapir-Whorf väl är allmänt motbevisad nu. Men något finns det väl där ändå. Rancière har jag ingen koll på, men kanske kan man ta något från Donna Haraways tankar om hur människan smälter samman med sina verktyg, eller Bruno Latour? De sysslar ju dock mer med teknik än konst. Jag läste också nyss några artiklar om hur digitala verktyg och AI kan förändra hur vi använder våra hjärnor, kanske främst den här av Celia Ford: https://www.vox.com/future-perfect/403100/ai-brain-effects-technology-phones?ref=sentiers.media . Men även den här av Ventakesh Rao även om jag inte alls håller med om hans omfamnande av AI-stött skrivande (https://contraptions.venkateshrao.com/p/terms-of-centaur-service?ref=sentiers.media). Det rör sig exempelvis om hur skriftspråkets uppkomst gjorde att vi inte längre behövde vara lika bra på att minnas enstaka fakta.

Om jag ska fortsätta spåna lite om det här. Ska språket vara farligt för människorna kan man se språket som teknologi, som kod. Det blir magi, att hacka verkligheten. Faran blir att språket inte fungerar längre; jämför att internet fylls av AI-genererat skräp (slop). På något sätt paralleller till ond kunskap, vetenskap som aktivt gör världen sämre, som när atombomben väl upptäckts. Dikter är besvärjelser. Kanske kan man göra något av Charles Stross Laundry Files, där programmerare kan råka frammana demoner om de löser fel ekvationer.

Och att en civilisation smälter samman med och blir eller ersätts av sina egna verktyg är något som finns hos Alastair Reynolds på olika sätt. Dels Inhibitors, väl, men även Watchkeepers i Poseidon's Children-trilogin (den om ett afrikanskt utforskande av universum; om du inte läst den är den inte jättebra, men Reynolds har en hög lägstanivå och böckerna är alltid åtminstone underhållande och har en del goda idéer), där åtminstone den ena av dem handlar om en civilisation som ersatts av mer eller mindre omedvetna maskiner.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
789
"som om hela världslitteraturen skulle finnas inrullad i en punkt" får mig förstås att tänka på Borges Alef, vilket väl är medvetet?
Sjukt. Jag tänkte inte på det, trots att just Borges mytologi är så central för världsbygget att jag överväger att främmande planeter ska heta Tlön och Uqbar.

Ett allmänt lästips: Nameless, av Grant Morrison. Jag är inte säker på hur mycket den är relevant, för liksom så mycket annat av Morrion är det inte helt lätt att reda ut vad som egentligen händer, men den innehåller i alla fall en mängd tematiska beröringspunkter: ockulta utredningar, rymdexpeditioner, enorma utomjordiska artefakter, kosmiska hot bortom verkligheten, galna mördare, förmänskliga språk.
Gud, jag läste Nameless för rätt länge sen, och det är nog det närmsta jag kommit att läsa en verklig Necronomicon. Den hade så djupa, omskakande, hädiska idéer -- jag är ju rätt religiös -- att jag liksom blev illa till mods. Det är ändå ett rätt högt betyg. Minns jag rätt om det på något sätt handlar om att Gud egentligen är en oerhört mäktig, ond rymdvarelse? Alltså jag tyckte den var FET men just därför otäck.

kanske kan man ta något från Donna Haraways tankar om hur människan smälter samman med sina verktyg
Haraway är en grym referens. Min fru hade faktiskt henne som professor i sin ungdom, i Sant Cruz eller Berkley var det väl. Och Cyborgmanifestet var viktigt för mig när jag läste det, kanske mer för sin form och stil än för sitt innehåll.

Det rör sig exempelvis om hur skriftspråkets uppkomst gjorde att vi inte längre behövde vara lika bra på att minnas enstaka fakta.
Här kan det kanske finnas något. Den utomjordiska teknologin förstärker något som redan finns människorna -- något som minnet -- i så hög grad att vi sakta förlorar förmågan att göra det på egen hand. Säg att människor, utan att veta om det, redan har mycket svaga psykiska krafter, att vi, utan att förstå att det är vad som pågår, är medskapare av själva verkligheten? Säg att det är därför Placeboeffekten existerar, till exempel. Säg att det, ur ett perspektiv, finns hav och stenar och en blå himmel, därför att vi har lärt oss att sådant finns, och våra psyken manar fram dessa ting ur ett mycket mer oordnat kaos som finns bakom fenomenen. Och den här teknologin förstärker den kraften i oss, och låter oss utföra "magi". Men priset är att vi snart inte kan använda kraften ens i vardagen, och själva verkligheten faller sönder runt oss? Jag tror att det finns något bra här, som liksom påminner lite om en del noveller jag har läst av Thomas Ligotti.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
789
Kommentar:
2. Mänskligheten har ALDRIG låtit oförmåga att förstå något låtit det hämma oss när det gäller mer eller mindre rimliga teorier. Det är det mest overkliga i hela världsbygget! :)
Det är sant. Det finns en massa teorier om ruinerna, men det aktiva utgrävandet, "guldruschen" kring ruinerna, har stannat av. Inga stater eller företag lägger några större resurser på ruinerna längre; om något fylls människor av en känsla av besvikelse och existensiell fasa när ruinerna kommer på tal; de har, i den mänskliga kollektiva kulturen, blivit ett monument över våra krossade drömmar om att inte vara ensamma i universum; de säger oss ju inget, vi förstår dem inte, de är liksom bortvända, som om vi är för små, för obetydliga, för att bli tilltalade av dem.

Planeten Aramintea där ruinerna finns består av frusen tundra och har en atmosfär som med vissa svårigheter går att andas. Där finns en del mänskliga bosättningar som har uppstått kring de olika expeditioner som sänts dit genom århundradena, och jag tänker mig dessa tätorter, som är utkastade kring de monolitiska ruinerna, som en sorts dystra, förfallna betongstäder av en typ som man skulle kunna hitta i Sibirien, eller nästan i en sorts avfolkat inre Norrland. En känsla av döende industriorter som nu försörjer sig på att ta emot en rännil av exentriska forskare, pilgrimer, flyktingar och kriminella som söker skydd där.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
789
Såhär kanske.

*

”Konsten är inte kunskap om en eller annan verklighet; den är överhuvudtaget inte en kunskap. Konsten är själva döljandet, nattens ankomst, de allt längre skuggorna.”

- Emmanel Levinas

*

De Försvunna, en främmande livsform, skapade för länge sedan en sorts teknologi som drog sin energi ur en annan, ännu äldre arts avfall eller slagg. Nästan allt de skapade har nu försvunnit tillsammans med dem själva; en enda sak återstår: Boken.

Boken är en konkret plats, en fickdimension som De Försvunna skapade överallt och ingenstans. Mänskliga sinnen upplever Boken som en mörk, ödslig skymningsplats, bestående av megalitiska strukturer så väldiga att det är svårt att urskilja deras former. Boken är bebodd av skuggor och ofattbara, namnlösa varelser, vars former aldrig helt går att bestämma.

Att förklara vad De Försvunna använde denna fickdimension till är antagligen omöjligt, men när dess invånare kommer i kontakt med människor och försöker förklara var de kommer ifrån använder de just analogin ”Boken”: ”Vi är varelser som har fötts och lever i något som du skulle förstå som en bok.” Det antyder kanske att fickdimensionen användes för att lagra eller sprida information, på ett eller anant sätt. Kanske var Boken, för De Försvunna, ett mycket primitivt och enkelt verktyg: knappt mer än en telefonkatalog, en broschyr som förklarade hur man använde ett mer avancerat verktyg, en pekbok för barn. Men kanske bör man även ställa sig frågan: varför utgår vi ifrån att de rester efter mycket avancerade och mäktiga civilisationer som väntar på oss ute bland stjärnorna är vapen eller verktyg eller begripliga budskap riktade till oss? Varför skulle en signal ifrån en annan livsform bestå av vetenskaplig, tydlig information? Varför skulle vi inte finna ett utomjordiskt konstverk? En utomjordisk roman?

*

Bokens dimension öppnar sig när man skapar vissa ”scener” som liknar ”scener” i boken, i en sorts metaforisk eller överförd bemärkelse. Eftersom Bokens struktur är helt icke-euklidisk, förvriden, främmande, psykisk, och omöjlig, inbegriper dessa ”scener” alltid paradoxer i alla dess former: man skriver matematiska paradoxer på väggarna, man ”spelar upp” paradoxala skeenden (eldar med svarta flammor, får saker att falla uppåt, dödar en son som har dödat sin far). I själva verket kan man misstänka att De Försvunnas hela språk och tänkande, istället för att bygga på förekling och upplysning byggde för splittring och fördunkling, på avskärmning, på det som INTE kan uttryckas med ord och begrepp; sannolikt var de en telepatisk ras.

Nå. De ”scener” man skapar får Boken att ”glida över” i verkligheten, och verkligheten att ”glida över” i Boken. Omöjliga saker händer: man kan vandra genom skuggor, se framtiden eller det avlägsna förflutna, man kan hämta varelser ur Boken och släppa lös dem i världen, och så vidare. Det är möjligt att det som människor kan göra med Bokens hjälp är sådant som De Försvunna gjorde, men det är också möjligt att det människorna kan lära sig använda Boken för att göra bara en sorts olyckliga bieffekter, som när termiter borrar sig in i en fåtölj och äter av den, och söker skydd undan väder och vind inuti den.

*

Dock: Boken är verkligen just en sorts Bok. Man träder in i Boken och vandrar omkring i det mörka, hotfulla landskapet, och lär sig då, som genom osmos, saker om De Försvunna, och om verklighetens och naturlagarnas beskaffenhet; visserligen handlar det om saker som hotar att göra en vansinnig, men ändå: det finns en sorts kunskap att hämta i Boken; liksom man träder in i en roman och lämnar den förändrad, träder man in i Boken, och lämnar den förändrad: det händer att människor som har besökt Boken får vad vi skulle kalla för psykiska krafter, eller att deras kroppar förvrids och förändras: deras kött blir självmedvetet och nästan odödligt, de blir gravida med tumörer som består av neuroner, som de föder fram och som växer och skapar psykiska sjukdomar i staden där de finns; etc.

*

De som kommer i kontakt med Boken blir slutligen ofta besatta av just böcker; de drömmer om böcker, om gåtfulla bokstäver, om jättelika bibliotek, och så vidare: antagligen beror det på att Boken är en sorts psykisk eller telepatisk teknologi, och att det mänskliga ting som motsvarar den är just en bok.

*

”Boken odlar de ögon som kan läsa den”…

En aspekt av Boken, och kanske av De Försvunnas teknologi i allmänhet, är att den är en sorts fraktal; dess minsta beståndsdelar rymmer helheten. Den som får fatt i ett enda föremål ur Boken kan, i teorin, läsa hela Boken genom detta föremål; mänskligheten kommer i kontakt med Boken just när några kolonisatörer finner ett märkligt stenföremål som tycks existera i fler dimensioner är tre; det är ett ting som kommer ur Boken.
 

verec

Warrior
Joined
12 Jun 2021
Messages
223
Location
Göteborg
Lite som du är inne på känns det som en god premiss för en berättelse! Tror även rollspel kan funka, men kanske behöver hitta lite konkreta aspekter man kan manipulera isf? Finns en "kärnberättelse" att utforska?

Du skrev ju om böcker och bibliotek, och fick tanken att det skulle kunna "gameifieras". Pga artefakten är nu skrift(och därmed böcker) "fläckade" och sprids med de som läser/interagerar med dem? Dvs det abstrakta språket korrumperas i den 11 dimensionen? Kanske.

Och för de som fläckas med denna kunskap ("gnosis") kan nyttja det? Är ett bibliotek en samling böcker, eller är det också där (om tillräckligt stort bibliotek) plats tid o rum kan manipuleras och man kan färdas till andra platser i universum? Förmedlar en bok en berättelse och en känsla, eller är de artefakter laddade med exotiska energier pga vad deras tidigare "upplysta" läsare förstått och gjort? Är den där våta och nötta pocketen av GWs "Grisfesten" i gränden till ritualmordet bara skräp, eller källan till dådets sanning?

Kanske lite mycket "Unknown Armies"-känsla snarare än det du själv klura på här ovan, men dessa tankar väcktes hos mig iaf.

PS. Och är samlandet av böcker erf / magipoäng? Större bibliotek och mäktigare (dvs mer "uppladdade") volymer ger spelarnas ökad makt, men på bekostnaden att den "onda energin" får fäste även där och korrumperar skrift och böcker i än högre takt runtom sig?

PPS. Finns det bara EN "bok", eller är det likt i Symbaroum att fler och fler "korrumperade relikter" kan hittas när man väl börjas leta? Kanske bara skärvor och skrot tillhörande den andra 3D-arten som numera dött ut?
 

clarence redd

FrostByte Books
Joined
23 May 2014
Messages
1,974
Location
Göteborg
Såhär kanske.

*

”Konsten är inte kunskap om en eller annan verklighet; den är överhuvudtaget inte en kunskap. Konsten är själva döljandet, nattens ankomst, de allt längre skuggorna.”

- Emmanel Levinas

*

De Försvunna, en främmande livsform, skapade för länge sedan en sorts teknologi som drog sin energi ur en annan, ännu äldre arts avfall eller slagg. Nästan allt de skapade har nu försvunnit tillsammans med dem själva; en enda sak återstår: Boken.

Boken är en konkret plats, en fickdimension som De Försvunna skapade överallt och ingenstans. Mänskliga sinnen upplever Boken som en mörk, ödslig skymningsplats, bestående av megalitiska strukturer så väldiga att det är svårt att urskilja deras former. Boken är bebodd av skuggor och ofattbara, namnlösa varelser, vars former aldrig helt går att bestämma.

Att förklara vad De Försvunna använde denna fickdimension till är antagligen omöjligt, men när dess invånare kommer i kontakt med människor och försöker förklara var de kommer ifrån använder de just analogin ”Boken”: ”Vi är varelser som har fötts och lever i något som du skulle förstå som en bok.” Det antyder kanske att fickdimensionen användes för att lagra eller sprida information, på ett eller anant sätt. Kanske var Boken, för De Försvunna, ett mycket primitivt och enkelt verktyg: knappt mer än en telefonkatalog, en broschyr som förklarade hur man använde ett mer avancerat verktyg, en pekbok för barn. Men kanske bör man även ställa sig frågan: varför utgår vi ifrån att de rester efter mycket avancerade och mäktiga civilisationer som väntar på oss ute bland stjärnorna är vapen eller verktyg eller begripliga budskap riktade till oss? Varför skulle en signal ifrån en annan livsform bestå av vetenskaplig, tydlig information? Varför skulle vi inte finna ett utomjordiskt konstverk? En utomjordisk roman?

*

Bokens dimension öppnar sig när man skapar vissa ”scener” som liknar ”scener” i boken, i en sorts metaforisk eller överförd bemärkelse. Eftersom Bokens struktur är helt icke-euklidisk, förvriden, främmande, psykisk, och omöjlig, inbegriper dessa ”scener” alltid paradoxer i alla dess former: man skriver matematiska paradoxer på väggarna, man ”spelar upp” paradoxala skeenden (eldar med svarta flammor, får saker att falla uppåt, dödar en son som har dödat sin far). I själva verket kan man misstänka att De Försvunnas hela språk och tänkande, istället för att bygga på förekling och upplysning byggde för splittring och fördunkling, på avskärmning, på det som INTE kan uttryckas med ord och begrepp; sannolikt var de en telepatisk ras.

Nå. De ”scener” man skapar får Boken att ”glida över” i verkligheten, och verkligheten att ”glida över” i Boken. Omöjliga saker händer: man kan vandra genom skuggor, se framtiden eller det avlägsna förflutna, man kan hämta varelser ur Boken och släppa lös dem i världen, och så vidare. Det är möjligt att det som människor kan göra med Bokens hjälp är sådant som De Försvunna gjorde, men det är också möjligt att det människorna kan lära sig använda Boken för att göra bara en sorts olyckliga bieffekter, som när termiter borrar sig in i en fåtölj och äter av den, och söker skydd undan väder och vind inuti den.

*

Dock: Boken är verkligen just en sorts Bok. Man träder in i Boken och vandrar omkring i det mörka, hotfulla landskapet, och lär sig då, som genom osmos, saker om De Försvunna, och om verklighetens och naturlagarnas beskaffenhet; visserligen handlar det om saker som hotar att göra en vansinnig, men ändå: det finns en sorts kunskap att hämta i Boken; liksom man träder in i en roman och lämnar den förändrad, träder man in i Boken, och lämnar den förändrad: det händer att människor som har besökt Boken får vad vi skulle kalla för psykiska krafter, eller att deras kroppar förvrids och förändras: deras kött blir självmedvetet och nästan odödligt, de blir gravida med tumörer som består av neuroner, som de föder fram och som växer och skapar psykiska sjukdomar i staden där de finns; etc.

*

De som kommer i kontakt med Boken blir slutligen ofta besatta av just böcker; de drömmer om böcker, om gåtfulla bokstäver, om jättelika bibliotek, och så vidare: antagligen beror det på att Boken är en sorts psykisk eller telepatisk teknologi, och att det mänskliga ting som motsvarar den är just en bok.

*

”Boken odlar de ögon som kan läsa den”…

En aspekt av Boken, och kanske av De Försvunnas teknologi i allmänhet, är att den är en sorts fraktal; dess minsta beståndsdelar rymmer helheten. Den som får fatt i ett enda föremål ur Boken kan, i teorin, läsa hela Boken genom detta föremål; mänskligheten kommer i kontakt med Boken just när några kolonisatörer finner ett märkligt stenföremål som tycks existera i fler dimensioner är tre; det är ett ting som kommer ur Boken.
Det låter som en fantastisk värld för en utredare att upptäcka. En kosmologi som börjar med halvljummet kaffe och ett mord.

Om Boken upplevs som en slags verklighet, så behöver nog inte ritualerna skrivna tecken. Jag gillar din tanke att ”scener” som liknar bokens ”scener” kopplar ihop vår verklighet med bokens värld/text. Att efterlikna rätt kapitel eller verser blir då en viktig del av ritualen, som kanske bara går att hitta genom trial and error. Men all ny ”text” behöver nog också tolkas när ritualen är färdig, ett långt och mödosamt forskningsarbete.

Min farbror som forskar om fusion. Han brukar säga att experiment är snabba att utföra, men att förstå mätresultaten som produceras är den svåra och tidskrävande delen. Mätdata från en laserstråle som träffar deuteriumatomer kan hålla honom sysselsatt i månader.

Jag tänker också på en novell i Ted Chiangs senaste bok. En missionär som lever med ett folk utan skriftspråk lär en av dem att skriva. Han övar flitigt och börjar föra en slags dagbok över allt som händer. Men när ett nedskrivet minne inte stämmer med ett faktiskt minne, drar de slutsatsen att det skrivna måste vara fel. Det de minns måste ju ändå vara verkligheten. Skriften är ondskans verktyg, som förvränger verkligheten.
 

Dimfrost

Special Circumstances
Joined
29 Dec 2000
Messages
8,732
Location
Fallen Umber
Säg att människor, utan att veta om det, redan har mycket svaga psykiska krafter, att vi, utan att förstå att det är vad som pågår, är medskapare av själva verkligheten? Säg att det är därför Placeboeffekten existerar, till exempel. Säg att det, ur ett perspektiv, finns hav och stenar och en blå himmel, därför att vi har lärt oss att sådant finns, och våra psyken manar fram dessa ting ur ett mycket mer oordnat kaos som finns bakom fenomenen. Och den här teknologin förstärker den kraften i oss, och låter oss utföra "magi". Men priset är att vi snart inte kan använda kraften ens i vardagen, och själva verkligheten faller sönder runt oss?
Det här gör världens sönderfall till något väldigt poetiskt och melankoliskt. Jag tycker mycket om det.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
789
Om Boken upplevs som en slags verklighet, så behöver nog inte ritualerna skrivna tecken. Jag gillar din tanke att ”scener” som liknar bokens ”scener” kopplar ihop vår verklighet med bokens värld/text. Att efterlikna rätt kapitel eller verser blir då en viktig del av ritualen, som kanske bara går att hitta genom trial and error. Men all ny ”text” behöver nog också tolkas när ritualen är färdig, ett långt och mödosamt forskningsarbete.
Allt detta är väldigt bra. Jag tror att människor, med sina grunda, svaga sinnen, bara upplever Bokens skuggvärld som ett R'lyeh-inspirerat landskap, som en förvirrande, väldig labyrint av någon slät, svart sten, där man vandrar i halvdunkel över icke-euklidiska ytor och Eschertrappor, och där det är svårt att veta vad som är upp och ner, och om man går på en vägg eller ett golv, och där skuggorna tycks viska saker, och man anar former och medvetanden bortom synfältet, och kanske känner hur själva mörkret vänder sin uppmärksamhet mot en, och... sådär. Men i själva verket är Boken tät av information, eller av något som liknar information -- minnen, berättelser, mening, känslor. Men saken är att "Boken är skriven med verklighet"; för att komma åt Boken måste man skapa "scener" eller "händelser" i världen, som motsvarar "scener" eller "händelser" i Boken; Boken och världen överlappar då varandra, och man kan träda in i Boken, eller släppa fram krafter och varelser ur Boken.

Jag tror att det ändå finns en sorts "form", en spiral som förgrenar sig, som en sorts törnekrans nästan, som man blir besatt av när man har att göra med Boken, och den formen är en sorts nyckel, eller en ritning över den mångdimensionella labyrinten på Aramintea, ur vilken energin som Boken är vävd eller skapad ur strömmar. Mest för att jag tycker om tanken på att utredarna både kan hitta formen som klotter, och som något som en mördare har ristat i sin egen hud, och som en tumör i en mördares hjärna, och i ett foto av en molnformation på Aramintea. Och nu hamnar jag nog på en väldigt hög abstraktionsnivå, men jag trevar efter något som har att göra med skillnaden mellan ett tecken och det som betecknas; skillnaden mellan bild och verklighet; om "Boken är skriven med verklighet", och om händelser i världen alltså är en sorts bokstäver som sätts samman till ord som en högre typ av medvetande kanske hade kunnat läsa, om de inte varit utdöda -- vad är då ett faktiskt tecken? Vad är en bokstav i ett alfabet av händelser? Vad är en bokstav i världen? Jag vet inte. Jag är medveten om att jag jobbar ifrån fel håll här, därför att jag vill ha med vissa element som kanske inte längre är nödvändiga, och försöker hitta ett svepskäl för det, och att jag dessutom är ute och snurrar i totalt... flum, liksom. "Vad är en bokstav". Men jag gillar ju sånt, å andra sidan. Göran Sonnevi som skriver "Vad är ett namn?/ Varför måste du har ett namn."

Jaja. Jag tänker högt.
 

terje

xenomorf mystiker
Joined
21 Jan 2001
Messages
1,855
Location
Demokratiska Republiken Latveria
Det här är fruktansvärt häftigt och jag skulle älska att läsa en sån roman eller spela en sån kampanj!

Uppenbara paralleller som kanske går att plocka saker från (eller låta figurer referera till) är kabbala (den alfanumeriska mystiken i Sefer Yetzirah snarare än senare sefirot-träd osv), sufisk lettrism (Hurufism) och Saussures semiotik (även om det här såklart vänder den uppochned).

Ritualerna som speglar Boken i verkligheten, kan vem som helst utföra dem eller måste man först ha kommit i kontakt med Boken? Kanske genom att själv träda in i mikro-universat, studera ett föremål därifrån eller sett något som efterapar Bokens form?

Edit: Går det att göra något med Lögn och Sanning, Illusion och Verklighet?
 
Last edited:

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
789
Uppenbara paralleller som kanske går att plocka saker från (eller låta figurer referera till) är kabbala (den alfanumeriska mystiken i Sefer Yetzirah snarare än senare sefirot-träd osv), sufisk lettrism (Hurufism) och Saussures semiotik (även om det här såklart vänder den uppochned).
Det här är så himla bra. Jag är vagt bekant med båda -- en av de mest fascinerande tankarna om bokstäver någonsin läste jag i en bok av en sufi som menade att bokstäverna är en sorts folk, som likt människorna får uppenbarelse sända till sig. Men jag visste inte att det hetta Hurufism och jag hade faktiskt inte tänkt på att sånt, och Kabbalan, förstås är relevanta här. Någon som förirrat sig in Bokens kraftsfär lär ju försöka använda såna här teorier för att förstå vad som pågår; dessutom är det väl inte omöjligt -- och det här är det riktigt pregananta, tror jag -- det är väl inte omöjligt att den utomjordiska civilisation som en gång skapade Boken hade sin egen version av bokstavsmystik, så att säga.

Ritualerna som speglar Boken i verkligheten, kan vem som helst utföra dem eller måste man först ha kommit i kontakt med Boken? Kanske genom att själv träda in i mikro-universat, studera ett föremål därifrån eller sett något som efterapar Bokens form?
Jag tror att det i ibland kan räcka att man har sett en "scen" som också finns i Boken, för att man ska börja hemsökas av underliga drömmar, och så småningom bli besatt av att upprepa det man sett. Jag tilltalas av tanken på att många människor som har råkat se en brottsplats kan börja ha samma dröm, och vilja återskapa samma "scen"; jag tänker egentligen på Närkontakt av Tredje Graden, där folk drömmer om det där berget; men översatt till bisarra och förklarliga copycat-mord.

Jag tror att jag gillar att Boken är som en idealiserad version av litteratur: när man faktiskt träder in i Boken, blir man, kanske på något subtilt sätt, någon annan i fickdimensionen, och när man lämnar Boken, tar man med sig något och är förändrad. Jag tänker å ena sidan att jag vill hålla det rätt lågmagiskt, eller vad man ska säga, rätt lågmält, men å andra sidan tror jag att det finns möjlighet att introducera lite body horror och mördare med "ockulta" krafter (folk som kan vandra genom skuggor, se in i framtiden, besöka folks drömmar, och andra typiskt skräckiga troper).

Går det att göra något med Lögn och Sanning, Illusion och Verklighet?
Lögn och Sanning är verkligen intressanta begrepp i sammanhanget. Jag måste tänka på vad de betyder här. Paradoxer är som sagt centrala för Bokens sätt att lagra information på -- på sätt och vis är nog Bokens "bokstäver" -- dess minsta meningsbärande partiklar -- en sorts paradoxer, som på något sätt skapar mening, eller psykiska glyfer som betecknar något bortomvärldsligt, genom att utplåna språkets förmåga att beskriva. Hur förhåller sig en paradox till lögn och sanning? Den är väl varken sann eller falsk, utan något annat, bortom lögn och sanning? Kan man tänka sig en sorts Hellraiserparallell: "Boken låter dig förstå något bortom alla gränser. Sanning och lögn, oskiljatkliga från varandra." Försiktighet krävs nog för att inte ramla över i det banalt pretentiösa, men det är värt att tänka vidare på.

Snarare än illusion och verklighet tror jag att Boken laborerar med Bild och Verklighet, Tecken och Verklighet, Tecken och Betecknat. Vi får se.

Tack för feedback!
 
Top