De bästa superhero story arc:sen som gjorts

Äventyr

Världsbyggare
Joined
9 Jun 2000
Messages
1,006
Location
Bureå
Berätta mer! Hur börjar de, vad händer, hur slutar de?
SPOILER ALERT
Berättelsen ramas in av The Tyger, av William Blake, men vissa skillnader:

Spyder Spyder, burning bright,
In the forests of the night;
What immortal hand or eye,
Could frame thy fearful symmetry?

Peter Parker och Mary Jane är på väg att gifta sig, en stor omställning i Peters liv: han är rädd för vad som ska hända om han har en dålig dag. Något som förstärks av att Peters vän Ned Leeds nyligen dött, liksom en småskurk (Spider-Man tar sig in på en bar där det hålls en likvaka för skurken, för att visa sin respekt), vilket får Peter att grubbla över sin egen dödlighet. Kraven å sin sida känner sig gammal och inte längre hemmahörande i världen. Kanske han aldrig gjort det? Han kommer att dö snart, men han har en sista uppgift att uträtta: han vill visa sig värdig, något han bara kan göra genom att besegra sin fiende (och visa sig bättre än honom), Spider-Man. Han jagar rätt på honom, skjuter och begraver honom. För läsaren är det vid detta tillfälle inte klart att Spider-Man enbart är skjuten med kraftiga bedövningspilar.

Berättelsen är upplagd väldigt filmiskt med klipp mellan olika scener som kan förebåda vad som komma skall: som att det grävs en grav i regnet ganska tidigt i berättelsen. Även färgläggningen är mer dyster än vanligt. Spider-man har även sin svarta dräkt vilket bidrar till den ton som berättelsen sätter.

Kraven tar på sig Spider-Mans dräkt för att bevisa att han är mer än honom. Den "nye" Spider-Man är brutal och dödar eller misshandlar sina offer svårt. Kraven når slutligen sitt mål när han slår Vermin till underkastelse och fängslar honom, en skurk som Spider-Man inte klarat att besegra själv tidigare.

Spider-Man vaknar så småningom upp i kistan när effekterna av Kravens giftpil klingar av. Han slår sig ut ur kistan och söker upp Kraven, som inte försvarar sig trots Spider-Mans attacker. Kraven menar att han redan vunnit. Han har besegrat Spider-Man. Han behöver inte bevisa mer. För att bevisa detta för Spider-Man, släpper han ut Vermin som ger sig på Spider-Man. Vermin besegrar Spider-Man men kan inte döda honom för Kraven ingriper. Han har återigen bevisat att han är mer än Spider-Man. Kraven släpper Vermin, och berättar för Spider-Man att han själv har slutat jaga.

Spider-Man jagar efter Vermin, medan Kraven beger sig hem. Väl hemma har han uppnått sitt mål. Han har tystat sina inre demoner och tar livet av sig med ett gevär för han har inget mål kvar i livet.

Originaltexten
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,592
Marvel's Civil War. Kändes spot on på tidsandan, och relevant nutidskritik.

Watchmen. Behöver ingen vidare intro.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,557
Marvel's Civil War. Kändes spot on på tidsandan, och relevant nutidskritik.
Civil War börjar när de unga roliga superhjältarna The New Warriors har en great ide, de ska göra en superhjälte dokusåpa där de åker runt till småstäder i America som inte har egna superhjältar och hjälpa dem med deras problem. I den lilla staden Stanford hittar de en grupp superskurkar som gömmer sig, inklusive my main man Nitro (som dödade den värsta Captain Marvel genom att ge honom cancer! Wooo!). Nitro har kraften att explodera som en bomb och sedan återforma sin kropp. Vad The New Warriors inte vet är att Nitros krafter är artificiellt ökade så han kan bli en mycket, mycket värre explosion än tidigare. Så de går in med kameror, skämtar, tar det inte på allvar… Och Nitro exploderar bredvid en skola. Dödandes över 600 människor. Inklusive nästan alla New Warriors. Och hur de inte tog det på allvar? Filmerna av det går viral.

Nu uppstår en stark folklig och politisk vilja att regulera superhjältar, se till att de är rätt tränade och att de kan hållas ansvariga om de inte sköter sig. Poliser och brandmän har inte masker! Fantastiska Fyran är fine utan hemliga identiteter. Så en grupp hjältar med Iron Man, Hank Pym och Mister Fantastic i spetsen stötar lagen. Hjältar som är oroliga att lagen kommer ge regeringen för mycket makt samlas bakom Captain America i att vara mot den.

Lagen går igenom och de registrerade hjältarna skickas för att gripa de oregistrerade.

De slåss tills Captain America ger sig för att skadorna på New York av superslagsmålen är för allvarliga. Påväg till rätten blir han skjuten i huvudet av nazist superskurken Crossbones. Iron Man blir chef över alla superhjältarna och inför ett direktiv där varje delstat ska ha sitt eget super team och det ska finnas utbildningar för alla nya hjältar.

Höjdpunkter under eran:
-Moon Knight registrerar sig men skrämmer tjänstemännen ansvariga för det så illa att han får dem att ge honom näst högst rank efter Iron Man.

-Den glada New Warrior Speedball som har studskrafter blir den super grim dark Penance vars dräkt är en järnjungfru med lika många spikar på insidan som folket som Nitro dödade. Metal.

-Captain America reser genom tiden istället för att dö! Falcon (de enda socialarbetaren som är en superhjälte och därför coolast) tar över rollen.

-Vi har ett officiellt team och ett underground team med Luce Cage som är mycket coolare.

-Maria Hill är värst!

-Emma Frost undrar var de jävla Avengersen var när 16 miljoner mutanter precis blev folkmördade när Genosha (det första Mutant Israel) sprängdes. Hon ber sedan Tony flyga och fara.

Lågpunkter:
-Spiderman avslöjar sin hemliga identitet. Senare säljer han sitt äktenskap till en satan för att fixa det.

-Onda klon Thor dödar en av de äldsta svarta superhjältarna och de begraver honom i en presenning.
 

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,545
Location
Slätta
Den här tråden är galet bra, tack för alla plot walkthroughs!

Vilka arcs har varit mest world brun…? Jag tänker på till exempel Inferno (pun intended, world burns :) ) och, tänker jag mig för har inte läst den, House of M (spoila den gärna för mig!).
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
6,191
Vilka arcs har varit mest world brun…? Jag tänker på till exempel Inferno (pun intended, world burns :) ) och, tänker jag mig för har inte läst den, House of M (spoila den gärna för mig!).
Inferno fick hur långsiktiga konsekvenser som helst ("It's always Inferno", för att citera Jay & Miles).

House of M fick unikt dåliga långsiktiga konsekvenser som inte upphörde förrän med Krakoa 14 år (!!) senare.

Mutant Massacre dels brände av hundratals mutanter (majoriteten av de vi hade för tillfället), och fick dessutom enorma publikationsmässiga konsekvenser genom att vara den första moderna crossovern och bli mycket framgångsrik och extremt stilbildande.

Avengers Disassembled var vad som började ta Avengers från att vara ett B-lag till Marvels flaggskepp (som det verkligen inte var under åttio- och nittiotalen).

Hickmans Avengers och Secret Wars förintade och återskapade världen och multiversum, men med fascinerande litet långsiktiga effekter förutom att till slut avskaffa Ultimate Universe. Det är verkligen jättemärkligt att man gjorde en reboot utan att faktiskt ändra på något.
 
Last edited:

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,557
Den här tråden är galet bra, tack för alla plot walkthroughs!

Vilka arcs har varit mest world brun…? Jag tänker på till exempel Inferno (pun intended, world burns :) ) och, tänker jag mig för har inte läst den, House of M (spoila den gärna för mig!).
House of M är egentligen slutpunkten på en storyline som pågått länge i Avengers om The Scarlet Witch som blivit galnare och galnare. Hennes krafter är att ändra verkligheten och hon har nyligen dödat så många Avengers att den gruppen inte finns längre. Scarlet Witch är en karaktär som överbryggar Avengers, eftersom hon länge varit en nyckel medlem i gruppen, och X-Men eftersom hon är en mutant och Magnetos dotter (detta är retconnat fram och tillbaks. Just nu är hon inte en mutant. Men här är hon väldigt mycket det.).

Hon är nästan helt apatiskt efter förra rundan av att ha förintat superhjältar med en tanke men hon är absolut instabil och kan förinta hela världen om hon blir upprörd. Så hennes forna lagkamrater och viktiga mutanter har samlats för att diskutera om det inte vore bättre om de dödade henne.

Hennes bror, Quicksilver blir upprörd av det och efter att ha hämtat Magneto flyr de med henne och försöker desperat få henne att göra något. Så hon ändrar hela världen!

Nu är världen den som Magneto alltid drömt om. Över 90% av befolkningen är mutanter, han härskar som en benevolent diktator över nästan världen. För att de inte ska ana oro över att något är fel och förstöra allting har alla de farligaste hjältarna och skurkarna fått det som de vill mest i livet. Spindelmannens farbror dog aldrig så han är en The Rock liknande wrestling kändis gift med Gwen Stacy istället för Mary Jane (han är förfasad över detta senare. Vill han verkligen ha en fru som inte utmanar honom egentligen? Är han så ytlig). Ms Marvel som på den här tiden var en meningslös C-lister trots alla sina krafter är världens främsta hjälte (detta får henne att dra sig i kragen senare och bli moderna Captain Marvel). Taskmaster är en polis med folk som accepterar att hans minne inte funkar. Starfire är kejsare över Japan. Och så vidare och så vidare. Världen är inte perfekt, det finns fattigdom precis som i vår värld, demokrati finns nästan inte och rasism mot icke-mutanter (sapiens är den rasistiska termen här). Men det är en bättre värld. Ibland bara känner vissa att det inte är rätt.

Vem är Scarlet Witch i den nya världen? Magnetos mänskliga dotter utan krafter som han är överbeskyddande om och som sällan lämnar palatset.

En liten flicka har dock kraften att veta att världen är fel och hon kan få andra att också fatta det! Så hon får superhjältarna att minnas och de åker för att få Scarlet Witch att fixa saker. (Den lilla flickan har sedan en förvirrande och kass storyline i X-Factor. Så vi kan glömma henne nu). Så de slåss genom Magnetos hov för att nå henne. (Detalj, Daredevil är med här och är mer out of his league än någonsin tidigare. Hans vapen är pinnar och hans kraft att han nästan inte är blind.)

De slåss mot Wanda som återställer världen men nu inser att allting är mutanternas fel och att alla vore lyckligare utan dem (vilket är en skum slutsats att dra. Men hon är skriven serietidnings galen så…). Så hon ändrar världen igen med tre ord: ”No more mutants”.

När världen blir normal har alla utom 198 mutanter förlorat sina krafter. Tusentals dör för deras krafter, håller dem vid liv eller för att de tex flyger när det händer. Många fler dör när rasister mördar mutanter utan krafter som inte kan försvara sig. Tusentals begår självmord när de inte har sina krafter längre. Och inga nya mutanter föds. (Värst är att Stacy X, superprostituerad och officiel X-man (inte ens Sunspot är en officiell X-man!), förlorar sina krafter.)

På en metanivå gör detta att minoritetsgrupp metaforen tvärdör. Och sedan försöker Marvel ersätta mutanterna med Inhumans, vilket suger och ingen gillar. De gör till och med en serie som heter Uncanny Inhumans! Kräks! Fakta: Det är rasistiskt när inte mutanter kallar sig Uncanny.

Så varför? Jo, för Marvel hade inte filmrättigheterna till X-Men eller Mutanterna. Så varför göra reklam för FOX:s X-Men filmer när man har sina egna filmer. Så därför var de inhumans i Agents of Shield.

Hela skiten fixas inte förrän en massa år senare. Och Scarlet Witch är förstörd som en karaktär, den värsta massmördaren av mutanter sedan Cassandra Nova.

Så 7 av 10 world burn!
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
6,191
Så varför? Jo, för Marvel hade inte filmrättigheterna till X-Men eller Mutanterna. Så varför göra reklam för FOX:s X-Men filmer när man har sina egna filmer. Så därför var de inhumans i Agents of Shield.
Spännande att pendeln har svängt så totalt att Ms. Marvel nu i stället blir mutant (alltså även i serievärlden - som hon förstås skulle ha blivit från början om inte Marvel satt mutanterna på ökenvandring).
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,557
Hickmans Avengers och Secret Wars förintade och återskapade världen och multiversum, men med fascinerande litet långsiktiga effekter förutom att till slut avskaffa Ultimate Universe. Det är verkligen jättemärkligt att man gjorde en reboot utan att faktiskt ändra på något.
Ultimate universumet kommer tillbaks i år! :D Det är den värsta idéen och jag ÄLSKAR DET! Jag äter det som glass!! Äntligen kommer världens värsta take på mutanter tillbaks! (De gör metaforen att mutanter är HBTQ+ personer… Sedan visar det sig att regeringen råkat skapa dem och att det är smittsamt! 😂😂 Så dumt!)
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,557
Spännande att pendeln har svängt så totalt att Ms. Marvel nu i stället blir mutant (alltså även i serievärlden - som hon förstås skulle ha blivit från början om inte Marvel satt mutanterna på ökenvandring).
Ja! Men hon borde varit det hela tiden. Det enda dåliga med Kamala är att hon är en Inhuman.
 

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,545
Location
Slätta
Inferno fick hur långsiktiga konsekvenser som helst ("It's always Inferno", för att citera Jay & Miles).

House of M fick unikt dåliga långsiktiga konsekvenser som inte upphörde förrän med Krakoa 14 år (!!) senare.

Mutant Massacre dels brände av hundratals mutanter (majoriteten av de vi hade för tillfället), och fick dessutom enorma publikationsmässiga konsekvenser genom att vara den första moderna crossovern och bli mycket framgångsrik och extremt stilbildande.

Avengers Disassembled var vad som började ta Avengers från att vara ett B-lag till Marvels flaggskepp (som det verkligen inte var under åttio- och nittiotalen).

Hickmans Avengers och Secret Wars förintade och återskapade världen och multiversum, men med fascinerande litet långsiktiga effekter förutom att till slut avskaffa Ultimate Universe. Det är verkligen jättemärkligt att man gjorde en reboot utan att faktiskt ändra på något.
Spännande! Vill gärna höra mer om ingång, vikitga milstenar, slut och efterverkningar! Alla göttiga detaljer!

Det som jag vill skapa i mitt spel är en kraftfull kontinuitet mellan ett antal stora händelser där man spelar i en värld som är uttalat samma men som ändå på grund av de stora händelserna är väldigt annorlunda. Jag vill både insipreras av de berättelser som finns och även undvika att hamna i "Det är är ju en rip off från...!".
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,557
Spännande! Vill gärna höra mer om ingång, vikitga milstenar, slut och efterverkningar! Alla göttiga detaljer!

Det som jag vill skapa i mitt spel är en kraftfull kontinuitet mellan ett antal stora händelser där man spelar i en värld som är uttalat samma men som ändå på grund av de stora händelserna är väldigt annorlunda. Jag vill både insipreras av de berättelser som finns och även undvika att hamna i "Det är är ju en rip off från...!".
Jag tror Marvel kommer vara mer hjälpsamt då… DC tenderar att starta om sitt universum medan Marvel inte gör det. Det finns fördelar med båda approacherna. Men vill du ha en värld med stora händelser tror jag Marvel är bättre.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,557
De enda två som var något att ha är redan i 616 (Miles Morales och The Maker).
Alltså det är ju 100% sant. (Ultimate Kitty Pryde är typ den enda andra jag vill ha över). Men jag vill mer se vad de gör med det! Det är så vansinnigt att vad gör du ens?! Vad gör de härnäst? :D
 
Top