WRNU Är det mest bara gamlingar på rollspel.nu?

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Fast wrnu-inlägg dyker ju ändå upp på google och är ju i den meningen inte alls slutna, discord är väl en del av darknet eller? :)
Jag läste ganska mycket rollspel.nu genom google, och det tog ganska lång tid innan jag tog modet till mig/besväret att skapa ett konto.

Jag tror man kan vara tydligare med att:
1) WRNU betyder www.rollspel.nu och nya spelare som vill diskutera rollspel på svenska är välkomna!
2) Att WRNU inte har med något fysisk rollspelsförening att göra, utan bara är sitt eget forum, för alla medlemmar
3) Att det är lätt att skapa ett konto och att diskutera!

Jag tillhör såklart "målgruppen", folk som spelade på 80-90-talet, lade ner, och nu har plockat upp igen!

Om mitt 13-åriga jag hade velat diskutera rollspel online så tror jag inte att jag funnit WRNU så intressant. Ämnen som inte förekommer jätteofta på WRNU är:
- nya revolvrar till Western / vilket revolver är bäst i Western
- hur gör man en drakskatt
- vilken är den bästa "builden"
- vilken är den bästa färdigheten/featen
- regelfråga: hur fungerar X i rollspel Y
- nya regler (hur gör man upp eld: utrustning som behövs, ny färdighet - nu fanns det en fackeltråd för ett litet tag sedan)
- min SL vill inte ge mig en skyddsring +3

Om man bläddrar i gamla Sinkadus så hittar man massa material som är riktat direkt till (nya) spelare, för att användas i nästa spelmöte.

WRNU förefaller vara ett forum för oss som har spelat ett tag och börjat reflektera över vårt spelande, och vill ställa frågor eller dela erfarenheter. Och för den lilla krets människor som skriver rollspel.

Jag GISSAR att det finns en massa 5e-spelare som lägger flera timmar i veckan online på att läsa om builds, feats, kolla spel-videos, diskutera bästa 3-gradens-spellen, och kanske dela/söka bilder på sin rollpersoner och rollpersonens gear. De hittar inget på wrnu.

Jag TROR att man behöver spelat en hel del OCH uppnått viss ålder/mognad, för att intressera sig för den typen av wrnu-diskussioner som liksom diskuterar "sätt att spela på" och "rollspel för sakens skull". Och jag tror bara ett en liten grupp (säkert vissa meyer-briggs-typer överrepresenterade) personer alls är intresserade. Jag hänger gärna här, och jag tror inte att mina spelare gör det... (de spelar något Conan-spel på PS5, verkar skitcoolt, istället).

Slutligen... själva forumet är BRA. Jag har administrerat/modererat en betydligt större diskussionsgrupp på Facebook - det suger. Alla som har något slags seriöst forum-behov vill lämna. Och jag TROR att Facebook i praktiken når en begränsad åldersgrupp (ganska samma som redan är på WRNU) och många människor vill absolut inte ha med FB att göra.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,693
Location
Göteborg
Om mitt 13-åriga jag hade velat diskutera rollspel online så tror jag inte att jag funnit WRNU så intressant. Ämnen som inte förekommer jätteofta på WRNU är:
- nya revolvrar till Western / vilket revolver är bäst i Western
- hur gör man en drakskatt
- vilken är den bästa "builden"
- vilken är den bästa färdigheten/featen
- regelfråga: hur fungerar X i rollspel Y
- nya regler (hur gör man upp eld: utrustning som behövs, ny färdighet - nu fanns det en fackeltråd för ett litet tag sedan)
- min SL vill inte ge mig en skyddsring +3
Mitt minne är att wrnu hade gott om sådana trådar på den tiden vi användare också var tonåringar. Ämnena har ändrats eftersom användarna blivit äldre.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,535
Location
Rissne
Jag ställde frågan på den Discord-server jag fixat för jobbets spelutvecklar-fördjupning. Där hänger ett par hundra nuvarande och före detta gymnasieelever, alla nördar. Jag har fått ett svar hittills, men fyller på om jag får fler:

För min del är det subreddits med "dnd" eller "dice" i namnet. D&D beyond har egna forumsidor. Övrigt så är det mest inom just den grupp man spelar med.

Många stora poddar har discordservrar eller liknande
Jag hade glömt att Reddit är en grej. Jag tycker ju det är lite konstigt eftersom Reddit är ett så fult och dåligt forum, men jag antar att röstningsmekaniken gör att folk gillar det?

Delvis OT:
En kollega till mig brukar prata om att paradigmet för oss gamlingar när vi tänker oss datorer är arkivet, dvs vi tänker oss listor, strukturer, hierarkier och att man letar liksom manuellt efter det man vill hitta. Man kollar delsidor etc. Medan paradigmet för ungdomarne snarare är "sökrutan och flödet", dvs en helt platt hierarki där nytt = överst och gammalt = ointressant. Och där man "navigerar" uteslutande genom att söka. Det här märker jag definitivt hos mina elever, som har svårt att hitta saker på skolans plattformar som ligger på delsidor eller liknande – är det inte rakt i ansiktet på dem så syns det inte, och i Google Classroom scrollar de hellre jättelångt ner i nyhetsflödet än de bara kollar "klassuppgifter"-fliken.

Jag tänker att det nog finns få online-mötesplatser som är så mycket arkivet som forum. Medan Reddit kanske är mer sökrutan och flödet?
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
"sökrutan och flödet"
Jätteintressant! En sak jag inte skrev ovan är att sökfunktionen på WRNU fungerar inte om man inte är medlem och inloggad (så som jag minns det).
Jag förstår att det finns skäl till det. Men innan jag bemödat mig att bli medlem fann jag det irriterande, och jag tror faktiskt det var anledningen att jag skapade ett konto - att kunna söka i forumet.

Med det sagt så är inte WRNUs förstasida jättebra... i den meningen att en stor del av skärmytan upptas av sådant som är gammalt. Jämför med en tidningssida där det enda som visas är det nya. Och allt annat finns bakom SÖK. Men jag betalar inte en krona för WRNU och här är befriande fritt från reklam och bling-bling, så jag skulle aldrig klaga!

(ok - jag tittade på förstasidan igen - och jag VAR lite gnällig och orättvis - och det finns en flik för What's new)
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,535
Location
Rissne
Jag funderar på om WRNU skulle bli lite mer "sökrutan och flödet" om man på startsidan hade bytt plats på listan med forum och "Latest posts". Jag tycker alltså inte nödvändigtvis att det är något vi borde göra, men jag tror att det möjligen skulle göra sidan lite mer inbjudande för den som, när den besöker en sida, framför allt är ute efter ett… flöde. Vad som är nytt, så att säga.

Sökrutan använder jag extremt sällan. Ska jag vara helt ärlig så använder jag till 99% "What's New" och notifikationerna för min navigering på sajten. De enda gånger jag går in i ett underforum manuellt är när jag ska starta en ny tråd.
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Sökrutan använder jag extremt sällan.
Ibland kollar jag om det finns en gammal tråd, innan jag skapar en ny. När jag hittade hit från början och ville "söka" så hade jag någon specifik frågeställning: typ "hur förstår man Forgotten Realms och vilket årtal är rimligast att köra sin homebrew". När man googlar på den typen av frågor (kanske inte exakt hela meningen) så hamnar man inte så sällan på WRNU, och ibland är det man läser på WRNU ganska bra grejer, och då lockas man att söka vidare på WRNU och så kan man inte det (om man inte är medlem). Å andra sidan kan man googla på "Forgotten Realms sucks www.rollspel.nu".

Annars navigerar jag precis som du: What's New och notifikationerna. Whats New hade gärna fått ta mer plats på första-sidan, och även innehålla sådant som inte är riktigt så färskt (för det kan trillar ur Whats New ganska fort).
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,439
Location
Stockholm
I senaste Svenskarna och internet-rapporten konstateras det att ungdomar ”ser och känner snarare än läser och tänker”. Hårt. Men kontentan är att de föredrar video framför andra medier. Så forum lär gå bort av den anledningen, om inte annat.

 

Monokel

Koboldjägare från Chronopia
Joined
6 Nov 2019
Messages
477
Location
Uppsala
Mitt minne är att wrnu hade gott om sådana trådar på den tiden vi användare också var tonåringar.
Så var det! Och tonen på inläggen har ändrats väldigt mycket under forumets 20+ år också. Läser man de äldsta inläggen här så framstår forumet mest som nån slags fritidsgård för ungdomar. Vilket det var mer eller mindre var också, för en del av oss :)
 

Dimfrost

Special Circumstances
Joined
29 Dec 2000
Messages
8,536
Location
Fallen Umber
Ska jag vara helt ärlig så använder jag till 99% "What's New" och notifikationerna för min navigering på sajten. De enda gånger jag går in i ett underforum manuellt är när jag ska starta en ny tråd.
Exakt så här för mig också. Men är inte det samma sak som "sökrutan och flödet"-paradigmet? Själv är jag lite kluven där; jag har mina filer ordentligt ordnade i mappar men jag använder likväl nästan bara startmenyn för att hitta dem (eller ibland för att hitta rätt mapp), och jag använder enbart sökrutan för att hitta i mailen.
 

luddwig

Lawful evil
Joined
30 Jan 2013
Messages
5,548
Och tonen på inläggen har ändrats väldigt mycket under forumets 20+ år också.
Jag upplever att tonen förändrats mycket bara under den korta (nåja) tid jag hängt här. Innan off topic-forumet stängde var det mycket mer bråk, och bråken spillde ofta över från tråd till tråd. Det måste ha varit slitsamt att vara moderator då.
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,439
Location
Stockholm
Innan off topic-forumet stängde var det mycket mer bråk, och bråken spillde ofta över från tråd till tråd. Det måste ha varit slitsamt att vara moderator då.
Rätta mig om jag har fel, men sammanföll inte den perioden med att hela svenska internet var superpolariserat kring valet 2014? Som jag minns det var ca 2013-2016 bara ett enda långt flamewar mellan ”pk” och ”anti-pk”, överallt hela tiden.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,657
Location
Värnhem, Malmö
I senaste Svenskarna och internet-rapporten konstateras det att ungdomar ”ser och känner snarare än läser och tänker”. Hårt. Men kontentan är att de föredrar video framför andra medier. Så forum lär gå bort av den anledningen, om inte annat.

Just icke-läsandet är något som har visats med andra mått också:
https://www.lararen.se/amneslararen...raftiga-laslustras-bakom-dystra-pisasiffrorna

Något jag tycker är intressant är att se att de länder som presterar sämst i fråga om ungas läslust alla ligger i Nordvästeuropa, medan de som har störst läslust bland unga är Turkiet, Colombia, Mexiko, Japan och Sydkorea. Är det västvärlden som sackar efter?
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,881
När jag reggade mig på forumet för ca. två år sedan slogs jag av hur trevligt det var här till skillnad från andra platser på internet där folk verkar vilja tolka varandra på sämsta tänkbara sätt. Jag bestämde mig för att läsa en massa gamla trådar för att vara up to date och höll på att tappa hakan angående vilken skillnad det var i ton 😄 Men i trådarna jag läste var det väl främst en särskild användare som var väldigt bråkig, ibland två och högt tre, så var det verkligen jättepolariserat ens då?
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,693
Location
Göteborg
När jag reggade mig på forumet för ca. två år sedan slogs jag av hur trevligt det var här till skillnad från andra platser på internet där folk verkar vilja tolka varandra på sämsta tänkbara sätt. Jag bestämde mig för att läsa en massa gamla trådar för att vara up to date och höll på att tappa hakan angående vilken skillnad det var i ton 😄 Men i trådarna jag läste var det väl främst en särskild användare som var väldigt bråkig, ibland två och högt tre, så var det verkligen jättepolariserat ens då?
Jag hängde aldrig på OT-forumet och har aldrig upplevt särskilt mycket polarisering eller bråk, varken nu eller förr. Kan inte komma på att jag någonsin tyckt att det varit ett problem på forumet. Men andra har ju uppenbarligen upplevt det, så min slutsats är nog att det var en del sådant, men att det var ganska lätt att undvika om man inte ville ge sig in i det (vilket jag generellt inte ville).
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
I wish i could have been there for the great woke vs based war of 2013-2016 , sadly it shall be just a story of those days gone to pass .
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,445
Location
Stockholm
Det måste ha varit slitsamt att vara moderator då.
Jag kan nu i efterhand säga att rollspel.nu var ett par dagar från att läggas ner helt och hållet under 2016. Arbetsklimatet för moderatorerna var omänskligt helt enkelt. Resultatet blev istället att vi stängde OT-forumet och att rollspel.nu överlevde.

Tack går til @Gurgeh för att han drev igenom det.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,535
Location
Rissne
Exakt så här för mig också. Men är inte det samma sak som "sökrutan och flödet"-paradigmet?
Ja, jag gör nog olika i olika sammanhang – jag använder sociala medier och kommunikationsplattformar lite som ungdomarna (mail, forumet, facebook) medan jag nästan aldrig söker efter dokument varken på datorn eller på google drive (har för många filer som heter liknande saker, om inte annat). De enda dokument jag söker efter är de jag vet ligger på någon av jobbets delade enheter, och det bara för att jag aldrig minns vilken – där är det ju andra människor som sorterat så där hittar jag inte =)
 

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,093
Location
Stockholm
Något jag tycker är intressant är att se att de länder som presterar sämst i fråga om ungas läslust alla ligger i Nordvästeuropa, medan de som har störst läslust bland unga är Turkiet, Colombia, Mexiko, Japan och Sydkorea. Är det västvärlden som sackar efter?
Vet någon om något nära-framtiden spel har använt sig av det här?
 
Top