Wheel of Time TV-serie [Spoilers]

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Har nu sett avsnitt 7 . Det är det bästa avsnittet så här långt.

Jag gillade stridsscenen i början den var riktigt cool. Tyckte dock att kvinnans tubtop harnesk var lite määäh , varför ha ett harnesk som täcker tuttarna men lämnar resten av framsidan blottad är det nån kulturell grej precis som spjuten ?

Jag antar att det var för att framhäva extra tydligt att hon var gravid men då hade dom lika gärna kunnat skippat harnesket helt och hållet.

Jag har förutom tuttharnesket inte jättemycket att anmärka på i det här avsnittet .
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,816
Har något kollat på extramaterialet som ligger uppe?
Jag har kollat på en av de animerade filmerna. Det var rätt snyggt! Bra info för de som inte läst böckerna! Jag undrar dock om det inte varit bättre att inleda varje avsnitt med en animerad sekvens eller nåt, tycker de var lite svåra att hitta. Men som sagt, klart sevärt 😊
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,182
Tittade lite kort nu men hade missat det innan. Sisådär, inte dåligt men... dock tänker jag att detta hade man kunnat göra mycket mer av på ett sätt som hade varit ett intressant grepp. Typ släppa dem som mitt-i-veckan-avsnitt mellan ordinarie på fredagar, med en kort dramatisering i seriens värld. Säg någon som berättar legender från förr, en Aes Sedai eller varför inte Thom, för sedan att glida över till animerade historier. Och knyta innehållet hårdare till handlingen i serien.
 
Last edited:

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,816
Tar en paus från julfirandet för att skriva lite om sista avsnittet. Är halvt i koma av all god julmat så detta får bli ett kortare inlägg än vanligt.

Tyvärr är detta det svagaste avsnittet hittills. Och det är uppenbart vad det beror på. Barney Harris som spelar Mat dök av okänd anledning inte upp när de sista avsnitten spelades in och dessa fick skrivas om i panik. I förra avsnittet var det inte så farligt, men oojoj vad det märks här! Tempot är jättekonstigt och skådisarna som jag hittills hyllat gör sämre ifrån sig här, förmodligen för att de fått ett nytt manus bums i handen och inte hunnit öva ordentligt.

Det finns ändå saker i avsnittet som jag gillar! Jag älskar öppningen, har ju tidigare efterlyst att få se mer från förra åldern och det lilla vi här fick se var awesome! Rands historia var bra, gillar samspelet som han har med Morraine och jag gillar B’alzamon! Jag gillar samspelet mellan Lan och Nynaeve. Och jag gillar cliffhangern.

Men annars finns det tyvärr för mycket dåligt med detta avsnitt för att jag ska tycka om det. Jag fattar att alla inblandade fått trolla med knäna då de säkerligen var tvungna att ändra på plats, men det gör ändå inte resultatet bättre.

Jag kommer ändå se fram emot säsong 2. Hoppas att de har tid att korrigera de sakerna som blev fel här.

Jag kommer att göra en allmän reflektion av hela säsongen framöver och kanske utveckla lite vad jag tyckte om vissa plotlines i detta avsnitt. Men gör det tidigast imorgon, nu ska jag dricka upp min glögg och göra kväll.



God jul till er alla 😊❤🎅🏻🎄🎁🌟
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,182
Vad intressant @Franz, jag tyckte detta avsnittet var ett av de bästa. Det kändes som om serien började ta tag i intrigen och göra något eget av den. Saker jag gillade:
  • Hela Rand och Moiraines del, inklusive konfrontationen med vem det nu var (Ishamael typ?), att Moiraine blev stillad och att Rand ger sig av ensam.
  • Anfallet på Fal Dara var coolt iscensatt.
  • Prologen i Age of Legends, riktigt bra.
  • Lan och Nyaneves relation.
  • Slutklämmen med Padan Fain som tar hornet.
Halvdana grejer:
  • Att Nynaeve kan spåra Moiraine på något helt odefinierat vis. Med kraften? Och hur kan hon visa det för Lan? Hade varit bättre att sätta upp för att han ger sig av själv och faktiskt hittar vägen men inte vill riskera de andras liv genom att ta med dem.
  • Loial som dyker upp igen, får en replik och sedan blir dödad (?). Kanske lika bra, de verkar ju ändå inte veta vad de ska göra med karaktären.
  • Att de inte sätter upp det faktum att Fain nu har dolken bättre. En kort scen där han stjäl den hade varit bra.
Sen håller jag med om ambivalensen kring Mat. Det blir kanske bra men för denna säsongen hade en re-cast nog varit bättre. Rent personligen hade jag som sagt också skippat seanchan men så kommer det alltså inte att bli.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,182
Ska jag säga något sammanfattande blir det.
  • Serien är som bäst bra när den lägger fokus på relationer. När det och huvudpersonernas utveckling är det viktiga griper den tag i en och får den även intrigen att flyta på bra. När bifigurer tar för stor plats tappar den i engagemang.
  • Den brottas, inte förvånande, med källmaterialet. Den vill gärna fånga in olika aspekter, både händelser och karaktärer - antingen för att de är coola eller viktiga för kommande säsonger - men har svårt att ge dem det utrymme de behöver för att bli begripliga. Istället blir det framhastat eller väldigt vagt och gör attjag som tittar fastnar i frågor "hur gick det här till?".
  • Rent visuellt är den lite ojämn men sammantaget gott och väl över medel för genren.
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,816
Vet vi något om varför Mat-skådisen ballar ur?
Ingen vet tyvärr det. Allt vi vet är att han var väldigt aktiv på sociala medier under corona-lockdownen, sen började han skriva allt oftare på väldigt konstiga tider och sakerna han skrev blev allt märkligare, han skrev typ helt obegripliga saker. Sen en dag var han helt plötsligt försvunnen från sociala medier och ungefär samtidigt offentliggjordes det att en ny skådespelare skulle ersätta honom.

Jag gissar på att allt skedde ganska snabbt och ganska nära inpå när de skulle filma, annars hade de nog hunnit hitta en ersättare och filma klart säsongen med denna eller skriva om avsnitten utan honom bättre.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,868
Location
Ludvika
Sett sista avsnittet nu. Nice!

Det är uppenbart att "episka strider" inte riktigt är manusförfattarnas (Eller regisörens) experits. Hela försvaret av Fal Dara var en smula "cringe". Men ett tappert försök! Jag suddar lite på det i minnet för att ta bort de kantigaste bitarna ;)

Men ja, överlag: bra saker och lite dåliga saker blandat med varandra. Jag såg inga större problem med att Matt var borta och var glad att de i alla fall hade med Barneys ansikte i en sista scen. Att han tar sig in i den vita staden, i kombination med att Padan nu har dolken hintar om att det finns en historia där som jag hoppas vi kommer få se mer av i säsong två. Jag föredrar det nog på det här sättet, än att de drar in en ny skådis mitt i (slutet) av en säsong. Tycker det funkar bra.

men allt det där är subjektivt bjäffs, vidare till köttet och potatisen!

Så Rand är bekräftat drake, fine!

Men vad tror vi om länk-incidenten? Hon systern till kungen där verkar ju helt plötsligt kanalisera all makt i hela världen innan hon bränner ut sig. Jag förutsätter att den kraften kom från antingen Nynaeve eller Egwane, och skulle eventuellt kunna innebära att även en av dem också är draken?

Eller båda?

Nyaeve offrar sig själv för att rädda Egwane, vilket jag tycker tyder på att Egwane inte är draken. Men Egwane kan alltså återuppväcka någon som verkar ha dött... vilket tyder på att Egwane _är_ draken?

Eller läser jag bara in för mycket i det, och att enda poängen där var att visa att de båda är starka med kraften?

Jag tror fortfarande att det lutar åt att vi kommer ha 4-5 drakar i kommande säsonger. Det där med hornet tycker jag bäddade för att Perin ska visa sig vara en drake, tillexempel =)

Spännande i vilket fall som helst, ser fram emot säsong 2 med spänning!
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,182
Eller läser jag bara in för mycket i det, och att enda poängen där var att visa att de båda är starka med kraften?
Så tror jag. Även om Jordan är lite flytande med sina jämförande begrepp om styrka är det i varje fall tydligt att Nyaneve och i något lägre grad Egwene är bland de starkare kvinnliga kraftanvändarna på generationer. Att kungens syster har kontrollen handlar nog om att hon är tränad i att använda saidar.

Annars är jag själv rätt säker på att serien håller sig till en drake framöver. Ganska uppenbart att "vem är det" var ett sätt att skapa spänning under säsong 1. Den som till slut blåser i hornet i böckerna är ju inte heller Rand till exempel.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,182
Ja vem är det som gör det i böckerna? Är det inte Matt?
Nej har för mig att det är en karaktär som heter Olver som kommer in ganska sent (öh bok 5 eller kanske ännu senare, vem kan hålla koll 🙂). Men jag kanske minns fel.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,182
Eller, det är Mat läser jag nu men sedan det förs sedan över till den där Olver genom någon plot-twist.
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,401
Location
Stockholm
Eller, det är Mat läser jag nu men sedan det förs sedan över till den där Olver genom någon plot-twist.
Blev det någonsin bekräftat om Olver var horn-hjälten Gaidal Cain återfödd? En av de fränaste fanteorierna när det begav sig, imho.
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,401
Location
Stockholm
Rent visuellt är den lite ojämn men sammantaget gott och väl över medel för genren.
Speciellt sista avsnittet var lite av en kulissfest. Gissar att det varit mycket studioinspelningar pga restriktioner och liknande?

Jag är iofs ett stort fan av kulisser och studioinspelningar sedan jag först såg Legenden mörkrets härskare för 1000 år sedan.
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,401
Location
Stockholm
Det är uppenbart att "episka strider" inte riktigt är manusförfattarnas (Eller regisörens) experits. Hela försvaret av Fal Dara var en smula "cringe". Men ett tappert försök! Jag suddar lite på det i minnet för att ta bort de kantigaste bitarna ;)
Striden är lite för lik GoT-avsnittet The Watchers on the Wall, så det är svårt att inte jämföra (till WoTs nackdel). Önskar att de valt något annat än just en mur.
 
Top