Nekromanti Vilda Wuxiastrider! Vaa-oooh!

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Efter en tråd om en stridsmanöver, virvelvind, på DoD-forumet kom jag på en regelidé för vilda actionfyllda strider, speciellt Wuxia-aktiga sådana kanske.. Jag postar här för kommentar!


"Man kanske skulle ha ett sorts system där olika manövrar kunde följa upp varandra olika bra.. Hmm.. Jag vill alltid göra läckra system som tillåter alla möjliga olika kombos på detta sätt, men det brukar inte funka..

Hey, här är en idé: Vad sägs om att stridskonster (I en filmisk typ) är uppbyggda av en massa olika moment: Som till exempel: Vändning, hopp, volt, hugg, stöt, backa, spring, glidtackling.. På så vis så blir detta en vändning-vändning (helt varv) - hugg - hugg. Vändningen kanske gör att det tar längre tid och blir lite svårare att träffa, men man gör mer skada, och det distraherar motståndaren (svårare att parera).

Eller varför inte spring - hopp - vänd - hugg! Spring gör att man kan hoppa LÅNGT (Spring ger mer kraft åt vilket moment som än kommer efter det), över motståndaren, man vänder sig om (han har ingen aning om var man är) och hugger! Inte realistiskt, men jävligt kul.. Och sedan kanske olika moment passar olika bra efter varandra, men en MANÖVER (en serie moment) måste vara ANNORLUNDA den förra.. Släng in regler för dom olika momenten, en coolhetsfaktor, och möjlighet att göra coola attacker utan att akrobatisera sig (Ja, man måste ju kunna göra ALLA sorters coola attacker!) så har du ett system som iallafall JAG måste testa att använda någon gång.. Hohoho!

[Förklaring, eftersom trådförfattaren tyckte det var lite krångligt.. Ni kan skippa detta om ni har koll nu.. Det här kommer från nästa inlägg..]
Alltså, man pusslar ihop sina egna attacker med olika steg.. Ett exempel:
1. Spring: RP:n börjar med att springa mot sin motståndare. Detta ger t. ex +5 på "Kraften" i den manöver som kommer efteråt..T. ex så hoppar man längre om man gör ett "Hopp" efter "Spring", och gör mer skada om man gör en "Stöt" efter spring..
2. Hopp: RP:n hoppar i språnget mot sin motståndare. Eftersom han springer så hoppar han "5 poäng bättre"
3. Volt: RP:n voltar i luften! En svår manöver, men den ökar "Kraft" ännu mer..
4. Hugg: RP:n sträcker ut sitt svärd i luften samtidigt som han snurrar runt, med en massa plus på "Kraft".. Splatt![/förklaring]


Man skulle kunna balansera det så att ju fler moment, desto svårare att lyckas.. Och så skulle man kunna ha en slags "hastighetsmätare", som ökar för "Spring" "Hopp" och "Volt".. Om man gör en "Volt" (I luften då alltså) så är man snabb som bara den, men man måste "Springa" och "Hoppa" först för att få till en riktigt hög hastighet.. Sedan urladdas "Hastigheten" när man gör en attack, dvs plus på skada.. Eller så kanske man kan välja att urladda hälften av "Hastigheten" i attacken, och använda resten till att kuta vidare efter attacken.. Behålla farten alltså..
Sedan måste det ju finnas en coolhetsfaktor.. och.. och.. Jag har det! Ju svårare attacker man gör (Ju mer man RÖR på sig alltså), detso mer coolhetspoäng får man.. Och coolhetspoäng använder man till att göra coola manövrar, som baserar sig på att man INTE rör sig så mycket! Tänk bara..

Han Si började springa, och drog sitt svärd i en enda rörelse (Aaaaaw! Dra svärd måste ju finnas med som moment också!), han hoppade rakt upp i luften med svärdet höjt över huvudet.. Li Shu-I stod bara helt stilla och inväntade sin motståndare. I allra sista stund tog han ett blixtsnabbt steg åt sidan med sina ena fot, drog sitt svärd, och mötte den flygande Han Si:s klinga med sin. Nedslagskraften fick Han Si att tappa balansen medans Li Shu-I stod kvar som en klippa.

Li Shu-I brände i det här fallet en massa coolhetspoäng. Man använder dom till COOLA manövrar, helt kyliga alltså. På det sättet kan man stödja kämpar som smyger upp och snittar sina motståndare också.. Wooahhh!"

Som ni ser så är mogenhetsnivån sååå mycket lägre på DoD-forumet.. /images/icons/wink.gif Nä det var bara jag som blev lite entusiastisk..


Edit: Kom på ännu mer ideer.. Självklart så tar manövrar med många moment inte längre TID, dom är bara svårare.. Action ska de va! Fast det skuuulle ju vara rätt coolt med en slags stridsdans som pågick i flera sekunder.. Sedan kan man ju dela upp stridsfilosofin i "Den böjda vägen" och "Den raka vägen" eller nåt.. "Skutta en massa" och "Vara cool.." Kanske binder sig för mycket till Asiatisk Wuxia då? (Yin-Yang)


<center>-Arvidos, vet inget om Wuxia.</center>
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
En till idé!

Hmm.. Nu kom jag på en till idé.. Man kanske kan vinna i striden genom att göra slut på motståndarens coolhetspoäng om man inte vill döda honom.. Då lyckas man fälla honom, med svärdet riktat mot hans hals och säger: "Your training is WEAK!" /images/icons/laugh.gif
 

Vindhand

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,253
Location
Stockholm
Kort?

Coolt!

Om man implementerar detta med stridskort kan man nog få riktigt mysigt flyt på det hela... Det kan bli litet samlarkort över det hela där en stridskonst motsvaras av en egen lek och vilka kort man råkar få på handen implicerar hur situationen är.

Risken är naturligtvis att det drar bort fokus från det övriga spelet men skall man spela Wuxia är striderna så viktiga att det kanske inte är något negativt :)
 

Toggrikk

Veteran
Joined
28 Dec 2000
Messages
106
Location
Uppsala
Re: Kort?

Helt underbart på ett sköt spel men grov inriktning på action. Man har ett konstant antal kort på handen. Sen lägger man ut kombinationer då man måste ta hänsyn till både vilka kort man spelar ut för chansen att lyckas samt hur många nya kort man får. Det skulle kunna bli enormt med taktik.

Sen kan sl dela ut nya kort som manövrer när man tränar eller på andra sätt lär sig nya saker i spelet. Så får man på, av sl förutbestämnda platser, rearranskera sin lek. Det symboliserar hur man ändrar sitt sätt att strida.

Det häftigaste vore om det i det här inte skulle finnas någon slup inblandad. Förutom hur leken blandades. Att man kunde satsa på att dra sina superkombinationer men ta en del smällar tills dess eller lägga upp en annan strategi om man trodde att det skulle löna sig bättre.

Ett sådant system skulle dock göra det svårt för en sl. Men man kan ju tänka sig att sl har förberät exat vilka kombinationer som de vanliga lurkiga hantlangarna ska lägga i förväg men spelar. Själva huvusdkurkarna efter bästa förmåga med en i förväg gjord lek eller så...

"Brainstorming completed"

Vad tror ni om idéerna?
 
G

Guest

Guest
Riktigt tufft, verkar vara väldigt underhållande. Men jag skulle inte tycka om kort som någon föreslog ovan, i.a.f. inte om man drar dom slumpmässigt. Det enklaste blir nog att man lär sig en stridskonst och får en bunte olika moment där, sedan kan man köpa enskilda moment från en allmän lista...
Det skulle jag tycka om....
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Kort ja? + Ännu mer idéer. (Redigerad)

Hmm, att BARA basera striden på kort låter lite tråkigt, även om idén är helt klart intressant! Kanske man kan lägga in ett moment i manövern, fastän man inte har det på kort, men den är svårare, eller gör att det hela tar "två rundor" eller nåt.. (Återkommer till rundor.. /images/icons/wink.gif) På så sätt är det också lätt att göra korten till en alternativ regel, så att man kan spela även med bara en tärning till hjälp, eller nåt.. Fördelarna är intressanta:

1. Det uppstår olika möjligheter: Om du har ett springakort på hand kanske du redan är lagom långt från motståndaren.. (Som Vindhand pekade ut) Kul tvist, och uppmuntrar säkert till massa improviserade manövrar, vilket är PRECIS vad jag vill ha!

2. Avspegla skickligheten. En skicklig kämpe kanske har fler kort på handen (Helt klart! På så vis kan en nybörjare fortfarande besegra en skicklig, om gudarna är med honom, men den skicklige kan verkligen "leka" med honom, och göra mer som han vill. Dessutom kanske man har tränat in "Högt svävande tranan", vilket man kan spela ut när som helst då, utan att ha momentkorten. En fördel med att ha färdiga manövrar intränade.

Och så det här med rundor då.. Man kanske skulle göra så att när någon har gjort sin manöver så är det nästas tur, MEN när någon misslyckas med en manöver.. Inte kan dom klanta till det då, det passar ju inte! Nä, istället kan man låta turen gå vidare till nästa stridande då.. Säg att Adolf springer och hoppar mot sin motståndare.. Men misslyckas med hopp-slaget! Han lyckas fortfarande hoppa, men det blir hans motståndares tur, som svarar genom att hoppa SJÄLV, och snitta stackars Adolf i luften! Hahaha! /images/icons/laugh.gif Inga iniativslag, bara tempo! (Vill också poängtera att systemet först var tänkt till fantasy, även om det pasar kanske bäst till wuxia.)

Fler manövrar:
Cool Ställning
Defensiv Ställning
Vapen i offensivt läge
Vapen i defensivt läge
Tackling

Spinner vidare på exemplet: Adolf Springer, Hoppar, och håller sitt vapen i offensivt läge (Höjt över huvudet. Detta ger honom bonus på den kommande attacken) Men hans Hoppa-slag misslyckas ju, så hans motståndare, den onde bamse, tar iniativet när han påbörjar sitt hopp. Bamse gör ett hopp, vapnet i offensiv position, och snittar Adolf när dom passerar varandra i luften. Adolf, som håller svärdet "offensivt" får grova minus på att försvara sig, och tar en äcklig skada i sidan. Dom kämpande landar, Adolf i smärta, och Bamse avslutar sin manöver med en "Cool Ställning", så han landar på ett vrålläckert sätt, och säger "Du är enbart min leksak, dåre!" Vilket ger honom plus på Coolhetspoängen.. /images/icons/laugh.gif


Och så svar till dig då Togrikk.. Jag blev så upphetsad av alla idéer att jag var tvungen att spruta ut det först.. /images/icons/wink.gif Hmm.. Det lät nästan snuskigt.. Jaja.
Iaf, att inte ha någon slump låter lite tveksamt.. Men å andra sidan så skulle det ju passa för stridsmästarna som INTE-MISSLYCKAS-MED-NÅNTING!-NÅGONSIN! Hehe.. /images/icons/smile.gif Resten var bara bra, så att säga.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Kort ja? + Ännu mer idéer.

"Hmm, att BARA basera striden på kort låter lite tråkigt, även om idén är helt klart intressant!"

Äh. Jag byggde ett stridssystem till DoD för värjfäktning baserat enbart på spelkort. Det funkade skitbra!

Ska se om jag hittar den igen. I så fall lägger jag upp den i Smedjan igen.

Sen kan du ju om inte annat titta på Brawl från Cheap Ass Games. Det kanske inte funkar som stridssystem i rollspel, men det är läbbans kul. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Mums! (Och MER idéer!)

Brawl.. Arg, det verkar ju skitskoj! En till grej på måste-ha-listan.. Tur att det är min födelsedag snart.. /images/icons/wink.gif

Men men.. Brawl spelas ju i realtid, och med den varianten så skulle ju inte turen växla på det där sättet jag beskrev i det förra inlägget.. Å andra sidan skulle den växla ÄNNU mer, vilket kanske skulle vara kul.. Krångligt med två SLP mot en RP dock, kanske kan lösas..

Undran: Ska allt ske samtidigt, i en synkroniserat koordinerat balletliknande strid, eller ska man få intrycket att man turas om mer? Det är väl det som är kärnan i realtid mot rundor..

En annan idé: Kanske ens skicklighet + ens nuvarande coolhetsvärde skulle avgöra antalet kort man drar? Eller så kanske man drar MINDRE kort med mer coolhetsvärde, men dom lyckas nästan alltid: Man har blivit ett med stridens rytm, och även om ens val verkar osannolika så har man precis framför sig vad som måste göras.. Typ. Eller så kanske coolhetspoäng ska användas för att "köpa in" moment i sin manöver som man inte har i sin lek: Med huvudet helt kallt så gör man saker man aldrig gjort förut.. Improviserar totalt. Vad som måste göras, snarare än vad man har lärt sig..
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Mums! (Och MER idéer!)

"Undran: Ska allt ske samtidigt, i en synkroniserat koordinerat balletliknande strid, eller ska man få intrycket att man turas om mer? Det är väl det som är kärnan i realtid mot rundor.."

BRAWL spelas så fort man hinner spela korten. Man skiter fullständigt i om det är ens "tur" att spela - finns det en öppning så spelar man. Tvekar man så får man spö. Så nej, det är vare sig koordinerat eller omturat. Det är bara våld. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>

Nu är BRAWL rätt värdelöst som stridssystem. Bland annat krävs det en spelare per kombattant, det krävs att man är riktigt skicklig som spelare för att man ska vinna, och det finns egentligen inga nivåer på lekarna och jag vet inte hur man ska införa det.

Hur som helst är BRAWL förbaskat snorskoj! Kom förbi Skövde nån gång så kan jag demonstrera. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Taskig fint, Krille!

Hur som helst är BRAWL förbaskat snorskoj! Kom förbi Skövde nån gång så kan jag demonstrera.
Nu ska jag ju ta en tur runtom Vänern efter midsommar, och till exempel hälsa på Kitzune, så det kanske jag gör också, haha! /images/icons/laugh.gif
Nä, men allvarligt talat så kommer jag gärna, om jag är inbjuden!



(På tal om Fint så läste jag i strategiguiden till BRAWL att man som en fint kan spela ut ett kort som inte alls är logiskt i situationen, och sedan banka på motståndaren medans han försöker fatta varför man gjorde det.. /images/icons/laugh.gif)
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Taskig fint, Krille!

"Nu ska jag ju ta en tur runtom Vänern efter midsommar, och till exempel hälsa på Kitzune, så det kanske jag gör också, haha! Nä, men allvarligt talat så kommer jag gärna, om jag är inbjuden!"

Du är så välkommen så. Förvarna bara med något dygn eller så. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,751
Location
Göteborg
Hehehe....

Alla ni som sitter och tuggar på möblerna med frågan "Kommer Genesis att sno detta till sitt pågående Science Fantasy-spel?" gnagandes i bakhuvudet kan lugna er nu. Genesis själv kommer med ett uttalande i frågan:

"Jupp, jojjomen, yes och jajjamensanfattasbara, och jag skiter i vad upphovsmannen säger"

Fast det är mycket roligare om du inte tycker om det.
I mitt system hittills har jag nu snott idéer från:

Shadowrun
Risings rollspel med presspoängen
Balladen om den röda lotusen
Warhammer (strategispelet)
Nu senast Arvidos icke-existerande wuxia rollspel.

Åh, visst ja! En idé har jag kommit på själv!

//Genesis, stealer of rules... *elakt skratt*/images/icons/devil.gif

Hmmm.... Min mognadsnivå har nog också sjunkit en del.
 

Toggrikk

Veteran
Joined
28 Dec 2000
Messages
106
Location
Uppsala
Re: Kort ja? + Ännu mer idéer. (Redigerad)

Jag håller inte med om att det nödvändigtvis måste vara så att matcherna i förhand skulle vara bestämda bara för att man inte blandar in några tärningsslag... Om man inte vet vad den andre spelar med för anfall eller moment i sin lek så kommer man själv att vara tvungen att gissa en del eller att spela smart. Dessutom kommer ju blandandet av leken att medföra ett slumpmoment. Lägger man dessutom tidspress på det hela på något sätt så har man ett system med lite slup men med en god del strategi och ett krav på spelaren att hålla sig kall.

Systemet kommer dock säkert vara roligast i dueller spelare mot spelare. Att spela mot slps ledda av spelledaren känns konstigt tycker jag.
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
"Information wants to be free!"

Citat Vindhand.

Funderade själv på om inte det här skulle passa ihop med Presspoängen. Och slänger man in allt i "Balladen om röda lotusen" (Mitt favoritprojekt på forumet!) så blir allt bara glad! Kan inte sinisa komma tillbaka lite, så kan vi diskutera stridskonst? /images/icons/smile.gif
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Andra vinklar..

Tärningsslag VILL jag ha med: För att låta dom stridande kontra varandras manövrar.. Det är bara så sjukt skönt.. /images/icons/smile.gif
Å andra sidan kan man lösa detta genom att man kan kontra manövrar om man har samma kort som den andre spelade ut, på hand.. Fast det kanske blir för ofta, en normalskicklig kämpe ska väl ha en sisådär 5-7 kort på hand.. Eller så blir det alldeles lagom. Det går säkert att lösa på något sätt, bara man inte sitter och trycker med töntiga kontringskort.. (Gah!) Eller ja.. Kanske man måste spela ut ett kontringskort, OCH det kortet som man "hade samma" av? (Man förlorar det, men man kan lägga med ditt i sin "kontringsmanöver" om man vill.)

Å, och "Kasta vapen" måste finnas med som manöver.. Tänk er att kontra med den.. /images/icons/smile.gif När Alan kommer voltandes så kastar Yossou sin kniv i honom.. /images/icons/laugh.gif

Det där med dueller stämmer säkert, med det är nog lugnt: Vapenmästare ska väl vara sällsynta? Däremot borde ju vapenmästarna få möjlighet att hugga ner mängder med medelmåttiga hejdukar.. /images/icons/smile.gif (Som inte använder krångliga manövrer)
 

Toggrikk

Veteran
Joined
28 Dec 2000
Messages
106
Location
Uppsala
Re: Andra vinklar..

Om man har med tärningsslag så känns det som om man inte vinner något. Idén med att man kontrar med samma kort är dock hur bra som hellst. Vanliga attaker som "slag" eller "spark" kommer vara lätta att kontra medans "yogamästarens flygande flipp" kommer vara mycket svår. En defnesiv stridsteknik (lek) komme givetvis ha kort som bara tar bort attaker hur de än är men det är så bra att man inte ska få ha många.

Man skulle kunna sätta poäng på korten också och ha en begränsad maxpoäng på dem så att man inte får ha för många för bra kort.
 

Vindhand

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,253
Location
Stockholm
bsd

Jag måste hålla med mig själv (och Arvidos naturligtvis ) här... Jag blir bara glad om folk finner något användbart i mina idéer. Om någon gav ut ett rollspel baserat _enbart_ på mina idéer och blev jätterik av detta skulle jag kanske bli litet bitter men inom vårt sannolikhetskontinuum så är det ju ingen större chans :gremsmile:
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Coolhet, Kontringar, Träning och Tärning.

Aaaaarg, idéerna sprutar! Detta var ju bara ett kul litet sidoprojekt jag klurade på, men nu MÅSTE jag göra ett rollspel där det här finns med.. Kanske det ska få en plats i min Västmark-I-Afrikansk-Sagofantasy-modul.. /images/icons/smile.gif Okej, över till idéerna:

Om man har med tärningsslag så känns det som om man inte vinner något.
Det får väl bli utan tärningsslag då.. Fast det borde finnas med ett alternativ system för att kunna spela utan kort.. Wuxia d20? Haha.. Blä. (Ta inte illa upp d20-fans)
Iaf, om man tar bort tärningsslagen så blir det svårt att ha kvar "Coolhetspoängen", som jag tycker måste få vara med på något sätt.. Några sätt man kan använda coolhetspoäng:

1. Den som får slut på coolhetspoäng först förlorar automatiskt. Eller så fort någon har hälften så mycket som den andra. Lite tråkigt dock om dom inte spelar någon roll förrän någons tar slut.. Men det kanske blir frenetiska manövrar för att hålla sig uppe på coolhetsstegen?

2. Enkel bonus, som "Hjältepoäng" ungefär.. Om du inte kan kontra hans manöver med ett kort så kan du offra 5 coolhetspoäng istället..

3. Ju mer coolhet, desto mer kort får man ha på handen, dvs skicklighet + coolhet = antal kort.

4. Ju mer coolhet desto bättre lyckas manövrarna.. Nu finns det visserligen inga tärningar med, med det kanske kan lösas på annat sätt? Manövrar skulle ju samla in kraft t. ex.. Kanske coolhet ökar kraften? Eller ökar "kraften" i pareringar? Pareringar måste man ju nästan slå för.. Eller ha en massa olika pareringskort.. Fan va läckert om den ena stridande avfyrar en spark, ett hugg, och ett knivkast.. Och den andra lyckas kontra alla tre.. Mums! Då blir idé 2) lite mer attraktiv..

5. Coolhet mot Coolhet. Man slår Coolhet mot Coolhet på en slags motståndstabbell för att övervinna sin motståndare på något sätt.. t. ex: En variant på alternativ 2) skulle ju vara: Man slår Coolhet mot Coolhet på en motståndstabbell, om man slår över lyckas man kontra attacken.. Misslyckas man förlorar man en Coolhet. (Då kanske man ska dela upp det i "Coolhet" och "Frenesi"? Lugn och energi, typ..)


Vanliga attaker som "slag" eller "spark" kommer vara lätta att kontra medans "yogamästarens flygande flipp" kommer vara mycket svår.
Exaaakt! (Men om jag ska vara petig så borde yogamästarens flygande flipp vara uppbyggd av flera moment.. Men den kanske har en unik "yoga-flip" i sig, till exempel? Välj mellan att köra snabba manövrar med ett eller två moment, eller långa kraftfulla manövrar som lättare kontras.. Om du tillexempel har dubbla spring-kort så kan du kanske vara rätt säker på att din manöver inte kontras.. Spelar han "Spring" för att kontra din, så spelar du "Spring" igen, och kontrar hans kontring..


En defnesiv stridsteknik (lek) komme givetvis ha kort som bara tar bort attaker hur de än är
Eller vad sägs om t. ex "hög arm-blockering" och "låg arm-blockering".. Funkar utmärkt på sparkar och slag, men i nödfall kan man använda den på skarpa attacker.. (Blockera ett svärd med armen.. Aj! /images/icons/smile.gif) Det får nog finnas rätt universella attackkort, så att man inte bara kan attackera med svärd, men inte med dolk med sin lek, eller så.. Spark och Slag ska ju finnas med som dom är dock, så att det blir variation i striden! /images/icons/smile.gif


Man skulle kunna sätta poäng på korten också och ha en begränsad maxpoäng på dem så att man inte får ha för många för bra kort.
Japp.. Eller så gör man så att man får "träna in" varje kort i leken.. Och varje kort tar olika lång tid.. Det för mig över till..

Träning!
Mästare misslyckas ju aaaaaldrig, därför behöver dom inga tärningar. Sedan vore det ju lite trist om man kunde avgöra vem av två mästare som är bäst genom att titta på färdighetsvärden.. Nä, olika nivåer duger utmärkt, t. ex:

Sovande (Vanliga människor)
Slumrande (Anlag för det, alla som inte lärt sig än, men som är speciella, tillexempel RP:na ligger på denna nivå)
Vaknande (Hyfsat duktiga lärlingar. Jämför Obi-Wan i Star Wars episode 1, kanske?)
Vaken (Upptränade. Obi-Wan i Episode 2.)
följt av Mästare och kanske Supermästare? :)

För att avancera till en ny nivå räcker det inte med träning, nä det måste vara insikt och mognad också! Som efter en häftig kampanj, eller personlig utveckling, eller nåt.. När man är på nivå Slumrande borde man få slå en del tärningsslag varje gång man vill upptäcka sin förmåga.. Kanske något sånt här:
För varje moment man använder för första gången slår man en tärning. (Olika svårigheter för varje moment) Om man försöker sig på ett tillräckligt svårt moment och misslyckas tillräckligt mycket så kan man inte lära sig det förrän man tränas av en lärare.. Ev. så kan man bara misslyckas så hårt med ett visst antal moment, för rättvisans skull. Om man lyckas så blir det lite lättare att lyckas med momentet nästa gång, och lite lättare nästa gång, osv..
Vaknande behöver bara slå i speciella fall för vanliga manövrar, om dom gör lite komplicerade manövrar finns det en liten chans att dom klantar till det, och för häftiga manövrar finns det en liten chans att dom lyckas..

Puh. Vad tycks, allihopa?
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Mer idéer om träning!

Hmm, man skulle ju kunna göra så här att dom manövrar man inte har "på kort" slår man för med tärning.. När man kan dom "helt" så får man dom "på kort".. Hmm, en nackdel med detta skulle ju då vara att dom som inte tränat sig kan göra vad dom vill utan kort.. Nåja, man får väl se till att mästarna improviserar lika bra, fast det lönar sig så mycket bättre att spela med kort.. Eller så..

Det är en enkel regel: Är du tränad har du kort. Är du otränad har du inte kort. Det möjliggör ju också strid med "vanliga" som har vanliga färdighetsvärden.. Fast å andra sidan så känns det som det skulle vara kul om det fanns riktigt skickliga stridare som inte kunde stridskonster.. Så man får väl ha två parellala stridsfärdigheter: Way of the Wuxia, och vanliga färdighetsvärden.. (Way of the Wuxia kan förstås alltid bruka "vanlig strid", och skickliga "vanliga kämpar" borde ju kunna få till en snygg manöver då och då.. Två parellala stridsfärdigheter/skalor som man utvecklas rätt så fritt ifrån varandra, men som ändå påverkar varandra lite.)
 
Top