Varför köpa gamla dyra spel?

Conan

انتفاضة
Joined
15 Aug 2000
Messages
2,133
En ärlig fråga; varför köper folk Marsklandet för 2000kr? När man kan köpa nya spel och moduler som är minst lika bra. Eller i värsta fall hitta en PDF.

Alltså, vad gör man med sin box när man fått den?
Man bläddrar lite i den, ryser av nostalgi och myser över hur bra modulen är. Sen ställer man den i sin bokhylla och tittar på ryggboxen nån gång då och då varpå en stark välbehagskänsla infinner sig.

Jag kan tänka mig sämre sätt att spendera två tusen kronor. Särskilt om man har pengar så det blir över.
 

abe

Veteran
Joined
8 May 2014
Messages
125
Förstår inte riktigt "komplettera samlingen"/fylla ut luckorna, vad är poängen med att äga en inte helt lyckad, ja tom dålig produkt (utan humorvärde)? Har det ett egenvärde att äga allt utgivet bara för sakens skull? (Övriga skäl kunde jag förstå, är en usel samlare så kanske det jag inte förstår, utan ser väl snarare resan i samlandet som det roliga, men det är ju något annat än att slänga in ett överbud?)
 

EvilSpook

Tämligen dålig överlag.
Joined
15 Oct 2008
Messages
1,935
Location
Off grid
Förstår inte riktigt "komplettera samlingen"/fylla ut luckorna, vad är poängen med att äga en inte helt lyckad, ja tom dålig produkt (utan humorvärde)? Har det ett egenvärde att äga allt utgivet bara för sakens skull?
Du underskattar kraften i OCD.
Jag har ett par luckor som ständigt stör min nattsömn. Önskar jag hade 20 papp extra att bränna på ”onödiga spel” för att döva min ångest.

//EvilSpook
 

runequester

Swordsman
Joined
29 Apr 2018
Messages
474
Nerds like collecting things :)
Usually the actual hobby is not PLAYING the game, but collecting the game: Hunting on ebay and used book shops for a nice copy (or finding a copy at all), finding out about different printings and versions and so on.
 

Tobbabobba

Veteran
Joined
30 Aug 2020
Messages
9
Folk samlar på all möjlig skit - rollspel, frimärken, knivar, bilar, you name it! Samlandet i sig är ju det samma oavsett vad objektet för samlandet är. Det är ju lite av en meta-hobby.
 

PhilArt

Patafysike Doktor
Joined
19 Sep 2004
Messages
706
Location
Malmö
Det här med samlande är nog mycket en temperamentsfråga. Jag kunde inte bry mig mindre om att ha kompletta serier eller dyl och är mer störd över allt jag äger som inte används än en avsaknad av prylar. Jag är också närmast helt icke-nostalgisk. Men det får mig att undra varför olika människor har så drastiskt olika relation till samlande, varför verkar vissa känna nostalgi så starkt och andra nästan inte alls?
 

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,350
Location
Kullavik
Jag har köpt ett antal saker som sprungit iväg rätt mycket i pengar. Dels MUA-sviten under den period den var slut i lager, men innan nytryck. Där handlade det enbart om att jag var nyfiken och ville läsa den efter att jag läst krönikor från kampanjen. Liknande situation när jag köpte Svarta Solen till Trudvang. Ville se hur episk den egentligen är och det fanns inga digitala varianter att köpa.

Köpte även på mig Ensamma Vargen böckerna för ca 15 år sedan (långt innan pågående nytryck) och det var en ganska dyr historia för de sista 2-3 böckerna som hade en ganska begränsad upplaga har jag för mig (tror de låg på,runt tusenlappen). Dem köpte jag bara för att jag ville spela igenom EV-sviten eftersom jag aldrig kom längre än till bok 6-7 när jag var yngre. Nu är det trevligt att ha dem i bokhyllan, men samlandet är tydligt underordnat nyttjandet.
 

Tre solar

Hero
Joined
8 Mar 2014
Messages
1,165
Jag vet inte om det räknas, men jag köpte HeroQuest begagnat för 1300 spänn för ett drygt år sedan för att min sommarstuga inte kändes komplett utan HeroQuest. Nu ligger det där på kylskåpet, utom räckhåll för mössen, som en garanti för att det aldrig någonsin kommer kunna bli riktigt dåligt när vi är i stugan - skiter sig allt finns ju HeroQuest! Jag har ett uppdrag som ligger och väntar: "den förmossade skogens ruin". I somras spelade vi "Draculas borg" som barnen gjort.

Och nu ser jag att begagnat-priset till och med var billigt, eftersom man kan köpa en ny och lite sämre upplaga för mer pengar.

En trippel-vinst, helt enkelt!

Jag kan tänka mig att det är samma sak med Marsklandet, för någon annan. (Jag sneglar själv på DoD på Tradera, så det kanske till och med blir samma sak för mig en dag...)
 

ChrilleT

Swordsman
Joined
1 Feb 2014
Messages
517
Jag köper både nytt och gammalt men kan hålla med om att priserna nu är lite i värsta lagret. Just Markslandet köpte jag själv på tradera i helt/fint/komplett skick för 700kr för något år sedan.
Har dock inga problem för de som vill lägga mycket pengar på rollspel när de har en stabil ekonomi istället för tusentals kronor på annat som tex tobak, alkohol, restaurangbesök, utekvällar, nätcasino mm som de inte kan plocka fram ur bokhyllan och läsa i eller spela månaden efter.
Några i umgängeskretsen spelar en hel del dataspel och där är det ju inte ovanligt att köpa en PC för 20-30k, ett grafikkort för 10k något år efter, byt ut hela datorn något år till därefter och till det så kostar alla spelen. Jag tror inte samlarna på rollspel är unika på något sätt i att lägga en del pengar på sin hobby och att köpa gammalt utesluter inte att det även köps en del nyare som spelas.

För mig är det som för många andra i tråden nostalgi som har stor betydelse. Jag kan tänka mig att spela och har även spelat en del gammalt nostalgiskt som jag köpt på mig så det står inte bara och samlar damm i någon hylla. Ibland är det kul att läsa de gamla äventyren. Majoriteten av det jag spelar är dock nyare spel men är kul att någon gång ibland ta fram något gammalt nostagiskt och spela någon kväll.
 

clarence redd

FrostByte Books
Joined
23 May 2014
Messages
1,605
Location
Göteborg
Sen ska man inte glömma doften hos en gammal rollspelsbok. Chaosiums böcker från 1980-talet hade en alldeles egen doft som fortfarande sitter kvar i en del exemplar. Och känslan hos det gamla, lätt gulnade pappret. Köper man en gammal box har man kanske turen att hitta några gamla reklamblad i botten, eller ifyllda karaktärsblad. Riktigt roliga tidskapslar.

Nostalgi har fått oförtjänt dålig klang, som om man är Luddite. Men det finns ett japanskt begrepp, wabi sabi, som handlar mer om det vackra slitaget hos till exempel en enkel gammal läderportfölj. Årtionden av användning har nött fram kvaliteter i materialet som är omöjliga att hitta i en ny portfölj. Eller ett gammalt armbandsur som man har ärvt, som alltid går fem minuter efter, men med en otidsenlig boett som väcker trevliga minnen. För mig blir det som lager av olika betydelser, som gör gamla grejer väldigt intressanta.
 

Skarpskytten

Mellan två äventyr
Joined
18 May 2007
Messages
6,063
Location
Smålands golvbrunn
Men det finns ett japanskt begrepp, wabi sabi, som handlar mer om det vackra slitaget hos till exempel en enkel gammal läderportfölj. Årtionden av användning har nött fram kvaliteter i materialet som är omöjliga att hitta i en ny portfölj.
Tack. Med bara två meningar har du fått mig att älska mina gamla värkande knän igen.

Also, det heter luddit/ludditer på svenska.
 

TobiasEkwall

Swordsman
Joined
26 Aug 2007
Messages
586
Det får man fan inte ens en dörr för där jag bor!

Edit: Ok, 2004, men åndå! :)
Västerbottens inland alltså! Du får mycket ödslighet för pengarna.
(Alltså trivs man så är det verkligen toppen, vi funderar väl ibland på att flytta ut från Umeå för att kunna köpa sig ett hus, men i är varje gång att vi är för sociala)
 
Top