Twilight 2000 Mixtape

Nero

Warrior
Joined
24 Feb 2014
Messages
271
Säsong 1

Ryssen anföll med kraft mot västeuropa. Finland föll och snart även svenska östkusten. Rollpersonerna tillhör en pluton som driver en reparationsverkstad och utpost. "Pertorp" ligger nära fronten i några gamla gårdar nordöst om Örebro Plutonen övervakar och driver även det lilla elkraftverket vid Järle kvarndamm. Fronten går vid västra Mälaren, där striden om Köping rasar för fullt.

unknown.png
Järle dammkraftverk

Rollpersoner:
- Ken de Rossi, fordonsmekaniker i försvarsmakten tillhörande Linköpings regemente. Före detta kriminell som hittade en väg ut via försvaret. Misstänksam men beskyddande mot de han ser som sina vänner. Urstark och teknisk.
- Nils-Oscar Oldenburg von Bunge. Från en uppländsk adelsätt med en hård uppfostran där han aldrig kunnat vinna fars gillande. Intelligent och har fått i uppdrag att lära sig radiosystemet. Har ett fint jaktgevär med sig. Har som motto att aldrig skada en annan människa.
- Conny "ciggen" - f.d torped i undre världen. Har ett mycket ovanligt prickskyttegevär som han hävdar är ett vanligt jaktgevär. Ciggens spelare lämnade kampanjen men Ciggen finns kvar i kampanjvärlden. Ciggen förflyttades närmare fronten för sin expertis. Gillar att lyssna på gammalt örongodis, muttra och röka. Kom en gång med skämtet "hellre mygg än Mig". Efter det kallas fienden ibland för mygg.
- Tommy. 19årig hårdrockare. Tekniskt geni från fordonsprogrammet, jobbar i verkstan. Antas ofta vara dummare än han är då han har svårt för att uttrycka sig och ger alltid befälen fel grad/titel. Bygger egna vapen när han får chansen. Tror kanske innerst inne att föräldrarna inte evakuerats som de sa i telefon utan att de dog i krigets inledningsskede. Verkar sorglös men är samtidigt fullkomligt obrydd om sin egen säkerhet, på ett vis som antyder en dödsönskan. Kör en gul Mazda 2200 pickup av 1989 års modell. (Min rollperson)

Fronten kryper allt närmare. Ibland väcks de i natten av vild artillerield och dånande jasplan. En i plutonen börjar bete sig allt märkligare ju närmare kriget kommer. Fredrik Brontén, en i vaktgruppen, har fått ett alltmer lynnigt humör. Inte ens hans bror Joakim förstår sig riktigt på honom längre.

Under en jakttur ser gruppen ett migplan krascha och piloten skjuta ut sig. De bärgar automatkanonen med mål om att bygga en "technical" (beväpnad civil bil). Piloten lyckas dock undkomma deras eftersökningar. Någon är uppe och smyger i huset på natten. Tommy misstänker Brontén för att ha onda avsikter men lyssnar när de Rossi tycker de ska avvakta tills de vet mer. Dock inte utan protester, "vad är du rädd för?! Du kan ju ta honom om det blir slaggis!".

Vid en resa möter de en rysk militärjeep som kört på en fordonsmina. Eldstrid utbryter med de ryska överlevarna. Den slutar i seger efter att de Rossi träffar en fiende från sin position i diket medan Tommy dumdristigt flankerar de återstående två fienderna från skogen med sitt hagelgevär. En av ryssarna överlever och de kör honom till sjukhuset i Karlskoga för att överlämnas för vård och förhör. I Karlskoga letar de också förnödenheter i den halvt utbombade staden.

Det visar sig till slut att Brontén deserterat och lämnat viktig information, som t.ex. kodnyckeln till radion till fienden. Hans flyktförsök stoppas av de Rossis starka armar.

Efter att ha slagit tillbaka ett mindre anfall går allt åt skogen ett par dagar senare. Deras Mazdapickup anfalls av en passerande rysk hind-helikopter. De lyckas väja undan men en vän från plutonen, den unga Johanna, dör i kraschen. Väl tillbaka finner de gården halvt nedbränd och besökt av ryska trupper. Tommy vill anfalla men brottas ned av de Rossi. De möter upp med kaptenen i en av de andra gårdarna som ger order om full reträtt. Målet är att möta upp med andra enheter från armén och evakueras via Vänern. När de når Vänerns östra strand inser de att man valt att åka ifrån dem istället för att vänta in dem. Övergivna men i fiendens sikte. Kaptenen försöker få radiokontakt. Hon samlar plutonen och vänder sig till dem med tårar i ögonen" "De har kapitulerat. Vi förlorade kriget. De har lämnat oss här. Ni får klara er själva... lycka till! Det lär behövas."

Tommys ögonsten. Mazda b2000 1987
maxresdefault.jpg
 
Last edited:

Nero

Warrior
Joined
24 Feb 2014
Messages
271
Säsong 2: mixtape

Jag tar nu över skiftet som spelledare för min kompis. Denna säsong börjar och avslutas varje spelpass med en låt från tiden före kriget. De har tillgång till varsitt blandband - Tommys och Ciggens.

Ny rollperson: (ersätter Tommy)

Frida. Tidigare skidskytt på elitnivå, numera ambulanssjuksköterska. Har sett för mycket under kriget och hanterar det genom att gå in i arbetet och bara köra på. Men det har börjat kräva ett pris mentalt.

Oktober.

Gruppen har slagit sig ned med en en grupp överlevare (de flesta exsoldater) i ett gammalt torp öster om Kristinehamn. De lyckades med stor möda överleva den första vintern av svält och kyla. Men Tommy har tuberkulos. De har hört om en aktiv vårdcentral i Filipsstad och vill ta honom dit. Rykten säger även att spillror av armén fortsätter motståndet i Dalarna. En milis (nivå sämre än hemvärn) ska även ha bildats och fått namnet Landstormen.
 

Nero

Warrior
Joined
24 Feb 2014
Messages
271
Säsong 2: pelpass 1

Prolog.

Ryska attackflyg flyger lågt västerut över Östersjön. Deras mål - Sverige. Fundera på under låten som spelas på vad din rollperson gör under krigets första natt. Jerry Williams sångröst inleder spelpasset.

" Lapplandspilen råmar som ett vilddjur genom natten
Gårdarna släcker sina ljus
Ett stormpiskat Marstrand ber sitt Pater Noster
Stockholm city svajar i sitt rus
Det är då som det stora vemodet rullar in
Och från havet blåser en isande, gråkall vind"


Jerry Williams - Vintersaga
(skriven av Ted Ström)

Frida. Spenderar dygnet med att köra i expressfart mellan svårt skadade. När gryningen kommer är hennes kläder klibbiga av blod. Men hennes skift har bara börjat.

De Rossi. Som yrkessoldat befinner han sig på sin förläggning i Linköping under beredskap. Han ser planen flyga in från kusten och tänker först att det är märkligt att Jasplanen övar just nu. Tills han inser att de inte är svenska och inte del av en övning. Hans förband hamnar snart i skottlinjen.

Nils-Oscar Oldenburg-Bunge
Åker i ilfart hem till sin far och mor för att stötta dem. Fadern frågar besviket "vad gör du här din fegis? Åk till fronten och gör lite nytta istället för att störa oss". Sagt och gjort. Han packar jaktgeväret i mercedesen och åker.

Säsong 2: spelpass 1:
Gruppen kör med sin Skoda Felicia pickup till Filipstad. Vårdcentralen är omgärdad av provisoriska barrikader och beväpnade vakter. Utbrända bussar, bistra män med jaktgevär, betonghinder. Läkaren är kirurg och allmänläkare men jobbar inte gratis. Han har fått inflytande och resurser för sin expertis. Efter förhandling med en underhuggare lyckas de byta vapen och ammunition mot att Tommy ska få mat och vård för en månad framåt. De får även höra rykten om att det rör sig ett mc-gäng i området vilket har börjat oroa folket på vårdcentralen. De får tips om att de skulle få bra betalt för en dieselgenerator.

De passar även på att försöka leta förnödenheter vid det gamla kalkbrottet. De finner inte mycket förutom gamla spännband och en träningsjacka. De fortsätter söka i området. De finner en gammal fritidsstuga vid en närliggande sjö. De inser dock snart att någon annan varit där före dem. Dörren står öppen och i dörren är en gul tygtrasa fastspikad. I hallen finner de liket av en äldre man med en vedyxa begravd i bakhuvudet. En gul tygtrasa är fastspikad i hans skuldra, som en varning eller ett visitkort. Huset är plundrat. Det har börjat skymma och de vänder hem mot torpet. När de närmar sig torpet känner de lukten av brandrök. Huset står i lågor och är omgivet av döda kroppar. I gruset syns de kraftiga hjulspåren från ett pansarfordon.

Ny tid, ny strid, ny bil411284-3872728.jpg
 

Nero

Warrior
Joined
24 Feb 2014
Messages
271
Spelpass 2
Closing time, open all the doors
And let you out into the world
Closing time, turn all of the lights on
Over every boy and every girl
...Closing time, every new beginning
Comes from some other beginning's end"
Semisonic - Closing Time, 1998

Stormyrshöjden. Rollpersonerna går runt bland sina döda kamrater. Franzén "Frasse" från Skövde som alltid var sugen på snus, bästisarna och klantarna Klintberg och Klasson som kallades Kling och Klang, Anders tjockisen "Bulan", Mia som brukade sjunga så fint... Alla döda. De verkar ha tagits med överraskning. Inte mycket tecken till ordentligt motstånd. De får känslan av att de måste ha trott att de var trygga. Förrådda? Flera har skjutits i ryggen i flykten. Andra uppenbart avrättade på nära håll. De samlar de förnödenheter som de kan och reser vidare mot närmsta större ort: Storfors. Första natten spenderas i ett övergivet pumphus i ett skogsområde väster om tätorten.

Nästa morgon åker de in till samhället. De stannar i utkanten av stadens industriområde. De har hört att det kan finnas ryssar i trakterna. Plötsligt ekar ett metalliskt ljud över området. De bestämmer sig för att smyga närnare. N-O vaktar bilen och täcker dem med jaktgeväret. Ljudet visar sig komma från 3 sovjetiska soldater som försöker bryta sig in i en lagerlokal. En hård eldstrid utbryter. De Ros flankera dem genom att runda lagerbyggnaden. Fienderna försöker fly i sin småbil Ford Ka. De Rossi lyckas meja ned två av dem i bilen efter en kort eldstrid. Den sista fienden försöker fly ut över ett fält men träffas i ryggen av Frida.

Från askan i elden.
Det visar sig finnas fler fiender i Storfors. Snart hör de ett högt motorljud som rör sig närmare. Ungefär samtidigt träffar en prickskytt bilens motor med en kula som troligen var ämnad för N-O. De springer till bilen och hinner precis lämna stan när en rysk BTR-80 dyker upp bakom dem på landsvägen och jagar dem i hög fart. De förstår snart att bilen tappar bränsle. De lyckas skapa tillräckligt avstånd för att kunna stanna och undersöka motorn. En snabb lagning av De Rossi med hjälp av material från Fridas medicinväska räddar dem för stunden och låter dem köra vidare innan fienden närmar sig igen.

De kör i omvägar tillbaka till pumphuset för att spendera natten i efterskakningar och vakt. De märker att kassetspelaren med Ciggens blandband varit igång under hela flykten. Den spelar en låt av Ratata:

"Se på oss nu vi står här trots allt och håller om varann när det blåser kallt
Jag vet att jag vill kämpa jag vet att jag kan så länge vi har varann"
Ratata - Så länge vi har varann, 1987

De Rossi, sällan en man av stora ord, ser de andras oro. Han håller om dem och säger "ni har varit så duktiga idag, jag är stolt över er. Vi kommer klara det här tillsammans".
 

Nero

Warrior
Joined
24 Feb 2014
Messages
271
Spelpass 3

Mitten av oktober 2001.

Stämningstext:
Dalarna. Oktober. 00.37. Ciggen spejar ut mot den mörka skogen. Nästan kolsvart. Moln skymmer månskenet. Bakom honom vilar de nya rekryterna. Landstormen, bottenskrapmilisen. Unga jävlar, gamla jävlar. Odugliga. Men här uppe i silotornet bör de vara någorlunda skyddade bakom betongväggarna. God uppsikt över området. För att hålla sig vaken börjar han humma på en gammal sång. Hur gick den nu? "Sov mitt lilla hjärta..." Månen skymtar fram bakom ett moln. Han kisar mot skogsbrynet. "... inte vara ängslig, inte vara rädd". Vänta, vad var det? Han tittar genom kikarsiktet.

Menige Sergei Ivanovich vandrar genom den täta skogen med sin pluton. Bröstet värker av skräcken. En svag duns. Han ser hur ränseln han tappat sakta rullar ned för grässlänten. Han är rädd för att hämta den. De har klara order att hålla sig gömda i mörkret bland träden. Men han är ännu mer rädd för att få stryk av befälet igen för en borttappad ränsel. Han hasar snabbt ned och greppar den smidigt. Så skymtar månen fram bakom ett moln. Det glänser till i ett spänne. Ett skott ljuder genom natten.

M40-gevärets kaliber 7,62 färdas i över 700 meter per sekund. Ljudet 343 meter per sekund. Ett skott ljuder genom natten. Men när det når Sergeis kropp är han död. Nattens tysta mörker fylls av spårljusammunition och ljudet av en svensk kulspruta ksp-58.

"Sov mitt lilla hjärta roligt i din bädd
Inte vara ängslig inte vara rädd
Inget skall dig hända allt ska väl dig gå
Ty vid sängens ända syns en farbror stor

Han har skarpa ögon och en stor kanon
Och han släpper ingen jävel över bron
Skulle någon fresta farbrors tålamod
Ligger han i nästa ögonblick i blod

Sov mitt lilla hjärta roligt i din bädd
Inte vara ängslig inte vara rädd"

Allan Edwall - Vaggvisa​

Gruppen färdas vidare. De möter två (encounter card) jägare som är fredliga men vaksamma. De är på väg mot Norge där de hört rykten om att evakueringsbåtar går västerut. De får lite information och gör lite byteshandel. N-O får veta att hemstaden Gävle ligger i grus. Ett hagelhemmabygge byts mot jägarnas mat, som innan bara hade en båge.

Resan fortsätter. En vägspärr på avstånd. De stannar och spejar med sin kikare. Platsen hålls av ett mc-gäng med motorcyklar och blandad beväpning. En gul flagga vaja från en stolpe. De minns de illavarslande gula märken de sett tidigare och väljer att köra runt.

Snart kommer de till en by. Ett övergivet mindre sågverk. När de söker förnödenheter gör de en fruktansvärd upptäckt. En grupp civila ligger skjutna i en container bakom byggnaden. Kulhålen i containerkanten vittnar om att de avrättats här. Nån gång i höst, avläser Frida från liken. De finner även tecken på att det funnits svensk motståndsrörelse på platsen. Straffades de för sin lojalitet mot hemlandet? De hittar en dold vapengömma (en kpist i en metallåda).

De bestämmer sig för att gå vidare in mot byn till fots. På avstånd ser de ett hus med en hönsgård. Höga röster. En biker skäller aggressivt på en bonde och hans familj. Han kräver dem på högre andel av maten. De vädjar att de inte har mer att ge men hotas att det ska gå med dem som med de andra. När han åkt smyger de fram och börjar prata med bonden. Han hälsar på dem försiktigt och går sen bort till sin tonårsson och säger något. De får veta att det är ett mc-gäng, Wheels of Fire, som kontrollerar området och samarbetar med ryssarna. De försöker erbjuda dem sin hjälp eller åtminstone få lite information. Bonden svarar svävande. De upptäcker sen att sonen är borta. Plötsligt hörs det höga ljudet av flera mc-motorer. Mannen tittar på dem förtvivlat och säger: "förlåt, förlåt, de dödar min familj... Spring!".

Outro (spelares önskemål)
"Jag såg jaktplanen flyga lågt mot vår hamn
Sen kom det värsta ljud jag har hört
Och min pappa lyfte upp mig i sin famn och sa: nu är varvet förstört"

Loke Nyberg - Flykten från Sverige
 
Top