Speltimmen v47-48 2021

Hellzon

Parkour håller ungdomarna borta från gatan.
Joined
22 Jan 2002
Messages
2,063
Location
Köping
Speltimmen! En tråd för diskussioner om spel vi spelat på sistone.

Enkla riktlinjer/målsättningar krank tänkte följa:
  • Helst ett nytt spel varje vecka.
  • Helst spela minst 60 minuter.
  • Det ska vara ett spel krank köpt på Steam men inte spelat än, eller åtminstone spelat mindre än 60 minuter av.
  • Nytt för 2020: För att försöka motivera sig att inte bara spela flera olika spel utan också spela klart fler spel tänker krank förutom ovanstående också försöka varje vecka spela en timme av något spel krank redan skrivit om. Då blir det utan betygsättning.
Sen skriver krank en liten kommentar om spelet, vad krank tyckte och så. Ibland kanske krank sätter nåt betyg.

Ni gör såklart vad ni känner för =)

Krank har utformat ett betygssystem krank tänker använda sig av när krank känner för det. Använd det om ni vill:

75 – spelet är trasigt, snudd på objektivt ospelbart. Mekaniken är trasig, spelet har fruktansvärda buggar.
80 – Krank kunde tvinga sig igenom den första timmen, men stängde av så snart krank uppnådde den. Fungerande, men plågsamt tråkigt/jobbigt spel.
85 – "Meh". Det här spelet var väl... öh, okej antar krank. Det var inte plågsamt att spela, men det är inte heller speciellt lockande att återvända till det.
90 – Det här spelet fortsätter krank ha installerat, eller skriver upp på sin lista över spel krank vill återvända till senare. Eller så kan krank rekommendera spelet.
95 – Krank tänker spela vidare på det här spelet IDAG. Och du borde verkligen spela det också.
 

Hellzon

Parkour håller ungdomarna borta från gatan.
Joined
22 Jan 2002
Messages
2,063
Location
Köping
Jag har spelat The Darkness II.

OK, så huvudpersonen är en maffiaboss, med en demon i sig som ger honom superkrafter - framförallt att rycka tag i omgivningen och kasta den på sina fiender. Och han har försökt trycka ner den här varelsen, men att vara maffiaboss leder till problem som löses väldigt effektivt av att ha en demon med superkrafter i sig. Och så får han visioner av sin döda flickvän för naturligtvis har han en sådan. Suck.

Lite kul ändå att skurkarna vet att antihjälten tappar sina krafter i starkt ljus, så när man kommer in en bit i spelet så har de varit smarta och satt upp strålkastare. Det är naturligtvis en spelig grej att stänga av dem men det blir en kul touch av genre-savvy fiender också.

Ja men det är ju kul att skjuta lite, och nu vill jag veta om det går helt eller bara halvt åt skogen för vår antihjälte, så jag spelar väl klart nån gång. 90 på krankskalan.
 
Last edited:

Hellzon

Parkour håller ungdomarna borta från gatan.
Joined
22 Jan 2002
Messages
2,063
Location
Köping
Jag har pratat om The Black & White Bundle förut. En bundle på Steam där den gemensamma nämnaren är att spelen är i svartvitt. Rimligt. Hursomhelst så började jag spela Gato Roboto, och det drog in mig så pass att jag spelade klart. Ett rymdskepp med en macho rymdpilot och hans skeppskatt kraschar på en planet. Piloten bryter benen så katten måste ut och hämta hjälp. Snart hittar katten en mech och galenskaperna kan börja.

Det är ett metroidvania med monokrom retrografik, och twisten är att katten kan hoppa ur mechan för att komma in i trånga utrymmen (och ibland bemanna en ubåt). En bit in i spelet kommer man till ett område som kallas "Nexus" och leder till alla andra områden i spelet - det är inte korskopplingar hit och dit som i Super Metroid men det är det väl inte många spel som har heller.

Väl värt tre euro. 95 på krankskalan.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
31,382
Location
Nynäshamn
Jag har spelat 72 minuter av Disgaea PC.

Det här är en… duglig port av ett PS2-spel som heter Disgaea: Hour of Darkness. Den känns ganska halvfärdig, om jag ska vara ärlig. De har patchat in en handfull grafik-options men ingen av dem är integer pixel scaling, vilket ju givetvis är den enda inställning som är ett absolut måste när man har med gammal pixelart att göra. Fullskärms- och fönsterlägena verkar buggade. I teorin ska det gå att spela med mus, men jag gav snabbt upp om den tanken och tog upp handkontrollen igen.

Det är alltså inte så buggigt eller svårt att spela, men man får hålla i åtanke att det är ett PS2-spel som är portat och att portningen som bäst är just "duglig".

Själva spelet då? Jo… det är ett spel med väldigt mycket mer fokus på sin mekanik än på sin story. Ännu så länge iaf. Man spelar sonen till en ond demonkung som dött och man har sovit i två år och nu ska man försöka få tillbaka tronen genom att göra turn based-uppdrag. Man har en huvudbas där man kan skaffa nya gubbar att styra och hela de man har, och göra en massa annat jox som jag inte orkat sätta mig in i. Omröstningar? Fan vet.

Stridssystemet är rätt najs. Man har betydligt fler olika saker att göra än i ett vanligt jrpg eller för den delen i t.ex. X-com. Man kan kasta varandra, göra combos, utnyttja färgen på olika tiles i miljön för att få synergieffekter med färgade kristaller… Ja, det finns en del. Och man känner sig ganska smart när man lyckas få till någon sån synergieffekt. "Aha, men om jag flyttar den där stenen till den där zonen och sen förstör den, så gör det skada på alla fiender som står på rödfärgade tiles…" Såna grejer.

Tyvärr är storyn inte bara ganska oviktig, den är också berättad med överdrivet söta och "quirky" karaktärer och dassig voice acting. Det här är inte ett spel som tar sin story eller sina karaktärer på allvar. Jag är säker på att det tilltalar många, men det är verkligen inte min grej.

Vilket är lite synd, för själva mekaniken var ganska skoj, om än svår att överblicka för nybörjare.

Oh well, det finns andra spel att spela. Det här är inte ett dåligt spel, det är bara inte ett spel för mig.

BETYG: 85
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
14,197
Guild of Dungeoneering

Fick spelet gratis på Epic Games. Gillar CCG:er. Här får man kort att bygga en dungeon med medan ens äventyrare utforskar den. Striderna är kortbaserat också och man hittar loot på vägen som ger kort och specialförmågor och man kan även köpa bättre karaktärer eller utöka sin loot-möjlighet.

Gör man fel så dör man, så där är det ett plus. Det är lite irriterande UX-grejer, som att den inte är smart nog att föreslå den bästa äventyraren man har. Det finns inte heller möjlighet att ha sina save-filer i ett moln så varje enhet man har spelet på har sin egen lokala save-fil. Själva spelet tröttnade jag på efter åtta timmar och det tog mig tolv timmar att klara det. Det finns bättre CCG-spel där ute, även om det var intressant hur stor skillnad det var att lägga upp taktiska loot-val beroende på vilken äventyrare man hade.
 
Top