Spela polis i cyberpunk-värld

Franz

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2010
Messages
3,143
Tänkte föst posta detta i 2089-tråden, men kände att det var för mycket OT och att ämnet förtjänar en egen tråd 🙂

I de allra flesta cyberpunkvärldar är polisen beskyddare av de supermäktiga korparna, inte de som utsätts för brott. Ett ganska bra exempel på hur det brukar vara är scenen med The Trauma Team i tv-serien Cyberpunk - Edgerunners. Det behöver naturligtvis inte alltid vara så, men det är väldigt vanligt. Att spela en polis i en poliskår som beskrivs på det sättet förutsätter att man tillhör en grupp totalitära fascister som står på de starkas sida och föraktar de svagare. Med det sagt tycker jag självklart att man ska spela polis om man vill i en cyberpunkvärld, det behöver inte vara något fel i det. Skulle jag göra det skulle jag hitta något intressant sätt att förhålla mig till att min rollperson tillhör en totalitär organisation som går maktens ärenden. Här är några förslag:

Rollpersonen är en hygglig prick som gått på snutpropagandan om polisen som de svagas beskyddare. Hen har dock alldeles för sent upptäckt att allt hen trott på är lögn. Förgäves försöker hen förändra systemet inifrån.

Rollpersonen är ett as. Det är inget fel i att spela moraliskt tvivelaktiga personer.

Rollpersonen tillhör inte den oficiella polisen. Hen vet hur korrupt och vidrig den vanliga poliskåren är och tillhör ett hemligt medborgargarde där man vill göra det som den vanliga polisen inte kan: Skydda de svaga.
 
Last edited:

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
14,567
Rollpersonen är en hygglig prick som gått på snutpropagandan om polisen som de svagas beskyddare. Hen har dock alldeles för sent upptäckt att allt hen trott på är lögn. Förgäves försöker hen förändra systemet inifrån.

Rollpersonen är ett as. Det är inget fel i att spela moraliskt tvivelaktiga personer.

Rollpersonen tillhör inte den oficiella polisen.
Alla de här tre är great sätt att göra det på! De undviker fällorna med att spela polisen i en så politiskt laddad genre som cyberpunk.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
10,590
Location
Ludvika
Annars är ett allternativt som slår mig en liknande setup som presenteras i RoboCop-filmerna (de gamla). Den "officiella" polisen är i princip maktlös, för de saknar budget, har undermålig och urgammal utrustning, och de blir hela tiden överkörda av de privata säkerhetsfirmor som mega-corparna använder sig av.

Jag gilla rhur det är i Shadowrun också, där det inte finns någon poliskår i egentligen mening. Du har inhyrda rentacops (LoneStar) som tar hand om skitgörat som att sopa upp liken på gatorna i vissa av kvarteren, och sen har du mer high end säkerhetsfirmor som är anlitade för att stå för säkerheten i de finare distrikten och jobbar mer direkt mot och åt företagen.
 

entomophobiac

Mysteriemarodör
Joined
6 Sep 2000
Messages
7,241
Location
Uppsala
På sätt och vis vill jag nästan mena att polisen är mindre korrupt om du vet att den bara gör det den får betalt för. Du köper beskydd på samma sätt som du köper en Netflixprenumeration. Har du inte råd? Hårt liv. Bylingen vänder in på en annan gata när den ickeförsäkrade blir masserad i pannan med järnrör--klockan är tolv och allt är lugnt.

Så jag vill snarare säga att du som individuell polis kommer vara del av systemet, vare sig du vill eller inte. Du kommer inte kunna ändra någonting och det är föga troligt att du egentligen har någon sån naiv tro heller. Du vill ha råd med något annat än kibble till frukost. Sätta dit någon som begått ett äckligt jävla brott mitt i dagsljuset. Men såna principer får inte plats i en värld där även principer kommersialiserats.

Lite som spelet Papers, Please. Du är en gränsvakt. Det finns bra och dåliga människor som vill komma över gränsen. Du håller inte sällan med de dåliga, men att släppa igenom dem innebär att du inte har råd att mata morfar. Du måste ändå fatta beslutet.

Här kommer det jag tycker är snyggt med rollspelet Cyberpunk (framförallt '13 och Red) och dess lifepaths: du placeras i en tillvaro, med vänner, kärlekar, och något som knyter dig till nuet. Det är inte bara ideal i ett vakuum.

Mitt förslag är helt enkelt: gör det till något mer personligt och något mindre idealistiskt. Då blir det cyberpunk. :)
 

Franz

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2010
Messages
3,143
Till modulen om Somalia i Neotech Edge har jag försökt att ge en lite annorlunda beskrivning av polisen än vad man kanske brukar se i cyberpunksettings. Jag beskriver inte hur korrupt polisen är (med det inte sagt att den inte är det) utan jag lägger fokus på hur en ökat militarisering av polisen skapar misstro och avstånd till allmänheten, och ett mer auktoritärt samhälle, samtidigt som de styrande naivt tror att mer tech, mer vapen och mer befogenheter skapar trygghet och inte fattar varför medborgare är upprörda:

”Klanerna och korparna som klanerna äger i Megadishu är väldigt förtjusta i säkerhet och trygghet. Polisen har därför tilldelats stora resurser och har en ganska militärisk approach, både vad gäller teknik och inställning. Det är inte för inte som polisen i Megadishu fått smeknamnet troops av invånarna.

Det är främst Dir som ansvarar för troops, men även Hawiye och Rahanweyn medverkar i att leedahay poliserna. Dirs ansvarsområden är rekrytering och träning. Rahanweyn ser till att få bra deal på all senast equip som klanernas korpar inte gör själva. Vi snackar det senaste inom skyddsutrustning, fordon, bots, och så vidare. Hawiye kör hinkvis med propaganda om hur awesome troops är och hur deras uppgift är att tjäna folket. Du vet, “ninkii tiisa daryeela tu kale ku dara” och allt det där.

En vanlig patrullerande Troop är vanligtvis klädd i en heltäckande skyddsrustning i blå och vita färger, precis som vår flagga med flaggans stjärna på bröstet. De har dock tillåtelse att styla sina eqip hur de vill. Vilket gör att de, som alla andra somalier, fixar så att de är i bjärta färger, atta mönster och/eller etno-symboler. Detta gäller dock inte uniformen som måste vara enhetlig. De patrullerar sällan till fots, utan syns oftast på motorcyklar, bilar eller i APC:er beroende på område. De är oftast två stycken eller ibland en plus en bot.

Några troops patrullerar i specialtillverkade tuk-tuks, även fast detta inte är så vanligt. Det förekommer även troops ridande på kameler, men dessa syns främst vid särskilda tillfällen, exempelvis ett statsbesök eller en högtidsdag såsom Eid al-Fitr.

Troopsen i Megadishu är inte mer våldsamma eller mer korrupta än poliser på andra platser. Och i de fall som några poliser gått lös på en basare med sin batong, eller tagit mutor av en bucard har Hawiyes nyhetskanaler förklarat att dessa troops tillhörde Rahanweyns tillfälliga utländska arbetskraft och att de genast skickats hem, eller ibland straffats. Folket i Megadishu är ändå agogo misstänksamma mot troops och få, gamla som unga, visar dem ixtiraam. Detta beror på att invånarna i Megadishu har en stor “gör det själv”-attityd. När kaostiden ebbade ut började Megadishu (dåvarande Mogadishu) byggas upp igen, men medan politikerna fyllde fickorna med coins var det folket själva som organiserade sig och restaurerade staden, distrikt för distrikt. Sånt sätter ju sina spår och många som bor i Megadishu idag lever efter principen att man ska hjälpas åt om man vill ha något gjort, auktoriteter är inte att lita på. Att sedan troopsen stövlar in i vad många anser är interna familjelägenheter som inte rör andra en annan anledning till att de ogillas. Många i Megadisho ser inte att de utför rättvisa när de haffar, bötfäller och lagför folk. Istället menar man att troopsen splittrar familjer eller visar upp deras skam för alla att se. Här gillar vi som sagt att sköta saker internt, utan snokande outsiders. De flesta menar att om man gör något dåligt så är det familjens waajib att tala dem tillrätta och alla fattar att om man lyckats med det (eller skippat iväg dem till någon släkting långt bort) så ska det hela tystas ner. Walla, ingen gillar att familjens skam blir känd för alla.

Peeps i Megadishu gillar säkerhet och trygghet, men den tryggheten består i att man hjälps åt och backar varandra. Klanernas bossar har dock inte riktigt fattat detta utan verkar tro att om vi rustar troopsen mer kommer folk att känna sig trygga i deras närvaro. De flesta skulle nog säga att det egentligen är tvärtom, så Megadishus poliskår befinner sig nu i en gonzo kapprustning som de inte kan vinna. Gaal som är på besök förstår inte vad problemet är och ser inte troopsen som värre än på andra ställen, men peepsen i Megadishu ser detta bara som ett bevis på att de inte fattar.

Att de flesta inte riktigt är saaxiib med polisen innebär att risken är stor att du kan få fowdo om folk vet att du är en Troop. Du förlorar vänner, anses dra skam över familjen och kan till och med på påhälsning av folk som vill xadgudub dig rejält. För att ändå kunna rekrytera folk har Dir, Hawiye och Rahanweyn främst vidtagit två åtgärder. För de första har de sett till att alla som jobbar som troops tjänar agogo med coins. Walla, om du betalar priset att dra din familjs heder i smutsen genom att ta på den den blåvita dräkten kommer du kunna leva som en boqorka. Den andra åtgärden som vidtagits är att alla troops i Megadishu är anonyma. En väl extrem åtgärd enligt vissa, men lynchningen av två familjer tillhörande troops för fem år sedan används som argument för att troopsens säkerhet kräver det. Om du patrullerar gatorna med din kollega eller din bot har du en hjälm med ett glansigt visir som döljer ditt fejs. Om du är en Troop som sysslar med utredning har du en lättare unirofm i samma färger men med mer tyg och mindre skydd. Runt ansiktet finns en hologrammask. Detta hologram kan antingen ta formen av ett annat fejs, eller ha ett fantasifullt mönster som den enskilda troopen bestämmer. De mer högt uppsatta bossarna har augs som förändrar deras fejs när de är i tjänst.
Faktum är, att ett antal troops är så agogo anonyma att inte ens deras familj vet om att de är troops! Det finns gott om personer som säger till sin man eller hustru att hen ska kila iväg till sitt mycket betydelsefulla bankjobb och i själva verket drar på sig en polisoutfit och patrullerar gatorna. Det finns en utbredd oro för att ens partner i hemlighet är en Troop och många personer anlitar hackers och privatsnokar för att kolla upp om så är fallet. Hackergänget SpiceWorms har specialiserat sig just på att crasha folks privatliv för att ta reda på ifall de är troops.”
 

Måns

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
14,071
Location
Athos
Tänkte föst posta detta i 2089-tråden, men kände att det var för mycket OT och att ämnet förtjänar en egen tråd 🙂

I de allra flesta cyberpunkvärldar är polisen beskyddare av de supermäktiga korparna, inte de som utsätts för brott. Ett ganska bra exempel på hur det brukar vara är scenen med The Trauma Team i tv-serien Cyberpunk - Edgerunners. Det behöver naturligtvis inte alltid vara så, men det är väldigt vanligt. Att spela en polis i en poliskår som beskrivs på det sättet förutsätter att man tillhör en grupp totalitära fascister som står på de starkas sida och föraktar de svagare. Med det sagt tycker jag självklart att man ska spela polis om man vill i en cyberpunkvärld, det behöver inte vara något fel i det. Skulle jag göra det skulle jag hitta något intressant sätt att förhålla mig till att min rollperson tillhör en totalitär organisation som går maktens ärenden. Här är några förslag:

Rollpersonen är en hygglig prick som gått på snutpropagandan om polisen som de svagas beskyddare. Hen har dock alldeles för sent upptäckt att allt hen trott på är lögn. Förgäves försöker hen förändra systemet inifrån.

Rollpersonen är ett as. Det är inget fel i att spela moraliskt tvivelaktiga personer.

Rollpersonen tillhör inte den oficiella polisen. Hen vet hur korrupt och vidrig den vanliga poliskåren är och tillhör ett hemligt medborgargarde där man vill göra det som den vanliga polisen inte kan: Skydda de svaga.
Polisen i Mutant 2089, som var utgångspunkten för den förra tråden, är en otroligt eftersatt organisation som är en slags rest sv det samhälle som finns innan, med demokrati och rättssäkerhet. De är få och saknar resurser. Det kan säkert finnas korruption där, men det är inte företagens förtryckande organ. Företagen har, naturligvis, sina egna säk-enheter. Jämför det absurda med de privata brandkårerna i dagens USA med dra det 100 varv till. Eller privata vaktstyrkor.

I det jag kallar cyberpunk finns inge någon nationell armé, något statlig polis eller några styrande organ. Det är en teknokratisk postkapitalistisk oligarki där företagen gått från att vara arbetsplats till den institution som dikterar hela ditt liv. Och dina barns liv. Poliserna står utanför detta.

Det är en lösning om man inte vill spela någon som tillhör en privat poliskår. Att en sådan skulle vara fascistisk vet jag inte om det stämmer. Fascism som ideologi gifter sig inte med min definition av cyberpunk. Eventuella fascister torde vara samhällsomstörtare och kan nog ta rollen som företagens fiende.
 

Genesis

Pa' ti 泣き, chicken teriyaki
Joined
17 Aug 2000
Messages
11,816
Location
Göteborg
Borde inte att spela ett litet privat polisföretag vara perfekt klassiskt rollspelsmaterial? Lösa brott, beskydda folk, försöka hjälpa dem som inte är en del av en megakorp. Antagonisterna är såklart brottslingar, men också storföretagens säkerhetsstyrkor. Lite moraliska dilemman där rollpersonerna måste ta betalt för sina tjänster, men också framförallt behövs av dem som inte har råd att betala. "Konstapel Knivhed, min klient skulle kunna tänka sig ett bidrag till er organisation om ni kunde se mellan fingrarna i det här fallet. Tänk på hur mycket gott ni skulle kunna göra med de pengarna …"
 

Franz

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2010
Messages
3,143
Polisen i Mutant 2089, som var utgångspunkten för den förra tråden, är en otroligt eftersatt organisation som är en slags rest sv det samhälle som finns innan, med demokrati och rättssäkerhet. De är få och saknar resurser. Det kan säkert finnas korruption där, men det är inte företagens förtryckande organ. Företagen har, naturligvis, sina egna säk-enheter. Jämför det absurda med de privata brandkårerna i dagens USA med dra det 100 varv till. Eller privata vaktstyrkor.
Var det så de beskrevs i Mutant 2089? Jag minns inte att de beskrevs alls nästan. Men det var länge sen jag läste regelboken så jag har säkert fel.

Men det är alltså som i Robocop, som @Rymdhamster beskrev?
 

entomophobiac

Mysteriemarodör
Joined
6 Sep 2000
Messages
7,241
Location
Uppsala
En skitkul grej vi gjorde på ett projekt var att läsa på om FNs stadgar för mänskliga rättigheter, men ändra språket så dessa applicerades på företag istället. Där fanns rakt av en supercynisk och dystopisk verklighet att utgå ifrån -- och närmast en facit till hur cyberpunksettings ofta ser ut.

Så du som polis upprätthåller "FNs stadgar för företags rättigheter". Sen kan du ha vilka åsikter du vill om vad det innebär. ;)
 

Paal

Imaginär fantast
Joined
10 Nov 2011
Messages
1,106
Var det så de beskrevs i Mutant 2089? Jag minns inte att de beskrevs alls nästan. Men det var länge sen jag läste regelboken så jag har säkert fel.

Men det är alltså som i Robocop, som @Rymdhamster beskrev?
I regelboken/världsboken är det kortfattat.
Metropolisen beskrivs i princip så. Bekostas av en allmän budget som företagen gemensamt betalar. Har betydligt mindre resurser än företagens interpolstyrkor. Interpol sköter allt inom företagen, metropolisen får ta allt utanför, i princip allt på gatorna. Företags-SVOT eller privata SVOT-förband står för all avancerad utrustning och sätts in när något är riktigt allvarligt.

I SVOT-modulen beskrivs allting mycket mer detaljerat och i den målas Metropolisen upp lite annorlunda. Ansvarindelningen består men nu har metropolisen fått egna SVOT-styrkor och specialenheter och agenter som verkar bekostas lite mer.
 

krank

Mångfaldsbyrå-direktör och ödleman från ε Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
32,806
Location
Nynäshamn
Men det är alltså som i Robocop, som @Rymdhamster beskrev?
För övrigt ska det sägas att den bild av polisen som utmålas i Robocop är, öh, inte helt oproblematisk. Filmen är visserligen rätt bra på att kritisera kapitalismen, men den tycks göra det från en ganska så konservativ/pseudofascistisk synvinkel där man fortfarande har en extremt svartvit syn på "buset" kontra "vanligt folk" och där polisen ensidigt ses som lösningen snarare än som en del av problemet. Korrupta, våldsälskande poliser som spöar minoriteter eller är rasistiska lyser i princip med sin frånvaro, och Robocop själv kan i nån mån läsas som en blå våt dröm om att kunna applicera groteska mängder våld mot brottslingar utan att behöva bry sig om larvigheter som "mänskliga rättigheter" eller liknande. Just att polisen i Robocop framställs som underfinansierade hjältar som gör så gott de kan och är den tunna blå linjen mot kaos är… nog den delen av Robocop jag har allra svårast för.

Rätt ordentlig "copaganda" för att prata 2020-talsspråk med andra ord.
 

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
8,353
Location
Stockholm
Jag tänker mig att arbetslöshet borde vara ett samhällsproblem om tekniken avancerat och samhället tar mindre ansvar. "Polis" är en företeelse som lär vara rätt svår och dyr att automatisera och som inte kräver någon extrem akademisk utbildning för att en människa dka utföra uppgiften. Jobba för översittarna eller svälta? De flesta står ju redan i dagens samhälle i det valet och få väljer svält även om de inte är mordiska fascister.
 

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
8,353
Location
Stockholm
...och liksom, att arbeta i offentlig sektor i Sverige idag är ju ofta en blandning av 1) en vilja och strävan att leva upp till de ideal som de massiva institutionerna skapats för att uppnå, och 2) vetskapen om att systemet är trasigt och krossar oskyldiga i sina cyklopiska kuggar. Kanske särskilt i myndighetsutövning med trubbiga lagrum och illa fungerande rutiner.
 

Måns

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
14,071
Location
Athos
Borde inte att spela ett litet privat polisföretag vara perfekt klassiskt rollspelsmaterial? Lösa brott, beskydda folk, försöka hjälpa dem som inte är en del av en megakorp. Antagonisterna är såklart brottslingar, men också storföretagens säkerhetsstyrkor. Lite moraliska dilemman där rollpersonerna måste ta betalt för sina tjänster, men också framförallt behövs av dem som inte har råd att betala. "Konstapel Knivhed, min klient skulle kunna tänka sig ett bidrag till er organisation om ni kunde se mellan fingrarna i det här fallet. Tänk på hur mycket gott ni skulle kunna göra med de pengarna …"
Det är en av de allra tydliaste ingångarna i Neotech Edge. De har t.o.m ett scenario som heter något i stil "Rent a Cop"
 

Måns

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
14,071
Location
Athos
Var det så de beskrevs i Mutant 2089? Jag minns inte att de beskrevs alls nästan. Men det var länge sen jag läste regelboken så jag har säkert fel.
Precis. Och eftersom företagens InterPol inte direkt har samhällets bästa som mål så hamnar de i direkt konflikt med MetroPol. Nu får man läsa detta generöst och lägga några ord i min mun om "fascistisk önskedröm" eller vad det nu kan vara. Jag är livrädd att diskutera detta intressanta ämne. Jag tror alltså inte att MetroPol heller har samhällets bästa för ögonen, men det är en intressant konflikt, och det är framförallt människorna i MetroPol som är intressanta. Tunna Blå Linjen 2049 typ.
 

Franz

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2010
Messages
3,143
Precis. Och eftersom företagens InterPol inte direkt har samhällets bästa som mål så hamnar de i direkt konflikt med MetroPol. Nu får man läsa detta generöst och lägga några ord i min mun om "fascistisk önskedröm" eller vad det nu kan vara. Jag är livrädd att diskutera detta intressanta ämne. Jag tror alltså inte att MetroPol heller har samhällets bästa för ögonen, men det är en intressant konflikt, och det är framförallt människorna i MetroPol som är intressanta. Tunna Blå Linjen 2049 typ.
Det är en spännande diskutera! Jag tror inte att jag kallat någon fascist, om jag gjort det beklagar jag verkligen. Jag tror att det är väldigt svårt att beskriva en institution med våldsmonopol som något annat att fascistisk i någon mån, men å andra sidan är ju begreppet fascism väldigt vagt (med flit) så jag har inget problem med att lägga begreppet åt sidan i den här tråden 🙂 Hursomhelst, tittar vi på mutant 2089 så är den beskrivningen i regelboken ingen jag skulle klassa som en trevlig person med sunda åsikter direkt. Jag tycker att texten helt klart hintar om en karaktärer som värnar om den starkes rätt. Jag menar inte att det är fel att spela en sån karaktär, tvärtom tycker jag att det är intressant att spela moraliskt tveksamma karaktärer i cyberpunk-settings 🙂 Angående att de skulle ha knappa resurser har jag läst det som att det är karaktären som tycker det, ungefär på samma sätt som att polisen i USA tycker att de har knappa resurser. Men det är bara min läsning och ska inte tas för sanning 🙂

Hursomhelst så tycker jag att din beskrivning av Interpol v.s. metropol kan bädda för spännande uppslag! Hur finanieras Metropol? Är det företagen som kastar åt dem brödsmulor så att de kan säga att de utåt sätt upprätthåller lag och ordning? Jag kan tänka mig ett system där personer inom Interpol som begår stora fel blir degraderade till metropol, vilket gör att det finns många inkompetenta förbittrade inom metropol vilket gör organisationen ännu sämre. Menar inte att man måste spela så, menar bara att det kan vara en intressant miljö att skildra 🙂
 

Måns

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
14,071
Location
Athos
Det är en spännande diskutera! Jag tror inte att jag kallat någon fascist, om jag gjort det beklagar jag verkligen. Jag tror att det är väldigt svårt att beskriva en institution med våldsmonopol som något annat att fascistisk i någon mån, men å andra sidan är ju begreppet fascism väldigt vagt (med flit) så jag har inget problem med att lägga begreppet åt sidan i den här tråden 🙂
Det var mest en påminnelse så att ingen av oss drar några paralleller mellan vad vi eventuellt råkar skriva här och ideologiska värderingar. Vi kan helt enkelt utgå ifrån att ingen av oss är fascist :) Och nej, du har inte sagt något sådant.

Hursomhelst, tittar vi på mutant 2089 så är den beskrivningen i regelboken ingen jag skulle klassa som en trevlig person med sunda åsikter direkt. Jag tycker att texten helt klart hintar om en karaktärer som värnar om den starkes rätt. Jag menar inte att det är fel att spela en sån karaktär, tvärtom tycker jag att det är intressant att spela moraliskt tveksamma karaktärer i cyberpunk-settings 🙂 Angående att de skulle ha knappa resurser har jag läst det som att det är karaktären som tycker det, ungefär på samma sätt som att polisen i USA tycker att de har knappa resurser. Men det är bara min läsning och ska inte tas för sanning 🙂
Jag har inte läst Mutant 2089 på många år, så kan ha fel. Men det är den bild jag har nu iaf :)

Hursomhelst så tycker jag att din beskrivning av Interpol v.s. metropol kan bädda för spännande uppslag! Hur finanieras Metropol? Är det företagen som kastar åt dem brödsmulor så att de kan säga att de utåt sätt upprätthåller lag och ordning? Jag kan tänka mig ett system där personer inom Interpol som begår stora fel blir degraderade till metropol, vilket gör att det finns många inkompetenta förbittrade inom metropol vilket gör organisationen ännu sämre. Menar inte att man måste spela så, menar bara att det kan vara en intressant miljö att skildra 🙂
Jag kan tänka mig att det finns en rest kvar av demokratiskt styrelseskick, rättstat, nationella lagar och internationellt samarbete. Nationerna finns i kvar, iaf på pappret. Och det finns någon slags regering. Men dessa är marionetter och skuggfigurer. De har ingen egentlig nytta längre. Bolagen har sedan länge köpt allt inflytande de behöver och lyckats avreglera det mesta. Men det finns en svag nattväktarstat någonstans i botten. Ämbetet som statsöverhuvud kan vara en statussymbol. Bolagens direktörer tävlar om vem som "väljs" men det handlar bara om fåfänga. Och såklart, i botten av denna fernissa till organisation finns då MetroPol. Jag tänker mig dem som en blandning mellan dagens, på många håll, eftersatta poliskårer och någon form av milis. Du är lokal, vilket innebär att du av olika orsaker vill skydda vissa lokala intressen. Jag tycker att det blir trist om vi tänker oss MetroPol som uteslutande en bunt våldsamma och inkompetenta huliganer. Jag kan tänka mig att det finns sådana. Men även att de finns de som fortfarande tror att de kan göra nytta. Inte rädda världen, men iaf se till så att gängen håller sig borta från Sektion XIIB, där dina barns skola ligger.
 
Top