Serveras det bara grytor på fantasyvärdshus?

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
16,931
Location
Ereb Altor
Hur tillreds egentligen maten på värdshus eller andra anrättningar?

Känns som det alltid slutar med att det är en gryta som står och puttrar.

Är det rimligt att man står och steker i stekpannor, kokar i kastruller, eller vedungsbakas mat? Grillar man över en brasa? Eller borde mycket mat serveras kall i form av ost, bröd och torkat kött?

Hur tillreder ni maten på era fantasyvärdshus?
En tumregel är att i städer hittar du främst vegetarisk mat eller fisk/skaldjur, medan du behöver ut på landsbygden för att hitta lamm eller gris. Fågel kan nog funka lite här och var.

Vill man vara riktigt petig så kan man ju speca några ingredienser som är viktig för regionen - i Rom hade vi olivolja, vin och vete - och se vad man kan hitta på av det.

Man kan även kika på traditionell street food från olika kulturer. I många fall är det rätt rimlig värdshusmat; enkelt att tillreda, basic råvaror, prisvärt etc. Empanadas, fried rice, grillspett...
 

Conan

Swashbuckler
Joined
15 Aug 2000
Messages
2,057
En tumregel är att i städer hittar du främst vegetarisk mat eller fisk/skaldjur, medan du behöver ut på landsbygden för att hitta lamm eller gris. Fågel kan nog funka lite här och var.

Vill man vara riktigt petig så kan man ju speca några ingredienser som är viktig för regionen - i Rom hade vi olivolja, vin och vete - och se vad man kan hitta på av det.

Man kan även kika på traditionell street food från olika kulturer. I många fall är det rätt rimlig värdshusmat; enkelt att tillreda, basic råvaror, prisvärt etc. Empanadas, fried rice, grillspett...
Intressant, varför har dem fisk snarare än lamm eller gris i städerna?
 

afUttermark

Swashbuckler
Joined
17 Oct 2011
Messages
1,987
Problemet med grisar är att de äter samma mat som människor. Så i ökenländer konkurrerar grisen med människor om födan.
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
5,930
Problemet med grisar är att de äter samma mat som människor. Så i ökenländer konkurrerar grisen med människor om födan.
Ja och nej. Det mesta du slänger i kompostpåsen nu hade du gett till grisarna i stället om du hade några. Mer omfattande svinhållning handlade traditionellt om bök och ollonskogar (något som fortfarande syns i Lagboken, den kända lagen i Byggningabalken, "Huru svin må i ollonskog släppas").

(I Byggningabalken hittas också den lag som har kortast titel, "Om bi".)
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,643
Location
Värnhem, Malmö
Som vanligt rekommenderar jag Från krog till krog av Rickard Tellström och Håkan Jönsson för krog- och värdshushistoria. Där diskuteras bland annat de så kallade Alsnötavernorna. Dessa uppkom i och med att kung Magnus Ladulås upprättade Alsnö stadga år 1280, där kringresande stormäns möjlighet att våldgästa bönder kraftigt begränsades. Istället upprättades ett rudimentärt värdshussystem, där man i byarna på landsbygden hade vissa bönder som fick ansvaret för att inkvartera resenärer. Enligt boken hade många resande stormän med sig egna kockar, råvaror och liknande – de kunde ju knappast äta samma mat som bonden (eller husmannen om man så vill – därav "husmanskost" för enkel, rustik mat)! Om man låter sig inspireras av den svenska medeltiden kan man alltså förvänta sig att värdshusens mat håller tämligen enkel standard, och helt enkelt består av vad man i normalfall skulle få i ett bondehushåll. Bäst är alltså att förvänta sig att spannmål utgör större delen av födointaget, antagligen i form av gröt och gryta, och kompletterat med ärtor, rotfrukter, salt kött och salt fisk. Vill man äta fint får man ha med sig maten och kocken själv.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,643
Location
Värnhem, Malmö
Många rollspelsmiljöer tycks ju dock vara mer urbaniserade än vår avkrok av Europa. Då kan man tänka på att "snabbmat" var ett fenomen även då – för enkelt folk i städerna saknade bostaden ofta några vidare matlagningsmöjligheter, så det blev att man köpte mat på stan. Särskilt gällde detta ensamhushåll – i England tycks antalet kockar korrespondera mot städer med många ogifta arbetare. Det finns visserligen inte mycket information om att just resenärer skulle ha använt sig av denna gatumat, men den utgjorde en viktig del av kosthållning för städernas fattiga (de rika hade ju egna kök och eget tjänstefolk som lagade maten). Priset på maten kunde också kontrolleras av stadens myndigheter, för att den skulle förbli åtkomlig för befolkningen.

Vad åt man då? I exemplet England verkar pajer ha varit populära, precis som de är än idag. I London Lickpenny, en 1400-talsdikt om att vara pank i London, nämner också till exempel kokta ärtor i sina skidor, fårfötter, revbensspjäll av nöt, saltad kolja, makrill och "risshes", en sorts kroketter. Så det finns ett hyggligt urval, antagligen orienterat mot saker som är lätta att transportera.
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,177
Location
Borås, Sverige
Alltså sånt här är det på tok för lite av när iaf jag spelar. Min nästa RP kommer antingen ha med sig egen kock eller vara nån annans kock.

Heh. Vi hade i vår exalted-2 kampanj, en lönnmördare som utgav sig för att vara en kock. Och han vara bra på det. En grej som blev ett stående skämt var "Får det vara lite habanero-glass?" Senare kom spelaren och bjöd på habanero-glass... ;)
 

Jocke

Bäst i rollspel
Joined
19 May 2000
Messages
4,008
Location
Sthlm
Är magi lättillgängligt så kan man ju se att större kylar går att ha, om man bara betalar gillet för att fylla på köldrunan. Jag kan inte tänka mig att Goblins och Ugglebjörnar eller andra monster är populära att laga mat på, men i svält så antar jag att man måste.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
6,395
Är magi lättillgängligt så kan man ju se att större kylar går att ha, om man bara betalar gillet för att fylla på köldrunan.
Lite såhär?

Sjöorm i lasten
När rollpersonerna fångat sjöormen är det dags att stycka, salta och stuva för att sedan sedan segla till Rabuls hamnstad Kush så snabbt som möjligt innan köttet härsknar. Köttet från ett sjöormsyngel tar upp en skeppsläst. Sjöfärden innebär en resa tvärs över Kopparhavet och en kapplöpning mot andra fartyg.

Ormkött och hållbarhet
För att ormköttet skall hålla hela vägen till Rabul måste det förberedas. Rollpersonerna har följande alternativ:
• Förbered ombord med hjälp av saltning. Kostar 10 s i salt.
• Förbered i land genom rökning, torkning eller lutning. Gratis, men tar tid. Stäng alla slag i utmaningen för kappseglingen till Kush två snäpp.
• Magisk nedkylning. Den ovanliga och dyra orghinska blåisen håller sig kall även i Kopparhavets värme, men är mycket dyr, sällsynt och går inte att köpa på den öppna marknaden. Besvärjelsen Köld kan ha samma effekt, men måste kastas varje dag.

Ny besvärjelse (Skolmagi): Köld
Kostnad:
1T6 Svårighet: Lätt
Slag: Motsatt, Trolldom mot Uthållighet eller Trolldom
Iskall köld sprider sig genom zonen där magikern befinner sig, och får vatten att frysa och andedräkt att isas ned. Alla som befinner sig i zonen slår Uthållighet i det motsatta slaget, de som misslyckas blir Utmattade av kölden. Besvärjelsen kan också användas för att kyla ned upp till en skeppsläst, då är slaget inte motsatt. För att kyla ned mer, betala +1T6 skuld för varje extra zon eller skeppsläst. Kylan sitter i tills magikern lämnat zonen eller till nästa soluppgång eller solnedgång.

https://helmgast.se/asset/link/orm-pa-kroken.pdf
 
Top