Serveras det bara grytor på fantasyvärdshus?

Conan

Swashbuckler
Joined
15 Aug 2000
Messages
1,987
Hur tillreds egentligen maten på värdshus eller andra anrättningar?

Känns som det alltid slutar med att det är en gryta som står och puttrar.

Är det rimligt att man står och steker i stekpannor, kokar i kastruller, eller vedungsbakas mat? Grillar man över en brasa? Eller borde mycket mat serveras kall i form av ost, bröd och torkat kött?

Hur tillreder ni maten på era fantasyvärdshus?
 

Conan

Swashbuckler
Joined
15 Aug 2000
Messages
1,987
Det där var matnyttiga inlägg. Ska läsa igenom.
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
4,995
Diana Wynne-Jones skämtar om grytan i The Tough Guide to Fantasyland, men noterar att i en mer keltisk fantasy kan du få gröt i stället.

"Stew is the staple food in Fantasyland, so be warned. You may shortly be longing passionately for omelette, steak, or baked beans, but none of these will be forthcoming, indoors or out. Stew will be what you are served to eat every single time. Given the disturbed nature of life in this land, where in camp you are likely to be attacked without warning, and in an inn prone to be the centre of a tavern brawl, Stew seems to be an odd choice as staple food, since, on a rough calculation, it takes forty times as long to prepare as steak. But it is clear the inhabitants have not yet discovered fast food. The exact recipe for Stew is of course a Management secret, but it is thought to contain meat of some kind and perhaps even vegetables. Do not expect a salad on the side."
 
Joined
17 Oct 2011
Messages
1,723
Vad serveras ikväll på Gyllne uttern? Slå 1t6
1. Brödkaka som tallrik salt fläsk/salt fisk dränks i sky av öl
2. Halstrad kapun med matvete, rostade mandlar och gräddstuvad beta
3. Grillspett av svin, lök, vitlök och rova
4. Fisksoppa
5. Grönsaksragu med öring
6. Kökets special
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
4,995
Sajten "The Inn at the Crossroads" inte bara går igenom all mat som servar i A Song of Ice And Fire (inklusive värdshusmaten), utan skapar den även i form av recept, inklusive ett tidstypiskt och ett mer nutida.

I vissa fall, som Lord Manderly's Pie, fungerar det inte riktigt att ha de korrekta ingredienserna...

 

Brödbane

Kristallkrönikör
Joined
1 Oct 2020
Messages
684
"Harga's House of Ribs is an eatery in Ankh-Morpork run by Sham Harga. Death worked there as a cook for a while. To see what's on the menu, all you need to do is look at Harga's vest. The most popular dish is "All-You-Can-Gobble-For-A-Dollar".

Sam Vimes ate there regularly in his single days. He was particularly fond of the Burnt Brown Crunchy Bits that enliven the basic offerings of greasy starch. He has only complained once about the quality of the food - that was after Harga, in a fit of royalist fervour, cleaned the cooker, disposed of the old fat, and worst of all, cleaned out the coffee urn. The resultant love-in-a-canoe coffee* was not to Vimes' taste.


* f---ing close to water"
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,845
Location
Umeå
Generellt vill man väl bygga upp en stämning med hjälp av maten.

På ett dassigt värdshus är grytan simmig, gröten vattnig, svampen besk och beställer man in kött är det segt och smaklöst.

På ett utmärkt värdshus bjuds det istället på vitlöksbrässerade svankanapeer i vildsvinssky eller bara vinsjudad gripsvanssoppa med frästa körsbärsägg.

Och ibland är det ett troll som slevar upp en unken fiskstuvning på soljäst mörtrens som silats genom stinkmossa för att få till den kraftiga odör som får ett äkta stentrolls halvruttna tandkött att vattnas.
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
4,995
Ett rimligt sätt att tänka kring det är som tillgång och efterfrågan. Alltså, vad kan man göra på värdshuset, och vad vill folk ha? Bägge beror på omständigheterna. En del "värdshus" är bara att folk i byn kan peka på ett hus som tar emot betalande gäster när de dyker upp, och då får man äta vad de hade till middag ändå. En del är karavanseraljer med allehanda sorts lyx, och då är det säkert uppdelat efter rank också. Men låt oss säga vårt typiska rollspelsvärdshus, Det färgade djuret. Man har antagligen ett hyggligt kök (med bakugn) och brygghus, och resande av olika sorter - äventyrare (vilken andel det är beror på världen), smärre köpmän och deras vakter, questgivers som sitter i ett mörkt och prånglar ut skattkartor... ni vet, det vanliga. Bröd är den viktigaste maten, precis som överallt annars. Man har det hemgjorda ölet, som antagligen är i alla fall passabelt, och svagdricka (andra jäsningen). Kanske vin, cider eller annat beroende på var det ligger - har man en sådan specialitet kan det ge värdshuset litet mer egna vibbar. Man har litet olika maträtter utifrån pris - en gryta med bönor, grönsaker och kanske litet kött är en ekonomivariant att äta till brödet och ölet. Man har inte en fast matsedel, utan gör vad som funkar för tillfället, och det beror på säsong, prisklass och var värdshuset ligger. Grillad fisk och kött kanske är det lyxigare. Sannolikt finns det lokala specialiteter. Och har värdshusvärden fått tag på två knippen kapuner kommer han (eller hon - det är ett bra änkejobb, bland annat) att se till att prångla ut dem mot gästerna.

I en fantasyvärld kan man också behöva ha specialmat för andra raser.

Värdshuset kommer antagligen också att se till att man kan kränga färdkost till resande - bröd, torkat eller rökt kött, ost (så mycket ost!), frukt (färsk eller torkad beroende på säsong) och kanske grönsaker, och mer av de alkoholhaltiga dryckerna.
 
Last edited:

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
6,087
Alltså, det finns väldigt olika institutioner och inrättningar med helt olika syften. Många, men inte alla, styrs av tillgång och efterfrågan. Jag är verkligen inte en expert på detta, och doppar bara tån i ämnet, men rent spontant känns det som att man bör kunna skilja på:
- Gästfrihet. Säkert det vanligaste rent historiskt. Lokala bönder och stormän erbjuder mat och sovrum i sina egna gårdar i enlighet med gästfrihetens lagar. Läs Homeros, läs de isländska sagorna. Det här finns överallt, särskilt i lite "tidigare" samhällen. Transaktionen är då inte en marknadstransaktion utan snarare patronage och gentjänst. Kanske förväntas man ha med sig en gåva, eller utföra en tjänst? Mitt "Barbarians of the Dark Ages" bygger på den här tanken.
- Statligt stöd. Här kommer karavanserajer och romersk mansiones. Gästhus för resenärer som upprätthålls av centralmakten för att underlätta handel och/eller militärtransporter. Vilka som har tillgång till dessa och under vilka förhållanden kan variera. Kanske är det bara kejserliga ämbetsmän? Kanske är det alla? Kräver en avancerad stat med skatteuppbörd eller annan förmåga att mobilisera resurser för att hålla dem igång. Kan även vara ett blandat system där staten står för infrastrukturen men handlare sedan säljer mat och förnödenheter. I städer kan det också finnas brödraskap och föreningar som bedriver gästhusverksamhet som en ren välgörenhetsverksamhet (beskrivs väl i Ibn Battutas resor).
- Rena värdshus. Coaching inns och tabernae kan nog bäst förstås som privata versioner av de statliga institutionerna ovan. Här tänker jag att det krävs rätt mycket efterfrågan av privata resenärer för att det skall bära sig att sätta upp en ren hospitalitetsinrättning längs med en väg. Kanske vanligast i utkanten av större städer?
- Krogar och tavernor. Det här misstänker jag dyker upp i stor skala och tidigt så fort du har en större stad. Liksom ren street food. Från antikens rom till 1700-talets stockholm var det verkligen inte givet att privata invånare i en större stad hade tillgång till kök eller eldgrop, och billig mat ute på stan var helt enkelt hur folk åt. Så mer krog än värdshus, och gärna ett hål i väggen. Och här är det förstås enorm efterfrågan!
 

Theo

Hero
Joined
20 Nov 2017
Messages
875
Grytor och soppor är bekväm mat att laga om det är många som ska äta och dessutom kanske över längre tid. Så det är inte ologiskt att det nog ofta är stommen i mat som serveras på just krogar och värdshus, även om det förstås säkert kompletteras med annat.
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
4,995
Grytor och soppor är bekväm mat att laga om det är många som ska äta och dessutom kanske över längre tid. Så det är inte ologiskt att det nog ofta är stommen i mat som serveras på just krogar och värdshus, även om det förstås säkert kompletteras med annat.
En annan bra sak med gryta är att man kan dölja undermåliga och dubiösa råvaror. :) Jämför "bowl of brown" hos GRRM.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,632
Location
Ludvika
I mina fantasyvärldar är gryta eller soppa det som serveras på sunkiga värdshus, eller möjligt finns som budgetalternativ på bättre världshus om dessa ligger exempelvis ligger längst vägen snarare än inne i en stad.

Annars gillar jag att gå loss på festmenyer...
 
Top