Nekromanti [Rotsystem] Religion?

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,539
Location
Slätta
En intressant vinkel är om kyrkan är ekonomiskt och politiskt stark och eventuellt subtilt manipulativ. Om kyrkan arbetar genom att knyta till sig eller utbilda läkare, är de som har om inte d enda så åtminstone de absolut bästa byggarna och/eller teknikerna som finns eller att de har det enda fungerande utbildningsväsende som finns så kan de vara en stark maktspelare i arkologin.
 

terje

xenomorf mystiker
Joined
21 Jan 2001
Messages
1,654
Location
Demokratiska Republiken Latveria
Du har redan flera intressanta förslag här, allt från färgstarkt futuristiska (transhumanister, singularitetstroende, ufo-kulter) till mer jordnära (religiöst motiverat socialt arbete - dvs det Marx menade med "opium för folket", "hjärtat i en hjärtlös värld"). En tanke kan ju vara att kombinera de två - en organisation som är populär och brett förankrad till följd av sitt sociala engagemang men vars lära innehåller scifi-idéer som utomjordingar eller super-AIs från framtiden. Här finns utrymme för synkretiska omtolkningar av klassiska läror - typ "Jesus var en utomjording" eller "Singulariteten är himmelrikets ankomst på Jorden" (kolla in "omega point" och https://en.wikipedia.org/wiki/Pierre...ard_de_Chardin).

Men det jag egentligen tänkte föreslå är något som inte nödvändigtvis behöver vara en religion, men som i alla fall är en slags "livsåskådning", nämligen en antinatalistisk rörelse (https://en.wikipedia.org/wiki/Antinatalism). Deras filosofi kan variera (ett "kul" exempel är https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Wessel_Zapffe) men de menar att mänskligt liv är oskiljbart från lidande och strävar efter att mänskligheten ska dö ut frivilligt. Det finns ett spektrum från moderata till extrema. De moderata antinatalisterna förespråkar preventivmedel och frivillig sterilisering. Vissa går så långt som att också propagera för självmord (ofta genom att föregå med gott exempel, inte sällan kollektivt genom en fest med giftig bål). Det finns en våldsam extrem minoritet (fördömd av de moderata) som menar att befruktning är ett brott mot de ofödda och att det är rätt att använda våld för att skydda de ofödda från existensens lidande. De saboterar förlossningsavdelningar och fertilitetskliniker och sprider genmodifierade virus med syfte att göra människor sterila. Vid några tillfällen har attentat med bomber eller giftgas utförts med det enda syftet att "befria" så många människor som möjligt från livet. Sådana dåd brukar vanligtvis fördömas av även de mer militanta antinatalisterna, men på nätet uttrycker somliga anonyma konton sympati.
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,884
Location
Barcelona
krank;n191517 said:
Men jag känner att jag har dålig koll på hur jag skulle kunna få in andra religioner; buddhister och hinduer till exempel. Hur kan de passa in i en cyberpunkvärld och bli spännande?
Buddhism och hinduism är ju bägge religioner där mysticismen har en viktig roll, vilket borde passa hand i handske med en cyberpunkvärld där det finns massor av möjligheter att utforska medvetandets och verklighetens natur, egots gränser och hur världen påverkas av våra perceptioner etc. etc.

Indien är i stort sett redan en cyberpunksetting: överurbaniserat, fattigt, människor överallt, social misär; allt som saknas är cybernetik och VR och du är hemma. Finns säkert massor av uppslag på konstiga revolutionära sekter, bittra kastmotsättningar, mytologiserade kändisar, intressanta synteser av uråldrigt och hypermodernt -- om du läser på litegrann.

Det är väl det tråkiga och uppenbara svaret: Läs om de respektive religionerna, deras historia (helst modern historia då, för att få den rätta känslan), plats i samhället etc. Jag är övertygad om att du snabbt kommer att hitta massor av material.
 

.113

Swashbuckler
Joined
8 Feb 2012
Messages
2,660
Location
norrlänning
Det går förresten kanske göra någon twist på reincarnation där man till slut istället för typ nirvana så blir man bara ett med cyberspace?
 

Vidugavia

Veteran
Joined
14 Sep 2008
Messages
35
Du har läst Dune-böckerna? Vill man ha roliga perspektiv på religion och ekologi så är det bra böcker att inspireras av. Nausicaa-mangan, som ju är inspirerad av Dune, är också värd att titta på.

Annars så är Tielhard de Chardin väldigt intressant, som Terje påpekade. Överlag så tror jag att du kan hitta roligast kristna grejer bland olika lite heterodoxa katoliker. De är mer roligt organiska i sina resonemang än de ofta mer stela protestanterna.

Lite lätt omegapunktsprat:
https://www.youtube.com/watch?v=1UfNLmLBoNA

Den kristne kosmologen och fysikern förklarar hur det är:
https://www.youtube.com/watch?v=90xrPCKffo8

Jag tycker att det finns en charm att gräva ner sig lite i kristna resonemang. Slappa hänvisningar till diverse vediska traditioner känns så new age 90-tal.
 
Top