Nekromanti Rollspelsgenerationer

Re: Fråga: DoD-utgåvor

Så det finns bara en version av DoD3, alltså? Och den hade Äventyrspaket 1? Hade den tennfigurer i lådan, eller har det aldrig legat några tennfigurer i någon låda (Magiboxen hade väl tennfigurer, eller?)?

Ä-paket 1: ja
Tennfigurer: Minns inte
 
Re: Bogus!

[ QUOTE ]
Efter ett tag med Eon bytte jag till exempel ut Eons regelsystem mot DoD 91. Det borde vara nog som argument för var jag egentligen hör hemma.

[/ QUOTE ]

Å andra sidan så har jag för tillfället fastnat i T10-systemet, gör det mig till Generation Västmark/SHI2 (alltså en senare än Eon), trots att jag spelat rollspel bra mycket längre än så?

Det är ju bara en indelning i när man började spela rollspel, eller hur? Hur länge man spelat talar ju inte om så mycket mer än just hur länge sedan det var man började spela. Alla eventuella värderingar därifrån är ju egentligen grova generaliseringar.
 
Golvplaner

Min kompis hade DoD3, alltså den "gröna" grundboxen. Jag vill minnas att det medföljde golvplaner och figurer men att de var i färg och lite flashigare än de som låg med i svarta boxen. Tennfigurer kommer jag inte ihåg.
 
Re: Fråga: DoD-utgåvor

Magiboxen hade väl tennfigurer, eller?

Ja, två magiker. Plus en liten golvplan och ett system för magiska dueller som det är tveksamt om någon använde.

Gordeg
 
Re: Khelataar

Khelataar gjorde väl nästan en grej av att vara pretto.

Turf wars i järnåldersmiljö, pretto? (-:

Bara namnvalet var ju extremt i sig, att släppa ett spel med ett outtalbart namn när det dominerande fantasyspelet heter "Drakar och Demoner" får väl anses som hög kulturfaktor?

Inget som killarna i Lancelot själva tänkte på. De spelade mest utländska spel själva, och där var sånt snarast den rådande trenden vid den tiden (omslagslayouten är ju rätt uppenbart rippad från Shadow World, från ICE som var rätt förtjusta i att ståta med ordvrickande ortsnamn på sina moduler).

Vad är så outtalbart med khe-la-taar, förresten?

När K påannonserades i Rubicon minns jag att konstruktörerna tjatade mycket om att det här inte var något spel med orcher och drakar utan klaner, människosamhällen och relatiooooner!

För att citera fanzine-parodin Rubidus: "I det här spelet gäller det minsann inte bara att slå ihjäl så många motståndare som möjligt. Nej, här ska man slå ihjäl så många viktiga motståndare som möjligt!" (-:

Dessutom försökte man väl också vara realistisk genom avancerade regler.

Khelataars legacy till Eon. Det var en uttalad designpolicy, ja, fast en del av dem hade helt klart kunnat göras mer lättanvända (även rent pedagogiskt; många regler som inte är så konstiga egentligen blev rätt krångligt presenterade i texten).

Regelkonstruktören var generation 1, förresten; Stefan Burström började som brädspelare i slutet av 70-talet.

--
Åke
 
Re: Fråga: DoD-utgåvor

Drakar och Demoner 2, med Sarkath Hans Gravvalv, Golvplan, Silhuettfigurer

Drakar och Demoner 2.1 (delvis nytt förord), med Spindelkonungens Pyramid, Golvplan, Silhuettfigurer

Drakar och Demoner 3 (nytt förord, nya illustrationer och ny layout), med Äventyrspaket 1, Golvplan, Tennfigurer

Meh... Jag fick Döda Skogen i mitt DoD. Det är en helsvart box, och jag fick silhuettfigurer till golvplanen. Så vad är jag? 2.2?
 
Re: Rollspelsgenerationer, Ymir-edition

Hmm, tycker nog att det här systemet är mer nyanserat och överskådligt.
Själv hamnar jag nog som en klar Generation 4, specialiserat mot Neonisse. Ett typiskt barn av Eon-generationen - föddes på 80-talet, började lira Eon under sent 90-tal, några år efter att det kom. Hela bilden av hur ett rollspel "ska vara" är utformad efter Eon.
Om man ska specialisera neonisseskapet vidare, så är jag väl ganska klart lagd åt prettohållet - skeptisk till "levlar å HPs å sånt" och gillar Dimfrost med fleras projekt ganska mycket.
Hmm, man borde kanske göra ett självtest för att definiera deltagarens rollspelargeneration/-typ?
 
Re: Rollspelsgenerationer, Ymir-edition

Möh... jag hamnar ju i alla de där tre generation 4-facken. Jag ägnar mig åt såväl D&D som Eon och prettofriform. Så "generell generation 4" stämmer nog bäst in på mig. Däremot hamnar nog de rollspelskoncept jag själv kommer på klart i simulationistfacket, även om jag ibland rör mig ut mot de andra inriktningarna.
 
Re: Fråga: DoD-utgåvor

I mitt DoD3 var det med Äventyrspaket 1, en golvplan och något ark silhuettfigurer. Det är jag helt säker på.

Magiboxen innehöll två tennfigurer förutom det övriga joxet (en golvplan och ett ark med shaulkort, samt tre böcker då).


/Dimfrost
 
Öhhh va?

Det är ju bara en indelning i när man började spela rollspel, eller hur?
Är det? Just den aktuella listan är fråga om en sammanställning av de viktigaste "vändningarna" inom hobbyn uppdelat i "generationer". Sådana har jag inte något alls emot utan tycker tvärtom att sådana schematiska indelningar är högst intressanta. Det kan dock bli problem om man i denna indelning blandar in enskilda rollspelare och dessa rollspelare, som exempelvis jag, började sent med hobbyn, dvs inte tillhörde de som köpte den grönsvarta DoD3-boxen när den kom. Att jag rent tidsmässigt skulle placeras i Eon-generationen är dock trams eftersom ingenting i mitt eget rollspelstänkande har ett dugg med Eon att göra eller den "vändningen" inom svenskt rollspel som Eon representerar eller vad det nu är som gör det intressant att placera Eon som en generations-vändning. Eftersom jag lirar i en spelgrupp med garvade lirare är de i första hand från dessa jag tagit mina impulser. Det är alltså i deras tradition jag står. Indelningen har väldigt mycket med hobbyn som "historisk företeelse" att göra, men den säger ingenting om vilken generation jag själv står i. För det behövs en helt annan lista, en som speglar min personliga utveckling som rollspelare. Och en sådan lista kan bara jag själv utforma

För de som började redan från början och själva har följt med i de trender som drabbat hobbyn under åren kan det kanske vara intressant att se var man själv hamnar. För mig som "ny" spelare är det dock personligt fullständigt meningslöst om man inte i första hand ser på vilken generation man i första hand är "uppfostrad" i såsom rollspelare.

Å andra sidan så har jag för tillfället fastnat i T10-systemet, gör det mig till Generation Västmark/SHI2 (alltså en senare än Eon), trots att jag spelat rollspel bra mycket längre än så?
Frågan som snarare bör ställas är följande: Vilket rollspel började du lira som fick dig att känna att det är rollspel du vill ägna din lediga tid åt? Har du svaret på den frågan vet du också vilken generation du tillhör. Busenkelt!
 
Källarbar

"I det här spelet gäller det minsann inte bara att slå ihjäl så många motståndare som möjligt. Nej, här ska man slå ihjäl så många viktiga motståndare som möjligt!"

Ah, rollspelet Källarbar, vars första supplement var Ägor, som beskriver tolv bondgårdar med tillhörande åkrar och lador, eller hur det nu var! :gremgrin:

Erik
 
The Irony

Just järnåldern tyckte jag bidrog till att spelet kändes väldigt "vuxet": den förhärskande fantasy-defaulten var ju standard-kliche-medeltid. Att på det sättet markera att man inte var "standard-fantasy" kändes som ett tämligen moget drag.

Så värst outtalbart var namnet kanske inte, det var snarare skillnaden mot det klatschiga DoD som slog mig: DoD var ett namn som skulle sälja, men Khelataar lät mer som ett namn att uttala andäktigt och förundras över... den "vuxna" designen gjorde också sitt till, ett spel med såpass mycket brudar måste ju helt enkelt vara riktat till mognare lirare än en själv. Dock minns jag att jag tyckte rubrikerna på boxarna såg underliga ut, de hade liksom lite, ööh... "Kamratposten"-style!

Fasen, det är trist att jag aldrig köpte spelet när det kom. Kanske dags att leta lite på tradera...
 
Re: The Irony

Så värst outtalbart var namnet kanske inte, // Khelataar lät mer som ett namn att uttala andäktigt och förundras över...

I det här sammanhanget låter det ju som ett "Jag förundras... Kelaathar, Sheehlatar... Hur ska det uttalas egentligen?" (-:

det är trist att jag aldrig köpte spelet när det kom. Kanske dags att leta lite på tradera...

Om du väntar ett tag lär det dyka upp som PDF:er på rollspel.com; då är det lite buggfixat också.

--
Åke
 
Spel jag spelat/läst hittils ..

L = Läst igenom minst grunderna.
S = Spelat minst ett scenario med spelgrupp.

1975
L Tunnels & Trolls

1976
LS Advanced Dungeons & Dragons

1977
L Traveller

1978
L Gamma World
LS RuneQuest

1979
L Bushido

1980
LS Rolemaster
LS Top Secret

1981
LS Call of Cthulhu
L Stormbringer

1982
LS Drakar och Demoner 1
LS Paranoia
L Star Trek

1983
LS HârnMaster
LS James Bond 007

1984
LS Chill
LS Drakar och Demoner 2
L Marvel Super Heroes
LS Mutant 1
L Toon
LS Twilight 2000

1985
LS Chock
L DC Heroes
LS Drakar och Demoner Expert
L Judge Dredd
LS King Arthur Pendragon
L Teenage Mutant Ninja Turtles

1986
LS Dungeons & Dragons
L GURPS
LS Mutant 2
LS Sagan om Ringen-rollspelet
L Traveller 2300
LS Warhammer Fantasy Role Playing

1987
LS Drakar och Demoner 3
L Star Wars
L Talislanta

1988
LS Ars Magica
LS Cyberpunk
L Macho Women with Guns
LS Skuggornas Mästare
L Stjärnornas Krig

1989
LS Advanced Dungeons & Dragons 2nd Ed
LS Khelataar
LS Shadowrun
L Space 1889
LS Western 1
LS Mutant 2089

1990
LS Cyberpunk 2020
L Hero System
L Rifts
L Torg
LS Wastelands

1991
L Amber
LS Drakar och Demoner 91
LS Kult
LS Vampire – The Masquerade
L The World of Synnibarr

1992
LS Mutant RYMD
L Nephilim
L Over the Edge
LS Werewolf – The Apocalypse

1993
L Earthdawn
L Elric!
LS Mage – The Ascension
L Mutant Chronicles
LS Neotech
L Traveller – The New Era
LS Underground

1994
L Castle Falkenstein
L Drakar & Demoner Chronopia
L FUDGE
LS Viking
LS Wraith – The Oblivion

1995
LS Changeling – The Dreaming
LS Neoviking

1996
L Dragonlance: Fifth Age
L Fading Suns
L Feng Shui

1997
L Alternity
L The Babylon Project
L Big Eyes, Small Mouth
L Blue Planet
L Fuzion
L In Nomine
L Legend of the Five Rings
L Men in Black
LS Trinity

1998
LS Gemini
LS Parabellum
L Tribe 8
LS Western 2

1999
LS Aberrant
L Hunter – The Reckoning
L Neotech 2
L Nobilis
L Unknown Armies

2000
L All Flesh Must be Eaten
L Drakar och Demoner 6
LS Dungeons & Dragons 3e
LS Hero Wars

2001
L Exalted
LS Mummy – The Resurrection
L Rune
LS Star Wars d20

2002
L Action! System
L Buffy – The Vampire Slayer
L d20 Modern
L Call of Cthulhu d20
L Demon – The Fallen
L Engel
L Farscape
L Godlike
L Mechanical Dream
LS Mutant: Undergångens arvtagare
L Mutants & Masterminds
L Star Trek RPG

2003
L Drakar och Demoner 6: reviderad utgåva
L HeroQuest
L Västmark

2004
L a/state
L Skymningshem: Andra Imperiet
L The World of Darkness
 
Re: The Irony

Om du väntar ett tag lär det dyka upp som PDF:er på rollspel.com; då är det lite buggfixat också.

Mys! Det skulle vara kul att läsa böckerna även om jag helst skulle ha boxen i hyllan. Jag hörde att även Wastelands skulle komma som pdf, stämmer det? Och när kan man vänta sig denna välsignelse?
 
Toppen! Jag köper det resonemanget

Det är bättre än mitt. Och så blir jag ju Generation 2 också!

M.
 
Re: The Irony

Något är fel i den här meningen, men jag kan inte sätta fingret på det...

Inte alls. Logiken är som följer: som 14-årig gamer konstaterar man i samma andetag "wow, porr, läckert!" och "huu, porr, läskigt!". Således antar man att äldre och mogna lirare helt enkelt kan tänka bort de pornografiska dimensionerna av kvinnliga krigare med jumbotuttar, och på något sätt betrakta det som en seriös fantasykulturell yttring samtidigt som de inte distraheras av det.

Det skulle väl ta sisådär 15 år innan jag insåg hur fel ute jag var... :gremsmile:
 
Back
Top