Fyra figurer i min DoD91-box (NT)
NT = No Text (Ingen text)
NT = No Text (Ingen text)
Sorry, men den köper jag inte. Den första boken med "Advanced Dungeons&Dragons" på omslaget var Monster Manual som kom ut 1977. Men det var inte förrän i augusti 1978, med släppet av Player's Handbook, som det på allvar började ses som ett spel skilt från det Dungeons&Dragons.vi spelat i flera år.<font size="3"> 1976 </font size>
Advanced Dungeons & Dragons
Generation 2, Gammelsimplisterna, började spela i den avlägsna urtid då Dungeons & Dragons fortfarande var häftigare än Drakar och Demoner, och i regel försvarar de nog fortfarande det. De flesta i generationen spelar DoD, D&D, AD&D, Rolemaster eller dylikt än, men har utvecklat och förändrat sitt spelande genom decennierna i mycket varierande omfattning. Ofta älskar de fortfarande Call of Chtulhu, men spelar det aldrig. I regel är de D20 eller AD&D-entusiaster och ofta titaner på sveriges rollspelsscen (Daniel Schenström, Magnus Seter, Anders Blixt), men det finns några som har övergivit de simplistiska fantasyrollspelen och prövat nya spelstilar och genrer. Ofta gör de egna spel med ganska simplistiska regelsystem - Krille är ett utmärkt exempel.
Generation 1: Hobbyns födelse och tidiga utveckling.
Generation 1a: Motsvarande för den svenska delen kom under åttitalets början.
Generation 2: Hobbyns fördjupning. Mer, större, bättre. Åttitalet i allmänhet (i Sverige sent åttital) kännetecknas av fördjupning och specialisering. Den stora optimismen råder.
Generation 3: Hobbyns förgrening. På grund av att rollspelsbubblan sprack så försöker man nu överleva, och gör det genom att diversifiera sig och experimentera. Även dekstoprevolutionen märks, och fläsk och extra flåd kännetecknar spelen.
Generation 4: Konsollideringsfasen. Hobbyn kastar det som inte funkade, och börjar om från början med beprövade kort.
Generation 5?: Jag vet inte om den börjat än, men möjligen skulle den kunna handla om en ny diversifiering. Med en stabil bas så försöker man nu fånga upp nya riktningar. Ska det lyckas så behövs en ny "rollspelsbubbla" à la åttitalet, eller i alla fall nytt blod i hobbyn.
De som började med DoD och Mutant på det glad åttitalet är faktiskt ganska sällan samma typer som hoppade WoD-vagnen som ivrigast.
Generation 5 är knattarna. De började spela under mycket sen 90-tal eller rentav 2000-talet, och några är tillochmed födda på 90-talet. De har ofta fåniga forumnamn och tendenser till felstavning, men långt ifrån alltid - liksom generation 4 är de ganska diversifierade. Typiskt spelar de Eon eller DoD6, men kan tänka sig att pröva det mesta - i öppenhet för nya intryck överträffar de egentligen alla tidigare generationer. Många av de som dyker upp på forumet har problem med sina spelgrupper och hade önskat sig andra spelare eller en annan spelstil, också det ett fenomen som sällan återfinns hos andra generationer. Knattarna är vår framtid, helt enkelt, och det är ingen dålig framtid alla gånger.