WRNU Rollspelsdraken 2023 – behöver hjälp

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,513
Location
Stockholm
Hej allihopa!

Nu har vi delat ut Rollspelsdraken 11 gånger. Det finns fortfarande massor med värdiga pristagare, men det börjar kräva mer tankearbete varje år.

En sak som vi fått reaktioner på är att draken oftast delas ut till spelskapare, och att det finns många som inte skapar spel som också är värdiga. Men problemet för oss är att vi inte vet vilka de är, eftersom deras namn inte står i våra böcker.

Så hjälp mig, om vi skulle dela ut en Rollspelsdrake till någon som inte står med i våra rollspelsböcker, vem skulle det kunna vara?

Så här beskriver vi Rollspelsdraken:

Varje år sedan 2012 har föreningen WRNU delat ut Rollspelsdraken, en utmärkelse som ska uppmärksamma en eller flera personer som anses ha gjort utomordentliga insatser för rollspelshobbyns utveckling i Sverige. Från och med 2019 delas priset ut av representanter från forumet rollspel.nu.
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
6,083
Vilka har tidigare fått priset? Så man inte föreslår samma 🙂
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,513
Location
Stockholm
Vilka har tidigare fått priset? Så man inte föreslår samma 🙂
På Rollspelsdraken.se kan du se tidigare pristagare!

Men om du inte vill gå dit:
 • Gunilla Jonson och Michael Petersén (2012)
 • Fredrik Malmberg (2013)
 • Anders Gillbring och Tove Gillbring (2014)
 • Åsa Roos (2015)
 • Anders Blixt (2016)
 • Anders Lekberg (postumt 2016)
 • Eliot Wieslander (2017)
 • Mikael Börjesson (2018)
 • Erik Granström (2019)
 • Julia Lehto och Daniel Lehto (2020)
 • Carl Johan Ström (2021)
 • Theodore Bergqvist och Magnus Malmberg (2022)
 

Gabrielle de Bourg

Gör nördiga grejer
Joined
5 Feb 2018
Messages
1,317
Några förslag är ju såklart de med Sverok-koppling. Eliot har ju varit en pristagare, men andra tidigare ordförande kan vara aktuella. För att inte prata om förbundets grundare.

I samma veva har vi ju konventsgeneraler och konventsgrundare, alternativt de som fått in rollspel på konvent. Det är ju väldigt mycket före min tid, men ändå något att ta upp. Där har vi ju dock Börjesson, till en viss grad.

Sedan har vi sådana som har väckt rollspel i media och gjort fler medvetna om det. Där är Orvar Säfström och Johanna Koljonen några exempel.

Sist har vi sådana som skapat community. Till exempel forumgrundare (men det har problemet att det mer blir "pris till sig själv") men också poddare! Till exempel de som fått igång och populariserat rollspelspoddar som medium är utan tvekan värdiga vinnare.
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
6,083
Precis som @Gabrielle de Bourg tänkte jag på poddare. Jag tycker att Mindys Podcast gjort väldigt mycket för hobbyn. De har vissa avsnitt som är supernördiga, men även avsnitt som är till för att nybörjare ska kunna lyssna och introduceras i hobbyn. De har som uttalat mål att göra hobbyn mer inkluderande och har även avsnitt tillägnade just detta. De har intervjuat flera kända personer inom hobbyn, exempelvis Anders Blixt, Fredrik Malmberg, Krister Sundelin, Mikael Bergström, Lucas Falk och Petter Nallo. De lär även ha en actual play som är riktigt bra (själv lyssnar jag inte på actual plays så kan inte uttala mig just där). De har ovanpå allt detta även en youtubekanal där de berättar om sina första intryck av rollspelsprodukter. Allt som allt gör de otroligt mycket för hobbyn tycker jag, och förtjänar ett fint pris för detta 😊
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,860
Location
Göteborg
Tror jag har nominerat @Vicotnik för hans arrande av Indierummet tidigare. Efter att Arvidos slutade med det var det Vico som räddade arrangemanget och drev det vidare i många år (nu är vi några som delar lite mer på bördan), och med tanke på hur jäkla mycket tryck det är på GC och LC måste väl Indierummet stå för en rejäl procentandel av allt rollspelande på dessa konvent?
 

guldfink

Hero
Joined
6 Feb 2011
Messages
1,128
Jag vet inte riktigt vad som kvalar in som tillräckligt stor gärning, men om det bara handlar om initiativ som inte syns i böcker kom jag att tänka på det @ceruleanfive (väl) gör med Studiefrämjandet (väl) och den där sammanslutningen bibliotekarier som specialiserat sig på spel (länkade @Khan till något om det i vrållådan?). Men det kanske mer är frön för framtiden

Annars tycker jag att både Fria Ligan och SF-bokhandeln har haft väldigt stor betydelse för rollspel i Sverige.
 
Top