Nekromanti Powergaming

Sir Forgal

Veteran
Joined
10 Jan 2001
Messages
57
Hej, tänkte bara fråga vad en bra definition av en Powergamer är? Tror att jag har en ganska bra idé,
men fick höra en lite annan version för ett tag
sedan och har nu blivit lite fundersam...

/ Sir Forgal
 

MidNight

Swordsman
Joined
11 Jan 2001
Messages
515
Location
Långt ute i buschen, Stöcksjö, Umeå, Västerbotten,
Du kommer säkert få bättre förklaringar, eventuellt en hel debatt runt halsen för det här, men på ett ungefär så är en Powergamare en spelare som till varje pris ska optimera sin rollperson så att den kan döda mest och flest. Använder ofta regelbuggar. Gnäller på SL för att han "gör fel". Spelar inte sin roll särkilt bra (om han/hon nu gör det överhuvudtaget). Löser till 99% alla situationer/konflikter med våld av ett eller annat slag. Har inga moraliska betänkligheter för att döda kvinnor, barn, oskyldiga eller marsvin. Söker igenom döda kroppar efter värdefulla saker. Gräver upp gravar med händerna för att hitta värdefulla saker. Tar godis av barn i tron att det är en magisk artefakt. Har alltid ett ex av utrustningslistan, vapentabellen, spelledarskärmen och regelboken (med tillägg) i beredskap, så att han snabbt kan jämföra stats mellan sina egna vapen/rustningar och motståndarens. Är de bättre så dödar han motståndaren och tar på sig hand vapen/rustning, men lämnar naturligtvis inte sin egen, då den är värd X antal kronor/guldmynt/whatever enligt utrustningslistan.

Tja. Nåt sånt.

//MiD-hata-kobolder-och-powergaming-NiGHT

 

Baldyr

Hero
Joined
19 May 2000
Messages
1,188
Location
Eskilstuna
Kärt barn...

...har många namn. Jag vet inte om det finns några "officiella" definitioner men i Sverige kallas en Power Gamer i regel för "kobold" och spelstilen för "koboldism".

Vad är då koboldism? Jag brukar likna spelstilen vid att man spelar rollspel som om det vore ett analogt datorspel. (Jämför med hur man spelar så kallade datorrollspel eller varför inte brädspel?)

Sedan kan man naturligtvis tycka vad man vill om koboldism. Själv tycker jag att den vinner som har roligast när man spelar rollspel - oavsett spelstil. Även om jag inte finner koboldism speciellt roande personligen respekterar jag alla som spelar kobold-rollspel. (Min definition av kobold-rollspel omfattar i o f s 99% av alla rollspel som gjorts... De flesta rollspel är faktiskt inte i sig mycket mer än analoga datorspel - det är helt och hållet upp till spelledaren att göra spelet till ett rollspel. De allra flesta rollspel är tänkta att eller kan åtminstone spelas ungefär som avancerade strategispel. Jämför med de första rollspelen som var en utveckling ur krigs-/strategispel. Spelen har inte utvecklats så fruktansvärt mycket sedan 70-talet.)

/Baldyr, icke-kobold-nostalgisker

<A HREF="http://www.hobbyspel.com" target="_new">http://www.hobbyspel.com</A>
 

Kitzune

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2000
Messages
1,808
Location
Karlstad.
Marsvinen ... [OT]

Jag spellede ett MUTANT-gäng en gång på den gamla goda
tiden och de mötte en nesligt jätteond korpföretagsledare.
Jag illustrerade för gruppen att han var så jätte ond
genom ett litet skådespel. Jag låtsades klappa en hamster
och sedan när något tokigt hänt (ett företag gör revolt
eller liknande) på en av dataskärmarna i hans kontor
klämde han ihjäl hamstern så blodet sprutade mellan
fingrarna. Så att klämma ihjäl en hamster blev något av
ett begrepp för att "man då var superond och skrupelfri".

/Alexander Gyhlesten
Korpiir

This is my dice. There´s many like it, but this one´s mine
 

Hyperion

Veteran
Joined
12 Feb 2001
Messages
149
Location
Solna, Stockholm
Jag (och de jag spelat med genom åren) har i de flesta fall betraktat en "powergamer" som en som optimerar sin rollperson så mycket det går. Gärna genom "kryphål" i dåligt konstruerade regler (vilket det finns tonvis av i de flesta rollspel). Sen om man optimerar för strid, magi, akademiska färdigheter eller annat är ointressant. Det är sedan relativt ointressant (vad utrycket beträffar) hur man sedan spelar karaktären, det har oftast andra benämningar. Sen att en powergamer ofta kombinerar powergaming med koboldism, dåligt rollspelande m.m. och ofta blir sjukligt fäst vid karaktären och kan ha svårt med libidon är ett känt faktum för de flesta rollspelare. I vissa spel passar powergaming rätt bra tom, jag klagar sällan i Shadowrun tex. Det hör lite till, så länge det inte går till överdrift.
Men om någon börjar hålla på så i mina Call of Cthulhu kampanjer blir man såklart ledsen. Min gamla spelgrupp som nu bor på annat håll retade iofs gallfeber på mig ibland genom att göra det omvända. De var ofta helt oförmögna att kunna lösa både akademiska och fysiska problem pga de gjorde karaktärer direkt olämpliga som investigators. Det krävs trots allt lite tåga och lämplighet i rollpersoner för att bli äventyrare. Är de kassa rollstolsbundna invalider med låg intelligens och total misstro mot allt samt mest intresserade av sina rosor och att sitta framför brasan och klappa sin långhåriga katt är det svårt att komma någon vart.
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Re: Kärt barn...

<I>...har många namn.</I>

Sant. De har även hörts omtalas som "minimaxare" och "optare".
(Och "kobolder" i den gamla bemärkelsen 'rollspelande småglin' kallades av nån anledning för "paltar" i Sundsvall...)

--
Åke
 

SleazeRat

Veteran
Joined
17 Aug 2000
Messages
98
Location
Umeå
Powergaming är något helt annat...

Det MidNight just beskrev var en kobold. En kobold och en PowerGamer är inte samma sak.

Värt att poängtera är att den som bryter mot en enda regel nedan kommer jag klassifiera som en kobold, om han nu inte är en "riktig" rollspelare. =)

Skillnader:
*En kobold tror att hans sätt att spela är det enda sättet att spela på och är alltså okunnig. En PowerGamer är fullt medveten om vad han gör och att det finns andra sätt att spela på.
*En kobold löser mycket riktigt alla konflikter med våld. En PowerGamer löser konflikten på det sätt som är bäst för karaktären (t ex om en fredlig lösning ger mer erfarenhet/magi/utrustning så föredras den av PowerGamern).
*En PowerGamer optimerar sin karaktär inte nödvändigtvis till att bli störst och bäst på strid, utan kan tänka sig att bli störst & bäst på sociala situationer (förföra, övertala, bluffa osv) eller på vilket annat område som helst. En PowerGamer kan också anpassa sig efter äventyret, om det behövs någon med någon sorts obskyr kunskap (t ex ockultism) så kan PowerGamern kanske specialisera sig på det.
*En PowerGamer tar det bästa i utrustning, men om han kommer över bättre utrustning han kan ta utan större risk så kommer han att ta dem. Men han skulle inte släpa på den sämre utrustningen om det inte skulle vara behändigt (t ex små föremål) .
*En PowerGamer fuskar aldrig. Fuskar en PowerGamer är han en kobold.
*Och slutligen ligger det på SL´s lott att hindra spelarna från att utnyttja buggar i spelet. Gör inte SL det, så kommer PowerGamern att utnyttja dem också.

Detta är mina åsikter som säkert ingen håller med om. =)

//SlaskMaktKraft

SlaskBomben tillbereds i mikrovågsugnen...
 

Sir Forgal

Veteran
Joined
10 Jan 2001
Messages
57
Joho....

Joho... Det var nog uniefär som jag trodde... ;)

En Powergamer är en person som vill ha en roll som kan något mycket bra. Detta kan juh bli en kobolt om personen är duktig på att just slåss.
Det handlar om att bli bäst på just en sak eller på allt, om man siktar högt.

Jag kan juh dock säga att det nog inte blir något problem i min spelgrupp då alla satsar på rollspelande och stämning.
I våran grupp är det så att spelarna inte bryr sig så mycket om reglerna i spelet alls. SL tar hand om alla regler, tärningar och sådant. Det enda spelarna gör är att spela. =)

/ Sir Forgal
 

Hyperion

Veteran
Joined
12 Feb 2001
Messages
149
Location
Solna, Stockholm
Powergäjming ok?

Det börjar nästan låta som om det inte är något fel alls att vara en powergäjmer ;)
Även om jag håller med dig i din analys skulle jag vilja tillägga att vad som gör en powergamer till en powergamer är att det går till överdrift. Det skall ALLTID vara det bästa (2 vapen kombo med slagsvärd o dyl) och alla kryphål skall utnyttjas maximalt. Vanliga spelare skall inte vara rädda för att utveckla sin karaktär så han blir bra (fast vi bor ju i ett j-a janteland) eller en riktig hjälte. Går det däremot över styr och utan vett och sans, dvs det går ut över "realismen" och spelkänslan är det powergaming.
 

SleazeRat

Veteran
Joined
17 Aug 2000
Messages
98
Location
Umeå
Re: Powergäjming ok?

"Det börjar nästan låta som om det inte är något fel alls att vara en powergäjmer ;)"
Jag måste erkänna att det var det jag försökte få fram =). Jag tycker att powergaming är förkastligt när man spelar bordsrollspel. Jag brukar däremot powergamea ganska mycket när jag spelar CRPG (typ Baldurs Gate), därför tycker jag att det är OK med lite powergaming, ibland =).

I övrigt så tycker jag att du har gjort en observation jag kan hålla med om. Jag kan inte säga att jag har efarenhet av powergaming i bordsrollspel, men däremot har jag erfarenhet av kobolder...

SlaskBomben tillbereds i mikrovågsugnen...
 

Hyperion

Veteran
Joined
12 Feb 2001
Messages
149
Location
Solna, Stockholm
Re: Powergäjming ok?

Jag har spelat rollspel med fler olika människor än jag nånsin kan minnas. Mitt problem har ofta varit som spelledare att spelarna är för dåligt förberedda och lär sig fel saker och "avoptar" sina karaktärer just för att inte powergejma vilket gör att de i slutändan inte är kapabla att klara av äventyret (inte ens om man är snäll). Tex i Call of Cthulhu måste man ha åtmistonde LITE självbevarelsedrift och kunna LITE vettiga färdigheter, annars har man inget där att göra.
Milda och kontrollerade former av optimering/effektivitet hos i alla fall 1-2 av spelarna kan därför vara oerhört skönt.
Ren powergaming är däremot fortfarande förkastligt.
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Re: Powergaming är något helt annat...

Instämmer. En powergamer spelar för att "vinna"; det är bara när han gör det utan respekt för sina medspelare som han blir besvärlig och tröttsam.

Eftersom kobold betyder "rollspelare jag inte gillar och/eller ser ned på för att han inte är som jag" behöver inte en maktspelare vara en powergamer.

Mina favoritexempel är killen som gett sig faen på att vara jävelbäst på en massa lärdomsfärdigheter och VETA ALLT för att kunna klara sig på en världshoppande kampanj, eller tjejen som i sin allra första rollspelssession (Vampire) pulade in alla poäng och jäkelskap i social kompetens och inflytande, och var den som kunde ringa Oprah Winfrey och bestämma vad kvällens program skulle handla om (alltså inte om folk som trodde de sett vampyrer) och i värsta fall slänga iväg en not till gamla klasskamraten Hillary att CIA skulle ge fan i rollpersonerna...

Nightowl, powergamer på sätt och vis

"Jag är inte alls konstruktiv, bara glad!"
Vindhand, rollspel.nu-veteran
 

Lord Samuel

Warrior
Joined
8 Jan 2001
Messages
261
Location
Linköping
Re: Powergäjming ok?

I CRPG är powergaming det ända rätta. Kör alltid på det. Typ i Baldurs där man kan slå om statsen en massa gånger och spara föregående... Såg till att alltid få 80+ totalt på mina chars...
"Powergaming" kan faktiskt vara befogat i vanligt rollspel också, om det ligger i karaktärens natur att vara superbra på vissa saker. Men bara om det är konstruktivt för gubben, annars är det lite onödigt/tråkigt.
 

Flyby

Veteran
Joined
21 Jan 2001
Messages
33
Location
Luleå
Re: Powergäjming ok?

Jag måste erkänna att det var det jag försökte få fram =). Jag tycker att powergaming är förkastligt när man spelar bordsrollspel. Jag brukar däremot powergamea ganska mycket när jag spelar CRPG (typ Baldurs Gate), därför tycker jag att det är OK med lite powergaming, ibland =).

Powergaming och/eller koboldism är inte förkastligt. Inte om det är kul. Meningen med rollspel är helt klart att det ska vara kul, och inte att man ska "passa in" i de vedertagna ramarna och/eller reglerna. Förstör man för medspelarna så är det dock förkastligt, men om alla är med på det, och tycker det är kul, så är det bra.
Min huvudsakliga point är att inget är "rätt" eller "fel" när det handlar om rollspel. Det är med rollspel som med allting annat. Se inte ned på powergamers/kobolder. De utövar bara sin hobby på ett lite annorlunda sätt.

// Flyby
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,472
Location
Helsingborg
Re: Powergaming är något helt annat...

För mig själv så har begreppen varit lite luddiga så jag tackar för den info som ni givit.

Jag har också hört begreppet "munchkin". Av vad jag förstått så är det de som utnyttjar reglerna(?) men enligt en lista (ett munchkintest) så står det..

<EM>DU ÄR INTE en munchkin om du hört talas om härskarstaven.
DU KAN VARA en munchkin om du använt härskarstaven.
DU ÄR en munchkin om du gjort härskarstaven.</EM>

Jag har fått för mig att en munchkin en blandning mellan powergamer och kobold men är det så?
Dessutom, vad är en munchkin från början? En varelse som kobolden?

/[color:green]Han</font color=green> som har två htm-filer med munchkintest
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
Re: Powergaming är något helt annat...

"Munchkin" är den engelska benämningen på det som här kallas kobolder, och som inte är samma sak som en powergamer (i princip kan man säga att en powergamer gillar mäktiga kampanjer där drakar är vardagsmat, medan en kobold/munchkin vill "vinna" spelet - Eddings Elenium skulle kunna vara en Powergamerkampanj eftersom det faktiskt finns rätt tufft motstånd då och då, medan Tamuli är mer åt koboldhållet eftersom de mest kör över motståndet.

Termen "munchkin" kommer från Trollkarlen från Oz, där munchkinsen är bland de första varelser som Dorothy träffar på - det är de som råder henne att ge sig iväg på "the yellow brick road".

/Staffan
"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather
 

EventHorizon

Warrior
Joined
7 Dec 2000
Messages
223
Location
Stockholm
Fin balansgång

Jag tycker också att powergaming är en ganska trist företeelse. De spelare som sysslar med det är ofta mest intresserade av sina rollpersoners olika attribut snarare än rollspelandet i sig. Girighet är väl ett bra ord. Men jag tycker att det finns en fin balansgång mellan "vanligt" rollspelande och powergaming. När jag spelar rollspel så är powergaming-karaktären en person som ligger och hägrar, någonting som jag vill att min rollperson skall sträva mot (man vill ju få så bra som möjligt i alla attribut oh färdigheter). Tricket är bara att man _inte_ får uppnå powerstadiet för då är rollpersonen maximerad och det finns ingenting att utveckla och sträva efter längre.

/ Fly me to the moon and let me play among the stars
 

SleazeRat

Veteran
Joined
17 Aug 2000
Messages
98
Location
Umeå
Re: Powergäjming ok?

"Powergaming och/eller koboldism är inte förkastligt. Inte om det är kul. Meningen med rollspel är helt klart att det ska vara kul, och inte att man ska "passa in" i de vedertagna ramarna och/eller reglerna."
Helt rätt och jag hållermed. Erfarenhetn berättar dock att kobolder sabbar för de som inte är kobolder, dvs gör så att spelet inte är kul, om de spelar tillsammans dvs.

SlaskBomben tillbereds i mikrovågsugnen...
 
Top