Nekromanti Missa inte denna unika chans!

Gordeg

Hero
Joined
22 Jul 2004
Messages
1,796
Location
Västervik
Att anpassa sig

Det där med "avancerad rollspelare" och "extremt skicklig spelledare" har nog mer med självbilden att göra än var någonstans på regelspel-friform-skalan man ligger.

En egenskap som jag tycker är jäkligt viktig för envar som vill kalla sig för bra rollspelare eller bra spelledare är förmågan att anpassa sig till gruppen. Alla varianter av rollspel är extremt sociala aktiviteter och samspelet med medspelarna är avgörande för om spelmötet ska bli lyckat eller ej.

Jag har hört beskrivningar av riktigt erfarna (meriterade?) rollspelare som satt sig och spelat med en ny grupp med uselt resultat. Fast kanske inte uselt i eget tycke.
Även om man spelar jättebra på sina egna villkor så är man inte en bra rollspelare i mina ögon om man inte klarar av att anpassa sig till en lite annorlunda spelstil eller kanske till en spelledare som har en annorlunda vision av spelvärlden än man själv har. Sen måste man naturligtvis inte tycka om alla spelstilar...

Snubbarna i den här gruppen verkar inte vara sugna på att prova något de inte testat förut. Det gör i sin tur att självbilden inte blir särskilt trovärdig.

Gordeg
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Utan att dömma varken till elelr från så skulel jag nog inte alls trivas med att spela i den gruppen. Verka mer pretto än jag skulle stå ut med, någonsinn...

Jag tror bestämmt att jag har minst lika kul när jag lirar rollspel somd en här killen säger.

/ Johan K, som har kul nästan jämt när man lirar
 

Saxifrage

Hero
Joined
7 May 2003
Messages
1,561
Location
Stockholm
Re: Avancemang

Kanske är det dags att definiera "avancerat rollspel" som spel med så lite bakgrundsfakta som möjligt?

"Din rollperson är en ångestfylld existens som uppehåller sig på gränsen till kaos. Agera!". :gremsmile:
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Avancemang

Hur avancerat var det? Härma Darth Vaders ångestvrål ur episod 3 och casha in dina XP. Jag röstar definitivt för att tusen sidor och svåra deckarpussel ska ha mest kredd. Den som kan spela Masks of Nyarlathotep genom att använda autentiska polismetoder (från den tidsåldern, givetvis) vinner. :gremwink:
 

MrG

Swashbuckler
Joined
21 Apr 2005
Messages
2,684
Location
Göteborg
Re: ???

Ok, kanske borde vi prata om "spel som kräver långa förberedelser" istället för "avancerat"? Jag förstår din poäng, att säga att man spelar "avancerat" är nog svårt utan att det, kanske med viss rätt, uppfattas som elitism. Alltså ett lite olyckligt ordval. Hur skulle man kunna uttrycka det bättre?
Mest välförberedda rollspelsgrupp kanske skulle funka... I alla fall om man mäter i tid. Det verkar ju vara det de trycker på, mycket förberedelser och reaserch för att hamna nära realism. Och så kluriga gåtor, men där har jag sett många lustiga grupper, så tycker egentligen inte de utmärker sig.

Detsamma gäller väl lajv, att sy kläder och fixa prylar är IMHO med automatik en högre ambitionsnivå än att kvista över till en kompis med regelboken i ryggsäcken. Men det är som sagt kanske mer korrekt att prata om en "annorlunda" nivå, så att ingen känner sig trampad på.
Äsch man kan lajva i lånade utrustning eller med enkla boffers. Lika så kan man rollspela med grymt snygga handouts, kluriga husregler, genomtänkta storylines osv som på ett annat sätt håller hög ambitionesnivå.
Sedan är jag påverkad att sätt lajvare med skitsnygg utrustning och ingen ambition att spela rollerna, utan som kör en enkel steridotyp, men har alla ambition i rekvesitan, och tvärtom, både i laj och rollspel, de som gör fantastiska roller av ingenting.

DN har tex skrivit om lajvet "Futuredrome" som beskrevs mer som performancekonst
Det här fnissade jag åt, men det beror på vad jag hört om Futuredome, som inte alls gick ihop med performancekonst. Men här pratar vi om en subgrupp av lajvare med stora konstnärliga ambitioner, och visst kan man hitta sånna hos bordsrollspelare också. Ta t ex Rollspelet Rollspels arbete med olika konst-ismer, eller om jag fattat allt rätt D7s ambitioner.

Fast de ambisiösa lajvarna är nog bättre på pr än motsvarande grupp bordsrollspelare... :gremlaugh:
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Kan var en ide.

"Jag tycker att det är sjyst att han ställer krav och ställer dem öppet. Han vet vad han vill och hymlar inte. Det är bra mycket bättre än att frysa ut folk eller att sluta dyka upp på spelmöten för att man inte trivs eller man har olika förväntningar av sitt spelande."

Förvisso, men det är kanske inte kraven han ställer utan sättet som han framför dem på som skrämmer folk. Den som följer diskussionen som han bedriver på Sveroks forum om sin spelstil men även hans tidigare inlägg på Eon-forumet tror jag inte kommer att bli särskilt imponerad heller. Bakom en struntviktig fasad så finner man en ganska lättretlig och omogen person och hans så kallade expertkunskaper ger jag inte särskilt mycket för.

"Jag vet att du är en bra spelledare, intelligent och duktig på att skriva men att ge sig på andra och ironiserar över dem för att de lägger korten på bordet, tycker jag är under din nivå. Klart man kan reta sig på den högtravande tonen han har, men å andra sidan så kan man se det som en sporre istället. Visa vad som är fenomenalt och bra med din stil istället för att krypskjuta på andra. För det är en sak om du skriver ett privat meddelande som detta till en nära vän, men öppet på ett forum så hamnar det snarare i facket mobbing."

Jag tänker inte ge mig in i någon diskussion med honom, det finns det redan andra som gör om än med ganska dåligt resultat. Dessutom verkar Maleficor själv bli mindre upprörd av mitt ironiserande inlägg än av de som mer seriöst har försökt diskutera hans spelstil.

Sedan är det här förvisso ett öppet forum, men en diskussion här är inte jämförbar med att söka upp någon på stan och spotta dem i ansiktet. Jag betraktar OT-forumet på många sätt som en plats där man kan samlas och snacka om allt möjligt med sina polare. Trots detta så märker du kanske också att mitt eget deltagande i konversationer om och med Maleficor faktiskt är förhållandevis begränsat. Några mer "färgstarka" uttalanden förekommer inte.

"Jag erkänner att jag kanske inte är den vänaste här på forumet, men att kritisera sakfrågor öppet, ansikte mot ansikte (Ok tangentbord mot tangentbord) är en sak. Däremot att häckla folk bakom ryggen är en annan, särskilt om man är moderator."

Jag anser mig inte vara skyldig till något regelbrott och är ej heller den enda moderator som häcklar Maleficior. Dessutom så har detta häcklande till största delen skett i direkt kontakt med honom snarare än bakom hans rygg. Men om du nu anser mig vara skyldig till en allvarlig kränkning så är det mycket enkelt för dig att anmäla mig till övriga moderatorer.
 
Joined
18 Apr 2002
Messages
957
Location
Dalaupprorets centrum och bostadsorten för Troberg
Re: Kan var en ide.

lever du? Har bara sett kort på dig från dancon men jag har alltid misstänkt att de är manipulerade med en Nils ditklippt för att åf dancon att få lite celebstatus! *slickar sig riktigt brun*

nej men seriöst allt väl? vad gör ud nuförtiden för oss här på rollspel som undrar...
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Kan var en ide.

Det finns en anledning till att det finns ett OT-forum och att trådarna där och de ämnen som diskuteras skiljer ifrån de som förekommer på det övriga forumet. Men nu börjar den här diskussionen alltmer handla om en allmän forumskultur och då kanske den passar bättre på Rollspel.nu-forumet. Du är välkommen att starta en tråd med mig som exempel om du känner att du vill fortsätta en sådan diskussion på en mer lämplig plats.
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,468
Location
Stockholm
Det är en intressant tanke

Ska fundera vidare på det du säger. Jag tror att det har att göra med att vi ser forumet ungefär som en plats där man träffar kompisar och snackar skit, och tänker inte så mycket på att det är öppet för alla att läsa.

Vi ser helt enkelt forumet som motsvarigheten att träffas på krogen och snacka lite. Vilket kanske inte är helt lyckat.

/M
 
Joined
18 Apr 2002
Messages
957
Location
Dalaupprorets centrum och bostadsorten för Troberg
Re: Kan var en ide.

Trevligt! Fan kroatiska det fixar du väl? :p det är väl ungefär som finska? :p

mmm jag och gröntuva är väl lika inaktiva här som vanligt... blir inte så mycket rollspel heller irl... men måste säga att jag saknar ars magica med dig haha och tokiga svenska stridspittar i norrland vs ufon :p... Du får komma upp någon helg... eller kanske vi kan dyka ner... Vore nice...

Ska föresten ner till 08 någon gång i slutet på den här månaden eller början på nästa... min kusin ska ha inflyttningsfest så hon ville att jag skulle dyka upp... du kan ju haka på och ta ett par 10 pilsner om du har lust...


annars så jobbar jag på swecrom och kör en fetstor jäkla cnc styrd slipmaskin nuförtiden :p
 

Targon

Hero
Joined
29 Jun 2000
Messages
1,667
Location
Lund
När jag tänker på Maleficors fina lilla inlägg, tänker jag på följande stycke ur en av mina favoritromaner:

”Han knep ihop läpparna, vände först blicken mot taket sedan neråt och lutade huvudet åt vänster och sa halvhögt: ’Ma gavte la nata. För den som inte begrep denna piemonteism förklarade han sig ibland tydligare: ”Ma gavte la nata, dra ur korken. Det säger man till en pösmunk. Man menar att han befinner sig i detta abnorma läge därför att han har en kork i ändan. Om man drar ur korken, pffffiisch – återtar han mänskliga proportioner.’ ”

Umberto Eco, Foucaults pendel, Brombergs, 1989 (pocketupplagan), sid. 60
 

Hellzon

Långsamma Vargen
Joined
22 Jan 2002
Messages
2,453
Location
Köping
Re: Kan var en ide.

Jag anklagar dig inte för något regelbrott utan utrycker bara min åsikt angående en viss kultur här på forumet av mer eller mindre dold person kritik som jag inte tycker är trevlig.
Nu får jag faktiskt erkänna att jag håller med. Visserligen är det inte många som tycker synd om de som häcklas på forumet (inga namn hosthostCaligulahosthost nämnda), men jag tycker det har blivit för hårt på OT-forumet.

Kamrater, jag får en känsla av att mycket av skitsnacket börjar i #rpgonline och migrerar hit. (Vad säger vrållådefolket?) Skulle vi kunna hålla det i IRC som ju inte är permanent på samma sätt som forumet?

/Hellzon - spöar döda hästar
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,703
Location
Värnhem, Malmö
Problem med allt för familjärt forum?

Det är mitt intryck att de flesta av de mer långvariga forumiterna är bekanta med varandra och i de flesta fall har mött varandra även utanför forumet. Detta innebär säkert att en större tolerans har utvecklats mot sådant beteende som passar sig bättre i privata sammanhang. Samtidigt får man dra gränsen någonstans -- det borde ju inte klassas som personangrepp om man kritiserar en offentlig person, men hur gör man med en person på ett annat forum? En person som varit vid forumet och blivit bannad?
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,978
Location
Linköping
Re: Kan var en ide.

Kamrater, jag får en känsla av att mycket av skitsnacket börjar i #rpgonline och migrerar hit. (Vad säger vrållådefolket?) Skulle vi kunna hålla det i IRC som ju inte är permanent på samma sätt som forumet?

Låter helt rimligt. Eftersom jag dräller på båda ställena så tycker jag det är mer snack om forumet på irc än i vrållådan. Där i vi mer generellt obegripliga... :gremsmile: Hur som helst så är det här med kamratlighet intressant. Vi det här laget har jag träffat högvis med forumiter på 3 lincon, 2 dancon, haft 3 pers hemma hos mig, lagt åtskilliga timmar i de två ovannämnda chattarna och givetvis så har man blivit så mycket kompis med många att man behandlar dom annorlunda än forumiter man inte känner (eller umm, jag tror att jag själv är lite sån iaf, ska inte låta för dömande) och man tillåter en ton på forumet som man kanske borde hålla utanför.

Jag kallade ju Caligula för freakshow i tråden om honom. Det borde jag nog inte gjort. I en chat som försvinner efter x tidsenheter kan jag få göra det, men här känns det inte helt korrekt. Men enligt min nuvarande signatur så jobbar jag på min harmoni så jag ska nog lyckas skärpa mig.
 

EchonCique

Hero
Joined
22 May 2000
Messages
1,779
Skillnad mellan #rpgonline och Vrållådan

Reglerna för bruk av denna webbplats appliceras även på det som kommuniceras i Vrållåda, dock inte på det som kommuniceras på #rpgonline.

Denna skillnad är stor och viktig att känna till.
 

Hjalle

Swashbuckler
Joined
29 May 2004
Messages
1,867
Location
Stockholm
Jag gillar honom redan!

Alltså, det är trots allt extremister som förändrar världen... :gremwink:

(För övrigt tror jag det här är en konspiration, faktiskt är jag alldeles jättebombis på det)

-Hjalle, konspirationer behövs för att förhöja tillvaron. Inte fan bryr jag mig om de existerar eller inte.
 

Frixeray

Swordsman
Joined
9 Jan 2001
Messages
774
Location
Alinge Texas, på riktigt nuförtiden!
Jäklar vad han är ute och cyklar asså...

När t.o.m. Caligula är vettig och resonabel börjar man undra alltså... :gremgrin:

Och 5500 timmar! Över 2½ år av arbete omvandlat i normal arbetstid (8h/dag, 40h/vecka, 48veckor/år). Synd att ursprungstrådarna är låsta, men skulle han läsa det här är det till honom: Skärp dig, lägg ner och skaffa ett jobb för fan!

Humor på hög nivå var det iallafall! Och kom ihåg nu barn, vi skrattar MED honom, inte ÅT honom :gremwink:
 

Hellzon

Långsamma Vargen
Joined
22 Jan 2002
Messages
2,453
Location
Köping
hänga på Internet forum
...ger väl för övrigt en del inte föraktlig kunskap, även om du och Maleficor kanske är mer specialiserade i er kunskap. (Och har nytta av den i verkligheten. :gremtongue: )
Men så är jag en tvättsvamp också, när det gäller "värdelöst vetande" i alla fall.

/Hellzon - håller fortfarande med Hr. Nils i övrigt.
 
Top