Nekromanti Legonostalgi (länkvarning)

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
En låntagare tipsade mig om en extensiv sajt för Lego-fans, LUGNET. De har bland annat inscannat en massa bilder av olika Lego-set från 60-talet, listor på vilka delar som ingår (man kan tydligen beställa reservdelar), ritningar, etc.

Här är en av mina gamla favoriter - från 1979. Kocken var häftig. Ska se om jag hittar den gula grävskopan också! Jag brukade göra städer som mina plastdinosaurier fick förhärja, och så kom den modiga gubben med grävskopan och först jagade han bort dinosaurierna, sedan byggde han upp staden igen.



Erik
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
"och så kom den modiga gubben med grävskopan och först jagade han bort dinosaurierna, sedan byggde han upp staden igen."

Hur bygger man upp en stad med en grävskopa? Gräva hål förstår jag , men bygga upp?


Storuggla, koreanska animatörer
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Grävskopa! Ja!

Man måste ju lyfta upp alla stenar från husen som dinosaurierna vält! Sådana dumma frågor folk ställer... Men här är han i alla fall, gubben med den röda hjälmen:


Our hero!

Erik
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,763
Location
Nett-ruh-bi
Haha!

Jag skulle fylla, typ, tre år. Eller fyra. Eller så var det jul. I affären hade jag sett en skithäftig sladdstyrd ambulanshelikopter som jag ville ha. Jag fick den här ambulanshelikoptern i stället. Nå, Lego spöar sladdstyrda leksaker alla gånger.

Mina ungar ska ha Lego. Om det finns riktigt lego kvar då.

Dewil
 

Magnum_UBBT

Warrior
Joined
21 Dec 2000
Messages
258
Location
Norrköping (Jämte i hjärtat)
Klassisk bild i nytt format (länk)

Abby Road, Space edition

Egentligen borde man åka hem till föräldrarna och leta fram sitt lego. Sitta och leta i evigheter efter den där vita vippgrejern som man tänkte använda, ja bara för att efter ännu mer letande ge upp och hitta på en annan lösning. Sen när man letar som en tok efter en annan speciell bit, DÅ hittar man den vita vippgrejen, när man inte behöver den.

Underbart!
 

ostro

Veteran
Joined
1 Apr 2004
Messages
165
Location
tullinge
Faaan vad jag saknar mitt lego

det gör jag verkligen. jag brukade alltid leka sopgubbar när det var dags att städa. men så bygde jag ett rymdskepp istället av rasmassorna... det roligaste var när jag fick en batteridriven lyftkran som inte hade något med lego att göra.
 

Slarn

Excentriker
Joined
6 Dec 2002
Messages
278
Location
Lund
Själv fick jag i min barndom ärva en hel del Lego av mina kusiner, så jag känner faktiskt igen det där settet trots att det är från långt innan jag föddes. Rymd-, riddar- och piratgubbarna från mellan 90 och 96 är coolast IMHO, men nuförtiden verkar ju Lego mest flumma runt med en massa filmlicenser och sånt. Nä, det var allt bättre förr...
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,559
Location
Rissne
Pfft!

Piratlego och annat trams... Nej, det grå rymdlegot och borglegot var bäst, innan de började hålla på med en massa specialgubbar och supersecialbitar. Redan vid piratlegot (som kom straxt innan jag slutade köpa lego) gick det för långt - resultatet ser vi idag, där alla modeller (nästan) består av två hyperspecialdelar som man sätter ihop - och viola, en X-wing.

//Krank, som tycker bäst om lego man kan bygga många olika saker av, och som fortfarande rycker fram sitt lego och bygger lite ibland
 

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,864
Location
Stockholm
Vad är det där för nymodigheter?

Pyttesmå gubbar med rörliga armar och ben?!

Nä, så här ska det se ut (min favorit när jag var liten):

 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Hyperspecialdelar

Redan vid piratlegot (som kom straxt innan jag slutade köpa lego) gick det för långt - resultatet ser vi idag, där alla modeller (nästan) består av två hyperspecialdelar som man sätter ihop - och viola, en X-wing.

//Krank, som tycker bäst om lego man kan bygga många olika saker av, och som fortfarande rycker fram sitt lego och bygger lite ibland
Åkej, det var lite fler hyperspecialdelar i x-vingen än två, och tillsammans med några andra hyperspecialdelar från en TIE fighter, en jedi starfighter, en ubåt och en klase andra mojänger så byggde jag ihop en Starfury från Babylon 5:



Och för dem som inte kan identifiera sina hyperspecialdelar:

<ul type="square">[*]Motorbasen längst ut på vingarna kommer från X-vingen, liksom de orangea sakerna som fick representera motorflammor.
[*]Gubben och baksidan av kroppen kommer från ubåten.
[*]Stolpen som saken står på kommer från TIE-fightern.
[*]Gångjärnen vid vingbasen som gör att vingarna har någon form av vinkel borde komma från X-vingen, men de är så vanliga numera att de knappast kan räknas som special.
[*]Cockpit-huven kommer från en Jedi Starfighter.
[*]De stora runda bitarna i bakändan på motorerna, hitom rodren, borde komma från en Y-vinge, men jag är inte säker.[/list]

Den ska förmodligen förbättras en smula med hjälp av hyperspecialdelarna från några Exo-force-grejor (dvs Legos nya manga-mech-produktlinje). Det fanns en klase coola hyperspecialdelar där som passar ypperligt som roder på motorerna.

Alla delar är inköpta med start ca 1998, f'rexten, det vill säga en bra bit in på "två hyperspecialdelar som man sätter ihop - och viola, en X-wing"-eran, så till stor del får jag nog ändå säga att du talar strunt.

Lite fler bilder:

<ul type="square">[*]Starfury med förlagan
[*]Toppvy
[*]Rumpan. Obserera baksidan från ubåten och de helt normala raketkonerna som har hängt med sedan 1980 eller så
[*]Närbild på cockpiten och dess pilot
[*]Vingarnas gångjärninfästning
[*]Topprofil.
[*]Motornärbild
[*]Motorns undersida[/list]

Sensmoral: se inte problemen med hyperspecialdelar. Se möjligheterna.
 

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,763
Location
Nett-ruh-bi
Re: Hyperspecialdelar

så till stor del får jag nog ändå säga att du talar strunt.
Nej, du har hittat ett undantag. Förr var bitarna mindre, fler och inte lika specialiserade. I första versionen av 8860-bilen fick man t.o.m. bygga stötdämparna av stänger och fjädrar.

Dewil
 

Foggmock

Myrmidon
Joined
26 Aug 2000
Messages
4,596
Location
Malmö
Re: Men...

Den här deltråden korsar så många nördighetsgränser... tillåt mig dyrka er... :gremgrin:
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Re: Men...

Åke, ger sig f-n på att det var avsiktligt
Jag gissar att avsikten var att efterlikna Pauls barfothet... Men de där två har ju blandats ihop förr. :gremgrin:
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Legonostalgi var det ja !

Shit !
Nostalgi var det ja ! Kommer ihåg att man byggde som tusan när man var liten & såkoj var det åxå. Förutom då d gånger då man trampade på de där fyrkantiga legoklossarna, det gjorde skitont !!

/ Johan Km som hoppas att mamma & pappa inte slängt enns lego..
 

Anders Åstrand

Swordsman
Joined
25 Jul 2002
Messages
762
Det där med två specialdelar var sant i början/mitten på 90-talet, men sen gick de tillbaka till många delar (som krille visat), vilket är riktigt trevligt.
 
Top