[Kuf] Rechnoygorods alla universitet

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
6,870
Location
Nordnordost
I en icke namngiven före detta Sovjetrepublik ligger staden Rechnoygorod vid en förorenad flod. Staden är främst känd för sina många lärosäten och studenter från hela republiken söker sig dit för att få sin högre utbildning. På Kosmonautens väg 43 står ett miljonprogramsstudentboende, sex våningar vittrande betong och hem till ca 150 studenter. På fjärde våningen finner vi:

Rum 412 - Yuri Naufakov. Första året kemiteknik. Precis gjort sin värnplikt och försöker anpassa sig till studentlivet. I övrigt mest intresserad av att jaga flickor. Har en svartvit målning av en dyster katedral på väggen, en släktklenod som han precis fått efter en morbror han inte har något minne av att ha träffat.
Rum 421 - Dimi Orlova. Andra året juridik. Speciellt intresserad av internationell rätt och Palestina-frågan. Inte så intresserad av studentlivet. Har dragit sin butch-stil så långt att folk blir ofta förvånade att hon är kvinna.
Rum 427 - Zhenya Gerasimova. Fjärde året mjukvaruteknik. Ivrig att bli klar, men också något av en sökare som förra terminen började gå till en bibelstudiegrupp knuten till Sankt Nicholas Kyrka som ligger ett stenkast från studentghettot.

---------------------

Slutligen skall jag spelleda mitt eget spel Kuf för första gången, oräknat två paint-by-the-numbers omgångar av @Sysp s Origenes på GothCon för några år sedan. Jag fumlar runt lite med förberedelserna men det finns i alla fall några onda tabeller i boken att luta sig mot. Spelarna har ingen relation till OSR alls, de spelar bara PbtA i vanliga fall. Vi spelar online över Google Hangout två timmar varje torsdag då våra liv så tillåter. Det här blir nog en skakig resa.
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
6,870
Location
Nordnordost
Scen 1 till 3 - Församlingshemmet

Det är två veckor in på terminen, en onsdag i mitten på september.

Yuri är kär, eller något sådant i alla fall, och föremålet för hans känslor heter Gala Romanova. Blond, söt, långa kjolar och duktig, hon bockar verkligen i alla punkterna på Yuris lista. Han vågar inte närma sig, men han hörde henne tacka nej till en fest för att hon skulle till bibelskolan på kvällen. Så när han hör att två av de äldre flickorna i studentkorridoren Dimi och Zhanya diskuterar att besöka bibelskolan så förhör han sig noga om var det är och sätter av som en skållad iller.

Zhenya var på några av träffarna förra terminen, men lyckades inte riktigt komma in i den inre sfären. De har tydligen riktigt bra fester, och hon har till och med hört viskningar om orgier, och vem skulle inte vilja kröna sin studietid med sånt? Dimi är intresserad av religionshistoria och de är ju kompisar så de beger sig iväg.

Zhenya och Dimi är först på plats, hela tio minuter tidiga. Församlingshemmet ligger på andra sidan gatan från den imponerande Sankt Nicholas Kyrka, genom ett fönster ser de att ett klassrum är upplyst, och en ung kvinna med långt blont hår hänger mot en kateder och läser i en anteckningsbok. Zhenya känner igen henne, det är Anastasia Sergeeva bibelstudiegruppens ledare.

När de kommer in blir Zhenya igenkänd, hon är varmt välkommen tillbaka, de hälsar med lätta kramar och kindpussar. Anastasia är en aning mer närgången än folk i allmänhet är i trakten, vilket även Dimi får erfara. De bjuds att ta te och välja stolar var de vill i cirkeln som har formats mitt i klassrummet där bänkarna lyfts bort.

Fler intresserade anländer. Anastasia hälsar alla, och verkar känna de flesta.

Yuri har äntligen hittat fram efter att ha blivit lurad av sin kartapp i mobilen. Han kikar in och blir hälsad även han, och han finner sig snart en plats.

I knappt två timmar diskuterar de trosfrågor.
Dimi förfasas över att de har en så smal syn på vad som pågick runtomkring i samhället vid händelserna i nya testamentet och försöker fylla i relevanta observationer där det går.
Yuri håller tyst och sitter och kollar på flickorna, Gala har fått sällskap av fler söta flickor, så här får han jobba ordentligt.
Zhenya ställer en del relevanta frågor, som dock avslöjar hur dåligt insatt hon är.

Klockan är tio i åtta på kvällen när de rundar av. Anastasia delar ut lappar med sitt telefonnummer och sånt till de som vill ha, med en inbjudan att höra av sig om det är något annars är de varmt välkomna tillbaka nästa onsdag. De som vill kan följa med och delta i mässan som börjar om några minuter.

Gruppen hakar på och deltar i mässan.

Efteråt på kyrktrappen fortsätter Dimi och Zhenya diskussionen av de historiska vinklarna på det hela och Dimi samlar mod och säger hejdå till några av de från studiegruppen, men vågar inte riktigt prata med Gala, ack den ungdomen.

De drar sig tillbaka.

Dimi går till biblioteket, hon vill skriva en liten sammanfattning om mysteriekulter att ge till Anastasia.
Zhenya går tillbaka till sitt rum. Drar igång techno på stereon och bootar datorn för att programmera några timmar.
Yuri går till sitt rum och försöker komma ikapp med sina studier, med technomusiken som ekar från andra korridoren invävd i bakgrundsljudet.

---

Jäääävlarrr vad trögt det gick. Sist jag ledde trad var nog Dödsmatch 2000 på GothCon, och det är väl vad Utforskandefasen mest liknar. Men spelarna hade roligt. Ds spelare har ett förflutet i faktiska bibelstudiegrupper och sprang cirklar runt mig när det gällde detaljer i ryskortodox tro, men tog mitt famlande med ro. Rollpersonerna är över lag tunnare än klippdockor, men spelarna har inte så mycket att gå på, det brukar falla på plats efter några spelmöten. De flaggade för några saker de vill göra nästa gång så jag har lite att basera mina förberedelser på. Pepp!
 
Last edited:

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
6,870
Location
Nordnordost
(Jag inser att tråden ger en "unik" chans att se vad i hela friden jag tänkte mig att spelet skulle användas till när jag skrev det. Det är OK att ställa frågor och kommentera direkt i tråden om någon har funderingar, annars är det bara att skapa en tråd annorstädes så dyker jag in där och svarar.)
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
6,870
Location
Nordnordost
Scen 4 - Morgonrutiner

Yuri kan inte somna, någon spelar musik på hög volym och det dundrar i korridoren. Tuff som han är går han ut i korridoren och hittar källan till oljudet, Zhenya. Han knackar på, och en kort konversation följer, Zhenya gillar sin musik och struntar blankt i att andra vill sova, hennes hörlurar är inge bra. Yuri backar, han är inte nöjd men han är inte villig att gå till handgripligheter. Efter att det bultat i väggar, golv och tak i två timmar från andra som vill sova har Zhenya programmerat klart för kvällen, slår av stereon och går och lägger sig. Ljuvlig tystnad lägger sig över studentboendet.

Nästa morgon söker Yuri på nätet efter mer information om tavlan, den är inte signerad, och det visar sig att måla i svart och vitt är något som flera konstnärer gjort. Han har inte blicken att kunna avgöra om två tavlor är gjorda av samma konstnär. Nedslagen går han till universitetet för dagens föreläsningar.

Dimi ägnar morgonen åt att i punktform beskriva forskningen kring mysteriekulter och deras koppling till tidigkristna föreställningar. Hon skickar mailet till Anastasia, och blir inte nedslagen av att inte få ett svar direkt. Hon går till universitetet för dagens föreläsningar viss om att hon hjälpt en medmänniska.

Scen 5 - Boris
Zhenya kan inte släppa tanken på att det finns en inre krets i bibelstudiegruppen som hon inte blivit inbjuden till. Hon vill veta mer och minns att det förra terminen var en kille vid namn Boris Maksimovich som var med jämt och verkade vara tight med Anastasia, men han slutade komma helt plötsligt. Kanske vill han prata mer om den inre kretsen? Han var en riktig plugghäst så hon drar till biblioteket på vinst och förlust, kanske är han där?

Jodå, klädd i kostym sitter han vid ett bord med ett berg av ekonomiböcker och håller på att rita någon sorts diagram för hand på rutat papper, hon ställer sig nära bakom och väntar på att bli upptäckt, när hon gör det och han känner igen henne skyndar hon sig att presentera sig så att han inte skall behöva skämmas för att ha glömt hennes namn. Han verkar glad att se henne men drar direkt öronen åt sig när hon börjar ställa frågor om Anastasia och den inre kretsen. Han fattar att hon vill komma in i den men varnar henne för att det kommer att gå henne illa där, och sedan rafsar han ihop sina papper och böcker och skyndar iväg.

Scen 6 - Konspiratörer
Några dagar senare springer Dimi, Zhenya och Yuri på varandra i korridorens gemensamma kök. Zhenya undrar om Yuri tänker gå till bibelstudiegruppen fler gånger? Absolut, han har inte täffat Gala på ett tag, förresten, hon vet inget om tavlor? Det gör hon inte, men på anslagstavlan har hon sett en annons om någon som söker kroki-modeller, de kanske vet något om tavlor? Yuri lägger tipset på minnet medan Zhenya berättar om mötet med Boris för Dimi. Det spekuleras vilt i relationen mellan Anastasia och Boris, och Zhenya vill komma åt Anastasias alla hemligheter, kan de kanske tränga in henne i ett hörn någonstans och ställa lite frågor? Yuri föreslår att de helt enkelt skall gå på några fler sammankomster med gruppen, men iden avfärdas av Zhenya, hon har gått flera gånger men inte fått någon inbjudan till någon orgie. De diskuterar vidare och landar i att det enda rimliga är att installera spionmjukvara i Anastasias mobiltelefon så de kan följa hennes rörelser i staden. Exakt hur det skall gå till, eller ens hur man installerar sådan spionmjukvara är det ingen som vet, men det löser sig. Yuri har i alla fall en plan om att han kan prata med Anastasia för att distrahera henne.

Senare på dagen får Dimi ett svar på mailet hon skickade till Anastasia, som tackar för den intressanta sammanställningen, kommer hon och hennes vänner kanske till studiegruppen på onsdag? Det tror Dimi att de gör.

Scen 7 - Demyan
Det är fredag kväll och Yuri har hittat annonsen som Zhenya pratade om, den om krokimodeller. Han ringer numret och en man som helt uppenbart är på diskotek svarar. Det är lite högljutt där, men han lovar att återkomma.

Det gör han inte, men Yuri gör ett nytt försök på söndagskvällen och jodå, Demyan kan tänka sig att kolla på tavlan, och tycker han skall komma över direkt. Yuri får en adress som han inte känner igen, så han frågar Zhenya och Dimi som står och småpratar i köket. Det visar sig att Demyan vill träffa Yuri ute i ett övergivet industriområde på andra sidan stan. Zhenya och Dimi varnar för att han kommer att bli rånmördad, eller värre, där ute.

När han inte backar från sin plan så bestämmer de sig för att följa med, och de förbereder en expedition ut i industriområdet.
Yuri stoppar ner tavlan i en svart sopsäck, så den inte skall bli blöt i regnet. Dimi stoppar ner sin ficklampa i jackfickan och Zhenya lämnar en lapp på sitt skrivbord om vart de gått. Så rustade tar de spårvagn tvärs över stan.

Vagnarna skakar betänkligt och bänkarna är av trä och saknar stoppning. Såhär är det inte så mycket folk i rörelse och de är de enda att kliva av mitt ute i industriområdet. Med hjälp av GLONASS-navigatorn i Yuris telefon hittar de adressen. Det är en av få upplysta byggnader i området, som i övrigt är kraftigt förfallet, fyllt av klotter och skräp. Zhenya och Dimi spekulerar om det kanske är organtjuvar som väntar, men tillsammans går de fram till entren och ringer på klockan. Det tar ett tag men till slut öppnas dörren av en skäggstubbig man i deras ålder, han har blodsprängda ögon och svartfläckiga händer. De hälsar och Demyan bjuder dem att komma in, "de andra är en trappa upp", meddelar han medan han åter reglar dörren från insidan. Dimi och Zhenya byter menande blickar.

En trappa upp är det en studiecirkel som samlats. Tiotalet personer med varsitt stafli omger en kvinna i morgonrock som sitter och dricker te på en stol. De har paus just nu. Demyan drar fram ett stafli till och Yuri ställer upp sin ärvda tavla på det. Demyan lägger pannan i djupa veck, men känner inte igen tavlan, han har i alla fall inte målat den, ingen av de andra känner heller igen den eller stilen. Kanske kan de höra med professor Lebedev? Han undervisar i konsthistoria och vet kanske något. De lägger namnet på minnet. Demyan undrar om de vill stanna och måla en stund?

Varför inte? Han drar fram tre staflier till, ger var och en ett kartongark att måla på, en palett med tre färger och en pensel. Bara att köra igång.

Modellen tar av sig morgonrocken och återtar samma pose som hon har haft tidigare, och alla börjar måla under tystnad.

Dimi fokuserar på att försöka blanda till en perfekt hudton av de tre färgerna som hon fick. Zhenya går in med liv och lust och målar stort och djärvt, men inte speciellt skickligt. Yuri märkte att modellen tog av sig morgonrocken och nu är helt naken, det blir inte mycket målat.

Efter en timme är studiecirkeln klar för kvällen, Demyan betalar modellen Olga med några solkiga sedlar ur sin ficka, hon flyr fältet. Sedan betraktar han deras tavlor och nickar lite försiktigt när han ser Zhenyas. Vill de komma tillbaka igen? De är välkomna, det är bara att höra av sig om de har några frågor.

Yuri sveper på nytt in sin tavla i sopsäcken, och de tar spårvagnen tillbaka till studentkorridoren.

-------
Andra passet avklarat. Det rullar på bättre, spelarna börjar hitta sina rollpersoner. Jag fattar inte riktigt hur de resonerar med hela Anastasias mobil-planen, men det visar sig. Z har knutit kontakt med Boris, Y med Gala, båda ser fram emot möjligheten att kunna knyta dem till sig i återhämtningsfasen senare. Nästa spelpass inplanerat till första april.
 
Last edited:

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
6,870
Location
Nordnordost
Scen 8 - Frukost
Det är måndag, ingen har föreläsningar idag så de möts i det gemensamma köket, alla inställda på te. Dimi berättar att Anastasia undrar om de kommer på onsdag. Zhenya är inte säker på att det är en bra ide, Boris verkade rätt rädd. Dimi konstaterar att det först var efter flera träffar som han blev rädd, alltså borde det vara säkert att gå några gånger. Yuri vill träffa Gala igen och är på att gå på bibelstudier igen, så Dimi svarar Anastasia att de blir två eller tre personer.

Yuri passar på att ringa professor Lebedev om tavlan. Det är en sprakig lijne, professorn är ute och reser, men Yuri är välkommen förbi hans kontor någon eftermiddag nästa vecka när det är elevtider. Yuri tackar och skriver upp i sin kalender.

Scen 9 - Fader Mikhailovich
Zhenya känner att det är något skumt med Anastasia och tänker gå till botten med det. Bibelstudiegruppen håller till i församlingshemmet, prästen har säkert mycket att säga om dem så hon tänker gå till kyrkan och fråga ut honom, Dimi och Yuri hakar på, det duggregnar när de kommer ut.

När de kommer fram täcker Dimi och Zhenya sina huvuden med schalar, som goda kvinnor gör och de går in alla tre. Det är mitt i en gudstjänst så de hänger längst bak och väntar in att det skall ta slut. Det är mest pensionärer i församlingen, arbetsdag som det är. Efteråt när folk går, så närmar sig gruppen prästen som sett dem och hälsar dem välkomna, kan han kanske hjälpa till med något?

Jodå, Zhenya undrar om de kan få hyra in sig i församlingshemmet för att ha en bibelstudiegrupp. Jättegärna, men de behöver inte betala för att ha en studiegrupp där, det är bara att kolla med församlingsassistenten så att de inte dubbelbokar eftersom det är en grupp där på onsdagar och torsdagar redan. Vill de kanske ha den gruppens kontaktuppgifter? Den leds av fröken Sergeeva, och de har varit igång i hela tre år, trots att det är en universitetsstad där många flyttar in och ut varje år. Dimi frågar helt teoretiskt om någon skulle stämma bibelstudiegruppen, om han som präst skulle vara ansvarig då? Fader Mikhailovich blir ställd av frågan och har ingen aning. Dimi avslöjar att hon är juridikstudent och intresserad av sådant, prästen lovar att kolla upp saken, får han hennes namn och nummer så kan han ringa upp när han tagit reda på fakta. Det får han. Zhenya undrar hur mycket prästen själv involverar sig i bibelstudiegrupperna och får till svar att han gärna hjälper till, i Sergeevas grupp har han dock inte varit aktiv, hon är mycket kunnig och har löst allt själv.

När de kommer ut igen så har regnet tilltagit, Dimi är förberedd så hon och Zhenya delar paraplyet medan Yuri får gå i regnet. Dimi har dragit slutsatsen att om inte prästen vet hur det funkar med stämningar så har ingen stämt Anastasias bibelstudiegrupp, bra att veta. Zhenya tror att Boris var för rädd för att våga göra något sådant, och att de nog borde vara lite försiktiga med hur mycket vågor de rör upp, folk kan ta anstöt av deras efterforskningar. Dimi hade inte tänkt så och ångrar att hon gav bort sitt riktiga namn och nummer.

Dimi, som är van vid att folk blir stötta av hennes rättframhet, är lite förvånad över att Anastasia inte blivit det, utan tvärt om välkomnat det. Troende brukar inte vara öppna för sådana diskussioner, så bibelstudiegruppens fara verkar inte vara att de är intoleranta.

Scen 10 - Mellanspel

Tillbaka i studentkorridoren ägnar de sig åt lite kvalificerad cyber-stalking av bibelstudiegruppens medlemmar. Boris har en profil på VKontakte, den är fem år gammal och han har postat en bild på en hund, i övrigt är den tom. Anastasia verkar inte finnas på något nätverk alls, i alla fall inte under sitt ritktiga namn. Galas profil är som andra flickors, full med hjärtan och stöttande meddelanden till och från väninnor. Hon har en somrig bild där hon har ett linne på sig och blommor i håret, långt från den ganska konservativa stilen hon har i på universitetet och i bibelstudiegruppen. Yuri låter sig inte nedslås utan skickar en vän-förfrågan.

Dimi tänker att hon skulle kunna läsa gamla tidningar och sånt och se om hon kan hitta något intressant som hände förra terminen, kanske något som avslöjar varför Boris är rädd? Bra plan, men hon inser att hon inte hinner göra ett bra jobb med den saken på bara två dagar.

På tisdagen får Dimi svar från Anastasia, jätteskoj att de kommer. Yuri får ett meddeande på VKontakte, det är från Gala - kommer han till bibelstudiegruppen i morgon? Han svara ja, lite coolt sådär, spelar svårfångad.

Scen 11 - Bibelstudiegruppen
På onsdagskvällen är vädret fruktansvärt, det ösregnar och blåser. De har förberett sig med inspelningsappar i sina telefoner, och Zhenya har bra skor, ifall hon måste fly ifrån något. Yuri har klätt sig i finkläder, som för en date.

Efter en kort promenad kommer de fram till församlingshemmet, de är småfuktiga av vätan, men får värmande kramar av Anastasia som är jätteglad att de kommit tillbaka. Det finns te och småkakor. De förser sig och deltar i cirkeldiskussionerna. Yuri sitter mest och tittar på Gala, hon verkar rastlös på något vis och skruvar på sig i stolen.

Efteråt tar Gala och en av hennes väninnor och beger sig direkt mot kyrkan, Yuri vill ha en chans att prata med Gala så han följer efter. Zhenya och Dimi blir ensamma med Anastasia, som grovstädar och ställer i ordning stolarna igen. Zhenya hjälper till och de småpratar under tiden.

Zhenya undrar om det finns fler bibelstudiegrupper? Anastasia menar att gruppen blir som en familj för de som låter den, skulle hon vara intresserad av att mötas oftare? Jodå, Zhenya är intresserad. Fint, klockan 10 på torsdagskvällar träffas de för närmare studier. Hur då närmare, undrar Zhenya. Anastasia ler hemlighetsfullt, men klockan är nästan åtta, och hon måste gå till sena gudstjänsten. Dimi och Zhenya föredrar att inte gå alls framför att vara sena, så de återvänder till studentkorridoren.

Yuri härdar ut ännu en gudstjänst, rastlöst väntande på att få prata med Gala. Efteråt så fortsätter hon att prata med sin väninna, men han bjuder in sig i deras gemenskap genom att erbjuda sig att eskortera dem under sitt paraply. De tackar ja.

Gala verkar lite intresserad av Yuri ändå, hennes väninna tittar mest misstänksamt på honom. Gala berättar att bibelstudiegruppen blir som en familj och biter sig lite i underläppen med något glimmande i blicken. Yuri frågar om Boris var med i familjen? De säger att de inte vet vem det var, Yuri visar Boris profilbild på sin telefon. De känner inte igen honom, kanske var han med innan de började eller riktigt kom in i gemenskapen? Kanske, men det här är deras uppgång. De tar farväl för kvällen och Yuri går hem till studentkorridoren igen.

--------
Gruppen var trött. Yuris spelare damp in 45 minuter efter starttid. Vi slöspelade en dryg timme och lät det sedan vara nog, vi fortsätter om en vecka. Vi får väl se om de vågar sig tillbaka för att ta reda på vad Anastasia och Gala menar med att vara "som familj".

Jag pratar lite mer om vad som händer bakom spelledarskärmen i avsnitt 83 av Nordnordost-podcasten.
 
Last edited:
Top