Nekromanti Intryck av EXALTED

M@STER

Veteran
Joined
14 May 2001
Messages
42
Location
Nyköping , La Svecia
Har själv köpt ett par böcker av exalted. Kul och interessant läsning. Ska väl börja spelleda i det snart. Men vad tycker ni som provat spelet? Är det roligt? Har det uppstått några regeltolkningsdiskussioner? (långt ord). :gremwink: Eller något annat ni vill berätta om spelet...?
 
Joined
12 Feb 2004
Messages
834
Location
Umeå
Tja, jag kan väl vara lite partisk om man kollar på mitt "favoritrollspel" :gremtongue:

Men det åsido jag tycker att settingen är den skönaste jag har testat. Gillar hela den feodala asien/epic fantasy stilen som ligger över det skarpt. Vi har spelat vår Exalted kampanj i c.a 3 år nu och inte tappat intresset.

När det gäller just regeltolkningar, så kan en del sådana diskutioner upstå, ja. Regler runt tex. charms kan vara rätt diffusa och detsamma kan gälla vissa abbilities/attributes. Men man kan alltid komma övrrens om något om man bara använder halstyngden.

Jag tycker att du och din grupp deffenitivt skall ge er i kast med Exalted. Se bara till att alla laddar upp med [color:\\"red\\"] många [/color] d10:or! :gremtongue:
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Har påbörjat en kampanj och hunnit en 7-8 möten nu. Suttit och gottat mig i materialet innan och kan väl på rak arm säga att jag är ytterst förtjust i spelet. Ett passande spel i Animefantasygenren behövdes och jag tycker personligen att White Wolf har utfört uppgiften väldigt väl. Mycket väl till och med. Storytellermotorn är jag iofs måttligt förtjust i, men den funkar i genren med dom modifikationerna dom har gjort med den. Det faktumer att det finns typ 200 charms per typ av exalterad kan till en början framstå som extremt, idiotiskt, överdrivet eller en kombination av dessa. Det är det förmodligen, men det får garanterat den lilla kobolden inuti en att hicka till av glädje :gremsmile:

Världen är det som lockar i Exalted. Världen är mycket välgjord och intressant på många sätt och vis. Riket är väl det land/kultur som är mest noggrannt beskrivet, i de andra världsdelarna så lämnas mer öppet till SL att göra som hon vill. Det finns många roliga konflikter att bygga på och man kan gotta sig i hemlisar om man så önskar. Spelet är faktiskt mer allsidigt än man tror. Även fast det profilerar sig på galen hong kong-action i tvättäkta anime/wuxia-stil så finns det faktiskt potential för mycket mer. Intrigkampanjer skulle vara extremt enkla i allmänhet och inom Riket i synnerhet. Spelar man drakblodad så kan man spela barn på internatskolor om man så önskar. Klassiskt fantasyäventyrande finns i mängder och det finns ingen gräns på hur högt man kan lägga nivån. "Ville ni träffa den obetvingade solen personligen och spela portvalv med honom? Åkej, men då får ni minsann först <insert mad, over-the-top quest here> "

Jag rekommenderar att konsumera alla den skrivna informationen som finns om världen, på ett vetgirigt sätt helst :gremsmile: Sen kommer ni nog kunna placera in vilket äventyr som helst i Exaltedvärlden. Den är som sagt mer allsidig än vad den utger sig för att vara.


/Naug, tycker till
 
Joined
12 Feb 2004
Messages
834
Location
Umeå
Först och främst [color:\\"red\\"] GrottrolletNaug [/color] , jag är imponerad/fascinerad över att du ha översatt alla namn till svenska! Våre spellmöten brukar i allmänhet låta som en kurs i svengelska. Sen tycker jag det är ett utmärkt inlägg, som man brukar säga, "kunde aldrig ha sagt det bättre själv".

Jag rekommenderar att konsumera alla den skrivna informationen som finns om världen
Detta vill jag också eftertrycka, jag har själv inte läst allt, men vet att man definitivt gör rätt i att läsa.läsa,läsa, det låter tråkigare än det är, för materialet är i överlag väldigt bra läsning!
 

M@STER

Veteran
Joined
14 May 2001
Messages
42
Location
Nyköping , La Svecia
Så vad tycker ni att man borde köpa in för supplement härnäst? Jag har grundbok + players handbook + storytellers m. sl-skärm. Självklart ska jag sluka all information vetgirigt, samtigt som jag sitter och fnissar å mummlar nå´t i stil med... "My precious..."
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
Exalted: Dragon-blooded eller Scavenger Sons. E:DB har information om drakbloden, som å ena sidan funkar bra om man vill köra en kampanj på lite lägre nivå än med Solars (som kan vara lite väl kraftfulla, framför allt om man är van vid andra spel - drakblod blir då lite av en mjukstart) men med mer politiska intriger, eller som en guide till de som troligen är de vanligaste relevanta antagonisterna till Solars. Scavenger Sons har översiktlig information om världen utanför the Realm, med lite extra fokus på "The Scavenger Lands" och ett kapitel om Nexus (största staden utanför the Realm).
 

Vaun Vuriche

Warrior
Joined
17 May 2000
Messages
327
Location
Göteborg
Jag kan blott hålla med, förutom grundboken är det dessa två böcker jag haft störst användning av.

Dragon-Blooded boken är grymt bra som en guide till att antingen spela som- eller ha med Dragon-Blooded i sin kampanj. Dessutom ger den en fullgod inblick i hur the Realm fungerar och består utav, och detta är ju trots allt det mäktigaste av imperier i Exalteds värld.

Scavenger Sons är precis som Staffan säger en bra överblick över de andra delarna av världen, och det är en stor värld...
 
Joined
12 Feb 2004
Messages
834
Location
Umeå
Japp dessa två böcker är ett mycket bra tips. Manacle and Coin är en bra book också, men skulle nog lägga den som trea bland dessa, kanske tvåa efter Scavenger Sons. Innan du jagar en monsterbok vill jag påpeka att Creatures of the Wyld inte är särskilt bra, inte som en monsterbok i alla fall. För lite..."vanliga" critters och för mycket episka saker, den kan vänta i min mening.
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Exaltedordlista, svenska.

"Först och främst GrottrolletNaug , jag är imponerad/fascinerad över att du ha översatt alla namn till svenska! "

Tackar :gremsmile: Det är trevligt att höra. Min spelledare och jag kom överens om att svengelska bara skulle förstöra stämningen på spelmötet (vi är rent allmänt ganska anti mot svengelska. Inte bara i rollspel :gremsmile: ). Så vi tog ett krafttag och bestämde oss för att översätta alla dom viktiga begreppen till svenska. Så gjorde vi, och skrev ned det i en wordfil. Jag skickar med den. Du kanske får användning av den


/Naug, skickar
 
Joined
12 Feb 2004
Messages
834
Location
Umeå
Re: Exaltedordlista, svenska.

Alltså man bara tackar och tar emot. Kan man ha något i utbyte? Tja, jag har två egenhändigt gjorda rollformulär!
Det är till Solars och Sidereals just nu, ensidiga med plats för framförallt mer charms och bättre vapen/rustnings utrymme.

Rollformulär!

Ändring: Fixade det här med webspace!
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,217
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Exaltedordlista, svenska.

Förlåt, men...är inte Exalterad en jävligt konstig översättning av Exalted? 'Exalterad' betyder ju typ 'upphetsad', så vitt jag vet. Eller är jag ute och cyklar nu?

- Ymir, vars cykel har fått ett hjul stulet :gremfrown:
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Exaltedordlista, svenska.

"Förlåt, men...är inte Exalterad en jävligt konstig översättning av Exalted? 'Exalterad' betyder ju typ 'upphetsad', så vitt jag vet. Eller är jag ute och cyklar nu?"

"Exalterad" är en rätt bra översättning av "excited", om jag inte minns fel. Så du har inte fel - "upphetsad" eller "upprymd" är bra synonymer.

"Exalted" betyder däremot "upphöjd", som i "upphöjd till gudastatus".
 
Joined
12 Feb 2004
Messages
834
Location
Umeå
Re: Exaltedordlista, svenska.

Vi brukar säga "upphöjd av Solen, av Stjärnorna, av Underriket/Malfeans", håller med om att "exalterad" låter lite konstigt :gremsmile: I och för sig så brukar vi blanda med att lika många gånger säga "solar" eller "abyssal". Men som sagt... svengelska :gremtongue:
 
Joined
12 Feb 2004
Messages
834
Location
Umeå
Re: Exaltedordlista, svenska.

Aha, tänk vad svårt det kan vara att stava till "sidereal" ibland :gremsmile: Nu funkar det. Man tackar för elogen!
 

Vaun Vuriche

Warrior
Joined
17 May 2000
Messages
327
Location
Göteborg
Manacle and Coin alltså?

Då måste du vara oerhört fascinerad av The Guild och detaljerna kring detta. Själv var jag allt annat än imponerad av en bok som i ganska liten mening beskrev karaktärerna bakom denna organisation och i större grad tycktes uppehålla sig vid relativt ointressant (för mig iafl) information rörande ekonomi och karavanstruktur.

Min gode vän Joel, som även han spelleder Exalted för vår grupp är personligen intresserad av The Guild eftersom det framstår som den största maktfaktorn där det mestadels är vanliga dödliga inblandade som styr och ställer, vilket är en kontrast till de andra maktblocken som styrs av olika sorters Exalted, gudar och dylikt. Trots sitt intresse var inte heller han vidare imponerad av Manacle and Coin dock, vi anser inte att det är en särskilt givande bok.

Var ett bra tag sen jag kollade i den nu (Vi har nästan samtliga Exalted böcker, så det blir en del att läsa), men jag vill alltså minnas att den var allt annat än bra.

---

Jag slår hellre ett slag för Games of Divinity, då det var först med den boken jag till fullo förstod vad som skiljde Gudar, Elementarer och Demoner åt och hur dessa varelser fungerade. Dessa varelser innehar en såpass stor ställning i Exalteds värld och är samtidigt en (för mig) tämligen nytänkande företeelse i en fantasyvärld att jag personligen snarare skulle rekommendera denna bok som ett tredjeval.
 
Joined
12 Feb 2004
Messages
834
Location
Umeå
Ärligt talat glömde jag helt bort Games of Divinity när jag förslog böcker och nu när du påmint mig om den håller jag också med om att lägga den på en tredje plats. Men, Manacle & Coin är en av de få böcker som ger lite mer koll på mortals och deras "system", det finns ju trots allt mer mortals än exalts. Sen är kunskap om Gillet en bra sak att ha, annars kan man stånga sig blodig på The Realm i sina äventyr. Inte särskilt imponerande nej, men ändå en bra bok om settingen.
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Re: Exaltedordlista, svenska.

Väldigt snygga! och bra :gremsmile:

Dock är dom fortfarande ensidiga. Du kanske är minimalist, men det är inte riktigt min tekopp när det kommer till rollformulär. Åtminstone två sidor brukar jag vilja ha. Har du någonsin funderat på att göra ett tvåsidigt eller tresidigt rollformulär? Så att man kan få plats med saker så som mer detaljerad charminfo (kostnad, varaktighet och typ), combos, plats för specialiseringar, karaktärsbeskrivning, talade språk och eventuellt en sektion för "övrigt".

Du gör snygga rollformulär, så för min del skulle det vara dödscoolt om du gjorde ett litet expanderat. :gremgrin:


/Naug, bifogar det formuläret han använder just nu
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Re: Exaltedordlista, svenska.

"Förlåt, men...är inte Exalterad en jävligt konstig översättning av Exalted? 'Exalterad' betyder ju typ 'upphetsad', så vitt jag vet. Eller är jag ute och cyklar nu?"

Jo... Det är tyvärr en svengelska. Men eftersom det svenska ordet exalterad så sällan användes så bedömde vi efter övervägande att det ändå funkade. Engelskans "Exalted" är så inarbetat att "Exalterad" på något sätt faller lätt av tungan. Men vi använder även "upphöjd" eller "utvald". Kärt barn har många namn :gremwink:


/Naug, förtydligar
 
Joined
12 Feb 2004
Messages
834
Location
Umeå
Re: Exaltedordlista, svenska.

Tja, jag brukar gilla att ha allt på 1 sida! Blir inte så mycket papper att bläddra i och ger mig alltid känslan på nått sätt att, när jag håller i det enda pappret så känner jag "detta är jag" inte, "detta är jag, och den här, och det. shit måste häfta igen, och den här!"

Men jag skulle ljuga lika mycket som en Sidereal om jag sa att jag inte använde mitt eget rollformulär som första sida och tagit 3 andra sidor av ett annat 4-sidigt! :gremblush:

Du gör snygga rollformulär, så för min del skulle det vara dödscoolt om du gjorde ett litet expanderat
Tja vad skall man säga, man måste väl bara andas in, trycka ut bröstkorgen, svassa lite och öppna photshop igen! :gremsmile: Men andra ord, jag tänker försöka mig på ett 3-4 sidors Solar-sheet!

PS. Håller i denna tid just på med att skriva på min exalted kampanj, så vänta inte de snabbaste resultaten :gremsmile:
 
Top