Hur går en dejt till?

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
10,689
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Jag ska ha en café-dejt med en tjej jag matchat med och chattat lite med. Vi har träffats IRL en gång för länge sedan. Jag har dock aldrig någonsin dejtat förr, på grund av orsaker jag bland annat redogjort för i min misär-tråd nedan, så nu är jag sjukt nervös. Tjejen verkar ganska chill, men jag har inte den blekaste om vad som förväntas av mig enligt rådande sociala konventioner. Hjälp!
 

Minimoni

Homelander
Joined
6 Mar 2003
Messages
2,367
Location
Karlstad Sverige/Hiroshima Japan
Jag ska ha en café-dejt med en tjej jag matchat med och chattat lite med. Vi har träffats IRL en gång för länge sedan. Jag har dock aldrig någonsin dejtat förr, på grund av orsaker jag bland annat redogjort för i min misär-tråd nedan, så nu är jag sjukt nervös. Tjejen verkar ganska chill, men jag har inte den blekaste om vad som förväntas av mig enligt rådande sociala konventioner. Hjälp!
Länge sedan jag dejtade då jag varit gift i 15 år... Men det tråkigaste rådet och samtidigt det ärligaste, är att du skall vara dig själv, sälj inte in en personlighet som inte är du då det bäddar för katastrof kortare eller längre fram. Var trevlig utan att vara falsk och ha inte helt orealistiska förväntningar varken på dig själv eller din dejt, ni är båda människor som söker en annan människa som reskamrat genom livet. Ge din dejt mer än en chans att bevisa vem hon är då hon kan vara minst lika nervös som du är.Bli samtidigt inte besviken om du märker att hon verkligen inte alls på något plan passar dig, det är inte trevligt och leder aldrig till något bra att låta någon tro att en dejt var bra som egentligen kändes blä.

Men se dejten mer som två personer som försöker lära känna varandra och om möjlig se sanningen att det här kommer inte vara din sista dejt om det skiter sig. Klyschan om att det finns alltid fler därute är sann, även om det inte alltid känns så när man dejtar.
 

Minimoni

Homelander
Joined
6 Mar 2003
Messages
2,367
Location
Karlstad Sverige/Hiroshima Japan
Hur tar dejten slut? Vi ska träffas på eftermiddagen, hur fan vet man när det är dags att avrunda utan att det blir super-awkward?
Bestäm innan? Säg att ni ska äta någonstans och att du efteråt ser till att hon kommer hem tryggt innan du själv beger dig hem. Jag är konservativ och säkert gammaldags så mina råd kanske inte är helt moderna.

Men efter ”eventet” för dejten (Middag, film, etc) är klar så fråga om hon vill träffas igen(om du gillade dejten vill säga)? Kan ju vara så att hon frågar dig när ni skall ses igen och då brukar dejtens slut bli rätt naturlig. Eller så gör ni upp innan vad ni skall göra och när du måste iväg och ”göra något viktigt”, sen kan en dejt alltid utvecklas organiskt och ta både mindre eller mer tid beroende på vad som händer och hur väl dejten fungerar. Men bara för att en dejt råkar vara kort så betyder inte det att den var dålig.
 

Minimoni

Homelander
Joined
6 Mar 2003
Messages
2,367
Location
Karlstad Sverige/Hiroshima Japan
Sen tror jag att du tänker på det här för mycket. Var lugn, dejten kommer inte bli konstig bara för att det inte finns ett perfekt avslut. Om det råkar bli awkward så är det inte ett stort problem, du kan prata med henne igen och för varje dejt så kommer ni lära känna att förstå varandra bättre och bättre. Några av mina bäst dejter har varit awkward, min första dejt med min fru var awkward då hon hade med sig en vän som förkläde då alla hade varnat henne för hur hemska utlänningar var och därför vågade hon inte gå på karaoke med mig själv. Så jag dejtade egentligen min fru och hennes bästa vän på samma gång och allt var super awkward då jag inte alls visste hur jag skulle behandla hennes vän som var med. Jag ville ju verkligen visa att jag var intresserad av min blivande fru samtidigt som jag inte ville låtsas som om hennes vän var osynlig. Så jag försökte vara trevlig utan att vara creepy med tanke på att min fru redan första dejten förklarade att hennes vän var där just för att utlänningar tydligen var ”rapey”. Så ja, det var riktigt awkward.
 

Gutte

Veteran
Joined
15 Apr 2020
Messages
70
Det var ett tag sedan men jag kommer ihåg att när jag när dejtade var att jag ville vara öppen, nyfiken och ge komplimanger inte så mycket om utseende utan om saker som den andre är intresserad av, har gjort etc för att visa intresse. Brukade också välja att ses på ett ställe och ta en promenad till dit vi skulle fika. Det kan vara lättare om bådar nervösa att röra lite på sig och inte behöva titta varandra i ögonen innan man kommer igång i diskussionen.
 

Franz

Hero
Joined
4 Dec 2010
Messages
902
Vad roligt! Jag tindrade väldigt mycket innan jag träffade min fästmö och tyckte det var väldigt roligt då att dejta :) Jag har nog inte så bra på sociala konventioner, men enligt Franz-konventionerna skulle jag vilja ge dessa råd:

Se det inte som en dejt. Ett säkert sätt att bli besviken är om ni har det väldigt trevligt och hon säger att hon inte vill ses igen. Det kan ju leda till en hel del sårad manlig stolthet, men mitt knep att komma runt det var att försöka att aldrig se dejten som en dejt. Se det bara om att du ska träffa en awesome person och ha en kul kväll och tänk inte längre en så. Vill hon ses efter det är det superkul och om hon inte vill det så gör det inget; Du har haft en trevlig kväll med en najs person!

Var lika ansvariga att hålla samtalet igång. De värsta dejterna jag har varit på är när personen jag var på dejt med varit superpassiv och jag fått hålla i alla samtal, bestämt alla ämnen och har jag inte sagt något har det varit dödstyst. Se därför till att göra din del för att hålla kul samtal igång. Jag brukade faktiskt ha på förhand förberedda samtalsämnen på lager som jag tänkt ut innan om det skulle bli pinsam tystnad. Det kanske låter lite som en pickup artist-grej, men var inte alls menat som så, bara menat att göra kvällen trevlig. Vet du en del saker om henne innan, ställ i sådana fall följdfrågor på det. Visa intresse.

Du bestämmer när du vill sluta kvällen. Du behöver inte oroa dig för att det ska bli awkward när du vill avrunda, det är sådant båda ska respektera. Träffas ni på eftermiddagen på en fika och samtalet flyter på, föreslå en middag ute, har ni fortfarande trevligt så föreslå en drink hos någon av er. Känns inte det bekvämt, avsluta precis när du vill. Det är inte fel att hitta på en ursäkt om det känns som att samtalen stagnerat. Jag var inte en "följa med hem på första dejten"-person när jag var singel, och jag var uppriktig med det när jag hade dejter. Den uppriktigheten brukade mestadels uppskattas och i de fall som tjejerna blev sura för att killar "ska" vara heta på gröten hela tiden var det de som gjorde fel och inte jag.

Ha kul! Jag är en ganska knasig person och jag hade om roligast dejter när jag visade min rätta knäppa sida. Jag och min fästmö är lika knasiga och knäppa, men vi hade aldrig märkt det om vi inte vågat vara knäppa inför varandra.

Slutligen en grej som jag själv inte tycker men som min fästmö säger är viktigt: Erbjud dig att betala. Jag tycker att om man är två vuxna mnniskor så är det alldeles snurrigt att en person ska betala bara för att han är man. Med det sagt, den första dejten med min nuvarande fästmö ägde rum hemma hos henne men om vi varit ute så har hon sagt att hon då skulle väntat sig att jag skulle erbjuda att betala. Jag har sagt att det hade hon kunnat fetglömma och vi har ofta skämtat om hur det gått om vi haft vår första dejt ute. Med det sagt, enligt henne betyder det mycket om snubben erbjuder sig att betala. Jag tycker det är jättefjantigt, men kan vara bra att veta :)

Men det viktigaste är att ha kul! En eftermiddag när man träffar en najs person är alltid bättre än en eftermiddag hemma (åtminstone enligt mig som är hypersocial) så ha i första hand kul!!! :)
 

gabrielledebourg

Titulerad ”Nördarnas drottning”
Joined
5 Feb 2018
Messages
431
Jag har ju mest dateat i queera sammanhang, som kan ha lite andra spelregler. Men ett tips jag personligen gillar är var rak och tydlig. Det kan ibland verka läskigt eller awkward, men det brukar släppa då ärligheten varar längre. Detta är också 100% en effekt av att det vanligaste problemet när tjejer datear varandra är att ingen ens vet om det är en date.

Mitt andra tips är att inte underskatta öppenhet och sårbarhet. Att våga prata eller visa alla sidor av sig visar tillit till den andre. Avväg efter vad som känns rätt att säga i situationen såklart, men att visa att du vågar vara öppen är bra.

Det sista och tråkiga tipset: alla klickar inte med alla och vissa saker är inte ämnade att bli något. Visst, ens agerande kan påverka en del, men sanningen är att blir det inget är det oftast för att någon bara inte har de känslorna. Sådant kan vara tråkigt, men är också bara att acceptera.
 

Dr_Dängrot

Jag är iaf bra på att dricka öl
Joined
1 Mar 2017
Messages
1,696
Gå till ett ställe där ni kan prata alltså gå inte på bio-dejt hur populärt och kliche det än är för det är 1,5-2 timmar som ni sitter i tystnad ist för att prata och lära känna varandra.

Gör något avslappnat i en avslappnad miljö typ gå och ta en öl eller ett par drinkar se dock till att hålla det på en sån nivå att du inte blir full och jobbig. Om du eller hon inte är mycket för alkohol gå till ett mysigt café och fika eller ta en promenad i något mysigt kvarter i stan eller nån fin promenad slinga

Försök håll konversation flytande ställ frågor om henne och hennes jobb och intressen oavsett vad som sägs så gillar alla att prata om sig själva så troligtvis även hon, se dock till att du inte pratar för mycket om dig själv utan håll fokus på henne. Även om folk gillar att prata om sig själva så gillar dom inte när andra gör det .

Har ni någon gemensam hobby tex rollspel så är det en bra sak att prata om då har iaf en minsta gemensamma nämnare att utgå ifrån.

Jag ser att Gabrielle nämner ärlighet och ärlighet kommer längst men i vissa sammanhang skall man kanske hålla tillbaka sina hästar lite . Första dejten skall du inte bre på om hur du vill ha ett stort giftemål i kyrkan och hus i norrländska skogarna och 2,5 barn , den seriositeten kan framstå som skrämmande för många i början av en relation utan håll det ist casual .

Ge komplimanger men inte för många för då kan du framstå som cheesy , det kan räcka med at kommentera hennes kläder eller frisyr eller hennes parfym eller likande på ett positivt sätt .

Gör inte det hela sexuellt i början om det inte är det som är intention ifrån bådas sida och det finns en klar bild av det för om du gör situationen sexualiserad kan du framstå som dels oseriös och även mans-aggressiv .

Sedan skall du även gå in med tänktet att alla matchar inte med alla och om det inte leder till något mer så är det varken ditt eller hennes fel utan ni matchade bara inte eller det låg helt enkelt inte rätt i tiden , se det som en learning experience och gå vidare .

Lycka till på dejten
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,068
Location
Uppsala
Hur tar dejten slut? Vi ska träffas på eftermiddagen, hur fan vet man när det är dags att avrunda utan att det blir super-awkward?
Idealt så ger det ju sig självt. Förhoppningsvis ni trevligt tillsammans och då finns det ju ingen anledning att avrunda vid någon särskild tid.

Visar det sig att ni inte har trevligt tillsammans så känner jag nog att man helst bör ge det åtminstone en timme eller så, för att inte vara oartig, och sen kan man hitta på lämplig ursäkt för att smita därifrån. Om ni ska ses på eftermiddan kan en sån ursäkt ju t.ex. vara "måste hem och laga middag".

Har du trevligt men inte supertrevligt kanske du vill försöka ge det två, tre timmar innan du avrundar.
 

Dr Blue

Veteran
Joined
19 Jun 2020
Messages
22
Slutligen en grej som jag själv inte tycker men som min fästmö säger är viktigt: Erbjud dig att betala.
Det här är nåt jag fick lära mig som ung och körde sen hårt på genom allt mitt dejtande, särskilt på första dejten. Har dejtat flera som sagt att det är viktigt att se om killen erbjuder sig att betala.

Sen tycker jag man ska anstränga sig att vara lite gentleman. Håll upp dörrar, bära kassar, erbjuda din jacka om det är kallt, följ henne till dörren/bussen/taxin. Ja det är gammalmodigt och kanske lite förlegat men min uppfattning är att det uppskattas. Det handlar väl egentligen om att visa omtanke och att visa att man anstränger sig för att den andres skull.

Om du märker att du kan få henne att skratta så kör på det och skratta gärna lite extra åt hennes skämt. Alla är ju nervösa på en första dejt så det kan vara väldigt förlösande att få skratta tillsammans.

Ansträng dig att ställa frågor om hennes intressen även om det inte är intressen du delar.
- Jaha du samlar på dammråttor. Så intressant, hur börjar man med det? Har du någon favoritsort?

Stort lycka till!
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,068
Location
Uppsala
Annars är mitt bästa tips att försöka hitta samtalsämnen som handlar om Livet i allmänhet – typ, hur känns det att bli vuxen/åldras; hur löser man konflikter med vänner eller kollegor; vad har man för farhågor inför framtiden; hur viktigt är det med social status kontra personlig frihet; skulle man vilja vara en kändis; vilka typer av människor beundrar man; vilken typ av person var man under sin uppväxt, och hur har man förändrats sen dess; etc. etc.

Ibland om konversationen stannat av har jag i smyg googlat fram 34 questions to make you fall in love; inte för att jag vill få henne att bli kär i mig, utan för att att det innehåller en del bra tips på lagom personliga frågor.

"Livet i allmänhet" är ett samtalsämne som i stort sett alla någotsånär tänkande och intressanta människor gillar, och det är ett bra sätt att snabbt lära känna varandra och få till en lite intim och personlig stämning.
 

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
2,767
Location
Kullavik
Dejt har jag inte varit på sedan jag träffade min fru första gången för typ 15 år sedan, så jag har inte direkt några dagsfärska tips :)

Jag tror någonstans att det viktigaste är att inte göra för stor grej av det. Som andra skriver, var dig själv. Sen hade jag nog väntat med att berätta för mycket om det som inte känns bra i mitt liv.

Lycka till!
 

Gutte

Veteran
Joined
15 Apr 2020
Messages
70
Den här tråden fick mig att tänka på att för mig som kanske inte var i centrum på krogen eller i andra sociala sammanhang. Jag kan vara lite blyg och introvert.

När jag började nötdejta så var det befriande att träffa någon när det redan var underförstått att vi träffas för vi var intresserade av ett förhållande och skulle kolla om vi passade ihop.
 

Franz

Hero
Joined
4 Dec 2010
Messages
902
När jag började nötdejta så var det befriande att träffa någon när det redan var underförstått att vi träffas för vi var intresserade av ett förhållande och skulle kolla om vi passade ihop.
Håller med! För mig handlade det om att jag tyckte krograggande var rätt trist. Jag hade ju kommit till krogen med en massa kul och intressanta vänner, så skulle man byta det mot en massa pinsamma samtal med främlingar istället. Då var det bättre med nätdejting där, precis som du säger, båda visste på vilka premisser man träffades 🙂 Träffade min fästmö via Tinder så är glad att den appen finns 😊 (även fast jag såklart är medveten om att det finns problem med hur den är uppbyggd)
 

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
2,767
Location
Kullavik
Håller med! För mig handlade det om att jag tyckte krograggande var rätt trist. Jag hade ju kommit till krogen med en massa kul och intressanta vänner, så skulle man byta det mot en massa pinsamma samtal med främlingar istället. Då var det bättre med nätdejting där, precis som du säger, båda visste på vilka premisser man träffades 🙂 Träffade min fästmö via Tinder så är glad att den appen finns 😊 (även fast jag såklart är medveten om att det finns problem med hur den är uppbyggd)
Hatar verkligen de krystade försöken att ta kontakt på krogen. Min lycka kom av att jag själv började arrangera fester på nattklubbar för då blev kontakten med gästerna helt naturlig.

Sen tror jag iofs inte man skall ta för givet att alla som hänger på nätdejting eller vill gå på dejt har ett livslångt förhållande som mål. :)
 

Franz

Hero
Joined
4 Dec 2010
Messages
902
Sen tror jag iofs inte man skall ta för givet att alla som hänger på nätdejting eller vill gå på dejt har ett livslångt förhållande som mål. :)
Absolut, jag håller med. Men på en nätdejtingsite kan man åtminstone skriva "Söker endast seriöst" I sin presentation 🙂
 

Platon

Warrior
Joined
18 Mar 2016
Messages
264
Se till att betala för allt. Lätt aspiga killar med dålig kvinnovana i vår kultursfär förstår inte detta. Och kvinnor fullkomligt HATAR det. Min flickvän skulle hellre vara ihop med hagamannen än en kille som vill dela på notan på första dejten.
 

Björn Wärmedal

Björning Wheel
Joined
29 Dec 2007
Messages
3,288
Location
Umeå
Se till att betala för allt. Lätt aspiga killar med dålig kvinnovana i vår kultursfär förstår inte detta. Och kvinnor fullkomligt HATAR det. Min flickvän skulle hellre vara ihop med hagamannen än en kille som vill dela på notan på första dejten.
Och min fru skulle bli skitsur om en kille försökte betala för allt på första dejten…
 
Top