Finns det små gröna män?

Tant Ragnar

Gamle usling
Joined
23 Jun 2016
Messages
1,728
Vad finns det som tyder på att MAD inte skulle vara applicerbart på en framtid där vi koloniserat andra planeter? Förstörelseteknologin borde väl ha gått framåt precis som all annan teknologi så det finns väl inget som säger att framtida människor inte skulle ha medel att skjuta grannplaneten åt helsike precis som vi idag kan lägga grannlandet i aska?
Ja, precis!

MAD har, nätt och jämnt, förhindrat kärnvapenkrig (mellan två kärnbestyckade nationer). Men det har varit *bra nära* ett par gånger.

Min teori är alltså att framtidens mänsklighet skulle ha ännu värre vapen, och lägre incitament att låta bli att använda dem. Kulturella/ekonomiska/politiska skillnader mellan grannländer på jorden är/har alltid varit tillräckligt för att starta krig. Tesen är att sådana skillnader och misstänksamhet skulle vara ännu värre när du inte ens har möjlighet till kommunikation/dialog i realtid (3-22 minuter fördröjning av radiosignaler pga avståndet). EDIT! Här syftar jag alltså på avståndet mellan jorden och en potentiellt terraformad mars.

Bertrand Russell var pascifist, men förordade ändå ett kärnvapenanfall mot Ryssland (för att då förhindra dem från att utveckla egna kärnvapen). Något sådant skulle kunna hända i det teoretiska scenariot att mars är terraformat: några på jorden blir lite nervösa att de kommer att utveckla egna kvantbomber - bäst att kvantbomba dem först…
 
Last edited:
Top