Nekromanti Fantasyn's pionjärer

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Många kallar J.R.R. Tolkien som fantasyns fader...men detta är fel, han kanske är en av de första som blev stor och populär, samt bidrog till kraftiga influenser.

Man kan även t.ex. kalla Snorre Sturlusons Edda (den yngre eddan) för fantasy, men är knappast det eftersom begreppet som sådant inte fanns på den tiden.

Den första författaren som gav ut en bok som faktiskt klassas som fantasy är George MacDonald, som skrev två stycken, A Daerie Romance for Men and Women (1858) och Lilith (1895). Bägge avsedda för vuxna, sedan skrev han även några fantasyrelaterade romaner för barn, bl.a. The Light Princess (1867).

Andra tidiga pionjärer inom fantasyn var Charles Kingsley (1819-75), The Water Babis (1865), Lewis Carroll, pseud. för Charles Lutwidge Dodgson (1832-98), Alice's Adventures in Wonderland (1865) och William Morris (1834-96), The Wood Beyond the World (1894) och framförallt The Well at the World's End (1896).

Kan även nämnas att både C.S. Lewis (Narnia-böckerna) och Tolkien (Härskarringen) erkände William Morris stora betydelse för genren.

Riddaren


Det enda sättet att vinna en diskussion är att undvika den.
Dale Carnegie
 
Lilith - har den någon anknytning till den Lilith som Gud sägs ha skapat innan han skapade Eva?

- Daniel

"The force will be with you. Always."
 
lilith och kain, ot

...Någon som kan förklara myten om Lilith för mig? Jag har lusläst första mosebok just för att hitta den passagen, men jag måste ha missat den. Eller är den med i dödahavsrullarna? Eller vad?

När jag ändå är inne på religiösa frågor, någon som vet vad som hände med Kain och hans familj? Han blev ju dömd av Gud att vara på vandrande fot för resten av existensen.

Tacksam för svar.

[color:blue]De ödmjuka skola ärva jorden, men de brutala kommer bli härskare över universum</font color=blue>
 
Re: lilith och kain, ot

Lilith var den första kvinna som Gud skapade åt Adam, men hon var upprorisk och ville ligga över Adam då de hade samlag. Detta var inte bra. Så Gud fördrev henne från Lustgården, och skapade istället den mer fogliga Eva åt Adam.
Lilith vandrade kring, och ville ta hämnd. Hon blev ond och omgav sig med demoner och ondskans avföda. Och så var det med det. I korta drag.

- daniel

"The force will be with you. Always."
 
Re: lilith och kain, ot

Lilith är med i apokryferna, en text Vatikanen inte direkt älskar. Men så erkände de ju att jorden snurrade runt kring solen först 1993, också...

Kain? Och Lilith? Tja, Kain bidde ju förbannad av Gud sedan han mördat Abel, och blev den första vampyren. Hans familj..tja, de lever än idag. Lilith skulle kunna vara den misstänkta vampyren av generation 1 eller något liknande, jag vettifaen, läs "Book of Nod" eller något för mer info.

- Ymir, oerhört seriös och kunnig.
 
Re: Apokryferna [OT]

"Nån som vet om man kan hitta apokryferna någonstans på nätet? Jag skulle vilja ta en titt på dem men har aldrig sätt något exemplar."

Gå in i en boklåda och fråga om de har en Bibel 2000 med Apokryferna. Var noga med att påpeka att du vill ha Apokryferna också, eftersom Bibel 2000 finns i utgåvor både med och utan Apokryferna. Kostnad ligger kring 160-400 kronor beroende på lyxighet i utgåva.

- Krille
"Never position a rock near a hard place"
<A HREF="http://www.foxtail.nu" target="_new">http://www.foxtail.nu</A>
 
Re: Apokryferna [OT]

Eller, om du inte vill punga ut med det, gå in på ett bibliotek och be om hjälp. Vi brukar ha sådant.

Nightowl, tjänstvillig bibliotekarie.

We're damned if we do.
We're damned if we don't.
So let's DO it, dammit!
 
Re: Apokryferna [OT]

Min tjej bad en gång biblioteket i Eskilstuna att fjärrlåna en bok från Sveg...de kunde inte det, varefter hon ringde till Sveg och lånade den och bad de skicka den till biblioteket i Eskilstuna, varefter de svarade at så kan man ju inte göra...

Riddaren - berättade en anekdot

Det enda sättet att vinna en diskussion är att undvika den.
Dale Carnegie
 
Re: Apokryferna [OT]

jag lämnade tillbaka en bok idag som min syster lånat. i morgon ska jag låna serier på serieteket.

vad har detta med tråden att göra?

jo, att man kan låna böcker som handlar om bla apokryferna på bibloteket som kan vara intressanta. nu kommer jag inte ihåg vad de heter men i alla fall. kolla på religions avdelningen (där man även kan läsa om andra religioner. bra som story-inspiration).

MVH/Sol
<A HREF="http://www.angelfire.com/art/heartcomics" target="_new">http://www.angelfire.com/art/heartcomics</A>
 
Om man kallar eddan för fantasy så kan man ju lika gärna kalla Bibeln och Bhagavad-Gitan för fantasy, om man nu vill gå riktigt långt tillbaka. Men jag håller med om att de inte kan klassas som fantasy. Då är frågan vad gör ett verk till Fantasy?

/Per
 
Re: Fantasyns pionjärer

Det är, enligt mitt förmenande, verkligen inte upphovsmannen som bestämmer sådant! När han eller hon väl släppt ifrån sig verket är det minsann upp till läsare och annat intresserat folk att bedömma, tolka, kategorisera och ha sig med verket.

Enligt de flesta litteraturvetare som sysslar med fantasy (jo, inte in sverige förstås, det är inte litteratur juh, åtminstone inte enligt littvet i Lund, men i USA), så är det speciella med fantasylitteratur dess berättarstil (handlingsfokuserad, episk, hjältehistora mm.), kombinerat med dess tema och inspirationskällor (drar på 1800talets romantik och historiska anakronismer kombinerat med mytiska föreställningar och legender) det som gör fantasy till fantasy.

Jag är inte helt säker på att jag håller med, men så säger de i amerikat i alla fall.

[color:green] //Dream </font color=green>
-------
<A HREF="http://www.offplanet.net/dreaming" target="_new">http://www.offplanet.net/dreaming</A><P ID="edit"><FONT SIZE=-1><EM>Edited by dream on 2001-05-30 14:16.</EM></FONT></P>
 
Re: Fantasyns pionjärer... vilket innebär...

Jag glömde ju slutsatsen förresten ;)

Det kan alltså enligt denna definition inte finnas fantasy före Rommantiken. Alltså hamnar vi någonstans runt mitten av 1800talet i alla fall. Och man kan nog hålla med om att fantasy är ett typiskt 1900talsfenomen, och som alla andra sådana har det mao sin grund någon gång på 1800talet.

[color:green] //Dream </font color=green>
-------
<A HREF="http://www.offplanet.net/dreaming" target="_new">http://www.offplanet.net/dreaming</A>
 
Re: Fantasyns pionjärer... vilket innebär...

"sen säger de i Amerika att vapen inte dödar"

På ett sätt stämmer det ju faktiskt, ett vapen kan ju inte döda "självständigt" så det är ju snarare så att människor dödar MED vapen.

/Anakha
"Jag kom, jag såg, jag skrev ett inlägg"
 
Back
Top