En ankas karaktärsutveckling i Konfluxsviten

guldfink

Swordsman
Joined
6 Feb 2011
Messages
663
Det är den här tråden du inte får läsa, Jon. Du kommer sabba hela Konfluxsviten, framförallt för din kära anka Herr Dusin.

Sluta läsa nu! Annars kommer du ångra dig.

Den här tråden kommer inte alls handla om Konfluxsviten. Titeln är bara ett villospår för att hålla min bästa rollspelskompis Jon (aka Lemur) borta (går det att banna honom?). Det är nämligen så att han fyller 40 i december och jag vill försöka skapa en riktigt fet rollspelspresent.

Lemur hänger mycket här på rollspel.nu och han har gjort det i några år. Störst avtryck har han eventuellt gjort genom sina produktionstrådar för Askhem och Dimmiga dalar, men gräver man djupare (eller grundare) ser man att han även ligger bakom kioskvältare som Den inbyggda sexismen i Sword and Sorcery (helt utan att vara ansvarig för dess urspårning) och AI-genererade bilder (26 sidor lång och fortfarande pågående!).

Jag vet att Lemur älskar när folk uppmärksammar de spel han skriver och ännu mer när de skapar material till dem på egen hand. Mitt uppslag till 40-årspresent är därför ett kompendium av Lemur-relaterat rollspelsmaterial!

Kanske går ni och funderar på ett äventyr till Askhem och behöver en anledning att skriva ner det. Kanske minns ni en post Lemur skrev som berörde er på djupet och vill skapa något utifrån det. Kanske vill ni bjussa på en liten dungeon till hans gamla OSR-spel Relics & Ruins, med fin isometrsik karta och allt. Eller så vill ni bara rita en lemur, för det verkar vara hans favoritdjur. I höst är det dags att göra verklighet av tankarna!

Vad jag vill göra med den här tråden är alltså att uppmana alla som vill att kreativt bidra till något som jag vet att Jon skulle bli väldigt glad över. Ni behöver inte känna honom, eller ens känna till honom. Gåvan skulle mer vara från forumet, som han tycker väldigt mycket om, än från enskilda individer.

Det är långt till december och det här är en första skiss på vad jag ber om, men redan nu är jag nyfiken på om folk skulle nappa på det här, på samma sätt som vissa populära utmaningar. Berätta gärna det i så fall! Om ni får spontana idéer (realistiska som orealistsika) utifrån skissen får ni gärna dela med er av dem med.

Som avslutning, en direkt fråga: Kan någon som känner Niklas Natt och Dag be honom skriva ett äventyr till Askhem?
 

guldfink

Swordsman
Joined
6 Feb 2011
Messages
663
Ja, men alltså...
... jag kanske var otydlig och vill i så fall förtydliga att det är helt tillåtet att faktiskt svara på det jag skriver i spoilern. Jon är väl informerad om att hålla sig borta och han kommer aldrig våga riskera att sabba hela Konfluxsviten.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
10,585
Location
Ludvika
jag har alltid tyckt att ankor har en synnerligen intressant plats i just konfluxkampanjen.

Hade själv en anka som var kringresande bödel som jag uppskattade väldigt mycket, även om det inte blev så mycket spelat med honom (tror i och för sig det skulle passa ypperligt att återskapa honom i DoD23!).

Kan vara bra att vadera ut de första posterna lite så han inte ser något avslöjande om han råkar öppna tråden av misstag en gång. Själv börjar jag sällan läsa från toppen av en sida, utan någonstans mitt på, sen längst ner, sen brukar jag lyckas fokusera på första biten =).

Jag tycker din idé är världens finaste, och jag ska definitivt försöka anstränga mig att skriva ner ett litet äventyr till Askhem
 

Basenanji

Postd20modernist
Joined
4 Nov 2002
Messages
6,389
Nu vill inte jag sabotera allt, men tycker nog att givet det du skriver om kan vara värt att kolla på andra regelsystem. Det finns faktiskt massa bra regler forumanvändare skrivit som underlättar för ankor i tex konfluxsviten.

Jättebra initiativ Guldfink!
 

guldfink

Swordsman
Joined
6 Feb 2011
Messages
663
Kul med mycket likes och loves, men…
… jag vet inte om jag ska tolka dem som ”fint att han försöker” eller ”yes, jag kommer bidra!”. Det är ju långt kvar och jag kommer antagligen påminna någon gång i månaden, men vad tror ni? Finns det intresse av att skapa något? Bara på känsla just nu, inget bindande!
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
324
Jag tycker det låter som en grym idé. Jag skulle gärna göra några teckningar, om jag får nån sorts referenser för känslan som eftersträvas och eventuellt beskrivningar.

Arbetsprover:
 

Attachments

guldfink

Swordsman
Joined
6 Feb 2011
Messages
663
Jag tycker det låter som en grym idé. Jag skulle gärna göra några teckningar, om jag får nån sorts referenser för känslan som eftersträvas och eventuellt beskrivningar.

Arbetsprover:
Det vore grymt! Jon har sagt att han gillar dina teckningar. Jag kommer med några uppslag nedan. Berätta vad du går i gång på så kan jag utveckla vid behov.

Askhem
Utspelar sig i den Stockholmslika staden Askhem på 1700-talet och är inspirerat av Natt och Dags Bellman Noir-trilogi (1793, 1794, 1795). Stämningsbilderna är tagna från öppna arkiv och innehåller mörka gränder och skumma personer i långa kappor. Pestmasker är nog ganska återkommande också. Mer information och länkar till lite pdfer finns på spelets hemsida: https://www.askhem.se/

Här finns även två ettbladsscenarier till spelet:
Medicusens hemlighet
Skugga över Västerklint

Dimmornas dal
Hexcrawl-OSR-BRP med mysfantasystämning. Du hittar senaste versionen här: Dimmiga dalar

Kanske att du kan få inspiration av de här spelrapporterna: Brådviken (Dimmiga dalar) Spelrapporter

Relics and Ruins
OSR med fokus på dungeons. Extremt klassiskt, tror jag.

Herr Dusin i Trakorien
Vi håller på att spela Konfluxsviten och har kommit halvvägs in i Oraklets fyra ögon. Jon spelar något slags spionanka som iklär sig olika alter egon. Hans riktiga bakgrund är okänd för honom själv och ibland kommer det upp att han brottas med den rotlösheten. Hans tidigaste minne är (med risk för att du aldrig läst om Trakorien och inre fattar någonting) att han blev omhändertagen av munkarna i ett Shamash-kloster i Det Heliga Kishatet och växte upp med namnet ”12”, tills han en dag försvann från kristallklippan Shamash finger och lyckades lira munkarna att han dött. Därefter anslöt han till ett ”spiongille”.

Under äventyret på arktiska Marjura var han förklädd som handelsmannen Mork di Bora som skulle se över möjligheter för Moggers handelshus att ta en större andel av svavelhandeln. Minnesvärda scener:
- När han dödade jätten Råbald Niding, med endast en dolk, för att han stulit får från några bönder.
- När han förtvivlad, som effekten av en shagulits terror-besvärjelse, vandrade ut från Järntornet och såg ner på flammorna på kraterns botten.

Sedan dess har han iklätt sig rollen som Shamash-munken broder Nug, vandrande genom Det Heliga Kishatet på jakt efter sitt ursprung och något slags ettrig sjökapten som inhar fått något namn.

En lemur i Krickdala
Det skulle kunna bli fint om det fanns en lemur i Krickdala som satt och skrev en massa berättelser och byggde små verklighetstrogna möbler i miniatyr (han jobbar med något slags 3D-design på IKEA).
 
Last edited:
Top