Nekromanti DNA-Register

Vicotnik

Den onde
Staff member
Joined
28 Mar 2004
Messages
4,312
Tänkte bara informera om att många troligtvis finns med i ett DNA-register som just nu används för forskning men kan innom snar framtid även bli ett register tillgänglit för polisen.
Här finns det lite mer info om det samt hur man går till väga för att tas bort ur registret.
 

magoo

Hero
Joined
19 Oct 2002
Messages
1,117
Location
Umeå
Jag kan inte förstå varför man skulle vilja skriva ur sig ur PKU-registret. Jag tycker att det är perfekt att polisen kan få tillgång till det registret för att eventuellt lösa allvarliga brott, att de skulle använda det för att titta på kretis och pletis DNA känns ganska osannolikt. Skulle PKU-registret börja användas av polisen kommer det antagligen att omgärdas av en massa regler och om jag har förstått det hela rätt så är det inte heller helt enkelt att söka i det data som finns, det hade t ex varit knepigt att hitta Hagamannen i registret trots DNA-bevis.

Jag jobbar inom detaljhandeln och det ringer ibland människor som oroar sig för att vi kartlägger deras inköp via kundkort. Ja, inköpen registreras, men inte för att det är intressant att se att Kalle Svensson köper Whiskas kattmat - individnivån är varken möjlig eller intressant att analysera. Däremot kan det vara intressant att se att Whiskas kattmat med lever säljer bättre i storstäder medan landsortskatter föredrar Whiskas med kyckling. Då kan vi anpassa våra butiker till vad kunderna efterfrågar. Att analysera individer kräver massor med arbete och ger inget.

Och nej, det går inte att gå in på en enskild person, t ex en kompis och se vad han eller hon har shoppat i förra veckan. Datainspektionen tillåter inte koppling vara-kund, om man som säljare måste få tag på kunder (tex om en vara är livsfarlig) så ska man söka tillstånd för det och det är inte helt lätt.

Ge mig ett frivilligt jätteregister som samlar och jämför all data så ska jag anmäla mig till det direkt. Mitt största problem med register är att jag måste anmäla mig till en massa olika myndigheter, verk och företag för att leva mitt dagliga liv lätt och smidigt.

Övervakning oroar jag mig inte för ett dugg. Övervaka mig, stat eller polis så ska jag visa er ett Svensson-liv som kommer att få er att sova gott i era skåpbilar med tonade rutor.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,615
Location
Rissne
Tja, tydligen tänker de flesta svenssons inte längre än näsan räcker - jag misstänker att de flesta tänker lite "övervaka mig, jag bryr mig inte, jag har inget att dölja".

Själv har jag inga problem att se en 1984-framtid; den är ju faktiskt i princip redan här. Och vad som är "värt att dölja" är ju subjektivt och handlar verkligen om vem som håller i mikrofonen. Idag kanske det inte är illegalt att, exempelvis, ha vissa åsikter - imorgon kanske det är det.

Vill vi se ett sådant här DNA-register i politikers och polisers händer? Idag kanske vi inte bryr oss, men vi har ett främlingsfientligt parti som klockar in på straxt över 4-procentspärren idag, och sådana partier vill jag verkligen inte ge tillgång till min DNA. Nästa steg: Familjeplanering.


Sådana här register funkar bra inom forskningen, men alla jävla svenssons som inte fattar vilka konsekvenser det kan få att släppa sådan här data till en så notoriskt opålitlig organisation som svensk poliskår... Nej, förihelvete. inte en chans. Egentligen ska inte politiker heller ha något inflytande över vem som får tillgång till sådan data.

Jag kan bara hoppas att ansvariga för registret gör det enda vettiga och eldar upp hela skiten hellre än att låta poliskåren få tag på det.
 

magoo

Hero
Joined
19 Oct 2002
Messages
1,117
Location
Umeå
Ja, jag tror att de flsta Svenssons tänker precis som du säger - övervaka mig gärna. Vem har rätt - vi med vår överdrivna tilltro till stat och polis eller du med din överdrivna rädsla för stat och polis? Varför ska 1984 nödvändigtvis vara en ren skräckskildring? Skulle det inte kunna finnas något positivt i övervakning?

Sanningen ligger säkert nånstans emellan våra åsikter, men jag tror att om de främlingsfientliga framtidsmänniskorna sitter och lägger ner all sin tid på att analysera DNA-register så har de inte särskilt mycket tid över att ta över världen.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
...för en gångs skull håller jag med dig. Man ska ALDRIG ge politiker mer makt än vad som är absolut nödvändigt, för de kommer att använde den makten till andra syften än det som sades från början. Och inte bara av myndigheter, fler kommer vilja få del av kakan. Det är en naturlag.

Ett exempel på det är personnumret; från början (1947) tänkt att underlätta folkbokföringen, sedan för att underlätta för skatteverket, tills nu när man inte kan göra något utan att nån jäkel (företag, myndigheter osv) ska ha numret, för att kolla upp dig.

Man kan ge sig fan på att snart kommer banker och försäkringsbolag vilja ha del av DNA-register, för att kunna se om du bär på en ärftlig sjukdom, och är en ekonomisk risk för dem... till exempel.

Nej ju mindre myndigheterna vet om oss, ju tryggare är vi.

Kanske är mina erfarenheter från DDR som spökar, men det (tillsammans med FRA-lagen) här suger bigtime.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,615
Location
Rissne
Arfert said:
Kanske är mina erfarenheter från DDR som spökar, men det (tillsammans med FRA-lagen) här suger bigtime.
Det intressanta är ju att liknande grejer händer just nu i USA också, och i Kina, så tydligen är vare sig "demokrati" eller kapitalism några garanter för att det inte blir ett jäkla kontrollsamhälle. Det verkar så att säga vara löskopplat från hela skalan... Åtminstone om skalan anses gå mellan parlamentarisk demokrati-diktatur på ena axeln och kapitalism-stalinism på den andra.


Men nåja, vi är ju ändå en enpartistat ("socialmodekraterna" kallade en tidig sanningssägare partiet), det visas ju tydligt här: Båda våra två största partier vill egentligen exakt samma saker; de använder sig av lite annat språkbruk, bara.
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
krank said:
"Men nåja, vi är ju ändå en enpartistat ("socialmodekraterna" kallade en tidig sanningssägare partiet), det visas ju tydligt här: Båda våra två största partier vill egentligen exakt samma saker; de använder sig av lite annat språkbruk, bara."
Att det demokratiska experimentet till sist skulle sluta på det viset var väl ganska uppenbart, åtminstone med tanke på att vi har haft USA som förebild i mer än ett halvt sekel där just det systemet har varit taget för givet.

Och vilka andra system finns det att tillgå istället för det vi har, blatant fascism á la Kina?
Nej tack.

Framtiden är oviss, men odemokratisk.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,615
Location
Rissne
Marukusu said:
Framtiden är oviss, men odemokratisk.
Tja, själv hoppas jag ju att vi efter detta experiment i parlemantarism istället försöker oss på ett experiment i demokrati. De är inte nödvändigtvis samma saker, liksom.

Ett demokratiskt samhälle som också är kapitalistiskt? Nej, det är som att vara vegetarian och äta kött. Alltså får vi ett halvfabrikat designat att lugna de demokratisugna massorna. och det funkade ju - än idag är stora delar av folket övertygade om att vi haft demokrati i snart 100 år eller så, när vi i själva verket hela tiden haft något som enbart är parlamentariskt.

Kapitalism är oförenligt med demokrati liksom socialismen med diktatur. Försöker man, så får man avarter a' den sovietiska stalinismen (som tycks blanda klassisk diktatur med fascism), den amerikanska marknadsdiktaturen (som tycks vara en blandning mellan socialdarwinism och marknadsstyre) eller den kinesiska diktaturen (som idag kombinerar de värsta sidorna hos diktatur med råkapitalism).

Det går inte att få ner en fyrkantig kloss i ett runt hål utan att slipa bort allt som gör fyrkanten till fyrkantig.
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Jag syftade mer eller mindre på just parlamentarismens misslyckande när jag skrev om "demokrati" i mitt inlägg, m.a.o. det nuvarande förhärskande systemet i väst.

Demokrati i dess egentliga bemärkelse, folkstyre, är jag fortfarande för även om framtiden inte verkar utvecklas till dess fördel - men det har väl framtiden förvisso aldrig gjort.

Jag ber om ursäkt för mina kassa formuleringar, och i övrigt håller jag med dig i inlägget ovan.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,615
Location
Rissne
Marukusu said:
Demokrati i dess egentliga bemärkelse, folkstyre, är jag fortfarande för även om framtiden inte verkar utvecklas till dess fördel - men det har väl framtiden förvisso aldrig gjort.
Jag måste säga emot dig: Parlamentarismen är ju helt whack, men den är närmare folkstyre än vad t.ex monarkin var. Idag har fler människor än någonsin tillgång till information om vad demokrati betyder och innebär, och det tror jag är skitbra. Det är större chans att något genomförs om fem miljoner känner till detta något än om fem gör det, liksom. Kunskap brukade vara strikt klassbaserat och tankar om demokrati eller styrande av stat brukade vara förbehållet överklass och den begränsade intellektuella klassen; nu kan ju vem som helst "bli intellektuell" och kunskapen finns tillgänglig för alla. Till och med de som inte har pengar till dator eller internet, eftersom de flesta bibliotek har datorer som kan lånas. Det finns fortfarande hinder kvar, givetvis, men kunskapen är spridd.

//Krank, som ser på framtiden med glada glasögon
 

Joakim_UBBT

Veteran
Joined
31 May 2000
Messages
144
Location
Polishuset
DNA-register byggs ju redan nu.

Alla som döms för brott och har testats för DNA i samband med polisutredning kvarstannar i Polisens register för framtida bruk.

Dessutom så testas man om man misstänks för ett brott gentemot de existerande DNA-spår som finns från lämnade vid brott utan MT gärningsman i hela Sverige.

Jag tycker personligen att det är en massa nonsens som ni gafflar om. Det handlar om att utreda och beivra brott med hjälp av DNA som ETT bevisvärde bland många andra. Att tro att enbart DNA skulle fälla folk i domstol är ju inte en sanning och det krävs betydligt mer än enbart ett bevis (DNA, skospår, fingeravtryck, verktygsspår, däckavtryck, vittnesuppgifter mm) i de flesta fall för att uppnå en fällande dom.

Vissa fall har bara indicier men jag finner det osannoligt att någon ska ställas till svars för att deras DNA finns på en brottsplats OM det inte bär ett helt fall. (blodspår på trasig ruta, spermafläckar på någons underkläder vid en överfallsvåldtäkt) Inte ens målsägandens blodspår på en misstänkt gärningsmanns skor vid en grov misshandel är tillräckligt för en fällande dom.

Jag är helt klart för ett DNA-register som kan användas inom ramen för polisutredningar. Försäkringsbolag och andra intresenter håller jag med om skall inte ha ett endaste dugg med det att göra.

Personnummer och DNA är inte samma sak och få företag kräver att få använda polisens fingeravtryck, daktningssystem eller spaningsregister, då det är reglerat i lag att de inte har med det att göra.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,615
Location
Rissne
Joakim Johansson said:
Jag tycker personligen att det är en massa nonsens som ni gafflar om. Det handlar om att utreda och beivra brott med hjälp av DNA som ETT bevisvärde bland många andra. Att tro att enbart DNA skulle fälla folk i domstol är ju inte en sanning och det krävs betydligt mer än enbart ett bevis (DNA, skospår, fingeravtryck, verktygsspår, däckavtryck, vittnesuppgifter mm) i de flesta fall för att uppnå en fällande dom.
Om jag trott att det gick att lita på varje polisman som finns hade jag inte haft problem.

Hade jag trott att den politiska kartan inte skulle kunan ritas om förr eller senare, hade jag inte haft problem.

Problemet är att det bara krävs en enda skum polis som hanterar informationen låt oss säga "ovarsamt" för att det ska bli en grov integritetskränkning. Den här typen av information är helt sjukt känslig - och ju mindre den sprids, desto bättre.

Dagens lagstiftning kanske sätter spärrar mellan register och t.ex företag - men så behöver det inte vara i framtiden.

Jag vet inte om det finns ett bra svenskt uttryck, men det engelska "slippery slope" känns passande. Man börjar med att ge polisen tillgång, sedan blir det någon annan grupp... till slut sitter man där i ett samhälle man inte alls kanske ville ha från början.


Bara det att vi har ett främlingsfientligt parti som tangerar 4%-gränsen. Vad händer om de blir ännu starkare i framtiden? Om registret finns tillgängligt för en grupp så blir det svårare än om det är två grupper som har tillgång.
 

Joakim_UBBT

Veteran
Joined
31 May 2000
Messages
144
Location
Polishuset
Förvisso är det så att den mänskliga korruptionsfaktorn alltid finns att tillgå som farhåga.

Däremot så vet jag inte hur en skummis till tekninker (inte polis, då vi inte har en susning hur man gör med DNA, annat än att det är kroppsvätska som skickas till SKL) ska kunna sprida DNA-spår från SKL till olika företag, inte heller vad dom ska med den informationen till.

Det är ju enbart larv och nys att sitta och ojja sig över huruvdida DNA-spårinformation ska hamna hos Trygg-Hansa eller andra 'ondingar'.

Jag vill återigen påpeka att de register som redan finns inom polisen som har en stor mängd känslig information om individer tydligen ännu inte läckt ut till den breda massan som vill ha den informationen. (kriminella nätverk, personer dömda för narkotikabrott, pedofiler mm)

Bara för att ge ett fint exempel på hur det faktiskt fungerar.

En känd kriminell person tas in på polisstationen gripen för en misshandel. Vid visitationen före insättning i cell så anträffas 120.000 kronor i 500-lappar. Kontapeln vet att sagde kriminell för två år sedan dömdes för en misshandel och en våldtäkt till 3 års fängelse och ett skadestånd på 85.000 kronor samt att det ligger kvar anspråk på ca 100.000 från tidigare kriminalitet i skadestånd till personer och företag.

Det torde ju ligga nära till hands att ta dessa pengar och betala för hans tidigare kriminallitet, men se tji. Konstaplen och myndigheten är förbjuden av sekretess att kontakta Kronofogden för att driva in pengarna som han är dömd att betala. Han får efter förhör lämna stationen med alla sina pengar om det inte är så att åklagaren bestämmer sig för att ta det hela i kvarstad för att bevisa brottslig gärning eller avhänt genom brottslig gärning. (föga troligt vid en misshandel)


Det jag vill säga med det har inte så mycket att göra med DNA men däremot hur vattentäta skott det ligger mellan myndigheter och att vi inte spiller en massa information som inte är tillåten, TROTS att det kan tyckas vara så att det enda rätta är att ta bovens pengar och ge till de offer han skapat. (som det är i ex. Norge).

Det ska nog mycket till innan känslig information om personer kommer att spridas till hytt och bytt. Det är ju faktiskt så att vi ständigt kontrolleras mot dataloggar för att se vilka personer vi slagit fram information om och ibland får man vackert gå till internutredningen och förklara sig, för det är inte alltid så att det finns ett tydligt samband mellan slagningarna och då måste man förklara sitt handlande.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,615
Location
Rissne
Joakim Johansson said:
Förvisso är det så att den mänskliga korruptionsfaktorn alltid finns att tillgå som farhåga.
Alltså; jag har mig veterligen inget alls sagt om dagens rutiner. Det jag uttryckt är en farhåga för framtiden.

Det kan helt enkelt vara hur säkert som helst idag - men varken du eller jag vet hur verkligheten ser ut imorgon, nästa vecka eller om femtio år. Ingen vet om polisen kommer att fortsätta monteras ner (för det måste du väl också se att den gör - alla dessa nedskärningar, poliser som gör sekreterarjobb etc), eller om regering/riksdag/polismyndighet i framtiden kommer att ha samma inställning som dagens.


Det handlar om att försöka säkra informationen inför framtiden.
 

Joakim_UBBT

Veteran
Joined
31 May 2000
Messages
144
Location
Polishuset
Förvisso sant och man ska ha farhågor för att inte ge ut allt för mycket till myndigheter eller företag med tankte på vart samhället är på väg.

Däremot så tycker jag att det borde vara i medborgarnas intresse att se till att folk som Englas mördare, Hagamannen och MÅNGA fler skulle infångas snabbt och effektivt. Exemplen ovan är lite tillspetsade då det är serieförövare, men jag har varit på tillräckligt många brottsplatser för att känna ett behov ett effektivt DNA-register som inte tar förövarna på spår efter att de återigen begått brott (som de bör noteras skall ha dömts för i domstol) och då återfinns i polisens DNA-register.

Jag vill lika lite som någon annan att min genetiska kod återfinns hos privata intressen eller hos en övervakande myndighet som använder det till tvivelaktiga syften men jag tycker att vi har ett fullt fungerande system i dag som upfyller kraven för att informationen skall göras SKL tillgänglig.

Nedskärningar i all ära, men kåren skall ju utökas med 4000 man fram till 2010 för att ta tag i just vad folk vill: Synliga poliser och vad Chefs JO/JK vill: Att ta tag i utredningar.

Jag håller med om att ibland ser man hårresande saker inom polissverige med liggande utredningar, inga poliser inom 20 mils radie mm. Men förbättringar är förhoppningsvis vad man strävar efter, inte att vi ska ersättas av plåtpoliser på vägarna och register baserade på vad folk skriver i sina E-mails.

Kritiskt granskande är bra och jag välkommnar alla granskningar och insyner i min verksamhet bara de grundar sig på fakta och använder de möjligheter som finns att tekniskt förbättra vår verksamhet för medborgares trygghet, inte att begränsa människors rörelsefrihet inom ord och handling.
 

Evil Peter

Hero
Joined
23 May 2000
Messages
1,008
Location
Västerås och Fagersta
krank said:
Joakim Johansson said:
Förvisso är det så att den mänskliga korruptionsfaktorn alltid finns att tillgå som farhåga.
Alltså; jag har mig veterligen inget alls sagt om dagens rutiner. Det jag uttryckt är en farhåga för framtiden.

Det kan helt enkelt vara hur säkert som helst idag - men varken du eller jag vet hur verkligheten ser ut imorgon, nästa vecka eller om femtio år. Ingen vet om polisen kommer att fortsätta monteras ner (för det måste du väl också se att den gör - alla dessa nedskärningar, poliser som gör sekreterarjobb etc), eller om regering/riksdag/polismyndighet i framtiden kommer att ha samma inställning som dagens.


Det handlar om att försöka säkra informationen inför framtiden.
Fast om man bara tycker att det är vad som kan hända i framtiden som är det farliga så borde man väl vara för lagen (om man kan se någon som helst nytta i den) och istälet arbeta för att allt ska fortsätta vara korrekt omkring den? Det mesta positiva vi byggt upp i samhällsväg går ju teoretiskt att använda till ondo så om man konsekvent går efter logiken att man inte ska ta steg som eventuellt kan underlätta för negativa influenser senare skulle vi ju inte utvecklats så särskilt långt. Ibland känns det som det är det grundläggande verktyget som får skulden för vad korrumperade personer använder det till.

Tyvärr är det ju också så att säkerhet och frihet i ett samhälle inte kan gå hand i hand utan snarare är motpoler på en skala där man får välja var man vill stå. Ju friare man och alla andra är, desto osäkrare är man.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,615
Location
Rissne
Mäster Charovan said:
Fast om man bara tycker att det är vad som kan hända i framtiden som är det farliga så borde man väl vara för lagen (om man kan se någon som helst nytta i den) och istälet arbeta för att allt ska fortsätta vara korrekt omkring den?
Va!? Tänker vi ens på samma lag nu? Varför skulle jag vara för att polisen får tillgång till potentiellt farlig information, om jag litar på polismyndigheten ungefär lika långt som jag kan kasta den, framförallt om vi snackar ett lite längre tidsperspektiv?



Mäster Charovan said:
Det mesta positiva vi byggt upp i samhällsväg går ju teoretiskt att använda till ondo så om man konsekvent går efter logiken att man inte ska ta steg som eventuellt kan underlätta för negativa influenser senare skulle vi ju inte utvecklats så särskilt långt. Ibland känns det som det är det grundläggande verktyget som får skulden för vad korrumperade personer använder det till.
Så länge vi lever i ett samhälle som automatiskt skapar korrumperade personer och sätter dem på höga poster, så är det inte en konstig grej, tycker jag, att vara emot att de fått tillgång till fler potentiella förtryckar- och integritetskränkande verktyg.


Samhället idag är i stort sett ruttet från bottnen och upp. Jag tror inte att lösningen är att jämna vägen för mer förrutnelse.
 

Evil Peter

Hero
Joined
23 May 2000
Messages
1,008
Location
Västerås och Fagersta
krank said:
Va!? Tänker vi ens på samma lag nu? Varför skulle jag vara för att polisen får tillgång till potentiellt farlig information, om jag litar på polismyndigheten ungefär lika långt som jag kan kasta den, framförallt om vi snackar ett lite längre tidsperspektiv?
Jag skrev ju att det var i sammanhanget "om man kan se någon som helst nytta i den" så det är svaret på din fråga. Som jag sade kan nästan allt i samhället användas negativt så ibland är det ju smartare att försöka reglera verktygs användande istället för att förbjuda dem om man vill ha någon utveckling av samhället.

krank said:
Så länge vi lever i ett samhälle som automatiskt skapar korrumperade personer och sätter dem på höga poster, så är det inte en konstig grej, tycker jag, att vara emot att de fått tillgång till fler potentiella förtryckar- och integritetskränkande verktyg.
Jag skrev inte att det var konstigt, jag skrev att det var inkonsekvent utan mer ingående resonemang. Korrumperade personer kommer man nog inte ifrån då jag inte tror vi kan komma undan att vi skapar egoistiska individer av olika rang. Jag tycker de som anser att vi nu lider pga korrumption men tror att mer jämlika samhällen skulle fungera lyckas både under- och övervärdera människan.

krank said:
Samhället idag är i stort sett ruttet från bottnen och upp. Jag tror inte att lösningen är att jämna vägen för mer förrutnelse.
Jag ser inte så drastiskt på det, även om jag ser många brister. Jag är absolut inte intresserad av utopier så jag tror mer på ändringar av det nuvarande systemet.
 
Top