Nekromanti Diskussion om Feminism: en grundkurs

Inkognito

Swordsman
Joined
10 Aug 2012
Messages
736
McAber;n176753 said:
På vilket sätt skulle sådan vara bättre?
Jag kanske är fel ute nu och du syftar på "konstnärligt" bättre?

Men annars om man inte räknar de eventuellt utnyttjade illustratörerna/3D-animatörerna (eller känner empati med tecknade figurer!) så är en betydande skillnad ur ett humanistiskt perspektiv det fetmarkerade nedan :)

Doomhamster;n176337 said:
mycket av den kommersiella porren produceras av skitstövlar som utnyttjar utsatta människor. Men det finns också mer och mer som gjorts av sexjobbare som arbetar under ordnade former, utan exploatering. Det här är f ö ännu ett område där feministers åsikter går isär nåt alldeles oerhört.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,696
Location
Rissne
För att illustrera det här med att det finns väldigt många olika åsikter inom feminismen vad gäller porr: Jag tillhör väl de "porrnegativa" feministerna skulle jag tro, vilket mycket har att göra med att jag har den här mer eller mindre irrationella tron att vi påverkas av det vi konsumerar*. Så i mina ögon finns det två fel med porr: 1) folk utnyttjas och det är en jävligt skitig bransch och 2) porren visar (nästan alltid) en väldigt problematisk bild av kroppar, framför allt kvinnliga sådana. I det är den ju såklart inte ensam, reklambranschen och hollywood kör samma sorts objektifierande estetik och för den delen samma taffliga kvinnosyn, men det är ju rätt mycket mer, öh, explicit i porren. För att inte tala om mängden transfobisk eller rasistisk porr...

Så för egen del så tycker jag väl mest illa om "otecknad porr", mindre illa om tecknad porr och porrnoveller. Och det finns såklart grader i helvetet, och visst finns det porr som inte är objektifierande (där det finns uppenbart samtycke och njutning etc). Men taget som helhet är jag nog "porrfientlig". Men så är jag ju fientlig även till objektifieringen etc. av kvinnor i annan media också, och till "sälj grej med tjej" och "sex säljer" och allt det andra. Så jag vill åtminstone själv tänka mig att jag är hyfsat konsekvent. Åtminstone i vad jag tycker; huruvida mina handlingar stämmer överens med mina åsikter i frågan tycker jag inte riktigt är relevant...


*OBS nej det betyder inte att jag tror att helt oskyldiga killar blir våldtäktsmonster av att se "Utan trosor i tyrolen". Lite mer nyanserad än så vill jag gärna tro att jag är.
 

Inkognito

Swordsman
Joined
10 Aug 2012
Messages
736
Du är en ständig källa till nya begrepp Krank! Du bär många googlingar på ditt samvete ska du veta!
Orkar du kort förklara vad "transfobisk porr" är för något? (Jag antar att det inte är avsaknaden av trans-personer i porr riktad till.. övriga?)

Insåg att det kanske går utanför ämnet feminism och denna trådens syfte?
 

Xhakhal

Reseledare i Awesomeland
Joined
22 Dec 2003
Messages
903
Location
Exil
Inkognito;n176886 said:
Orkar du kort förklara vad "transfobisk porr" är för något? (Jag antar att det inte är avsaknaden av trans-personer i porr riktad till.. övriga?)
Jag tror att det vore litet väl NSFW att gå in på särskilt många explicita begrepp här, och att slänga runt ord som används inom den porren är rätt jobbigt. Men kort sagt är det pornografi som förnedrar och ofta även exotifierar transpersoner. Exakt hur denna förnedring sker kanske är bäst lämpad till eget googlande och inte beskrivning i en diskussion om en 101 för feminism /:
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,696
Location
Rissne
Om du vill ha mer detaljerad diskussion om transfobisk porr, skicka mig ett PM. Eller starta en ny tråd. Eller nej förresten, skicka mig ett PM. Jag tror det blir bäst.
 

Inkognito

Swordsman
Joined
10 Aug 2012
Messages
736
Jag tackar för allmänbildningen!
Det var egentligen sambandet "fobisk-porr" som förvirrade mig men nu fick jag det utrett och lärde mig något nytt.
 

Mundo

Myrmidon
Joined
7 Jan 2010
Messages
3,686
Location
Eslöv
McAber;n176753 said:
På vilket sätt skulle sådan vara bättre?
Kort sagt, som nämnts ovan, så finns det inga "offer" i produktionen av tecknad porr. Möjligtvis om någon stod med ett gevär mot nacken på den stackarn som skulle rita det, men annars nej.

Sen att det fortsätter ge en problematisk bild av män, kvinnor, trans-personer etc. är det ju ingen tvekan om... Precis som i princip alla andra medium vi har för konst, oavsett om det är film, teckningar, reklam eller whatever.
 

Wyldstorm

Swordsman
Joined
22 Apr 2003
Messages
786
Location
Skellefteå.
KD.... *mummelmorrar nåt om skiljande av kyrka & stat*
Edit: Kan nån ge mig en vettig länk om problematiken feminism<->egalitär?
 

Ond bråd död

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
3,014
Location
Härnösand
Magnus Seter;n175407 said:
Jag känner att det finns en stor avgrund mellan feminister och "icke-feminister" när det gäller på vilka premisser detta ska diskuteras. I grundkursen berättar DoomHamster om känslan av att trampa vatten (min tolkning, märk väl) eftersom kunskapsnivåerna skiljer sig så mycket. Jag har också mött detta hos många feminister jag pratar med. Det är inte deras ansvar att utbilda mig. Och det håller jag med om.

Men om det inte är deras ansvar, vem ska jag då diskutera med? För mig blir det en paradox, att jag redan måste vara övertygad feminist för att söka mer info, men hur blir jag övertygad om jag inte kan diskutera med dem som redan vet mer än jag? Vem ska jag ställa mina frågor till? Vem kan jag bolla min eventuella oro med?

Jag tror då i förlängningen att detta är en av de största svårigheterna vi har på rollspel.nu när det gäller detta ämne. Det finns övertygade feminister och så finns det de som inte är övertygade. Det ter sig för mig naturligt att de som inte är övertygade rycker tag i de som de ser har kunskap eller åsikter som är intressanta eller kontroversiella, men att de också då naturligt känner sig avvisade när kraven för att delta i diskussionen känns oöverstigliga.

Jag håller helt med om att det måste finnas radikala tankar för att få till förändringar och att det kan kännas helt irrelevant att bry sig om att "icke-feminister" känner sig avvisade sett till den stora helhetsbilden. Men om de avvisade inte har någon annan motpart att diskutera med kan de ju bara prata sinsemellan, och i sådana bubblor sker sällan åsiktsförflyttningar eller beteendeförändringar. Det krävs stimulans utifrån, det krävs en massa diskussion och reflektion.

Jag tror också att detta påverkar diskussionsklimatet här på rollspel.nu på så sätt att det förväntas (eller i alla fall så hoppas det) att "icke-feministerna" ska göra just en sådan åsiktsförflyttning och utbilda sig i ämnet, men att kravet på hur det ska ske och hur snabbt det ska ske utestänger ett antal forumsmedlemmar från diskussionerna. Det finns säkert tusen anledningar till varför en inte vill göra en sådan förflyttning, det kan vara lathet, illvilja, okunskap, osäkerhet eller ovilja. Men om en inte kan diskutera detta med en motpart så finns i stort sett ingen grund för reflektion heller, och då kan inget av det övervinnas.

Kort sagt, om jag känner att de enda jag kan prata feminism med är andra icke-feminister som tycker som jag, hur ska vi komma någonstans då? Dessa tankar kan ju inte vara nya, så jag undrar vilka verktyg som redan utvecklats för att diskutera detta ämne när kunskapsnivåerna skiljer sig åt?

Den här tråden är fan nåt extra. :D

Magnus inlägg här antyder att det på något vis skulle vara positivt med en "åsiktsförflyttning" till feminism.Jag håller inte alls med. Dessutom framstår det som att feministisk "kunskap" är något positivt. Det är jag tveksam till. Om han syftar på kunskap om till exempel termer så är det ok, men man får lite intrycket att feminism som sådan är en kunskap att vinna. Det är ju väldigt möjligt att se mycket eller hela den feministiska diskursen som en irrlära.

Jag ska ta och kika lite närmare på den där klistrade tråden, men jag kan säga redan nu att jag inte gillar att forumet har en ism klistrad. Vilka andra ideologier skulle vara ok att klistra?

Jaja, jag lär inte få mycket medhåll här.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,696
Location
Rissne
Ond bråd död;n188885 said:
Vilka andra ideologier skulle vara ok att klistra?
Jag skulle inte ha något emot att ha en klistrad tråd om andra -ismer som borde vara självklara och som forumets ägare och admins ställer sig bakom, om det fanns behov av det. Som antirasism till exempel.
 

Ond bråd död

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
3,014
Location
Härnösand
Nej alltså.Den där tråden är ju Doomhamsters åsikter bara, varför ska de klistras för? Den ger lite otrevligt intryck också. Funkar som inlägg, men inte som en klistrad tråd. Om ni ville ha en liten feministisk grundkurs måste det väl finnas bättre alternativ på nätet? Wikipedia eller liknande. Det här är bara konstigt.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Moderering:

Den där hästen är redan piskad till döds. Prata möjligen om INNEHÅLLET i Doomhamsters tråd, men INTE varför den klistrades. Jag kommer banna eventuella folk som fortsätter prata om varför den klistrades.
 
Top