Dead Drop

entomophobiac

Low Prep High Play
Joined
6 Sep 2000
Messages
7,633
Location
Uppsala
Skrev ett litet minispel inspirerat av spionfilm och spioneri i allmänhet. Var nog delvis tänkt till sanningsutmaningen, men det är lite för mycket annat på gång just nu i det däringa privatlivet. Men tänkte dela med mig av grundidén innan den speltestas.

Spelet har ett antal distinkta faser.

SETUP
Vi avgör vilken organisation vi jobbar för. Är det en statlig "Firma", eller är det en utomstatlig konspiration? Officiellt jobbar vi alla för den. Vi kommer på den tillsammans. Här sätts ju i praktiken genre och allt sånt också. Om ni vill spela tjuvgillesspioner i Lankhmar - varsågoda. Reglerna har ingen åsikt om var, hur, när, varför.

Det är tre saker som behöver bestämmas i Setup:
- Vilken är situationen och vilka hot jobbar vi mot: Kallt krig som riskerar bli varmt? Stor viktig fredskonferens där någon planerar mörda en president eller två?
- Vilka vi är: handlar framförallt om placering och intentioner, men också individen.
- Vilken sida du tillhör: detta skriver du på en lapp och håller hemligt. Du kommer antingen vilja ta bort eller eskalera de hot som etablerats. Mörda eller skydda presidenten; starta eller stoppa det varma kriget.

MISSION
När det är din tur att "sätta en scen" i klassiskt spelledarlöst manér så skriver du först vad du faktiskt gör på en lapp. Max en mening; inte mer än fem ord. Du lägger denna med texten mot bordet och i slutet av en scen kommer den flyttas till dina andra lappar - de lappar som är aktiva på det här sättet är din "Dead Drop".

“Visiting my daughter.”
“Lunch with the Elmrose CEO.”
“Delivering contraband.”
“Poisoning the informant.”

COVER
När du skrivit din lapp så berättar du var scenen äger rum, vilka som är där, vad du gör, etc. Spela loss. Men det viktiga är: detta behöver inte matcha vad du skrivit på din lapp. Detta är din cover. Det är också helt okej att skriva exakt samma sak på sin lapp som du spelar ut som cover.

I scensättning kan du etablera platser, personer, och så vidare. När du etablerar något kan andra spioner (=rollpersoner) knyta sig till dem och ta del av scenen. I nuläget är detta helt öppet - kanske krävs det en ekonomi av något slag eller siffror och tärningsslag. Får se hur det känns först.

Om en scen spelas till sitt slut så innebär det att vad som än står på din lapp nu är etablerat. Men du visar den inte än.

Däremot, i framtiden, när någon sätter en scen och försöker göra något som motsägs av en aktiv lapp i någons Dead Drop eller gör något du vill motverka och en lapp i din Dead Drop gör det rimligt att du kan det, då måste du vända upp lappen och inflika dess konsekvenser i scenen.

Exempelvis, någon försöker gå till sin informant, men du har kört "Poisoning the informant", så när scenen sätts och informant nämns, så visar du lappen och berättar att du hittar informatören med vidöppna ögon och klösmärken på en uppsvullen hals. Död.

HOT
Framförallt när lappar vänds så kommer de hot som etablerades i Setup att kunna eskalera eller deeskalera. Det kan även vara det öppna målet i Cover - ingen måste egentligen vara hemlig med något om de inte vill.

Om ett hot eskaleras två gånger så kommer det realiseras och spelet är slut.

Om ett hot deeskaleras två gånger så är det istället bortplockat och spelet är slut.

Eskalering tar ut deeskalering och tvärtom, så det blir i praktiken en dragkamp med fem punkter, där alla hot börjar på mitten.
 
Top