Bakgrundskapandet

lupmet

Swordsman
Joined
19 Feb 2014
Messages
575
Location
Göborg
Jag vill ha det. Jag vill även att det binder min rollperson till världen och placerar den i en kontext. Jag vill även att redskapet utmanar mig och, nu kommer jag låta lite motsägelsefull, bygger på slump! Jag vet att mina idéer är inkörda hjulspår och för att bryta dessa mönster behöver jag in-put utifrån. Helst från spelet i sig självt. Bakgrunden får gärna ge uppslag till varför min rollperson satts i rörelse också, behöver inte vara något avancerat utan kanske mer två drivkrafter som står i kontrast till varandra.
Så mycket i det som jag precis var på vippen att skriva! Utmärkt!

Inför min nästa kampanj funderar jag på att få spelarna att använda en hemmasnickrad variant av
Decuma: The R&D for your RPG baserad på Everway's Fate Deck (en tarot-liknande kortlek). Det är inte samma sak som bakgrund men är relaterat.
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,148
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
Släktsaga
Frivilligt hjälpmedel för att fylla ut sin släkthistoria, med detaljer. Är du inte intresserad av detta, eller på annat sätt känner att du klarar dig utan stöd, kan du hoppa över hela detta kapitel. Om du använder dig av det, så bestämmer du själv om tärningsresultat hör till faderns eller moderns sida. Se resultaten som inspiration, fria att tolka och kombinera. Inget av resultaten är i sig nog detaljerat och behöver ett sammanhang för att bli meningsfullt. Rulla tärning så många gånger du behöver för att få historier du hört om din släkt under uppväxten. Lägg samman resultat från flera tabeller och tolka dem som händelser, något som låter intressant och trovärdigt. Fundera över om dessa historier rör föräldern, en nära släkting eller en anfader. Allt du hört behöver inte vara sant, men det är vad som sägs eller sjungs om din släkt.

T6UppburenFriOfriTjänandeRotlösFredlös
1Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 1 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 2 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 3 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 4 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 5 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 6 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.
2Stadsbo.Stadsbo..Tjänar under en fri i dess hushåll.Tjänar under en fri i dess hushåll.Stadsbo.Stadsbo.
3Har haft mark och markherretitel. Slå ett slag på tabellen för tjänande med +1 på slaget.Brukar mark under en vasall eller kyrkotjän- are. Slå ett slag på tabellen för tjänande med +1 på slaget.Tjänar under en fri i dess hushåll. Slå ett slag på tabellen för fri med +1 på slaget.Tjänar under en uppburen i dess hus- håll. Slå ett slag på tabellen för uppburen med +1 på slaget.Tiggare eller inhyseshjon på kyrkomark.Tiggare eller inhyseshjon i staden.
4Förvaltar land under en vasall till markherre.Brukar mark under en kyrko- eller markherre.Tjänar under en kyrkotjänare.Tjänar under en kyrkoherre i dennes hushåll.Tiggare eller inhyseshjon på uppburen eller markherres mark.Resande, landstrykare mellan marker.
5Förvaltar land under en kyrkoherre.Brukar kronomark.Tjänar under en uppburen i dess hushåll.Tjänar under en vasall i dennes hushåll.Tiggare eller inhyseshjon på kronomark..Utan stöd från kyrka och dess tjänare.
6Förvaltar land under en vasall till markherre.Har arvejord under en kyrko- eller markherre.Tjänar under en vasall i dennes hushåll.Tjänar under en markherre i dennes hushåll.Resande, landstrykare mellan marker.Eftersökt i en hel socken.
7Är vasall under markherre.Har arvejord under en kyrko- eller markherre.Tjänar under en kyrkoherre i dennes hushåll.Förvaltar land under en kyrkoherre.Kringresande hantverkare.Eftersökt i ett helt landskap.
8Har arveland under en markherre..Har arvejord på kronomark.Tjänar under en markherre i dennes hushåll.Förvaltar land under en vasall till markherre.Tjänande under handelsresande.Eftersökt av uppburna och kyrkfolk.
9Är en markherre.Arvejord utan herre.Brukar mark under en kyrko- eller markherre.Är vasall under markherre.Handelsresande /köpman.Efterlysning på liv eller död mot belöning.

Tabell för allmänna händelser oavsett börd, härkomst eller yrke. Rulla två sexsidiga tärningar, välj själv vilken som representerar rader och vilken som representerar kolumner. Du kan till och med fördela tärningarnas resultat efter du ser ditt resultat om det känns rätt.

T6123456
1Anklagas för missdåd.Drabbas av olycka.Drabbad av sjukdomAvslöjar en missdådare.Gör något ärofyllt och hedervärt.Umgås med någon som utför illdåd.
2Drabbas av förlust.Anses som orsaken till farsot.Gör något som anses orsaka olycka.Anklagas men får upprättelse. Misslyckas att leva upp till omgivningens förväntningar.Orsakar att något går förlorat.
3Drabbas av stöld.Bryter mot god sed eller heligt bud.Orsakar en olycka.Tilldelas en oväntad belöning.Hjälper till att upprätta lag och ordning.Bryter sitt ord.
4Anklagad för stöld.Avslöjar en lögnare.Tvingas avsäga sig något man håller kärt.Bistår på ett fördelaktigt vis.Får en ärofylld uppgift.Besjungs.
5Utmanar släktens heder och ära.Bevisar att man är bättre än vad omgivningen förväntar sig.Bryter mot lag och sed för egen vinning.Får hjälp när nöden var som störst.Är räddaren i nöden.Hyllas för sin insats.
6Umgås med någon som utför nidingsdåd.Finner något som varit förlorat.Håller sitt ord
mot alla odds.
Omtalas.Hyllas för sin förmåga.Uppvisande av hjältemod.

Uppväxtområde Utgå från din rollpersons uppväxtområde, eller släktens hemvis och rulla först på nedanstående tabell minst en gång per släktled på moderns och faderns sida. Avgör själv om släkt och familj härrör från flera olika områden. Rulla även minst en gång per släktled på tabell för relationer. Rulla sexsidig tärning och läs resultatet.
T6HerresäteBergmarkSkogsmarkBruksmarkKustboStadsbo
1Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 1 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 2 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 3 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 4 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 5 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 6 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.
2Drabbad av farsot. Drabbad av missväxt. Drabbad av skogsbrand. Drabbad av missväxt. Drabbad av oväder. Drabbad av farsot.
3Drabbad av belägring. Drabbad av rovdjur.Drabbad av missväxt. Drabbad av härnad och plunder. Påverkad av sjönöd. Drabbad av bedrägeri eller stöld.
4Drabbad av svält. Drabbad av oväderDrabbad av rovdjur.Drabbad av farsot. Drabbad av rövare. Drabbad av våld.
5Besök av prominent uppburen ädling. Drabbad av stråtrövareBesök av resande eller landstrykare.Drabbad av stråtrövare. Drabbad av farsot. Drabbad av svält.
6Missdåd, mord, svek. Besök av resande eller landstrykareDrabbad av härnad och plunder.Besök av resande eller landstrykareDrabbad av härnad och plunder.Drabbad av blockad eller belägring.
7Huvudsäte för krigståg. Drabbad av farsot.Djurpest och svält.Djurpest och svält.Besök av resande eller landstrykareEldsvåda
8Religiös uppenbarelse eller hemsökelse av spöken. Djurpest och svält.En tid av lugn och ro.Goda skördar och överflöd.Havet ger god fångst.Goda tider och förtjänster.
9En tid av lugn och ro.Förunderligt naturfenomen.Goda skördar och överflödFörunderlig händelse.Vrakgods driver i land med skatter.Säte under en tid för kyrkligt konvent eller markherre.

Tabell för allmänna relationer oavsett börd, härkomst eller yrke. Rulla två sexsidiga tärningar, välj själv vilken som representerar rader och vilken som representerar kolumner. Du kan till och med fördela tärningarnas resultat efter du ser ditt resultat om det känns rätt.


Använd relationstabellen för att ge de olika händelserna ett socialt sammanhang. Om det behövs så kan två resultat på denna tabell användas till en och samma händelse. Givetvis kan resultaten behövas tolkas, så tolka dem så frikostigt som det behövs för att en berättelse skall framträda. Samma gäller vad denna relation handlar om , vem som det berör och vilka som är inblandade.

T6123456
1Förlorar anseendeFörlorar en vän.Får dåligt rykte.Avslöjar en missdådare.Gör något ärbart och hedervärt.Umgås med någon som utför hjältedåd.
2Blir vän med fel person.Hyllas av fel personer.Sviker en nära vän.Misslyckas med att ställa upp för andra.Man blir omtalad för ens färdighet eller egenskap.Andra vinner fördelar som borde varit ens egna.
3Omtalas väl av egna gemenskapens fiender.Sviken av en vän.Sviken av den egna gemenskapen.Hjälper fel personer.Man vinner många nya vänner.Man ger gåvor och vinner anseende.
4Försvarar en främling.Är framgångsrik på väns bekostnad.Sviker den egna gemenskapen.Får hjälp och stöd av motståndare.Man måste ta avstånd från den egna gemenskapen.Kärlek med förhinder som motarbetas.
5Någon annan vinner ära på ens bekostnad.Något man är med om eller gjort ger en ett öknamn.Ens agerande gör att man får fiender.Man får rykte som kränker den egna gemenskapen.Många sluter upp bakom en.Omtalas i samband med onda förebud.
6Man får ära för något man inte själv gjort.Man drabbas av avundsjuka.Man får gåvor.Möter kärlek.Omtalas i samband med goda omen.Vinner ära och anseende


Yrkesroll Utgå från din förälders eller släktings yrkesroll, och rulla på nedanstående tabell minst en gång per släktled. Gruppering är bred och svepande, så välj vad som passar bäst. Avgör själv om det bör vara flera yrkesroller i kombination. Rulla även minst en gång per släktled på tabell för släktföremål r. Rulla sexsidig tärning och läs resultatet.

T6HerrefolkSoldatHantverkareFörkunnareSkaldGårdsfolk
1Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 1 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 2 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 3 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 4 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 5 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.Rulla tärning för att se vilken lista du ska rulla på. Detta är kolumn 6 och får du upp denna igen rullar du på den- na tabell med +3 på slaget.
2Deltar i försvar av hem, gård eller stad.Deltar i försvar av hem, gård eller stadDeltar i försvar av hem, gård eller stadDeltar i försvar av hem, gård eller stadDeltar i försvar av hem, gård eller stadDeltar i försvar av hem, gård eller stad
3Gästas av viktiga personer under en avgörande händelse.Tilldelas en viktig vaktpost under orostider.Utövar sitt hantverk i rättan tid.Beger sig ut på en lång resa.Beger sig ut på en lång resa.Deltar och har en roll vid viktig festlighet.
4Beger sig ut på en lång resa.Tilldelas uppdrag att skydda något eller någon.Lever gott av det
som tillfaller en.
Ingjuter mod och tröst vid rätt tillfälle.Lever gott av det
som tillfaller en.
Gästas av viktiga personer under en avgörande händelse
5Samlar uppbåd och jagar rövare.Tilldelas uppdrag att föra något eller någon till en plats.Får en viktig roll under ett speciellt skeende.Deltar vid en viktig persons begravning.Deltar och har en roll vid viktig festlighet.Lever gott av det
som tillfaller en.
6Deltar i ett fälttåg.Deltar i ett fälttåg.Beordrad ut i fält.Beordrad ut i fält.Beordrad ut i fält.Beordrad ut i fält.
7Knyter viktiga förbund.Beordras att
verkställa straff.
Lär sig en mästares hemligheter.Deltar vid ett
heligt uppdrag.
Blir omtalad och besjungen.Återvänder efter fältslag med nya kunskaper.
8Vinner ära och rykte.Deltar vid ett
heligt uppdrag.
Får ett hedersuppdrag för hov eller kyrka.Omvänder tvivlare och vinner ära.Ens diktning och sång sjungs av andra.Får nya och vidgade befogenheter.
9Deltar vid ett
heligt uppdrag.
Vinner ära och rikedom.Vinner ära och rikedom.Får en av sina upplevelser nedtecknad som uppenbarelse.Vinner ära och rikedom.Omnämnd och nedskriven som namn i sagorna.

Tabell för släktföremål kopplad till släkten. Rulla två sexsidiga tärningar, välj själv vilken som representerar rader och vilken som representerar kolumner. Du kan till och med fördela tärningarnas resultat efter du ser ditt resultat om det känns rätt.

Varje ätt har minst ett föremål som omtalas, även om det inte längre finns tillgängligt. Du behöver inte slå på denna tabell för varje händelse, men slå på den i alla fall minst en gång. Kanske slår du fram en egen legend som rör föremålet genom att kombinera flera olika tabeller och resultat.
T6123456
1Föremål som anses ha en förbannelse över sig. Rulla igen för att avgöra vad det är.SmyckeRelik/benbitDel av klädesplaggKlädesplaggBruksföremål
2Religiöst tecken (broderi eller smycke)Värdelöst föremål med affektionsvärde. Rulla igen för att avgöra vad det är.PärlaVackert tygstyckeBroderi/bildväv/banérSkål
3Torkad rotÄdelstenFörlorat värdeföremål, rulla igen för att avgöra vad det är.Mantel/kappaSnidad stavBägare
4Torkat djurMyntAmulettSläktklenod, rulla igen för att avgöra
vad det är.
VerktygKniv
5SpänneFin stenSkrinPilspetsOvanligt värdefullt, rulla igen för att avgöra vad det är.Vapen
6Rem eller snöreTunn kedjaNyckelDel av vapenBokLyckoamulett, rulla igen för att avgöra
vad det är.
Tabell för mytiska händelser kopplad till släkten. Rulla två sexsidiga tärningar, välj själv vilken som representerar rader och vilken som representerar kolumner. Du kan till och med fördela tärningarnas resultat efter du ser ditt resultat om det känns rätt.


Undvik att slå fler än en gång på denna tabell och koppla enbart en familjelegend till denna tabell. Om du önskar, så kan du låta detta vara en helt egen berättelse, kanske sammanlänkat med familjeföremålet. Behövs det så kombinerar du detta resultat med andra tabeller tills dess att du har en berättelse.

T6123456
1Väsen orsakar svältFörunderlig upptäcktMirakulöst tillfrisknandeEn som förlorar
sin röst
Förlorade någon till väsen i vattenBortbyting
2Ett försvinnandeGalenskapFörargar oknyttenOvanligt väder
för årstiden
MånförmörkelseHemsökt gård
3Plötsligt och
oväntad död
Förbund med oknyttenBergtagenUnderlig fångst
vid fiske
En talande fågelVäsen orsakar
olycka och otur
4Drabbad av trolltygFörebud som
sedan inträffar
Märkligt jaktbyteSkatt som
går förlorad
JärteckenVälsignelse
5Hjälp av väsen när man var vilseSolförmörkelseEn talande hundSpeciell
Gåva
Möte med vittraSpådom
6Avvikande djurfödselGengångareEn underlig gästFörbannelseUppenbarelseFinner eller gives hemlighet eller kunskap
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,148
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
Exempel

Som exempel ska vi här göra en bakgrund för en uppburen herreman och dennes tjänare. Bägge uppvuxna och fostrade vid ett herresäte vid kusten. Vi börjar med en familjesaga för herremannen.


Vi börjar med uppburne herremannen Holmfrid Vidskägge Blåsköld den yngre. För enkelhets skull så slår vi bara en omgång på listorna för något som hör till hans faders släktled. Vi kommer att använda oss av listorna Uppburen, Herresäte, Stadsbo, Kustbo, Herrefolk och de allmänna listorna. Våra resultat blev: Stadsbo, Drabbad av farsot, Påverkad av sjönöd, Får hjälp när nöden var som störst, Drabbad av svält, Får dåligt rykte, Deltar i försvar av staden, Bok och Järtecken. Utifrån dessa kan vi nu skapa en familjelegend som berättas om faderns släkt. Som ni märker så finns det en hel del luckor att fylla i för att det ska bli en saga. Om det behövs så kombinerar vi resultaten fritt och de behöver inte anges i den ordning som de rullats fram. Kombinera fritt, tolka vidlyftigt och brodera ut om det behövs.


Detta utspelar sig under den tid av oro som föregick slaget vid Askheden och finns nedtecknat i den här krönikeboken. Staden led av farsot, bygdens skördar slår fel, så man begav sig ut med skepp för att förhandla till sig säd från andra sidan havsviken. Men en storm drabbade dem och skeppen förliser. Endast ett fåtal av besättningen lyckades ta sig i land på skär och där förblev man en längre tid. Svältfödda och utmärglade hittas de efter en tid av fiskare som hjälper dem i land. Blåsköld den äldre belönar sjömännen med hängning och beslagtar deras skepp, så man kan sända sändebud på nytt för att föda stadens innevånare. När skeppen seglar ut till havs följs de av svarta fåglar, förebud om olycka och död. Mycket riktigt så drabbas herr Blåsköld av svaghet i hjärtat och faller död. Sjömännens kroppar läggs i fina gravar, deras familjer gäldas rikligt. Böner bes, offer ges vid trenne högtider för att sjömännen inte skall gå igen. Aldrig igen skall hjälp belönas med död.


Nu tar vi oss an Holmfrids tjänare den unge Gyrid. På samma sätt som för Holmfrid så väljer vi bara en historia från släkten och berättar en legend från Gyrids faders släkt. Vi kommer att använda oss av listorna Tjänande, Herresäte, Kustbo, Stadsbo, Gårdsfolk och de allmänna listorna. Våra resultat blev: Tjänar under markherre i dennes hushåll, Drabbad av bedrägeri, Drabbad av sjukdom, Besök av uppburen prominent person, Vinner ära och anseende, Deltar i försvar av hem, Lyckoamulett, Pilspets, och Mirakulöst tillfrisknande. I denna berättelse så kommer vi att väva allt runt föremålet, pilspetsen. Ett föremål som jag väljer att Gyrid bär som ett smycke i en kedja om halsen.


Nu skall jag berätta historien om denna pilspets och de dramatiska händelser som utspelade sig under hösten 823. Det var en mörk stormig natt när det kommer besök till markherrens bordsfäste. I följet så är där en sårad ädling, hans fru och dotter. Ädlingen är av en ärbar uppburen släkt längre öster ifrån och Söker skydd både för att läka från angripare. Längs vägen vände sig deras vakter mot dem och hade det inte varit för herremannens personliga vaktbefäl skulle de aldrig kommit levande ur deras klor. Gyrids anfader får uppgiften att ta hand om och vårda den sjuka medan borgherren beger sig ut med sina män att söka upp och dräpa missdådarna. Natten genom så kämpar man för ädlingens liv och hälsa, feber och sår hotar hans liv. När så morgonsolens strålar färgar himlen bankar det på porten. Man lyckas hålla stånd länge innan till slut tre fientliga soldater tvingat sig in för att finna och dräpa den de vårdar. Man hör borgherrens män komma ridande så tjänarna vinner mod, tre dräps där på platsen och Gyrids morfar tar en pil i bröstet för att skydda ädlingen. Borgherren anländer i sista stund, driver ut angriparna och dräper dem. Morfadern sveps och ges sista smörjelsen, men överlever pilskottet mirakulöst. Den här pilspetsen är den han tog i sitt bröst, den bär jag för den ger skydd mot de onda.
 

Zeedox

Hero
Joined
14 May 2021
Messages
1,003
Location
Stockholm
Jag uppskattade mekaniken i The Pool - att alla får skriva en bakgrund på max X ord, och att du från den texten sedan skall plocka dina egenheter som rollpersonen är bra på. Det gjorde att bakgrunden verkligen kom i spel, vilket är det viktiga för mig. Jag kan vara väldigt intresserad av mina medspelares karaktärer… om de faktiskt delar med sig!!! Så många personer jag spelat med har suttit med sina rika bakgrunder tätt intill bröstet och tänkt ”det här avslöjar jag kanske efter tolv månaders spel, hoppas någon gräver i detta he he he”.

Därför är det viktigaste för mig att bakgrunderna är öppna och tillgängliga för så stora delar av spelgruppen som möjligt. Om någon annan spelare börjar fråga och gräva - blockera inte detta, belöna det! I vissa spel finns ”bonds”-mekaniker som skall öka interaktionen, men jag har aldrig riktigt sett det lira. Undrar om det finns något som själva rollspelssystemet kan göra för att uppmuntra spelare att dela med sig och intressera sig för varandra?
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,148
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
Tänker att det bör finnas regler som naturligt kommer i spel, och att det måste vara något sådant för att det ska vara värt att ha med. Bonus för X kan räcka långt.

”Har du något i din bakgrund du kan åberopa?” … du får X,Y fördel/bonus/resurs för …
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,613
Location
Göteborg
Undrar om det finns något som själva rollspelssystemet kan göra för att uppmuntra spelare att dela med sig och intressera sig för varandra?
Klassikern är väl att du har egenskaper som du inte aktiverar själv, utan som aktiveras av andra spelare. Det betyder att du behöver se till att de vet om dem, och om det är saker som de själva har fördel av (typ "Du får ett XP varje gång du ber mig om råd och följer det") så är det även i deras intresse att ha koll på dina grejer.

En annan metod är att man skapar alla personer i dramat först, och väljer vem av dem man ska spela först på slutet av preppen, som i SAKVAL. Eftersom alla rollpersoner skapas gemensamt har alla lika bra koll på alla när spelet börjar.

Man kommer också ganska långt med att bara ha plats på rollformuläret, om spelet har ett sådant, för att skriva ned de andras grejer. Typ som i DYD, där man skriver ned de andra spelarnas Sanningar och Lögner. Där finns det också en mekanik där du kan aktivera de andras Sanningar genom att betala ett kort, så för att kunna göra det behöver du också ha koll på dem.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,478
Location
Rissne
Det gjorde att bakgrunden verkligen kom i spel, vilket är det viktiga för mig. Jag kan vara väldigt intresserad av mina medspelares karaktärer… om de faktiskt delar med sig!!! Så många personer jag spelat med har suttit med sina rika bakgrunder tätt intill bröstet och tänkt ”det här avslöjar jag kanske efter tolv månaders spel, hoppas någon gräver i detta he he he”.

Därför är det viktigaste för mig att bakgrunderna är öppna och tillgängliga för så stora delar av spelgruppen som möjligt. Om någon annan spelare börjar fråga och gräva - blockera inte detta, belöna det!
Det här tror jag grundar sig i att man har lite olika uppfattningar om vad man egentligen ska ha bakgrunden till. Den kan ju fylla en massa olika funktioner:
  • Inspiration för SL, som kan bygga scenarier och komplikationer på den.
  • Inspiration för andra spelare, som kan riffa på och interagera med den.
  • Något andra spelare kan utforska/gräva i och kanske avslöja.
  • Skriv/fantasi-övning för spelaren själv.
  • Hjälp för spelarens egen inlevelse.
Jag själv är nog mest inne på de två sista punkterna – jag är inte så intresserad av att se min rollpersons bakgrund ta plats kring bordet. Jag tycker inte SL behöver dra in min bakgrund i äventyren, de andra spelarna behöver inte bry sig ett skvatt. Rollpersonens bakgrund är ett rent egoistiskt projekt för mig, som gör att jag får bättre koll på vad det är för en typ jag spelar. Det kan för all del skina igenom ibland och synas kring bordet, men det är inget jag vill ska liksom ta plats. Vi är här för att lösa mysterier, inte grotta i varandras bakgrunder =)

Men jag tänker hur som helst att även om många bakgrunds-system och generatorer kan fylla flera av ovanstående syften, men att man hur som helst som spelmakare kan ha i åtanke att man designar systemen med vilje och vet ungefär hur man tänkt sig att de ska användas. Som vanligt blir det bättre design (tycker jag) när man tänker igenom saker och är målinriktad =)
 

Zeedox

Hero
Joined
14 May 2021
Messages
1,003
Location
Stockholm
En annan metod är att man skapar alla personer i dramat först, och väljer vem av dem man ska spela först på slutet av preppen, som i SAKVAL. Eftersom alla rollpersoner skapas gemensamt har alla lika bra koll på alla när spelet börjar.
Ja, Thespian som jag just köpte har liknande mekaniker. Rollerna skapas tillsammans och delas sedan ut, och för att vinna de andras röster behöver du spela in i deras agendor.

Även Paranoias karaktärsskapande är kul, där du får sätta ut vilka färdigheter de andra är dåliga på… 😂
 

Zeedox

Hero
Joined
14 May 2021
Messages
1,003
Location
Stockholm
Jag själv är nog mest inne på de två sista punkterna – jag är inte så intresserad av att se min rollpersons bakgrund ta plats kring bordet. Jag tycker inte SL behöver dra in min bakgrund i äventyren, de andra spelarna behöver inte bry sig ett skvatt. Rollpersonens bakgrund är ett rent egoistiskt projekt för mig, som gör att jag får bättre koll på vad det är för en typ jag spelar. Det kan för all del skina igenom ibland och synas kring bordet, men det är inget jag vill ska liksom ta plats. Vi är här för att lösa mysterier, inte grotta i varandras bakgrunder =)
Absolut, bra analys!

Jag har insett med tiden att detta är en högst subjektiv åsikt, men också att den är viktig för mig. När jag spelar rollspel vill jag interagera och intressera mig för alla andra spelare och låta alla få ta lika stor del
. Så jag har hoppat av några grupper där det visade sig att folk ville spela långsammare och hemligare / mer privat. Tex att en spelare har ett privat spelmöte med spelledaren (av andra skäl än schemaläggning och enkelhet, dvs hemlighetsmakeri) gör mig rätt ledsen. Sen är jag dålig på att skriva och har nästan ingen inlevelse i vanligt spel, så de två sista punkterna är lustigt nog minst viktiga för mig. :)

(När det kommer till mysterier förutsätter jag att de kommer lösa sig själva - spelledaren brukar vilja stoltsera med sin coola lösning till slut 😄)

*obs att det förstås går att låta alla ta lika stor del av problemlösande också - med rätt pussel är det himla kul!
 
Last edited:

Zeedox

Hero
Joined
14 May 2021
Messages
1,003
Location
Stockholm
Man kommer också ganska långt med att bara ha plats på rollformuläret, om spelet har ett sådant, för att skriva ned de andras grejer. Typ som i DYD, där man skriver ned de andra spelarnas Sanningar och Lögner. Där finns det också en mekanik där du kan aktivera de andras Sanningar genom att betala ett kort, så för att kunna göra det behöver du också ha koll på dem.
Själva rollformuläret tror jag påverkar spelarna något otroligt. Folk jag känner försöker vifta bort den effekten, men att många rollformulär inte har plats för tex. relationer, pågående uppdrag, minnen, etc tror jag innebär att de får mindre plats i spel. Också layouten av formuläret påverkar - ligger föremålslistan som en parentes på sida två glömmer spelarna snabbt att de har den mystiska artefakten som kan hjälpa dem i det mystiska rummet mot den mystiska personen.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,613
Location
Göteborg
Själva rollformuläret tror jag påverkar spelarna något otroligt. Folk jag känner försöker vifta bort den effekten, men att många rollformulär inte har plats för tex. relationer, pågående uppdrag, minnen, etc tror jag innebär att de får mindre plats i spel. Också layouten av formuläret påverkar - ligger föremålslistan som en parentes på sida två glömmer spelarna snabbt att de har den mystiska artefakten som kan hjälpa dem i det mystiska rummet mot den mystiska personen.
Jag är ju generellt inte ett fan av att spelarna ska ha sina individuella rollformulär. Det är ju inte så konstigt att folk har dålig koll på de andra rollpersonerna när alla har ett eget papper framför sig som beskriver just deras rollperson.
 

lupmet

Swordsman
Joined
19 Feb 2014
Messages
575
Location
Göborg
Det går ju att ge regelmässiga effekter av bakgrunden. I Over the Edge första utgåva slår spelaren ett antal t6:or beroende på skicklighet och erfarenhet är en egen pöl som det går att plocka bonustärningar ur. För att få använda en bonustärning måste spelaren berätta/motivera vad det är för tidigare händelse som nu gör at rollpersonen troligen klarar den nuvarande händelsen bättre. Det premierar såklart den som har skrivit ned en mer omfattande bakgrund över den som inte ens kommer med ett blankt papper. De roliga med detta är även att de andra spelarna får lite inblickar i rollpersonen. Många spel fokuserar på att "om du kan berättar bra hur du gör detta får du en bonus" medan OTE tillför "berätta något som tillför något till äventyret och förståelsen av din rollpersonen".
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,613
Location
Göteborg
Det premierar såklart den som har skrivit ned en mer omfattande bakgrund över den som inte ens kommer med ett blankt papper.
Tolkar jag det rätt som att man bara får använda bonustärningarna om man kan motivera det från en bakgrund som man redan skrivit ned? För annars premierar det väl snarare folk som inte har skrivit ned sin bakgrund? Då kan du ju improvisera fram en anledning helt fritt genom att hitta på en lämplig bakgrund i stunden, medan den som fyllt ut hela sin bakgrundshistoria har ett mycket mer begränsat urval av händelser att välja från.
 

Enstoeringen

Prokrastinatör extraordinaire
Joined
12 Apr 2021
Messages
240
Hur ställer ni i tråden er till att en spelledare lägger sig i rollpersonernas bakgrunder?

Anledningen till frågan är att jag inför uppstarten av spel i T2K själv funderar på att addera bakgrundskrokar, eventuellt något element av mörka hemligheter som kan komma att påverka spelargruppens framfart samt npc’s från deras förflutna.

Främst är detta för att göra spelet roligare för mig (som spelledare) då jag kan få spinna story archs som når längre bort än ett par tre hex-rutor. Känner själv att detta kan behövas i ett förhållandevis bakgrundsfattigt spel som T2K ändå är (enligt mig).

Så … är det ok att som spelledare addera bakgrundskrokar - både i samråd med spelare men kanske även som överraskning för SLs höga nöje - eller är det ett big no-no?
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,148
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
Tänker att det inte bör vara ett problem så länge alla är införstådd att det kan ske. Bog-no-no:s för mig är situationer där man förväntas känna med oetablerade nära kontakter eller att de man lär känna direkt används som medel för att utsätta rollpersoner för trauman.

Väl underbyggda trauman är helt okej, gärna efter ett eget val.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,613
Location
Göteborg
Jag tycker att allt som gör att spelare tvingas lämna bort kontrollen över sin rollperson till andra deltagare är bra. När spelare har total bestämmanderätt över sin egen rollperson och ingen annan får styra över den så blir det naturligt att man bryr sig mindre om de andras rollpersoner och spelet blir överhuvudtaget mindre kollaborativt. Det är inte nödvändigtvis ett problem, men det är sällan spelet blir sämre av att man tar ifrån spelarna kontrollen över deras rollpersoner. (y)
 

lupmet

Swordsman
Joined
19 Feb 2014
Messages
575
Location
Göborg
Tolkar jag det rätt som att man bara får använda bonustärningarna om man kan motivera det från en bakgrund som man redan skrivit ned? För annars premierar det väl snarare folk som inte har skrivit ned sin bakgrund? Då kan du ju improvisera fram en anledning helt fritt genom att hitta på en lämplig bakgrund i stunden, medan den som fyllt ut hela sin bakgrundshistoria har ett mycket mer begränsat urval av händelser att välja från.
Nej, det är mer av "beskriv vad rollpersonen har varit med om som gör det motiverat att få en bonustärning". Det kan ju vara något tidigare i äventyret, har jag för mig, men roligare om det är för före kampanjstart. När jag skrev mitt inlägg tänkte jag att någon nog skulle göra den invändningen, men för mig är svaret "nja". Om din rollperson är tabula rasa är det fritt fram att improvisera vad som helst, men samtidigt har du inte något att utgå i från. Det är såklart skillnad mellan olika spelare men jag tycker det är lättare att ha något att hänga upp det hela på. Är rollpersonen nyligen rekryterad som agent eller har denne varit det i 20 år? Vad gjorde personen innan rekryteringen?

Jag har spelat med folk som knappt ens vet svaret på de två frågorna utan vill att "det skall formas under spelet" (vilket i min erfarenhet aldrig sker utan spelet blir ganska renodlat utilitaristiskt eftersom det inte finns några värdegrunder att förhålla sig till). Det jag menade ovan är att den som åtminstone har svaren på några sådana frågor har en fördel relativt tabula rasa och den som har en riktigt rik bakgrundsbeskrivning kanske inte ens behöver improvisera något utan kan ta något direkt ur beskrivningen. Det är inte alltid som fantasikranen flödar fritt.
 
Top