Nekromanti Att ta sig ur EF

swazze

Swordsman
Joined
20 Mar 2002
Messages
537
Location
Lund
Mina spelare: Spoiler

Har ni några tips på vad man kan råka ut för om man vill ta sig ur EF(Ex vad polisen kan hitta på, men även händelser som bara beror av ren slump). Spelarna har gjort sig skyldiga till mord, samt utfört ett sprängattentat.
Även lite tips på hur man ska ta sig undan det de råkar ut för skulle uppskattas.

(Spelarna befinner sig i Berlin och kommer förmodligen att bege sig österut)
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Rangordnade efter jobb och pris.

Alt 1
Nya identiteter, medelst nya ID-kort och hackade europeiska centraldatabaser så att polisen kan korsferera kortets uppgifter mot databasen.

Alt 2
Nya identiteter, medelst... yatta yatta
Nya ögon, med helt ny näthinna.
Lånade hudflikar med en helt ny DNA, som sätts på fingertopparna (där polisen vanligtvis gör sin DNA-kontroll). (Tänk Gattaca)

Alt 3
Som alt 2 fast med Plastikkirurgi för ett helt nytt utseende. (OBS tänk på att plastikkirurgi kan vara så drastiskt så att man byter kön, hudfärg, läng, vikt rubbet)


Alternativ 3 borde låta dig komma loss från lita vad som helst åandra sidan så blir det hela snuskigt dyrt, för att inte tala om en liten mängd psykoskryss när man antar någon annan persons utseende på ett så permanent sätt som plastikkirurgi.

Har jag missat nåt ?

/Naug
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Att få nya ID-kort är inte så jobbigt, men den europeiska polisen kollar ju som sagt vad alltid mot register, och dessutom DNA om de har skäl. Enda sättet, som du nämner, att överleva en poliskontroll är att skaffa mycket dyra DNA-implantat, och därmed utge sig för att vara en annan person som redan är registrerad i databaserna. Man ska bara hitta en sådan person.

/RD
 

Jericho One

Veteran
Joined
23 Jan 2001
Messages
90
Location
Norrköping
Men att ta sig vidare österut är det verkligen så svårt? Jag har ju inte läst Euro så jag är lagom lost men i min Neovärld så är öst fortfarande en aning efter väst. Poliskontroller går ju att undvika och om man nu vill fly in i ryssland så måste det ju kunna lösas rätt smidigt - eller? Upplys mig!
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Ja, det är ju minst sagt oroligt i de östra delarna av Europa. Det jag svarade på var dock en poliskontroll av något slag. Kanske stoppas de flyende på motorvägen? Det är mycket sannolikt om de har mördat betydelsefulla personer. Då är det i praktiken omöjligt att fly från polisen.

Gränserna mot öst bevakas nog främst av militären, på grund av de stora epidemierna och oroligheterna i Ryssland. Därför skulle man med stor sannolikhet bli upptäckt, men kanske hinner man ta sig över gränsen innan någon börjar jaga en. Där kan man sedan förhoppningsvis skaka av sig eventuella förföljare. Det kvarvarande problemet är då att överleva alla rövarband och miljöfaror.

/RipperDoc
 

Jericho One

Veteran
Joined
23 Jan 2001
Messages
90
Location
Norrköping
Att ta sig över gränsen kan ju inte vara så svårt - det är en lång gräns och inte ens den elektroniskt övervakade gränsen mellan Israel och vissa av dess grannar är ju 100%.

Tror nog rollpersonerna får dra sig ut på en långtur ute på landsbyggden och undvika välövervakat område. Men jag undrar ju lite varför dom måste lämna EF överhuvudtaget? Om nu östeuropa är ett småkaos borde det inte vara så svårt att "gömma" sig i Bukarest eller Sofia?
 

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
Kan man inte skippa dessa dyra DNA-implant genom att stjäla DNA-uppgifterna från ens gamla identitet till den nya falska identiteten? Bara för säkerhets skull så skulle man ju kunna ge den gamla några andra, dock trovärdiga, uppgifter. Detta borde ju gå att genomföra på ett flertal sätt, bl.a. genom att hacka de register som krävs eller muta rätt person.

Föresten, hur svårt kan det tänkas vara att hacka olika register, europols m.fl?
 

Jericho One

Veteran
Joined
23 Jan 2001
Messages
90
Location
Norrköping
Det borde väl vara rätt så ordentligt svårt tycker jag - få platser borde vara så hårt skyddade som EuroPol's nät. Kriminella, terrorister och företag skulle ge mycket för att komma åt uppgifter här - så personalen är nog lojal, kompetent och rätt uppmärksam!
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Men nu snackar vi om ett xenofobiskt Europa med högteknologi långt värre än vad Israel kan uppbringa. Tyvärr, för alla stackars cyberpunkare.

Som du säger, det är förmodligen enklare att gömma sig i EF, det kan till och med räcka att ta sig till de värsta delarna av Paris eller motsvarande.

/RD
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Lura register och polisen

Jepp, det är inte _bara_ att hacka Europols nät. Dessutom kollar polisen oftast mot Interpols register, som är bevakat av experter från Turingsnuten. Så hacka gör man bara på mindre register eller om man är löjligt skicklig (och våghalsig). En upptäckt hackning skulle dock göra rollpersonerna långt mer jagade än några ynka mord.

Muta är förmodligen lite enklare, men extremt dyrt. Räkna med minimum några hundra tusen Euro, förutsatt att man får tag på eller käner rätt personer.

Så skall man lura registret måste man utge sig för att vara någon annan som redan är registrerad. Ett vanligt tillvägagångssätt är att sonika låta någon som liknar en mycket försvinna, och sedan ta dennes plats. Det gäller dock att hitta personer vars anhöriga inte anmäler försvinnandet till polisen. Sedan skall man fixa replikerad DNA från denna personen som man kan använda för testerna. När det gäller utseendet behöver man inte plastikkirurgi eftersom bilder har en låg prioritet som identifieringsmetod. Även om polisen får upp den korrekta bilden på en person från registret så lär han inte kolla nämnvärt på den. Det räcker alltås att vara något sä när lik sin "shadow".

En annan metod är inbegriper avancerad hårdvara och programmeringskunskap. Polisens handenhet är den som kommunicerar med registret, och klarar man av att utföra en "man-in-the-middle" attack kan man lyckas, det vill säga att gå in i överföringen mellan handdatorn och nätet, och där skicka passande uppgifter till handdatorn, och till registret, så att ingen av enheterna rapporterar fel.

Då kan man manipulera uppgifterna som man vill, men detta kräver förmodligen mycket kraftig dekrypteringsmjukvara, eller hårdvara.

Sedan kan man muta polisen på plats. Det är i vilket fall billigare än att muta registeransvariga, men man blir ju inte av med en efterlysning på en för att man mutatn en polispatrull.

Sist men inte minst kan man ju använda våld. Det trappar förvisso upp jakten ett par streck i Richter-skalan, men man slipper tänka så mycket ;-)

/RipperDoc

/RipperDoc
 

Jericho One

Veteran
Joined
23 Jan 2001
Messages
90
Location
Norrköping
Korrekt men jag kan ju säga att jag blev väldigt inspirerad till lite öst-stats-cyberpunk helt plötsligt. /images/icons/smile.gif

En kampanjsetting i det forna östblocket skulle kunna göra en cyberkampanj bra mycket smutsigare - en del av Europa där ett liv är billigare än det faktiskt redan är.

Hur är informationen i Euro om just de delar av öst som t.ex. Bukarest och Rumänien? Ja jag vet att jag kan köpa och läsa men jag är ju fattig student!
 

swazze

Swordsman
Joined
20 Mar 2002
Messages
537
Location
Lund
De hade tänkt sig att skaffa sig ett något sånär normalt liv efteråt, så att bo flera år i ett ghetto i Paris är väll inte vad de planerade. Så dears mål är att ta sig ur EF till nått land i öster sen vidare därifrån till Japan, fd USA eller nått annat land i den stilen. Dessutom har de rätt surt med pengar, kring 40 000 euro men däremot så har de kontakt med en mäkig affärsman som står i skuld till dem.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
(från tidigare inlägg)

"Spelarna har gjort sig skyldiga till mord, samt utfört ett sprängattentat."

"De hade tänkt sig att skaffa sig ett något sånär normalt liv efteråt, så att bo flera år i ett ghetto i Paris är väll inte vad de planerade."

Det finns två uttryck som kanske passar:

"Den som ger sig in i leken får leken tåla."
"Skit händer."

Kort sagt, enligt min åsikt så kan de gott ha't.
 

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
Re: Lura register och polisen

Men det är väl inte alltid så att man är registrerad i Interpols och/eller Europols register? Det är väl bara om dom haft en anledning att registrera en t.ex. om man tidigare begått ett brott, eller?

Om man nu oavsett svårighet ändå bestämmer sej för att hacka till sej ny, "perfekt" identitet (en med ens gamla DNA), vilka register bör man då hacka (d.v.s vilka register har polisen tillgång till)? Hur svåra är dessa register att hacka (helst i antal tärningar)?

Kan man på något sätt ta reda på vilka register som man är registrerad i? Hur svårt är det? Vilka register innehåller uppgifter om ens DNA? Samtliga av dessa bör ju vara viktiga att hacka, även om inte poliserna har tillgång till dem, för de kan ju säkert få tillgång till dem senare, om det kan leda till ett gripande.

Och en annan viktigt detalj: Hur svår är det att överföra pengarna som ens gamla identitet hade till ens nya, d.v.s. hur svårt är det att hacka en bank (kan tänka mej att just detta är brutalt svårt)? Detta är ju endast nödvändigt om man inte hinner eller har möjlighet till att ta ut pengarna innan man byter identitet och då gömma dem på något sätt.

Och till sist: Hur stor chans är det att poliserna trots alla dessa åtgärder ändå får tag på personen?
 

Azdeus

Veteran
Joined
28 Aug 2002
Messages
170
Location
Hemsjö, Västergötland
Re: Lura register och polisen

Hur svåra är dessa register att hacka (helst i antal tärningar)?Jag skulle sätta svårigheten på att hacka sig in till Polisens register på kanske 6T6, Europols register däremot skulle jag dubbla svårigheten på. Minst.Kan man på något sätt ta reda på vilka register som man är registrerad i? Hur svårt är det?Man får utgå från att man är registrerad som medborgare naturligtvis, och därav har du säkert en "sjuk-journal" (?) där din DNA och vilka sjukdomar du kan ha haft och sån skit. Jag tror, men vet inte, att sjukhusen håller rätt hårt på sekretessen så jag skulle säga att det är lika svårt att hacka som polisens register.Och en annan viktigt detalj: Hur svår är det att överföra pengarna som ens gamla identitet hade till ens nya, d.v.s. hur svårt är det att hacka en bank (kan tänka mej att just detta är brutalt svårt)?Det är antagligen rätt så svårt skulle jag tro. Jag tror att bankerna vaktar som hökar över sina kära pengar, tror dom skulle bli av med rätt så många kunder om man lyckades hacka stället. Säg kanske 8T6 på att hacka sig in där.Och till sist: Hur stor chans är det att poliserna trots alla dessa åtgärder ändå får tag på personen? Stor? Det skulle antagligen bli riktigt hemskt om dom får ett pris på sina söta huvuden. Fast riktigt så taskig behöver du ju inte vara.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
De kan alltid ligga lågt ett tag i ghettot och samla resurser för att ta sig ut från Europa. Kanske fixa någon anonym båt som kan åka till passande sydamerikanskt land :) Båtar är fortfarande det enklaste sättet att undvika kontroll, och lär så förbli.

/RipperDoc
 

seinet

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,834
Location
Göteborg
En bra idé för ett uppdrag ju!

Kanske kan kallas för avbrottsuppdrag (eng. interupt mission) som börjar spelas när någon RP av misstag råkar döda en betydelsefull person.

/Seinet Wintermute - Hoppas att han nu har skapat en ny term med avbrottsuppdrag <img src="/images/icons/laugh.gif" border=0 width=15 height=15>
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Polisen , register och rollpersoners frihet

Det här med vad polisen kan göra är egentligen något som varje spelledare får definiera själv. Ju större resurser polisen har, desto mer hindrad blir spelledaren förstås att skriva kampanjer med kriminella inslag, utan att gång på gång hänvisa till rollpersonernas enorma tur (visst, det går att hacka interpols register...om man bara har tur...har man ännu mer tur klarar man sig dessutom undan med det).

Jag har länge tänkt skriva en artikel om register i synnherhet och polisens resurser i allmänhet. Det skulle ju isf vara en av alla möjliag tolkningar, och jag är beredd att tro att min tolkning medför ganska komplicerade förhållanden för rollpersonerna. I vilket fall så har jag mottot att polisen har mycket stora resurser när det behövs (läs "prioriteras") och mycket små i andra fall, vilket egentligen betyder att rollpersonerna slipper polisen så länge de inte rör upp för mycket damm, s.a.s. Småbrottslingar blir aldrig gripna, de stora åker ofta på en rejäl nit (men de allra största klarar sig ändå...men det är en annan historia).

Men, låt mig ändå svara på dina frågor. Är du inte nöjd med svaren uppmanar jag dig att sänka polisens resurser något i din egen kampanj <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>.

Men det är väl inte alltid så att man är registrerad i Interpols och/eller Europols register? Det är väl bara om dom haft en anledning att registrera en t.ex. om man tidigare begått ett brott, eller?

Njae. Interpol är världens mäktigaste polisorganisationen och har den absolut största budgetposten i FN. Sedan något årtionde tillbaka har Interpol gjort en stor satsning på att registrera i stort sett alla människor på klotet, och dessutom försökt registrera så mycket som möjligt. Detta av flera orsaker. Dels att organisationen först på senare tid blivit mäktig nog för att kunna införa detta i enskilda stater, dels för att ny teknik har gjort systemet mycket snabbt, pålitligt och billigt och givetvis främst för att tampas med den stora brottsligheten. Man resonerar så att polisen knappast har tid eller resurser att leta aktivt eller mindre allvarlig brottslighet, som ändå är ett stort problem i samhället. Därför låter man gärna datorerna göra detta jobbet så långt som möjligt. Ett världsomspännande, automatiskt registreringssystem kan avlasta polisen rejält.

Föds man på ett statligt eller privat sjukhus är man i stort sett alltid registrerad hos Interpol. I en del länder och på en del sjukhus kan man undgå registreringen, och "dyker man upp" på andra ställen (under köksbordet?) så är det upp till anhöriga att registrera en. Så långt okej, fortfarande kan en betydande andel av befolkningen vara oregistrerad. Detta löses främst genom att fler och fler tjänster kräver registrering. Man kan inte skaffa kreditkort, inte körkort, inte köpa vapen och definitivt inte klara varken polis- elelr gränskontroller. Fler och fler företag börjar kolla sina kunder mot statliga eller internationella register. Klarar man sig utan allt detta så ger sig Interpol ändå inte. Ofta görs registreringsrazzior i de värsta slumstadsdelarna (även om det är en mkt lågprioriterad syssla) för att finna oregistrerade, och genom ett nyutvecklat system kan polisen elelr Interpol söka över ett världsomspännande övervakningssystem, som inbegriper miljontals kameror, transpondersökare, satelliter och liknande. Finner de en person där som aldrig dyker upp i registren kanske de börjar undersöka saken. Men detta är också en lågprioriterad syssla.

En viktig sak som skall nämnas är att många registreringar bara görs i lokala register, ex. en stads polisregister eller ett företags dataregister. Även om trenden går mot större och globalare register (praktiskt taget alla polisregister är åtminstone nationella) så garderar sig Interpol genom att kontinuerligt och automatiskt göra sökningar mot andra register för att uppdatera eller korskontrollera information. Detta görs av enorma serverhallar i Interpols olika filialer världen över. Det innebär att ett automatiskt larm skickas om två register inte stämmer överens, vilket sedan får utredas.

Man kan dock klara sig relativt bra genom livet utan en registrering. Med hjälp av gamla eller förfalskade ID-kort kan man få relativt många tjänster, där man ännu inte bryr sig om (eller har råd) att kolla mot registren (vilket sker genom nätet). Många lever så, främst i de slummigaste delarna av megastäderna, och behöver aldrig tänka på register. Men de är oerhört begränsade och kan knappt lämna sin stadsdel.

Om man nu oavsett svårighet ändå bestämmer sej för att hacka till sej ny, "perfekt" identitet (en med ens gamla DNA), vilka register bör man då hacka (d.v.s vilka register har polisen tillgång till)? Hur svåra är dessa register att hacka (helst i antal tärningar)?

Janne nämnde väl ett par möjliga svårigheter som verkar vettiga. Som jag förklarat ovan så är det Interpols register man bör ge sig på, åtminstone om situationen är ideal (för polisen). I praktiken är det ofta "glipor" mellan register, som gör att man kan ändra i ett mindre register och klara sig undan en slumpartad tidsrymd innan Interpol upptäcker felet, likväl som det finns register som inte är kompatibla med Interpols, etc. När datorer är med kan det alltid bugga.

Hur tar man sig då in i Interpols register (eller ngt annat stort register)? Förmodligen är det enklaste att känna någon som arbetar med registren, och via den personen antingen lura, manipulera eller muta sig fram till en förändring. Detta motarbetas dock av polisen genom noggrann kontroll av sina anställda och automatiskt installerade kontrollsystem som dubbelkollar ändringar. Andra procedurer gör det mycket svårt för anställda att "bara gå in och ändra" i registren. Men, har man pengar så mutar man rätt instans. Dessa mutor är dock _minst_ 8-siffriga i de större registren.

När det gäller hackingen så kan jag rakt av säga att det är omöjligt att bara hacka sig in. Så fungerar det inte. Det behövs ingen svårighetsgrad. Däremot finns det tillfällen då folk har eller kan hacka sig in på olika sätt. Jag nämnde buggar förut, och innan de hinner täppas till lär informationen ha tagit sig långt ut på nätet. Alltid görs några registerhack, och inte alla upptäcks efter återställning av databaserna. Med hjälp av stora system, iscensatta av företag eller hackersammanslutningar kan Interpols servrar belastas så mycket att deras säkerhetssystem börjar brista, vilket kan resultera i registerhack. Detta är dock mycket ovanligt, eftersom det drar åt sig Turingpolisen som flugor till spillning. Har förmodligen gjorts ett par gånger i registrets ungdom, av stora hackersorganisationer, för att ge deras främta hackers immuniteter.

Sist men inte minst kan något gå fel, vilket innebär att en slumpmässigt utvald person i världen får ändrade registeruppgifter (sånt händer). Låt bara inte dina RP:s få den turen allt för ofta *mycket ironisk*

Kan man på något sätt ta reda på vilka register som man är registrerad i? Hur svårt är det? Vilka register innehåller uppgifter om ens DNA? Samtliga av dessa bör ju vara viktiga att hacka, även om inte poliserna har tillgång till dem, för de kan ju säkert få tillgång till dem senare, om det kan leda till ett gripande.

Alla stora register har DNA-information. Denna information härstammar från sjukhusen från början, men välutrustad polis har möjlighet att själva göra snabba DNA-prov (vilket görs vid misstanke om registerbrott, exempelvis). Man kan ta reda på vart man är registrerad, på olika sätt. En del register är publika till viss del. Man kan göra förfrågningar om sin registerpost i de flesta register, men det kräver ju förstås att man inte är efterlyst och att man kan ge en korrekt identifikation. Det finns även många sidor på nätet där information från olika register läcker ut, eller säljs. Det är big business, fast inte för den användningen du nämnde. Register är mycket svåra att ändra i, men på olika sätt läcker de oroande mycket. Har man tillräckligt mycket pengar kan man få information om vilken person som helst i världen...i stort sett.

Och en annan viktigt detalj: Hur svår är det att överföra pengarna som ens gamla identitet hade till ens nya, d.v.s. hur svårt är det att hacka en bank (kan tänka mej att just detta är brutalt svårt)? Detta är ju endast nödvändigt om man inte hinner eller har möjlighet till att ta ut pengarna innan man byter identitet och då gömma dem på något sätt.

Hacka en bank? Förvisso enklare än att hacka Interpol, men bankerna använder oftast större gemensamma system, som kan ge respons oerhört snabbt på buggar eller intrång. Har du satt in pengar på ett konto och sedan byter identitet får du nog vänja dig vid tanken att pengarna är borta. Så fort polisen upptäcker brottet tar de gärna pengarna i beslag. Riskerar man att behöva byta ID är det bättre att skaffa sig ett schweiziskt nummerkonto.

Och till sist: Hur stor chans är det att poliserna trots alla dessa åtgärder ändå får tag på personen?

Trots alla dessa åtgärder? Problemet är att även om du lyckas att hacka något så har du polisen än mer efter dig. Man kommer knappast känna sig mindre paranoid. Antingen mutar man passande, vilket knappast gör en jagad av polisen, eller så ger man upp. I slutändan visar det sig förmodligen att det är enklare att fly polisen med ett par mord på samvetet snarare än att fly med ett par mord _och_ ett registerhack på samvetet.

Summan av kardemumman, man går inte till frontal attack på registersystemen. Man är dömd att förlora. Men som brottslingar alltid har gjort, använd det laterala tänkandet. Var kreativ. Som jag nämnde i ett annat inlägg, man kan lura polisen vid poliskontrollerna. Man kan anta andra personers identiteter. Man kan fejka en död av sin tidigare identitet, flytta till ett icke-interpolanslutet land och där skaffa sig en ny identitet, för att sedan åter flytta tillbaka till Interpol-kontrollerat terroitorium och där begära medborgarskap. Kräver förvisso DNA-kontroll, men kanske märker inte systemen att det är samma DNA som en som redan dött, eller så lurar man kontrollen med fejkat DNA. Det finns hundratals andra sätt att gå runt registret, och det finns ännu fler sätt att gå runt problemet som fick en börja tänka på register (i det här fallet mord).

Kommentera gärna! Kanske ska ta och börja med den där artikeln snart (fast jag ska programmera NoGo också).

/RipperDoc
 

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
Re: Polisen , register och rollpersoners frihet

Ok. Enligt dej och janne så är det alltså omöjligt. Om nu polisen har dessa resurser alltså, vilket de borde ha med tanke på både den teknologi och det behov att bekämpa brottslighet som finns. Men detta borde ju bli ett rätt så allvarligt hinder för själva spelandet eftersom man väldigt ofta begår brott. Visserligen så blir dessa brott inte prioriterade kanske, men ändå.

"Kanske ska ta och börja med den där artikeln snart"

Om det är en artikel om register du syftar på så tycker jag verkligen det. Register har ju uppenbarligen en enorm betydelse i Neotech.
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Ser bra jättebra ut

Ser väldigt bra och informativt ut.
Det är alltid trevligt för spelledare att få såna här "down-to-earth", praktiska, så-här-är-det texter. /images/icons/smile.gif

Det hela låter realistiskt, det enda tråkiga är att det försvårare för både icketaktiska spelare och spelledare. Så en uppenbar frivillighetsstämpel är i sin ordning. Å andra sidan så sade du ju just det i början av texten, så jag vet inte riktigt varför jag upprepar dig... /images/icons/crazy.gif
 
Top