Nekromanti Rollspelskafé

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Så, det hela började med att Baldyr nämnde det här på forumet.

Det var en häftig dröm, och tanken fortsatt gnaga på mig. Jag pratar om en kombinerad kafeteria och spelbutik, med försäljning av brädspel och rollspel, bord för fikamöjligheter, kanske även mindre måltider också (som burgare och baguetter), communityfluff (anslagstavla, dogmaspelfördelning ifall du köper ett Indie Meal..) och sådant. Kanske inte precis vad Baldyr beskrev, men nåja.

Speciellt nu när jag är arbetslös har jag tänkt på det - Så jag tänkte lägga upp en tråd här på forumet. Ämnet är nämligen mysigt i sig, även om det inte är realistiskt att något konkret kan komma ur det..
För det kom också fram i samma tråd: Detta är inte realistiskt. Behöver det vara så?

I Göteborg har vi tre någorlunda rollspelsbutiker, två Tradition (lutar mer och mer åt datorspel) och en sf/bok-handeln med en rollspelshylla. Borde det inte finnas marknad för en spelaffär här? Det har funnits tre till som alla lagt ner, och detta är väl förstås ett tecken på att det inte gör det..

Jag tänker mig att ett kafé, som är bredare än en spelbutik, i kombination med en spelbutik kan hjälpa upp spelbutiken, och tvärtom butiken kan dra cafékunder - Eller går alltid hybrider sämre än specialinriktade lokaler?

Hur hårt kan man specialisera sig här? Kommer det oundvikligen bli så att bara rollspelare kommer, tror ni? Ska man rent av profilera sig så hårt som möjligt, och försöka locka så många av Göteborgs rollspelare att bli stammisar? Kommer rollspelare beställa enbart en bulle och ta upp ett bord och sitta och prata med varandra hela dagen, istället för att olja kapitalismens urverk som driver mysgeneratorn?

Är det här en möjlig idé, med andra ord? Ska jag börja göra mer än bara drömma, och faktiskt undersöka möjligheter till något sådant här..? Eller har ni några egna tankar på hur ett ultimat rollspelskafé kan se ut? Jag har några, fast jag ville inte posta dom med en gång och framstå som en verklighetsfrämmande drömmare. :gremsmile:
 

Insignia

Swashbuckler
Joined
8 Oct 2001
Messages
1,813
Location
Uppsala
Det låter onekligen som en spännande tanke. Tyvärr har jag inget sinne för affärer, så jag kan inte ge några råd om vad som fungerar. Jag kan inte heller lova att bli kund, eftersom jag bor långt ifrån Göteborg. Men som sagt, jag diggar idén. Och att kolla upp möjligheterna skadar ju aldrig - det värsta som kan hända är att det visar sig omöjligt, och då vet du i alla fall vad du *inte* ska göra :gremwink:

"jag ville inte posta dom med en gång och framstå som en verklighetsfrämmande drömmare"

Äsch, posta på. Visioner är alltid kul, oavsett om de kan genomföras i praktiken eller inte. "Sikta på stjärnorna så når du trädtopparna" var det någon som sade :gremgrin:
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Jadå!

Det låter onekligen som en spännande tanke.
Ja, visst är det?

Jag kan inte heller lova att bli kund, eftersom jag bor långt ifrån Göteborg.
Ett mål kan ju vara att bli en självklara punkt på Göteborgsbesöken för alla rollspelare.. :gremgrin:

Äsch, posta på. Visioner är alltid kul, oavsett om de kan genomföras i praktiken eller inte.
Åh, men det här var mer specifika och kul fantasier, som..
"Webkamera för att det är ballt, och så kan man kolla om ens kompisar är där.."
"Låna ut brädspel för en viss summa, och den som har lånat mycket kan få rabatt på att köpa det"
"Ge indierollspel på köpet om jag kan få indieskaparnas godkännande - En dogmarollspel om du handlar för 15 kronor, ett riktigt och fett indiespel om du handlar för mycket pengar.. kanske man till och med kan laminera dogmarollspel.." (Värsta indiescenen, alltså!)
"Anslagstavla för rollspelskoordination.."

Sådant, som är kul, men börjar man rabbla sånt så tänker folk nog "Hallå, ta det allvarligt, du kommer nog inte starta ett så ta det lugnt.." Å andra sidan är det nog nyttigt, både för fantasin och motivationen att konkretisera detaljer. :gremsmile:
 

Muggas

Hero
Joined
16 Nov 2001
Messages
1,015
Location
Stockholm
Det var en häftig dröm, och tanken fortsatt gnaga på mig. Jag pratar om en kombinerad kafeteria och spelbutik, med försäljning av brädspel och rollspel, bord för fikamöjligheter, kanske även mindre måltider också (som burgare och baguetter), communityfluff (anslagstavla, dogmaspelfördelning ifall du köper ett Indie Meal..)

Släng in proteindrinkar också, så flyttar jag till Göteborg efter min utbildning är klar och drar dit varje dag efter jobbet eller träningen! :gremwink: Det låter väldigt bra!

Hur hårt kan man specialisera sig här? Kommer det oundvikligen bli så att bara rollspelare kommer, tror ni? Ska man rent av profilera sig så hårt som möjligt, och försöka locka så många av Göteborgs rollspelare att bli stammisar?

Tyvärr tror jag att det behövs fler kunder än bara rollspelare för att det ska gå runt. Men med snygg inredning och ngn form av tema (med stora fantasyinspirerade bilder på väggarna, mysig belysning och soft musik i bakgrunden) så kan det nog locka vem som helst. De största problemen är nog är nog läget, marknadsföring och ev. renoveringskostnader. Sen behövs nog mycket idéell arbetskraft, åtminstone till en början... (Jag kan agera utkastare om "things get rough" :gremwink: )

Ska jag börja göra mer än bara drömma, och faktiskt undersöka möjligheter till något sådant här..?

Om man brinner för något, tycker jag att man alltid ska undersöka om det är genomförbart... Posta gärna några uppslag du har, eftersom du tydligen har funderat på det ett tag!

[Oseriöst]
Kanske café/rollspelaffär på dagen och rollspelsbar (med sprittillstånd) på helgerna? Pengarna kanske rullar in, men folk skiter nog i rollspel när de trashar stället... :gremwink:
[/Oseriöst]
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Jodå, sånt har jag märkt av förr.

Släng in proteindrinkar också, så flyttar jag till Göteborg efter min utbildning är klar och drar dit varje dag efter jobbet eller träningen!
Okej, då blir det två med Dnalor.. Nu behöver vi bara några till för att det här ska bli lönsamt.. :gremwink:

Men med snygg inredning och ngn form av tema (med stora fantasyinspirerade bilder på väggarna, mysig belysning och soft musik i bakgrunden) så kan det nog locka vem som helst.
Ja, "fantasytema" är ju mycket bredare än rollspel och brädspel, borde ju kunna locka de flesta unga litterära, (som konverterar till rollspel sen) men det får väl vara rätt subtilt då, för att inte genera John Doe.. :gremwink:

De största problemen är nog är nog läget, marknadsföring och ev. renoveringskostnader.
Fördelen med "läge" är ju att om man profilerar sig nog så kan nog folk tänka sig att komma en bit, med rätt "marknadsföring".. :gremwink: Nåja, läget är ju allt som man säger. Visst har du rätt. Det behövs ju startkapital för sånt här och.. uh.. lån.. läskigt.. Nåja.
Annars så kanske det går att övertala någon annan som vill starta en spelaffär att multiclassa det med ett café, och samarbeta.
 

Muggas

Hero
Joined
16 Nov 2001
Messages
1,015
Location
Stockholm
Re: Jadå!

Ett mål kan ju vara att bli en självklara punkt på Göteborgsbesöken för alla rollspelare

Alla forumsmöten i framtiden hålls isf alltid i göteborg då? :gremwink:

kanske man till och med kan laminera dogmarollspel..

Som bordsunderlägg för cafékunder: Ett laminerat dogmarollspel, eller upptryckta "pappersunderläggsversioner" a la McDonalds. Även oinsatta kunder ögnar kanske igenom sitt bordsunderlägg, och vips så har man ett gäng nyfrälsta rollspelare... varje dag... :gremgrin:
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Re: Jadå!

Som bordsunderlägg för cafékunder:
Jo, tanken slog mig.. fast inte så hårt, så det var bra att du konkretiserade det. :gremwink:

Även oinsatta kunder ögnar kanske igenom sitt bordsunderlägg, och vips så har man ett gäng nyfrälsta rollspelare... varje dag...
Hähä, det förutsätter ju att man slår och når en massa folk.. Och vadå, märker man av rollspelen först på underlägget? Ska man ha ett hemligt rum där man säljer och spelar rollspel på natten? "You do not talk about RPG Club"? :gremgrin:


PS: Eller ja, egentligen förstår jag ju att man kan bli bättre frälst av att läsa sitt underlägg än att notera hyllor med spel.. :gremwink:
 

Muggas

Hero
Joined
16 Nov 2001
Messages
1,015
Location
Stockholm
Re: Jadå!

"You do not talk about RPG Club"?

LOL! Ja, det vore nåt... En DOLD rollspelsverksamhet i skymundan kanske lockar många fler... (mystiskt och spännande. Alla vill bli smygmedlemmar)... :gremtongue:

Eller ja, egentligen förstår jag ju att man kan bli bättre frälst av att läsa sitt underlägg än att notera hyllor med spel...

Hmm, känner mig lite dum nu... Hyllmeter efter hyllmeter med färglada rollspel kontra bords- eller brickunderlägg dolt av colaburkar och flottiga munkar... Ja, hyllorna vinner nog.. :gremcrazy:

Nu är jag trött. Ska bli intressant att kolla hur tråden utvecklas imorrn... Kommer nog att drömma om grymma rollspelscafén inatt, så det kanske blir fler inlägg från min sida... But for now, good night! (här hade en gäspande graemlin passat in :gremwink: )
 

Ackerfors

Alas, your rapids!
Joined
21 Jan 2001
Messages
7,416
Det var en gång...

...en ung och entusiastisk pojke som gick första året på gymnasiet. Han höll just på att genomföra kursen Teknikutveckling och företagande och de hade fått i uppgift att hitta på ett företag, med allt vad det innebär av affärsidéer och budgetar. Den här pojken brann dessutom för sin hobby. Rollspel.

"Kan man inte ha en kombinerad spelbutik, bokhandel, spelförening och säkert några saker till som jag inte minns?"
Hans goda samvete knackade honom på axeln och sa: "Jovisst, shoot man, shoot" (eller det goda samvetet kanske inte sa "shoot" utan snarare "kör hårt"). Hur som helst, idén var schysst, budgeten var orealistisk, men drömmen finns kvar.

Idén jag hade för lite drygt ett år sedan var en spelbutik och spelförening där Sverok-pengarna hjälpte till att finansiera butiken. Är man medlem i föreningen får man rabatt men man för även hjälpa till och jobba de tiderna man kan. Spelbutiken skulle dessutom kunna låna/hyra ut spelrum för rollspelande och brädspelande och så.

Vad jag vill komma fram till är att du kan mutera din idé ytterligare. Att ha en spelförening som håller i lokala spelbutiken gynnar i stort sett alla, och om du dessutom har ett kafé så har du en ganska bred butik/kafé/whatever you wanna call it även om jag inte är så säker på att Göteborg är rätt plats (det är ju så långt bort *sob sob*).

Men hur som helst tycker jag du ska kolla upp möjligheterna, för idén är god och vem vet, den unge entusiastiska pojken kanske vaknar upp än en gång...
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,880
Location
Barcelona
Detta är inte realistiskt. Behöver det vara så?

Behöver det vara realistiskt? Tja, om du vill tjäna några pengar så är nog det en fördel. :gremwink:

Jag skulle älska om du genomförde den här idén, såklart, men tyvärr tror jag att jag därmed tillhör en alldeles för liten procentandel av det svenska folket för att du ska kunna gå runt bara på rollspelare. Därmed inte sagt att det inte skulle kunna funka ändå. Om du låter fasaden säga "café" i första hand och inte skrämmer bort icke-rollspelande besökare med en massa nördgrunks i entrén så kan du nog gå runt i kraft av ditt café-skap, och sen kommer rollspelsköparna som en bonus.

Men alltså, lyssna inte på mitt svammel och få upp förhoppningarna. Gör en motherfucking markandsundersökning eller vad det nu är du brukar göra och see it for yourself. Och så anställer du någon för att göra mackorna.
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
The Big Neggo

Som titeln antyder kommer jag vara neggo. Jag tror inte det kommer funka. För liten målgrupp, inga walk-ins kommer att vilja frekventera ditt hak (ursäkta ordvalet) om det sitter en hoper finniga tonnåringar vid ett av bordet och skriker om att lämlästa en nunna, sagda grupp kommer köpa en cola var och en påse chips totalt och sedan ta upp yta i fem timmar. Inte ekonomiskt hållbart.
Okej, det vore apcoolt om det funkar, men alla har varit så snuskigt positiva så att jag var tvungen att vara gnällspiken.


Storuggla, up up and away

<font size="1"> Edit: Ändrade ett pinsamt stavfel </font size>
 

Niklas73

Skapare av Starchallenge
Joined
20 Jan 2003
Messages
3,703
Location
Stockholm
Min tjej...

Sara som förmodligen kan mer om Tolkien och hans värld än någon på det här forumet, kan delar av quenia, släkter, Gud vet vad och tycker Orlando Bloom är skitsnygg (big surprise) samt ÄLSKAR fantasy och drägglar över Starchallenge (tursamt nog... Hon har ju fått stå ut i tre år) har dryftat liknanade tankar.

Hon snackade för en tid sen att öppna ett kafé kombinerat med en scifibokhandel. Jag la till rollspelskonceptet. Ett fik där man kan träffas och lira. Dessutom kunde man hyra inf öreläsare i fantasy, scifi etc. Man kan ha event, dataspel, internet, råd, möjlighet att kränga egna rollspelsartiklar. Man kan ha spcialmenyer "Köttstycke och rovor" från drakar och demoner expert (ehh eller inte det krävs väl restaurang tillstånd) men hell fixa en grym kock och baka lembas då. Man kan ha Eonkvällar, Neotechkvällar, DoD kvällar. Tävlingar etc etc etc.

Nu valde min tjej en mer realisitisk bana och blev massös vilket jag är evigt tacksam för då jag kommer hem efter tuffa shootfighting pass men idéen lever kvar. Och kanske gör hon det en dag då hon får pengar. Bra idé...

/Niklas rätt mör efter gårdagens träning och helt till mig då Sam Fox var på TV förra veckan
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
7,902
Location
Nordnordost
Re: Jodå, sånt har jag märkt av förr.

Mmm, fantasytema... vildmarksmässiga servitriser... Låter bra det.
 

Muggas

Hero
Joined
16 Nov 2001
Messages
1,015
Location
Stockholm
Re: Min tjej...

och tycker Orlando Bloom är skitsnygg (big surprise)

Min tjej och hennes kompisar tycker detsamma om Russel Crowe... Jag hatar honom bara därför!

Hon snackade för en tid sen att öppna ett kafé kombinerat med en scifibokhandel. Jag la till rollspelskonceptet. Ett fik där man kan träffas och lira. Dessutom kunde man hyra inf öreläsare i fantasy, scifi etc. Man kan ha event, dataspel, internet, råd, möjlighet att kränga egna rollspelsartiklar

Låter mycket bra, tycker jag. Om ngt underlag finns för en stadig kundkrets så ska det ju vara i en storstad som Stockholm. Sen kommer då det lilla problemet startkapital, som jämt sätter käppar i hjulet för alla entusiastiska entreprenörer...

Man kan ha specialmenyer "Köttstycke och rovor" från drakar och demoner expert (ehh eller inte det krävs väl restaurang tillstånd) men hell fixa en grym kock och baka lembas då

"En Lembaskebab med stark sås, tack!" :gremgrin:
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,578
Kul ide, men...

...det håller inte.

Min syrra hade för några år sedan en liknande ide, med kombinerad bokhandel och cafe. Hon kollade en hel del på det och slutsatsen var att det inte var ekonomiskt hållbart (inte ens i en universitetsstad som Uppsala).

Jag tror inte att man gör det lättare genom att ha en så smal kundgrupp som rollspelare.

Räkna med att du måste ha minst en miljon i omsättning per år och anställd. Det är en tumregel som håller rätt så bra, även om det kan behövas mer för produkter med små vinstmarginaler. Hur många rollspelare har du i en stor stad som Göteborg och hur mycket kommer de i genomsnitt att spendera hos dig? Håller det?
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,894
Location
The Culture
Framtidsvision

1) För att få det att gå ihop skulle man kunna testa att ställa några datorer i ett hörn och låta kidsen spela nätverksspel.
2) Plötsligt märker man att man tjänar mer pengar på de där kidsen som spelar nätverksspel än på rollspelarna. Då börjar man kanske sälja dataspel också.
3) Sedan märker man att dataspelen och nätverksspelen drar in pengar medan rollspelen inte gör det.
4) Ut med de mossiga rollspelarna; in med unga friska nätverkskids. Rollspelen förpassas till ett dammigt hörn.
5) Onda dataspel!


Att kombinera ett kafé med en bokhandel verkar gå utmärkt, i alla fall här i Linköping. (Det är kanske snarare en bokhandel med ett påhängt kafé, men ändå.) Men om man bara säljer rollspel skulle det nog vara för liten målgrupp. Det kanske skulle kunna funka om man sålde science fiction- och fantasyböcker också, men då är frågan om man behöver kafé delen.
Trevlig idé i alla fall!

/tobias
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Snarare fantasykafé...

Jag skulle gättegärna se att det hände, det vore kul. Eftersmo jag bor i GBG skulle jag inte ha något emot att hänga lite på stället, även om jag inte skulle vara den viktigaste stammisen :gremsmirk:

Dessvärre håller det nog knappast att profilera sig som rollspelskafé, men däremot som fantasykafé (i brist på bättre ord). Jag menar, det finns gott om kafén som går runt på att inrikta sig på subkulturer som synthare och liknande. Om man bara allmänt har ett kafé med inspiration av fantasy, sci-fi, mystik och liknande skulle man garanterat kunna locka en betydligt bredare kundgrupp än rollspelare, förmodligen även synthare :gremsmile: Att tona ner rollspelsbiten är nog bara positivt. Det hindrar ju fortfarande inte att rollspelare kommer, eftersom kafét fortfarande kommer vara det som ligger närmast rollspelskulturen.

Filmentusiaster är också en större subkultur som rollspelskulturen mer eller mindre är en delmängd av. Kanske man hitat lite trevlig sponsring av SF, kanske ha filmkvällar eller liknande...bara spånar.

Andra tankar:
* Dessvärre bör det ligga ganska centralt....
* Priserna måste dessutom vara studentvänliga, för hur coolt ett kafé än är så går man inte om det kostar för mycket.
* När du väl har en lokal, passa på att hyra ut den till relaterade verksamheter. Det vill säga, hyr ut lokalen utanför öppettider för ex. rollspelsföreningar, studiecirklar och liknande. Hyran ska förstås vara mycket billig, något som för köparnas del finansieras av SVEROK-bidrag och dylikt.
* En idé skulle kunna vara att samarbeta med SF-bokhandeln eller motsvarande och låta dem sköta "bokhandlandet", eftersom det följer med så mycket extra besvär att ha en distributör av böcker, eventuellt lager och liknande. Kafét kan då fungera som extra försäljningsplats.
* Mycket reklam, men inte via de vanliga vägarna, utan här på forumen, via rollspel.nu allmänt, via communityn, i fansin, anslag på skolor och högskolor, etc, etc. Det vill säga i praktiken gratis reklam, men det måste vara mycket! Hela verksamheten hänger ju verkligen på att det går att hitta tillräckligt stor målgrupp.

*funderar vidare*

/RipperDoc
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Jodå, sånt har jag märkt av förr.

"men det får väl vara rätt subtilt då, för att inte genera John Doe.. "

Själv börjar jag ju tänka på läbbiga Absolut Spel där t.o.m. en härdad nörd likt mig själv upplevde obehag av att trängas med de ångande figur- och samlarkortspelarna som satt utspridda i helvetesgången mellan trappan och själva butiken.
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,971
Location
Linköping
Spontan reaktion: kolla in Ellen. Tyvärr har jag glömt om det är café/bibliotek eller café/bokhandel de hade där men jag är rätt säker på det sistnämnda. Så idén som sådan tror jag är fullt genomförbar. Däremot tror jag inte det är genomförbart om:
1) du inriktar dig på enbart sälja rollspelsprylar. Tradition och Company kommer spöa skiten ur dig (bokstavligt alltså, de gillar inte konkurrens :gremwink: ).
2) du riktar dig till gruppen rollspelare. Alldeles för smalt. Satsa på fantasytema istället, posters med Gandalf på väggarna och såna goa grejer.
3) du har en massa nördar som sitter och lirar rollspel överallt i lokalen. Dels (som redan nämnts) kommer de inte att köpa så mycket och mest ta upp plats och dels så kommer de effektivt skärmma bort "normala människor" som vill köpa kaffe&kaka och sitta och fika i en mysig miljö. Det är nog bäst om du försöker hålla spelgängen så långt bort från insyn som möjligt för att få ökade möjligheter till ordentligt kundunderlag.

Problemet är väl alltså att kunna kombinera rollspelstema med att kunna locka tillräckligt med folk, men det har ju många redan listat ut.

Idén som sådan är dock hur cool som helst. Spåna på!
 

Balderk

Swashbuckler
Joined
27 Apr 2002
Messages
2,723
Location
Umeå
Jag vet inte jag

Jag tror tyvärr att det är väldigt svårt att genomföra. I alla fall om du ska specialisera dig som spelbutik. Om du har andra varor också, till exempel böcker, så är det nog större risk att det går bra. Om du har böcker (inte bara nisch böcker), serier och rollspel blir det nog lättare att klara sig. Dessutom så bör du inte ha ett namn som är rollspelsbetonat då detta kan skrämma bort folk som inte spelar rollspel. Mackorna bör inte heller ha rollspelsrelaterade namn. Men du bör ju ändå betona att du har både t ex böcker, serier och rollspel i flygblad osv, marknadsföringen helt enkelt.

Det skulle kanske funka om du inte specialiserar dig. Om du då fortfarande vill gnomföra din idé så önskar jag dig all lycka. Jag skulle givetvis gå o fika o handla lite där om jag kom till gbg.

/Balderk, :gremsmile:
 
Top