[Utmaning] Köpfritt 2022

Badmojo

Old’s cool
Joined
21 Sep 2011
Messages
1,877
Location
Marjura
Varför uppmana till något som skadar vår hobby?
En bespottad, nördstämplad, konkurrensutsatt, eldsjälsdriven nischverksamhet, som ändå gett de flesta här så mycket?
Jag tycker att det egna spelandet, förvisso mindre av anledningar nowadays, berikas av input från nya saker man läser om och vill stödja. Främjar eget skapande, funderingar, lösningar, kreativitet.
Meddela gårna hur mycket ni avstått från, så skall jag köpa desto mer spel i år, och få mer inspiration till bättre spelande och läsande!
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Om man läser den här tråden kan man tro att det finns två möjligheter:

1) Man handlar av någon slags missriktad sympati med fattiga konstnärer så köper man en stackars bok man inte behöver
2) Man avstår från onödig konsumtion

Ungefär som att de är representativa för någon slags genomsnittligt rollspelsköp.

Varför blir det så ofta (inte specifikt här på WRNU) så konstiga extrema alternativ som ställs emot varandra?
Vem vinner på att det blir så fantastiskt svart-vitt, och att alla gråskalor försvinner.
 

entomophobiac

Low Prep High Play
Joined
6 Sep 2000
Messages
8,617
Location
Uppsala
Käck rubrik TS valde då!
Läst inlägget? Jag tycker det är galenskap att reaktionen på att andra människor väljer att inte handla spel blir att ta åt sig och slå ifrån sig.

Och jag skriver inte för ett ögonblick på att rollspelshobbyn på något sätt står och faller med allmosor. I så fall är det en hobby som är så skör och bräcklig att den snart dör helt - och det kan vi nog alla vara överens om att det inte stämmer. :)
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Läst inlägget? Jag tycker det är galenskap att reaktionen på att andra människor väljer att inte handla spel blir att ta åt sig och slå ifrån sig.
Jo, jag läste inlägget. Både när det kom och nu igen.

Det finns inte någon direkt motsättning mellan att köpa mer och spela mer.

Jag kan tänka mig att man sustituerar spelande med köpande. Prokrastinerar spelande. Men då bör man ju fundera på varfö:
Är det för att man köpte ett spel i förrgår och känner för att sitta och läsa det hellre än att spela?
Är det för att man är trött på sitt spelgäng?
Är det för att spelandet är enformigt och energikrävande?
Är det för att de andra inte har tid att spela?
Är det för att det spelet/den kampanjen man håller på med inte funkar?

Chansen att man inte spelar FÖR att man köpte något, är inte jättestor.

Sedan ska jag säga att i viss del håller jag med. Jag sålde av det mesta av min rollspelssamling för 2 år sedan. Vad tänkte jag på när jag var ung och fattig och köpte alla de här böckerna som vi knappt använde någon gång? Nu är jag tillbaka till OSR - varför förstod jag inte redan då att det RÄCKER med Titan Games D&D (röda och blå lådan) - och att det jag framför allt inte behöver är nya mer komplicerade regelsystem? Det tycker jag är en relevant sak att fråga (sig). Och på temat spela mer: hur får man mer och bättre spel av det material man har? Kanske är det bättre att konsumera serier, litteratur, film eller läsa rollspelsäventyr som man kanske inte tänkt spela i första hand - än att köpa nya rollspel? Men inget av detta förutsätter att man INTE köper något oplanerat (rollspel). Jag köpte ex.vis som jag skrev om i en egen tråd Skrômt i julklapp till mig själv. Jag läste spelet, pärm till pärm, och provade att infoga en mekanism i vårt OSR-spel förra veckan. Det blev bra. Det tillförde vårt faktiska spelande något. För att jag köpte ett rollspel - inte trots att jag köpte ett rollspel.

Kanske är chansen att man spelar faktiskt större om man också köper något? Det vet vi inte.

Men grundproblemet med inlägget är såklart att själva idén till konsumtion av rollspel framställs som icke-önskvärd. Ungefär som det finns något problem med konsumtion av böcker i allmänhet, eller med rollspel i synnerhet. Att uppmana människor att inte köpa och läsa böcker i onödan är... ondska. Om man har någonslags problem med miljökonsekvenserna kan man köpa en PDF eller ett begagnat spel - men på en skala med Motocross, Segling, Köpa rollspelsböcker i onödan, och ta ut bilen på en söndagstur... så är köpa rollspel tämligen "hållbart".

Det finns en politisk idé om att konsumtion är skadligt och negativt. En del personer som tycker så vill gärna markera att de är bättre för att de inte konsumerar. Ni tänkte kanske inte alls i några sådana banor när ni postade 2 dagar efter Black Friday. Men en del av oss ser inte konsumtion som något dåligt utan som något nödvändigt. Så låt oss undvika att formulera saker som SKA handla om rollspel (spela mer) så att det kan uppfattas som en upmaning till en politisk handling. Det är såklart därför tråden blivit lite infekterad. Med det sagt är jag precis lika mycket emot slöseri och förstörelse som de flesta andra.

Slutligen: en dålig handling blir inte mindre dålig bara för att man är ensam om den. Rollspels-Sverige står och faller kanske inte med att vi som läser tråden köper något 2022. Men Rollspels-Sverige står och faller nog lite, med att människor alls konsumerar rollspel, och rollspel på svenska. Alla som läser den här tråden kan slänga ett kadmiumbatteri i soporna idag. Det händer nog inget - det hamnar nog inte på nyheterna att vi fått en kadmium-skandal. Men det är ändå ett skadligt beteende, även om det bara är få som ägnar sig åt det.
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Det är alltså inget tvång inblandat här. Du gör som du vill.
Det är inte det som det handlar om.

Frågan är om man gör något bra eller något dåligt, om man hakar på. Det är inte självklart, och det reflekterar människor på olika sätt över. En del kanske blev mer eller mindre sugna på att haka på efter att ha läst tråden när de fick fler perspektiv. Det tycker jag är bra.

Ingen är naturligtvis tvingad att köpa rollspel 2022 heller. Inte ens för att få vara med här och diskutera rollspel.
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Men det där är, som jag läser startinlägget, inte trådens ämne.
Nej, men om man blir uppmuntrad att göra något dåligt, så kanske man väljer att ifrågasätta, om inte annat för att förstå?

Vi har väl inte ett diskussionsforum för att bara en åsikt ska komma till tals i varje tråd?
 

Skarpskytten

D&D-smurf
Joined
18 May 2007
Messages
5,993
Location
Ett häxkräl
Läst inlägget? Jag tycker det är galenskap att reaktionen på att andra människor väljer att inte handla spel blir att ta åt sig och slå ifrån sig.
Vi lever ju in en kultur där rätten att konsumera hålls som helig; och man får minsann göra vad man vill med sina pengar. (Vad skulle vara värst: om du blev av med rätten att köpa det du vill, eller att rösta på det parti du vill?) Och då blir ju att säga att man inte tänker konsumera som att svära i kyrkan. Ur ett sådant perspektiv blir reaktionerna full begripliga. Men galenskapen ligger mer på den kollektiva nivån, tänker jag, i konsumtionskulturen. Inte minst eftersom vi håller på att konsumera bort mänsklighetens framtid, en flygresa och en rollspelsbok i taget.

Men detta är ju då mitt perspektiv, inte TS som jag förstår det.

(Jag har för övrigt slutat flyga, och köper inte mer rollspelsböcker än att jag hinner med att läsa dem).

PS Vet inte om jag orkar tjafsa om detta idag; men ville passa på att tänka högt här.
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,896
Location
The Culture
MODERERING

Jag vill påminna om den här riktlinjen för postande i forumet:

4. Skräpa inte ner trådar. Om du vill korrigera eller peka ut vad du anser vara ett misstag eller felslut i ett inlägg så är det förstås helt okej; men om du har problem med diskussionens grundläggande förutsättningar och hellre såg att ämnet inte diskuterades alls – strunta i den. Påpeka inte för alla inblandade att det är slöseri med tid att diskutera ämnet, för om de höll med dig skulle de inte diskutera saken till att börja med.

Så om du har ett problem med trådens syfte, skapa en egen tråd för att diskutera det, fyll inte den här tråden med den diskussionen.

Tack på förhand.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,920
Location
Ludvika
Varför uppmana till något som skadar vår hobby?
För att en del av oss behöver tid att hitta ytterligare en vägg att sätta upp nya rollspelshyllor på?
För att en del av oss håller på att drukna i nya saker vi redan köpt och _vill_ läsa, och behöver ge oss själva lite andrum (Trots att vi egentligen vill köpa mer saker)?
För att en del av oss skulle behöva lägga lite pengar på andra, tråkigare saker som pensionssparing och diskmaskiner, men har svårt att prioritera?
För att överkonsumtionen vi pysslar med i västvärlden skadar hela vår planet*?

*Samtidigt som den så klart i det här fallet genererar (eller i alla fall genererade) fler jobb i Kina. Vilket ju på sätt och vis är bra, men sammtidigt också på sätt och vis är dåligt... det är nästan som att det finns två eller fler sidor av varje mynt och att vilken sida som är mest relevant för var och en vid varje givet tillfälle kan skilja sig.
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,926
Som jag tidigare skrivit så tycker jag att alla ska få lägga pengar på precis vad de vill och vill man inte lägga pengar på rollspel så ska man självklart inte göra det. Men om jag förstått det hela rätt så handlar det inte om att man vill hålla i slantarna, utan det handlar mer om en princip som går ut på att rollspel ska spelas, inte köpas och ligga på hyllan? Att det blir inte meningsfullt om de saker knutna till hobbyn inte utmynnar i ett spelande? Har jag förstått saken rätt då?

För om det är så, borde inte samma människor ha ett liknande löfte om ett forumfritt år? För det läggs ju massa tid åt att skriva rollspelsrelaterade saker här som aldrig kommer utmynna i spelande, tid som hade kunnat ägnas åt att planera en rollspelskanpanj?

Vill understryka att detta INTE ska ses som en kommentar i stil med ”Stick från forumet då!”, jag vill inte att någon ska sticka. Men jag är genuint nyfiken på hur resonemanget går här om uppfattningen är att det är dåligt att göra saker anknutet till hobbyn som inte direkt resulterar i att man spelar?
 

luddwig

Lawful evil
Joined
30 Jan 2013
Messages
5,564
Nej, men om man blir uppmuntrad att göra något dåligt, så kanske man väljer att ifrågasätta, om inte annat för att förstå?

Vi har väl inte ett diskussionsforum för att bara en åsikt ska komma till tals i varje tråd?
Av en eller annan anledning intresserad av köpfritt 2022 uppfattar jag som en premiss för tråden. Att diskutera något annat blir då konstigt, som om jag skulle skriva om OSR i en tråd om Eon.

Edit: Noterar att det kom en moderering medan jag skrev inlägget så jag lämnar detta sidospår nu.
 

entomophobiac

Low Prep High Play
Joined
6 Sep 2000
Messages
8,617
Location
Uppsala
För om det är så, borde inte samma människor ha ett liknande löfte om ett forumfritt år? För det läggs ju massa tid åt att skriva rollspelsrelaterade saker här som aldrig kommer utmynna i spelande, tid som hade kunnat ägnas åt att planera en rollspelskanpanj?
Okej! Jag håller mig härifrån efter jag skrivit klart Brancalonia-recensionen.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,920
Location
Ludvika
För om det är så, borde inte samma människor ha ett liknande löfte om ett forumfritt år?
Sen när har människor någonsin varit _konsekventa_ rakt igenom allt de gör? I synnerhet när det rör sig om helt olika aktiviteter, men olika grad av investering och engagemang?

Det är okej att göra små förändringar utan att ställa hela sitt liv på ända.
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
3,981
Location
Umeå
Men grundproblemet med inlägget är såklart att själva idén till konsumtion av rollspel framställs som icke-önskvärd. Ungefär som det finns något problem med konsumtion av böcker i allmänhet, eller med rollspel i synnerhet. Att uppmana människor att inte köpa och läsa böcker i onödan är... ondska.
Det är ju rätt talande att du själv lägger in så mycket egna värderingar här. Att ifrågasätta min egen konsumtion likställs med att ifrågasätta andras konsumtion som i sin tur likställs vid att säga åt folk att inte läsa böcker? Ska jag vara glad att du inte drar det vidare till tidigt 1900-tal och tyskland som jämförelse eller ska du läsa det ursprungliga inlägget ännu en gång och komma med en ursäkt?

Detta är min åsikt: Jag stöttar ingen hobby genom att konsumera. Jag stöttar vår hobby genom att spela, samtala, reflektera och dela med mig av mitt spelande. När någon skriver om hur deras spelmöte gick, hur de använde reglerna eller hur de förberedde sig inför spelmötet, vad de fick ut av det, är det tusen gånger mer värdefullt än ännu en kickstarter. Varför? För att hobbyn för mig är inte marknaden. Det är spelandet. Varför? För det är vad får mest ut av hobbyn. Är det ondska att känna så, om så fuck yeah hail satan! Kan vara att jag är präst i ett av ondskans tempel (dvs bibliotekarie) och att ondskan liksom läcker över in i min fritid därifrån?
 
Last edited:
Top